Monday, August 6, 2007

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG:

KEBAL DI SEBALIK KEKEBALAN
PROWARIS LAWAN WPI DI JOHOR
.

Assalammualikum,

Ketika Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mengingatkan sesiapa sahaja pengendali laman web atau laman blog tak kebal, ‘Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar’ pula diberi kekebalan luar biasa di bawah Akta 664, Undang-Undang Malaysia yag diwartakan pada 13 Februari 2007. Sekalipun akta berkenaan belum dilaksanakan atau dikuatkuasakan, tetapi ianya membiarkan rakyat dikongkong ‘perhambaan minda’ yang mendorong kepada klon ‘robot bernyawa’ apabila akta tersebut diguna pakai. Justeru tak hairanlah Presiden Generasi Profesional & Pewaris Bangsa (ProWaris), Sdr Feriz Omar mempersoal kewajaran akta berkenaan.

Sebagai penggerak NGO, Sdr Feriz tak seharusnya dibelenggu ‘perhambaan minda’, sekalipun kepongahan akta berkenaan sudah diwartakan. Perkara 50 (a)(b)(c) dan (d) memberi kekebalan yang luar biasa, seperti dinyatakan:

“Tiada tindakan, guaman, pendakwaan atau prisiding lain boleh diambil atau dibawa, dimulakan atau dibuat dalam mana-mana mahkamah terhadap:-
Menteri;

Pihak Berkuasa;
mana-mana anggota Pihak Berkuasa, mana-mana anggota Jawatankuasa Kelulusan dan Pelaksanaan, mana-mana anggota jawatankuasa, atau mana-mana pegawai, pekhidmat atau ejen-ejen Pihak Berkuasa; atau mana-mana orang lain yang bertindak dengan sah bagi Pihak Berkuasa, berkenaan dengan apa-apa perbuatan, keabaian atau keingkaran yang dibuat atau dilakukan olehnya dengan suci hati atau apa-apa peninggalan yang ditinggalkan olehnya dengan suci hati atas sifat yang sedemikian.”

- Muluk.

INFO HAK ASASI MANUSIA:

DAGANGAN URUSNIAGA GLOBAL
MERUDUM KE PARAS PALING KRITIKAL

Menteri Kewangan, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, mahupun Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Noor Muhammad perlu memberi penjelasan segera mengenai kedudukan ekonomi negara secara telus, berikutan kejatuhan dagangan urusniaga global hingga merudum ke paras 37% seperti dilaporkan di Bursa Saham. Pak Lah yang juga PM, tak seharusnya menyembunykan fakta sebenar mengenai kekacauan ekonomi sekarang, kata jurucakap PRIMA, Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Beliau yang juga usahawan dan ahli perniagaan berasa bimbang dengan indeks kejatuhan harga dalam dagangan urusniaga, kerana ianya membabitkan kedudukan ekonomi negara.

“Kekacauan ekonomi memberi impak besar kepada pertumbuhan urusniaga di dalam negara, apalagi ketika wilayah ekonomi pembangunan koridor di war-warkan,” jelasnya dalam satu kenyataan hari ini (6 Ogos 2007). Seterusnya beliau mengingatkan projek wilayah ekonomi koridor utara, koridor timur mahupun WPI di selatan turut mengalami implikasi dengan ‘kekacauan ekonomi’ sekarang. Apabila kerajaan secara sedar mahu menyembunyikan fakta sebenar, ianya dilihat sebagai jerut tali gantung yang diletakkna ke leher mereka yang terbabit dalam perniagaan dan keusahawanan, beritahu Kamal kecewa dengan sikap tak kepedulian kerajaan.

DIALOG CHE DET DI YAYASAN PERDANA


Program bulanan sedang dirangka bagi mengadakan ‘Siri Dialog Che Det’ di Yayasan Perdana, Putrajaya dengan mengundang cendekiawan tersohor berdialog dengan peserta-peserta. Aktivis PRIMA, Raja Petra Kamaruddin diberi ‘lampu hijau’ bagi menganjurkan ‘Siri Dialog Che Det’, setelah berbincang dengan ketua pimpinan PRIMA Sdr Dharmala N.S. dan Dato’ Kamal Amir. PRIMA mengambil inisiatif menganjurkan ‘Siri Dialog Che Det’ sempena nama pena Tun Dr Mahathir Mohamad adalah berdasarkan pemikiran mantan PM itu memberi suntikan semangat dalam menentang ‘perhambaan minda’ dalam masyarakat Melayu sekarang.

Menurut Raja Petra, siri dialog berkenaan diadakan sebagai acara bulanan dengan menjemput cendekiawan terbilang, termasuk di IPTA mahupun di IPTS bagi mencerna pemikiran baru dalam persaingan minda generasi muda ke arah menembusi ‘langit terbuka’ pada era dunia cyber sekarang. Katanya, pemilihan nama siri aktiviti tersebut mengambil sempena Che Det, berdasarkan sumbangan pemikiran Tun Dr. M baanyak memberi aspirasi kepada pemodenan Malaysia. “Setiap orang berhak membuat persepsi masing-masing terhadap pemikiran Tun Dr. M, tetapi PRIMA mempunyai kriterianya sendiri,” beliau memberitahu.

SURAT TERBUKA:

BIL TELEFON TERANCANG
CARA PAKEJ PERDAYA PENGGUNA

Oleh: Haji Abu Bakar Ninggal

Kira-kira dalam bulan Mac atau bulan April (2007), ada kakitangan Telekom Malaysia telah membuat beberapa panggilan telefon ke rumah saya. Tujuan mereka membaut panggilan itu, mereka telah menerangkan bahawa pihak telekom kini ada mengenalkan TIGA sistem pakej yang menguntungkan. Ertinya bil bulanan pengguna kononnya akan lebih rendah dari bil biasa. Ia kononnya sangat menguntungkan dan pengguna boleh mencuba buat masa tiga bulandan bila-bila masa saja boleh dibatalkan jika pengguna mahu. Tiada sebarang perjanjian bertulis antara pengguna dengan pihak telekom.

Menurut mereka telekom mempunyai TIGA pakej dan pakej yang paling murah ialah berharga RM68.00. Oleh kerana pada tiap-tiap bulan bil telefon rumah saya penggunaannya di antara RM70.00 hingga RM80.00 sahaja, maka sayapun bersetuju membeli pakej yang bernilai RM68.00. Menurut dari cakap-cakap yang telah diterangkan oleh kakitangan Telekom (suara lelaki) hanya menerusi telefon itu, andainya saya membeli pakej RM68.00 itu dan bil bulanan saya berjumlah RM80.00 atau lebih sedikit sahaja, maka saya hanya perlu bayar baki dari jumlah RM80.00 setelah ditolak pakej RM68.00. Ertinya saya kena bayar hanya RM12.00 sahaja.

Sebelum bersetuju membeli pakej itu, saya telah membuat pertanyaan beberapa kali untuk mendapatkan kepastian dan si pemanggil (suara lelaki) itu telah mengatakan benar dan benar seperti saya sebutkan di atas. Malangnya, dalam bulan Jun 2007 di hujung bulan saya terima bil yang bertarikh, 25 Mei 2007 sari Telekom dan saya amat terperanjat. Bil yang Telekom buat adalah seperti berikut di bawah ini:

BIL SISTEM PAKEJ

CAJ BULANAN RM 1.00

PENGGUNAAN RM 121.27

PAKEJ RM 68.00

CUKAI PERKHIDMATAN (5%) RM 9.51

JUMLAH SEMASA RM 198.78

Kalau mengikut bil cara lama adalah seperti berikut di bawah ini perbezaannya sangat banyak. Cubalah kita kita lihat perbezaannya:

BIL TANPA PAKEJ (BIL LAMA)

SEWA RM 26.00
PANGGILAN RM 121.27

CUKAI PERKHIDMATAN
(RM 147 X 5%) RM 7.36

JUMLAH SEMASA RM 154.63
Justeru itu, nyatalah bahawa sistem pakej yang kononnya menguntungkan pengguna itu ada bohong belaka dan ianya menipu rakyat. Tegasnya rakyat terpaksa bayar lebih lagi dan penerangan yang diberi melalui telefon saja dan tidak punya hitam putih itu adalah sati taktik penipuan. Salah dari undang-undang negara, apatah lagi dari segi undang-undang Allah SWT. Kerana bil cara pakej membuatkan saya nak dikenakan bayaran lebih an lebihnya ialah RM45.15. Wang sebesar ini boleh saya beli BERAS yang beratnya 10 kilo sebanyak dua (2) kampit. Cukup kami makan sekeluarga untuk sebulan lebih.
(bersambung)

INFO SASTERA & BUDAYA:

RAKYAT MALAYSIA MINAT MEMBACA
KARYA DALAM BAHASA MELAYU TERPINGGIR


Bekas pengarang dan penerbit akhbar tabloid mingguan ‘Pentas Dunia’, Sdr Omar Manan menolak tanggapan rakyat Malaysia tak berminat membaca, berikutan novel bersiri ‘Harry Poter’ karya J. K. Rowling laris di pasaran Malaysia. Menurut laporan katanya, peminat-peminat novel berkenaan di Malaysia sanggup berbaris untuk membeli naskhah novel tersebut apabila ianya diberitahu sudah dibawa masuk ke pasaran di negara ini. Bagaimanapun beliau berasa hairan, kenapa karya-karya berbahasa Melayu terpinggir di negaranya sendiri, hingga novel-novel Melayu sukar dipasarkan.

“Novel-novel Melayu boleh laris di pasaran, kalau tak banyak pantang larang,” menurut Omar yang terbabit dalam bidang penerbitan melebihi 30 tahun. Katanya, karya-karya Melayu yang mirip seperti J.K. Rowling ialah siri ‘Bercakap Dengan Jin’ karangan Tamar Jalis, ‘Berkelahi Dengan Syaitan’ oleh Tok Awang Ngah dan beberapa lagi yang pernah laris di pasaran, beritahu Omar menambah. Sebaliknya, kata Omar lagi karya-karya berkenaan dilarang terbit dengan siri tajuk yang serupa seolah-olah majalah bulanan, di samping berunsur tahyol, khurafat dan memesong aqidah. “Tak pernah pula dikaji berapa peratus yang terpesong aqidah selepas membaca siri tersebut,” ujarnya.

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

KEBEBASAN MEMANG BERHARGA
BERAPA PULA NILAI PERLU DIBAYAR.


Hargai kebebasan, kata Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi di Bukit Mertajam (5 Ogos 2007), jadi tajuk utama akhbar arus perdana Berita Minggu. Kata Subhas Chandra Bose pula: Kalau anda mahu memetik bunga ros merah, jangan bimbang durinya menikam, kalau anda mahu kebebasan bayarlah harganya; harga bagi kebebasan ialah ‘kesengsaraan’ dan ‘pengorbanan’! Bezanya Pak Lah sebut fasal perlu hargai kebebasan, sementara Bose pula menyebut harga yang perlu dibayar bagi sesiapa mahu memperoleh ‘kebebasan’. Pak Lah pula menujukan ingatan tersebut kepada pengendali laman web dan laman blog yang dianggap tak hargai kebebasan.

Samalah seperti disebut bijak pandai kita, kebebasan bersuara ada tapi sekadar nenerbit akhbar propaganda, kebebasan demokrasi ada tapi sekadar bangunan Parlimen tersergam, kebebasan menuntut hak asasi manusia ada tapi sekadar wujud SUHAKAM, kebebasan pilihanraya ada tapi sekadar memangkah ke dalam peti undi. Itu saja. Tapi kebebasan yang terbatas, samalah seperti disebut ‘orang-orang di Jelebu’ iaitu kampung halaman Dato’ Seri Dr. Rais Yatim ‘dibiar kepala, diuca ekor’ (maknanya kena tanyalah Dr. Rais), kerana yang faham sikit-sikit sahaja perbilangan dalam kalangan masyarakat Minangkabau, tapi banyak-banyak memahaminya ialah:
HIDUP BAHASA MELAYU!