Thursday, May 7, 2009

INSIDEN HITAM DI IPOH...

Sultan memaham aspirasi rakyat:
UMNO berdegil tunjuk kepongahan

Jurucakap PRIMA Dato' Kamal Amir Kamal Hijaz mengucapkan tahniah kepada ke bawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Azlan Shah yang tak berangkat mencemar duli merasmikan sidang Dewan Undangan Negeri Perak hari ini (7 Mei 2009). Sekalipun Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin hadir mencemar duli mewakili ayahanda baginda, tetapi amat jelas baginda memahami aspirasi rakyat negeri Perak dalam isu krisis perlembagaan sekarang. "Tuanku lebih memahami aspirasi rakyat daripada UMNO yang mengaku menjadi pembela rakyat, tetapi bersikap seperti penjajah yang membuli rakyat," kata Dato' Kamal Amir yang juga bekas Exco Pemuda UMNO.

Sambil merujuk kepada tragedi 1876 yang membabitkan pembunuhan J W W Birch, Dato' Kamal Amir menjelaskan, kolonial British menggunakan undang-undang rimba bagi menghalal cara apabila menyekat kebangkitan rakyat Perak menuntut keadilan. Malah British menunjukkan kepongahan dengan 'membuang negeri' Sultan Abdullah, sekalipun Perak adalah negeri baginda sendiri, beritahu Dato' Kamal Amir menambah. "Tragedi hitam di Perak hari ini, mudah-mudahan menambahkan benci lagi rakyat kepada Zamry dan mempercepatkan lagi keruntuhan jangka hayat UMNO," ujar Dato' Kamal Amir.


Sementara itu Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam satu kenyataannya kepada media melalui Setiausaha Politik, Dr Shamsuri menejalskan, "Pada kali ini, bukan sahaja para penyokong dan pimpinan parti dari Pakatan Rakyat yang ditangkap, tetapi beberapa ahli Parlimen yang dipilih oleh rakyat negeri Perak juga telah ditahan." Peristiwa yang berlaku ini adalah berpunca dari sikap angkuh para pimpinan BN yang tidak menghormati undang-undang, beritahu Dato' Seri Abdul Hadi menambah. Katanya, bertindak dengan berselindung di sebalik lencana anggota keselamatan.

"PAS sekali-kali tidak akan menghormati kerajaan yang sememangnya tidak menunjukkan rasa hormat mereka kepada undang-undang dan perlembagaan negara," katanya. Pagi tadi, beberapa pimpinan Pakatan Rakyat telah ditangkappolis semasa beradaberhampiran di Bangunan Perak Darul Ridzuan yang menempatkan Dun Perak. Antara yang ditahan ialah, Ketua Pemuda PAS,Salahuddin Ayub; Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusof; Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin; ahli Parlimen Sungai Siput, Dr S.Jayakumar dan beberapa Adun serta 30 orang awam.

APA KATA MANKADIR


Stail Najib ikut Mahathir
'Operasi Lalang' ramal dilaksana

Kerajaan UMNO/BN di bawah pimpinan Perdana Menteri Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak diramal akan menghidupkan semula 'Operasi Lalang' sekitar dekad 1980-an yang dipelopor Tun Dr Mahathir Mohamad bagi mengekang kebangkitan rakyat, menurut aktivis budaya di Pahang L.Mankadir Shamsi (gambar kanan). Menyentuh penahanan Naib Presiden PAS Haji Muhammad Sabu semalam (6 Mei 2009), Mankadir memberitahu dalam tempoh 22 tahun Tun Dr Mahathir berkuasa, rakyat Malaysia mengalami trauma akibat kezalimannya. Beliau seterusnya menegaskan:

"Apakala Mahathir berada di belakang pentadbiran Najib Rosmah kini, maka yang tergambar banyak ialah segala tindak tanduk Najib Rosmah akan sehala dengan apa yang pernah dilakukan oleh Mahathir 22 tahun memerintah Malaysia dulu.Memang terlalu geram Mahathir bila melihat Pak Lah yang menggantinya amat berlembut dengan musuh-musuh politik. Oleh itu adalah diantara sebab besar mengapa Mahathir begitu marah pada Pah Lah.Rejim Mahathir yang amat perit dinikmati oleh rakyat Malaysia 22 tahun lalu kini kembali semula."
Penahanan aktivis Bersih Sdr Wong Chin Huat semalam dan diikuti penahanan cara kasar dan rakus oleh pihak SB terhadap Sdr. Mat Sabu (Naib Presisden PAS) dilihat sebagai putik yang mula menyuburkan buah dalam usaha Kerajaan UMNO/BN meneruskan kepongahan, beritahu Mankadir menambah. Kaanya lagi, pelaksanaan ISA secara bermaharajalela selama 22 tahun lampau Mahathir dilihat bagaikan hendak membunuh demokrasi di negara ini tetapi tidak kesampaian apakala rakyat bangun 1998 meruntuhkan sedikit keegoaannya, jelas Mankadir selanjutnya.

YASSINSALLEH BERPUISI...

SAJAKDa Di Du Di Du...

Pengumuman!
Hari ini Istana Budaya
tak main pentas
Dewan Philharmonic
tak akan berochestra
wayang Times Square
habis cerita.

Semua tutup bisness
tak boleh tanding sandiwara
balai persada yang semakin
hebat di sinun
sudah dijampi kemenyan
pembuka panggung
pelakunya cicit kontraktor
Sang Sapurba
pentasnya arena sarkas
senda persenda.

Muziknya bagaikan gempita
memecahkan batu kapur di kuari
makanya jom Yop ramai-ramai
kita nonton hujungnya
karaton bermula ke akhirannya.

(ii)

Da di du di du
Tam tim tum tim tum
muka tak malu
durian gelek timun
da di du di du
tunggulah kamu
baju pun koyak
dirobek penyamun
sambal tempoyak
dilenyek dek timun
da di du di du
da di du
da di
da.

-Dr Seri Intan Mokhtar

jam o0412
Mei 7, 09
taman harum
melur yang sepi
semua orang
dah takde lagi
semua orang
dah pergi.

Turut Berorgy Sama

(Petang tadi
mereka tangkap lagi
macam chief gangster saja
Mat Sabu diserbu.

Ada kawan SMS aku
mengingatkan
supaya aku tidak menulis
sajak tentang esok
sidang pohon si balai-balai
yang jangan
cuba-cuba dipertikai.)

Aduhai,
malam kian jua
memanjangkan sepi
sendirian membelai rindu
mengusap pilu.

Kalaulah kita
kau dan aku,
dapat sama meniti pelangi
kita seberangi
gelita malam ini
membujuk bintang-bintang
menyaksikan.

Bagaimana
dua insan nestapa
saling membalut luka
penuh syahdu
melepas rindu
sepuas mahu
dalam dakapan embun
yang mendinginkan keringat
sekujur tubuh kita
tak bebenang seurat.

Pun hanya untuk seketika
yang amat sementara
kita sebenarnya menyekat pilu
mengubat rindu antara kita
yang saling perlu memerlukan
kemanjaan belaian keganasan
dahaga kenikmatan terpuncak
dua tubuh yang jadi satu.

-Yassinsalleh

jam 0051
Mei 7, 09
Ipoh, Perak

(esok sarkas memainkan
digitalgame baru
Perak porak peranda
mari kita rayakan pesta
persendaan maruah
jelata melata
itu dengan
turut berorgy sama.)

NOSTALGIA BERSAMA PAK BOES

Kalau mencari kader baru:
Tak harap 'mayat bernyawa'

Ketika sama-sama mengendali akhbar tabloid 'Mingguan Bumi', Dato' Ahmad Boestamam (Pak Boes) sekitar awal dekad 1980-an pernah beritahu, tak mungkin aktiviti dadah dijalankan oleh PKM. Apalagi propaganda media menyebut PKM terbabit dalam pengedaran dadah. Teori Pak Boes simple sahaja, iaitu PKM mmerlukan kader-kader baru; justeru tak mungkin PKM mahukan kader-kader mereka dari kalangan 'mayat hidup'. Penjelasan Pak Boes sekitar tahun1980, terjawab dengan aktiviti di perkampungan khas bagi bekas aktivis gerila Melayu seperti dilapor oleh Sdr Mat Amin menerusi blognya.

5 Mei 2009 – Anak-anak remaja Kampung Perdamaian Sukhirin (Kampung Chulabhorn Patana 12) telah mengadakan satu aktiviti besar-besaran menentang salah guna dadah. Gerakan ini dianjurkan oleh Ketua Kampung, Saudara Droman Binza dan mendapat sokongan dan bantuan dari Pimpinan Kehormat Kampung, Bapa Abdullah C.D. dan Ibu Suriani. Seluruh ibu bapa yang pada umumnya adalah bekas perajurit Rejimen Ke-10 ikut memberikan sokongan dan bantuan.

Aktiviti ini dimulai dengan perarakan beramai-ramai dari anak-anak remaja, disusuli dengan kursus-kursus dari pegawai tentera dan penanggungjawab Jawatankuasa Kampung. Sebelah malam diadakan upacara kesenian.Difahamkan gejala salah guna dadah berleluasa di kalangan kaum remaja.
Aktiviti ini diadakan justeru untuk mendidik anak-anak generasi baru supaya mengenal dengan jelas keburukan salah guna dadah kepada diri sendiri dan masyarakat. Hampir 100 orang anak-anak generasi baru dari berbagai peringkat umur menyertai aktiviti tersebut.

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...

Dato' Temenggung ikut peraturan:
Tangan pencuri di alang pintu kedai
Sebermula akan Orangkaya Dato' Temenggung (diakhir zaman dipanggil Ketua Polis Negara) Tan Sri Musa Hassan memberi amaran akan mengambil tindakan tegas kepada sesiapa yang cuba menggagalkan persidangan dibalarongseri (DUN) negeri Perak hari ini 7 Mei 2009. Kata Dato' Temenggung tindakan adalah mengikut peraturan dan undang-undang. Adapun sesiapa yang terbabit bolehlah didakwa di bawah kanun menghasut. Arakian akan Orangkaya Muhammad Nizar Jamaluddin juga mengakui mengikut peraturan dan undang-undang, maka dibawanya Orangkaya Dato' Zambry Abdul Kadir berbicara di balai nan tinggi.
Syahdan Dato' Temenggung Tan Sri Musa juga tak menyebut sama ada anak-anak buah Dato' Zambry mengikut peraturan dan undang-undang atau tidak, semasa melakukan tunjuk perasaan selepas pemilihan yang dikenali PRU12 dahulu. Adapun Dato' Temenggung itu tak boleh menyalahkan satu pihak sahaja, oleh kerana itu pihak yang lakukan salah guna kuasa juga perlulah diberi amaran. Kalau tak begitu, janganlah menjadi Dato' Temenggung seperti perihal pada suatu masa dahulu Temenggung Seri Maharaja Tun Mutahir disuruh berkawal di negeri Melaka. Semakin kuat kawalan Dato' Temenggung Seri Maharaja, semakin menjadi-jadi pencuri.
Arakian setelah mendengar Sultan Alauddin sendiri menangkap pencuri,maka semenjak itu kawal Temenggung Seri Maharaja terlalu keras. Jika bertemu dengan orang berjalan, dbunuhnya, tiada ditangkap lagi, mengikut peraturan dan undang-undang kononnya. Pada suatu malam Temenggung Seri Maharaja berkawal, bertemu dengan seorang pencuri. Maka diparang oleh Temenggung Seri Maharaja dengan pedang bertupai tak mengikut peraturan dan undang-undang, putus bahunya, oleh itu dibuat orang pantun:

Tempurung kelapa raja
Sorong buat tuan empunya
Temenggung Seri Maharaja
memancung tak bertanya
Maka tangan pencuri itu tersampai pada alang kedai seperti disurat dalam 'Kitab Melayu'
daripada:

HIDUP BAHASA MELAYU!

DARI LAMAN BLOG


Selusuri dan fahami sejarah:
Kenapa tentang musuh yg dicipta

Assalamualaikum,

Hari ini 7 Mei 2009 DUN Perak bersidang dengan segala kepongahan UMNO/BN yang mendominasi kerajaan Pusat menggunakan segala jentera kerajaan termasuk polis untuk melestarikan kperongosan kuasa yang bobrok. Disebabkan UMNO/BN tak belajar dari sejarah, justeru sejarah dianggap dongengan, khayalan dan entah apa lagi. Malah kaum jahiliyah Mekah juga menganggap ayat-ayat al-Quran yang dibawa Rasullullah sbagai dongengan kerana banyak menerangkan tamsil ibarat mengenai sirah pada anbia.

Pada 1928 dalam pertempuran di Padang Kacung, Hulu Terengganu misalnya, seorang anggota polis yang terbabit mengakui terlalu kesal menentang penyokong-penyokong Tuan Guru Haji Abdul Rahman Limbong. Ketika diwawancara oleh wartawan yang membuat dokumentasi untuk TV pada dekad 1970-an, anggota polis terbabit mengakui dia hanya menjalankan tugas. Dia sendiri tak pernah bermusuh dengan penyokong-penyokong Tuan Guru terbabit, tetapi terpaksa bermusuh disebabkan 'makan gaji' dengan kolonial British.

Sasterawan Negara Allahyarham Dato' Usman Awang dalam novelnya 'Tulang-Tulang Berserakan' juga mengungkapkan pengalaman sebagai polis khas. Pengarangnya berasa tak tenteram kerana memerangi musuh yang dicipta oleh Inggeris. Begitu juga anggota polis yang terbabit dalam tragedi Bukit Kepong, mengakui Mat Indra ketua gerila militan Melayu yang selamatkan dirinya ketika diacukan senapang oleh gerila Cina apabila berlindung di sebalik perdu pokok. Ketika itu balai polis Bukit Kepong sudah hangus terbakar.

Saya sendiri pernah mewawancara Askar Melayu yang terbabit dalam serang hendap di Gua Musang pada 1948 dikenali Isa dari Hulu Langat. Beliau mengakui sebagai anggota Askar Melayu yang pertama dapat ditawan, disebabkan terjun ke sungai untuk menyelamatkan diri. Selepas ditawan dari jam 10.00 pagi, beliau dibebaskan jam 3.00 petang dengan dibenarkan memakai kain sarung sahaja (rujuk 'Askar Melayu 50 Tahun' - Pustaka Budiman, KL; 1983). Isa mengakui beliau dilayan dengan baik, malah makan tengah hari sama-sama jamah nasi dengan santan kelapa sahaja. Maknanya, anggota gerila militan juga tak berlauk lazat-lazat!

Justeru penahanan Haji Muhamad Sabu semalam (6 Mei 2009) dan lain-lain anggota pembangkang sebelum ini, bukan permusuhan mereka dengan polis. Sebaliknya polis juga tak ada sebab mengapa bermusuhan dengan pembangkang, tetapi semata-mata untuk meneruskan kepongahan dan keperongosan UMNO/BN. Mereka bimbang hilang kuasa seperti keperihalan British dan Jepun yang merapu, mendayu dan melongo selepas tak berkuasa di Tanah Melayu. Memang wajarlah menelusuri dan memahami sejarah heh heh heh!

-Pak Dharma