Saturday, October 25, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG


MEDIA BARAT DENGAN KEBANGSATAN
MENJADI IKUTAN MEDIA ARUS PERDANA

Assalamualaikum,

Kebangsatan media di barat memang menjadi alat propaganda zionis, seperti pernah digerakkan oleh agenda pro kapitalis dalam memerangi musuh politik mereka sekitar dekad 1960-an. Agensi berita blok barat melaporkan kesihatan Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad berhadapan dengan pelbagai penyakit kronik apabila membatalkan banyak aktiviti rasminya. Konon! Pada dekad 1980-an media barat mengeksploit berita berkaitan Ayatollah Ruhollah Khomeni yang juga sakit dalam keadaan kritikal. Wartawan yang dihantar menemui Ayatollah pula wanita-wanita muda dengan bertudung kepala sebagai kebebasan di barat, sebaliknya sengaja dieksploit pemimpin Iran berkenaan tak keberatan menerima tetamu dari kalangan wartawan-wartawan wanita. Begitulah!

Legasi kebangsatan media barat ini sudah diorkestra mengikut rentak pada dekad 1960-an dengan melaporkan pemimpin Republik Rakyat China (RRC), Mao Tse Tung (Mao Xedung) sudah beberapa kali meninggal dunia. Asal sahaja Pengerusi Mao tak kelihatan di khalayak ramai, media barat meneruskan kebangsatan membuat laporan mengenai pemimipin komunisme itu sudah mati. Sebelum melaporkan Ahmadinejad meghidap sakit kronik hari ini (25 Oktober 2008), minggu lalu pemimpin Korea Utara juga dilaporkan mengalami stroke. Sebaliknya media barat menyembunyikan keadaan Perdana Menteri Israel (tak perlu disebut namanya) yang koma berbulan-bulan, macam mayat terkejang. Aduhai!

Agensi berita Reuters pula sengaja mengeksploit laporan Mahkamah Perlembagaan Turki yang memberi tekanan kepada Perdana Menteri, Tayyip Erdogan sebagai anti sekular (yang menjadi kesalahan mengikut undang-undang Turki). Blok barat sekarang melancarkan perang media terhadap negara-negara yang menolak kepongahan menjadi ideologi mereka. Ironinya, media di Malaysia juga mengadaptasi kebangsatan media barat yang melancarkan ‘perang saraf’ dengan membiarkan ‘perhambaan minda’ terus membelenggu masyarakat dunia. Malaysia berhadapan dengan ‘perang media’ apabila kerajaan menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) bagi menutup penulis laman web Raja Petra Kamaruddin yang dianggap mengancam ketenteraman awam.

Perisik Yahudi (Mossad) dikatakan cuba membunuh pemimpin Hizbullah, Hassan Nasrallah dengan meracunnya, hingga menyebabkan mengalami keadaan kritikal minggu lalu. Strategi yang dijalankan oleh Mossad hampir sama seperti dilancarkan kepada bekas pemimpin al-Fatah, Allahyarham Yasser Arafat. Bagaimanapun misi membunuh Yasser Arafat berjaya dilaksanakan oleh Mossad, dengan memantau tukang masak yang boleh diupah dengan ganjaran duniawi. Media pro Zionis enggan mendedahkan jenis bahan kimia beracun yang digunakan oleh agen Mossad, sekalipun laman web akhbar Arab ‘Almalaf’ melaporkan insiden yang menimpa Nasrallah. Sebaliknya di Malaysia, rakyat diminta lebih percayakan media arus perdana yang dipantau oleh kerajaan BN daripada pengendali laman web dan laman blog. Alahai!

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA


MUNGKIN PEMUDA AKAN SAKSIKAN
PERTANDINGAN KETUA TIGA PENJURU.

Persaingan bagi jawatan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Mac 2009 nanti, mungkin akan berlaku pertandingan tiga penjuru sekiranya bekas Menteri Besar Selangor Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo mampu memenuhi kouta pencalonan. Hari ini (25 Oktober 2008) Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin berjaya melepasi kouta apabila terus menerima pencalonan melebihi 39 Bahagian UMNO. Bagaimanapun Ahli Parlimen Jerlun, Dato’ Mukhriz Tun Dr Mahathir yang dijangka pada peringkat awal sukar melepasi kouta, tak diduga mendahului lawannya Khairy dan Dato’ Seri Dr Mohd Khir. Pencalonan mengikut kouta memang strategi mudah melaksanakan misi, apabila mampu memantau pengerusi tetap, di samping dua wakil bersiap sedia untuk mencadangkan ‘pencalonan ditutup’ dengan seorang lagi menyokong.

Bahagian Gombak dikatakan sudah mencalonkan Dato’ Seri Dr Mohd Khir bagi Ketua Pemuda dengan mendapat sokongan. Bagaimanapun belum sempat cadangan ditutup, salah seorang wakil mengemukakan nama Dato’ Mukhriz yang juga turut disokong. Apabila pengerusi tetap membukakan ianya kepada pengundian, Dato’ Mukhriz dipilih dengan majoriti tipis. Maknanya, kalau pemilihan berkenaan dijadikan ukuran Dato’ Mukhriz juga belum terjamin mencapai kemenangan mudah pada pemilihan Mac 2009 apabila pengundian dijalankan secara telus. Lainlah kalau prosedur pemilihan seperti pada tahun 1972, apabila pengundian dijalankan secara blok iaitu seorang sahaja wakil negeri yang dibenarkan membuat pilihan. Undi blok yang memberi kemenangan kepada Dato’ Harun Idris, sekalipun calon yang disokong oleh Presiden UMNO ialah Tan Sri Abdul Samad Idris. Heh heh heh!

MENJELANG PERLAIHAN KUASA MAC 2009
ANWAR MUNGKIN HILANG KELAYAKAN MP

Para penganalisis politik merumuskan, misi peralihan kuasa UMNO pada Mac 2009 bagi membolehkan Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak mendominan jawatan Presiden UMNO, bukan sekadar untuk menjadi Perdana Menteri sebaliknya memastikan Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR) Dato’ Seri Anwar Ibrahim hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen. Sekiranya Dato’ Seri Anwar gagal memintas Dato’ Seri Mohd Najib sebelum Mac 2009 bagi menubuhkan kerajaan baru, kes liwat yang dibawa ke mahkamah akan meranapkan sama sekali kerjaya politik beliau. Apabila Dato’ Seri Anwar sabit kesalahan berkaitan kes berkenaan, beliau secara automatik hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen dan tak dibenarkan aktif atau memegang sebarang jawatan dalam politik. “Najib tak akan melepaskan peluang untuk menyingkirkan Anwar,” menurut sumber berkenaan.

Bagaimanapun Dato’ Seri Mohd Najib bukanlah selesa dengan kedudukan menjadi calon tunggal bagi jawatan Presiden UMNO yang diterimanya sekarang, kerana Dato’ Seri Anwar juga menyedari agenda untuk meranapkan peluangnya. Pergolakan UMNO sekarang meletakkan Dato’ Seri Mohd Najib bagaikan ‘telur di hujung tanduk’, berikutan isu pembelian helikopter kementerian pertahanan yang didedahkan baru-baru ini. Sekalipun Dato’ Seri Mohd Najib membuat penafian demi penafian, tetapi kenyataan di media arus perdana tak sama denga frasa undang-undang yang perlu dipatuhi. Persaingan sekarang bukan pertandingan bagi jawatan Presiden UMNO, tetapi ialah kerusi Perdana Menteri yang akan dikosongkan oleh Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, kata sumber itu seterusnya.

INFO SASTERA & BUDAYA

NOVEL
‘SAINS FIKSYEN’
JAUH DI PULAU RAHSIA
Oleh: Ikram Hafiz

(Sebelum memasuki Unisel pada Mei 2008, Allahyarham Ikram Hafiz bukan sahaja berbakat dalam kraftangan dan elektrikal ketika belajar di Sekolah Menengah Teknik Gombak, malah terbabit dalam karya kreatif. Ikram Hafiz pernah menghasilkan novel sains fiksyen pada 2007, ketika membuat kerja sambilan menjual burger. Hanya sebuah sahaja novel yang dihasilkannya, dan diterbitkan oleh Mulya Utama Enterprises, Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor. Mulai sekarang, novel karya Ikram Hafiz dimuatkan dalam laman blog ini).

(sambungan kelmarin…)

(25)

8
MELAWAN IDEA MUSUH

SEGERA saya mengajak Mail Kengkang ke pintu gua, sementara Abang Din, Usin Sodok dan Sahak Salai terus merawat Si Tongkol. Bagaimanapun saya ingatkan Mail Kengkang supaya tak terkena cahaya matahari dari luar. Asal sahaja disilau cahaya matahari, memang mudah dapat dikesan oleh objek tentera-tentera boneka yang dipantau dengan alat kawalan jauh itu.

Setelah mendekati objek tentera boneka di pintu gua, memang sistem pantulan cahayanya pada bahagian mata sahaja. Logam tungsten yang membina objek badan tak boleh digesel tembakan peluru kerana akan memercikkan haba arsenik yang berbahaya. Apalagi bahan letupan sudah dipadang di tempat strategik yang tak diketahui. Kalau tentera boneka dapat diletupkan bermakna ledakan akan berlaku di mana-mana.

“Kalau kita telungkupkan objek ini, matanya tak terkena pantulan cahaya matahari, tentu kita dapat tawan,” bisik saya memberi isyarat kepada Mail Kengkang jangan terburu-buru. “Kita lihat sebentar tadi dia bangun semula disebabkan jatuh terlentang,” ujar saya seterusnya.

“Kamu yang jadi Hang Jebat, aku ikut aje apa yang kamu rancang,” sahut Mail Kengkang mula tersenyum setelah dapat mengikis rasa takut di hatinya.

Belum sempat saya bertindak mahu mnejatuhkan salah satu objek boneka biar ia tertangkup, suara Bapak Profesor bergema memberi amaran melalui pembesar suara yang dipasang pada objek tentera-tentera boneka ciptaannya. “Kolonel Si Tongkol, kawan-kawan kamu dalam tawanan aku, lebih baik menyerah!” katanya serentak melalaui semua objek tentera boneka.

Si Tongkol tak menyahut. Memang dia menyedari kunco-kunconya dapat ditawan tentera-tentera boneka. Mereka sudah dibawa ke bilik makmal dan diperosok di sebalik dinding kebal logam tungsten yang diseludupnya dari Sweden. Si Tongkol yang bantu seludupkan semua bahan-bahan teknologi yang diperlukan Bapak Profesor. Malah Bapak Profesor sendiri memilih pulau terumbu batu karang yang mnejadi tempat persembunyian Si Tongkol selama ini.

Dia tak mahu lagi balik ke Bandung selepas anak gadisnya meninggal dunia akibat barah hati kronik. Ketika ditawan kumpulan gerila untuk bangunkan institusi teknologi bawah tanah, dia bersetuju lakukan apa sahaja asalkan mencukupi ongkos membiyai rawatan anak gadisnya.

Kekecewaan itulah yang mendorong Bapak Profesor membina jana teknologi sendiri di pulau terumbu batu karang itu. Dia tak peduli musibah menimpa sesiapa sahaja, tetapi pulau terumbu batu karang berkenaan sudah cukup menjadi empayarnya. Objek tentera-tentera boneka ciptaannya mampu hasilkan senjata-senjata canggih. Bukan takat diseludup Si Tongkol, malah perairan antarabangsa di Selat Melaka akan dikuasai sama.

Ketika memerhati ke luar pintu gua, saya melihat kabus menebal di sekeliling pulau terumbu batu karang, sekalipun matahari memancar di kepala. Ombak yang memukul ke kaki terumbu batu karang seolah-olah menghasilkan kabus tebal. Tahulah saya Bapak Profesor menggunakan sistem sentuhan solar yang menghasilkan gas bromin.

Gas bromin yang dilihat seperti kabus itu berbahaya kepada laluan kapal kargo ketika melintasi perairan. Bukan sahaja tersekat di perairan cetek, malah boleh merempuh batu karang berdekatan terumbu berkenaan. Ketika itu saya dapat bayangkan Bapak Profesor tak hiraukan lagi keselamatan orang lain. Selepas anak gadisnya meninggal dunia akibat barah hati, sikapnya bertukar menjadi tak prihatin dengan kepentingan awam

“Kita macam aur dengan tebing, Profesor!” kedengaran Si Tongkol melaung dari dalam gua. “Kamu tak mungkin dapat bekalan makanan, kalau cuba memusnahkan saya dan rakan-rakan saya,” ujarnya mengingatkan orang tua berkenaan.

(* Kreativiti Ikram Hafiz menggambarkan keadaan di lokap polis Selayang, ketika dia bersama kawan-kawannya ditahan berikutan kes pergaduhan apabila bertindak balas selepas wang jualan burgernya disamun, tetapi dituduh merusuh. Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri ketika itu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Teng Chang Khim – sekarang Speaker DUN Selangor, dan Wee Choo Keong – sekarang Ahli Parlimen Wangsa Maju, turut campur tangan bagi membebaskan Ikram Hafiz dan rakan-rakannya yang ditahan selama lima hari).

(bersambung)

PUISI LAMA

Adat Menjadi Pentadbir Negeri


Cubadak di tengah padang
Sebingkah ambil akan tuai
Apa kata cupak hulubalang
Beroleh titah daripada pegawai.

Mencampak timba ke hulu
Tiba di hulu di tengah lurah
Sebab banyak gadis Melayu
Kerana penghulu akan memerintah.

Mencampak timba ke hulu
Kenalah udang dek orang
Apakan cupak penghulu
Berpimpin orang-orang

Ke pohon tengah padang
Muafakatlah nan berkata
Adalah tembok undang-undang
Ialah empat perkara

Mencampak timba ke hulu
Melalui kota yang teguh
Apakah cupak penghulu
Mengetahui jawat yang tengah tiga puluh.

Mula mencapuk ke dalam padi
Mencari buah delima
Apakah cupak penghulu dalam negeri
Ialah mengetahui dakwa yang lima.

Mencapuk ke tengah sawah
Mendapat buah delima
Apakah cupak memerintah
Mengetahui jawab empat perkara.

Berparak ke tengah kota
Tempat bertanam selasih Jambi
Jika tiada banyak kitab terbaca
Tiadalah sah mnejadi kadi.

Berbelah ke tengah parak
Terlunyah daun kerisik
Jikalau belum menghadap penghulu yang banyak
Belumlah sah dinamakan cerdik.

Mencampak timba ke perigi
Terkena timba tak bertali
Kalau tak tahu memimpin diri
Belumlah layak jadi menteri.

(Dipetik dari ‘Kanun Sungai Ujong’)

INFO SUARA PROLITAR

LAWAN PENIAGA YANG SABOTAJ
PERLU PEMIMPIN BERMUKA GARANG

Syabas, harga minyak akan turun 15 sen lagi. Peniaga tak perlu berdalih lagi untuk naikkan harga barang. Malah barang yang naik harga juga perlu diturunkan. Kerajaan tak perlu takut pada peniaga yang nak sabotaj. Dulu pun peniaga sabotaj iaitu selepas tragedi 13 Mei. Akhirnya tahu juga, beras disorok, minyak tanah disorok, cili kering disorok, syiling lima sen disorok. Peniaga runcit juga menjadi mangsa. Peniaga yang sabotaj tu ialah pemborong. Nak melawan peniaga lintah darat, kena ada pemimpin macam Tun Dr Ismail. Misai melenting, muka garang, hati pun kering. – (SMS; 25 Oktober 2008; 16:52:07 – Mat Bengang, Rawang, Selangor).

PENIAGA KEDAI MAKAN PANIK
DUIT SYILING TAK CUKUP BEKALAN.

Kalau membeli barang di Jelebu, peniaga enggan menukar duit syiling. Peniaga akan minta dibayar cukup-cukup mengikut harga. Misalnya, kalau harga makanan RM5.60, tak boleh nak bayar dengan wang RM10.00. Peniaga akan meminta RM10.60 dan pulangkan semula RM5.00. Nampaknya dah mula nak sorokkan duit syiling. Kononnya peniaga-peniaga kedai makan sukar nak dapat bekalan duit syiling. Tukar ke bank pun, duit syiling terhad. Apa nak jadi dengan negeri ini? -(SMS; 25 Oktober 2008; 18:28:14 – Acu Li, Jelebu, Negeri Sembilan).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

HUKUM BUNUH IKUT ISLAM:
IMAM SAMUDRA MINTA DIPANCUNG

Arakian akan ketiga-tiga pejuang yang meletupkan kelab malam di Bali (disebut orang banyak pada tahun 2003) menyebabkan lebih 200 orang terbunuh, akan dijatuhkan juga hukum mati selepas berakhir Syawal 1429 ini. Syahdan Imam Samudra, Amrozi dan Mukhlas (Ali Ghufron) itu menuntut ianya hendaklah mengikut peraturan Islam iaitu dengan dipancung. Sebermula anak-anak muda itu dikatakan oleh orang berkuasa di negeri atas angin sebagai pengganas, adanya. Adapun Imam Samudra, Amrozi dan Ali Ghufron itu tak gentarlah mereka dihukum mati, tetapi hendaklah mengikut peraturan Islam, bukan tunduk dengan hukuman (atau undang-undang) negeri atas angin iaitu ditembak dengan istinggar. Maka terharulah fakir dengan keberanian anak-anak muda di negeri Jawa itu kerana tak sama dengan anak-anak muda di negeri Melayu yang berebut-rebut mencari pangkat, darjat dan manfaat.

Sebermula Betara Majapahit itu dua tiga hari tiada keluar dihadap orang. Telah dilihat oleh Pateh Aria Gajah Mada kelakuan betara Majapahit itu, maka Pateh Aria Gajah Mada pun masuk menghadap ke dalam. Maka sembah Pateh Aria Gajah Mada, “Tuanku, apa mulanya maka Tuanku tiada keluar tiga hari ini?” Maka titah betara Majapahit, “Tubuh beta tiada sedap.” Maka sembah Pateh Aria Gajah Mada, “Pada pemandangan patik ada juga sesuatu kedukaan Tuanku; hendaklah Tuanku katakan kepada patik, mudah-mudahan dapat patik membicarakan.” Maka titah betara Majapahit, “Adapun paman, bahawa beta ini bukannya anak si penyadap. Adapun beta ini anak raja Tanjong Pura, daripada anak cucu raja yang turun dari Bukit Seguntang itu. Nama beta Raden Kirana Langu.” Hatta segala yang berlaku diceritakan dengan benar belaka, bukan kerana mahu mencari harta dunia hingga tunduk dengan kehendak raja-raja atas angin, seperti yang dinukil dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!