Tuesday, April 21, 2009

NIZAR BUAT PENDEDAHAN...

Tak sebut peruntukan perlembagaan:
Ketika Nizar menghadap Sultan Perak

Menteri Besar Pakatan Rakyat (PR) Dato' Seri Ir Muhamad Nizar Jamaluddin mendedahkan baginda Sultan Perak, Paduka Seri Sultan Azlan Shah didakwa tidak menyebut sebarang peruntukan di bawah perlembagaan negeri itu sewaktu menitahkan beliau meletakkan jawatan sebagai menteri besa, lapor laman blog Malaysiakini hari ini (21 April 209). Beliau mendedahkan fakta tersebut seperti terkandung dalam satu afidavit yang difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam. Pemimpin Pakatan Rakyat itu memberi butir-butir terperinci mengenai apa yang berlaku ketika menghadap Sultan Perak pada 4 dan 5 Februari 2009 lalu.

Menurut laporan tersebut, Mohd Nizar juga menafikan dan mempertikaikan versi yang dinyatakan oleh penasihat undang-undang Perak, Datuk Ahmad Kamal Md Shahid dalam afidavitnya. Berdasarkan versi Ahmad Kamal ianya tidak menggambarkan kebenaran sepenuhnya fakta berkenaan. Dalam afidavitnya untuk menyokong menteri besar BN yang baru dilantik, Datuk Zambry Abdul Kadir, Ahmad Kamal mengatakan Sultan menyebut tentang perlembagaan (negeri) apabila mengarahkan Mohd Nizar meletak jawatan.

Justeru Mohd Nizar mendedahkan bahawa sewaktu menghadap sultan selama 15 minit pada 5 Februari lalu, beliau telah memberitahu baginda mengenai akibat yang akan timbul sekiranya gagal membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN). Dalam afidavit tersebut, Mohd Nizar menjelaskan ia bermula pada 4 Februari, ketika beliau menghadap baginda Sultan untuk memohon perkenan baginda bagi membubarkan DUN sebagai penyelesaian kemelut politik di Perak berikutan kehilangan tiga ADUN - Mohd Osman Jailu (Changkat Jering), Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Hee Yit Foong (Jelapang) - yang telah “meletak jawatan”.

Bagaimanapun lapor Malaysiakini, baginda Sultan memberitahu Mohd Nizar bahawa baginda akan mengkaji permohonan itu di samping menyebut ayat al-Quran “Innallaha maa Sobirin”(sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar). Mohd Nizar seterusnya memberitahu, beliau menghormati keputusan itu dan sewaktu pertemuan tersebut, beliau juga turut menyerahkan draf pembubaran DUN untuk mendapatkan perkenan baginda. Serentak dengan itu Mohd Nizar menafikan memberitahu baginda pembubaran DUN disebabkan hilang kepercayaan kepadanya

KAMAL AMIR DGN POLITIK ANGKA...

PNB tambah unit ASW:
Penduduk miskin tegar sekadar...
100 juta saham percuma lapor media perdana sambil Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak tersengih-sengih bersama Tan Sri Ahmad Sarji Abdul Hamid, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Dato' Seri Abdul Ghani Othman dan Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman. Laporan dari Johor Bahru hari ini (21 April 2009) mempelihatkan Najib mengumumkan peruntukan percuma 100 juta unit Amanah Saham Wawasan (ASW 2020) kepada penduduk miskin bandar dan miskin tegar di negara ini.

Peruntukan itu dibuat melalui Permodalan Nasional Berhad (PNB) selari dengan langkah yang dinyatakan dalam Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).
Peruntukan itu tidak termasuk penambahan unit ASW dan juga Amanah Saham Malaysia (ASM), kesemuanya berjumlah 5.33 bilion unit yang turut diumumkan hari ini.
Daripada jumlah itu, 3.33 bilion unit adalah ASM yang mula dijual esok dan dua bilion unit ASW 2020 boleh dilanggani mulai 27 April ini. Kedua-dua dana berkenaan ditawarkan pada harga tetap RM1 seunit.

Dengan politik angka dicanang sama seperti Allahyarham Tun Ghafar Baba dulu, barangkali tak betullah ekonomi negara meleset. Justeru dakwaan ekonomi yang teruk akibat kemelesetan global juga sengaja mahu menyembunyikan sesuatu. Tren politik Najib seolah-olah meniru stail Tun Ghafar yang bermain dengan politik angka. Najib juga mengumumkan angka-angka itu
ketika berucap merasmikan Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) kali ke-10 di Padang Plaza Angsana, dekat sini hari ini. Peruntukan saham berkenaan itu tak membawa apa-apa makna kepada penduduk miskin tegar yang sekadar melihat bayang bulan di dalam air.

(*Dato' Kamal Amir Kamal Hijaz ialah usahawan Melayu yang terbabit dalam pemilikan saham. Bekas wartawan Utusan Melayu, pernah menjadi Exco Pemuda UMNO biro antarbangsa ketika di bawah pimpinan Dato' Seri Najib. Beliau juga penulis buku-buku politik.)

INFO SASTERA & BUDAYA


PUISI


Sajak Terakhir

Yang mengada-ngada
pergi SMS sajak
ngabiskan kredit fon
pada orang yang tak peduli tu
buat apa?

Ngok betullah
engkau ni wahai penyair SMS
nak beri bunga
berilah pada burung kelicap
nak beri teras
berilah pada pembuat gasing
nak beri beras
berilah pada orang
yang makan nasi
beri seni pada peminat
akademi fantasia
buat hapa?

Makanya,
adalah dengan ini ditamatkan
kiriman sajak tak diundang
kepada encik-encik dan tuan-tuan
memang sahaja
begitu adanya
"Alhamdullillah,
syukurlah!"

Hello burung tukang
jom kita deklamasi sajak
di pekarangan keratonBUDAYA
belasungkawa
kita bagi tamaddun
hemah dan budi
suatu bangsa
yang kian terpesona
dengan kontrekFATAMORGANA.

-Yassinsalleh
jam 0213
April 21, 09
menungkah keserakahan
angin malam
penubuhan kelab ahli
seorang.PADA HEMAT MOHD AFFANDI...

Melayu tak selamat dinaungi raja:
Penindasan Tak Ketara Yang Disengajakan

Kini rakyat Malaysia, terutama yang bergelar Melayu, tidak lagi selamat bernaung di bawah raja mereka. Kini berkeliaran ahli politik yang dekat dengan istana atau mesra dengan raja-raja Melayu menghasut supaya sultan berkata (baca: bertitah) mengutuk orang Melayu yang menderhaka dan cuba membongkar istana untuk dibuang ke laut. Dulu rumah rakyat hina dina yang dibongkar ke laut, kini kata ahli politik istana raja pula hendak dibongkar dibuang ke laut. Ini satu perkara yang sangat pelik dan sukar dipercayai.

Dalam sejarah orang Melayu, “penderhaka” ulung ialah Hang Jebat, itu pun bukan untuk membunuh raja atau membakar istana (gambar hiasan di sebelah, replika istana Melaka). Hang Jebat “menderhaka” kerana menurut perhitungannya raja Melaka sangat dan amat zalim membunuh Hang Tuah yang banyak berjasa itu. Ketika itu Hang Jebat tidak terfikir bahawa yang menentukan seseorang itu berjasa dan boleh dibunuh bukan dia, tetapi raja Melaka. Raja Melaka juga yang menentukan siapa pula yang berdosa dan wajib dibunuh, bukan undang-undang.

Walaupun ketika itu, kata ahli sejarah, telah ada Undang-undang Melaka berasaskan Islam, tetapi raja Melaka tidak terikat kepada sebarang undang-undang kerana dialah yang menjadi sumber undang-undang. Sekarang ahli-ahli politik yang baik-baik dan rapat dengan istana cuba membawa kembali apa yang terjadi di Melaka itu ke dalam politik moden untuk tujuan tertentu. Apakah tujuan tertentu itu?

Bila ahli-ahli politik yang baik-baik itu sedar mereka tidak mendapat sokongan rakyat kerana perangai jahat mereka, menghasut di sana sini memburukkan musuh politik mereka, maka orang kaya baik-baik ini menggunakan istana untuk mencapai niat jahat mereka. Antara niat jahat itu ialah merampas kuasa kerajaan setelah ditolak oleh rakyat dalam pilihan raya. Perbuatan jahat mereka tidak boleh ditentang kerana menurut mereka, kuasa hasil rampasan kuasa itu telah diperkenankan oleh sultan. Setelah itu timbullah murka raja terhadap rakyat yang menderhaka tidak menerima perampas kuasa sebagai kerajaan yang sah.

Ini banyak susah kerana itu rakyat jadi banyak keliru siapa benar siapa penipu antara ahli politik yang mendakwa merekalah yang terbaik untuk disokong rakyat kerana sudah direstu oleh raja sendiri. Macam zaman Melaka dulu juga, (gambar hiasan dari filem 'Hang Tuah', pertikaman bagi menjahnamkan musuh politik) macam-macam aduan diterima oleh raja Melaka, semuanya untuk menjahanamkan musuh “politik” mereka. Pada waktu itu raja-raja Melaka tidak bijaksana kerana tidak dikirim belajar di England walaupun ketika itu sudah terdiri universiti terkenal di England dan di tempat-tempat lain di Eropah.

Maulana dan ulama Istana

Di Mesir sudah lama terdiri Universiti al-Azhar, tapi ketika itu tidak seorang pun raja Melaka berminat hendak belajar di Universiti al-Azhar, sama seperti sekarang juga. Oleh itu raja-raja Melaka tidak diberitahu oleh para maulana dan ulama di istana akan kemuliaan Nabi Muhammad SAW yang mendoakan kebaikan kepada umat baginda yang melontar baginda dengan batu hingga berdarah kaki baginda. Baginda tetap mendoakan kebaikan untuk orang-orang jahat yang jahil itu.

Andainya raja-raja Melaka tahu cerita ini, misalnya dengan belajar di Universiti Al-Azhar, maka tentulah raja-raja Melaka tidak zalim dan jahat perangainya membunuh para pegawai istana hanya kerana mendengar hasutan semata-mata. Rupanya hasut-menghasut ini sudah menjadi budaya Melayu yang sangat dihormati sampai boleh mempengaruhi raja-raja Melayu yang cerdik di antara mereka. Maka tidaklah pelik lagi sekiranya kedengaran dengan lantang amaran murka dari istana terhadap para penderhaka yang disebut dengan nama “golongan tertentu yang rakus kuasa” itu.

Orang-orang UMNO sangat senang hati kerana mereka tidak termasuk dalam golongan penderhaka yang rakus kuasa itu (gambar hiasan kanan, pimpinan UMNO dilindungi daripada tuduhan derhaka, sekalipun mereka hapuskan kekebalan raja-raja), malah mereka sangat bangga kerana dituduh oleh musuh-musuh mereka bahawa mereka adalah dari kumpulan penghasut seperti yang terdapat zaman Melaka dahulu. Akibat hasutan golongan penghasut ini dan diterima pula oleh pihak yang mendengar hasutan itu, maka orang Melayu sekarang menjadi dua golongan: satu golongan yang baik-baik dan berjasa yang jadi penghasut; satu golongan lagi yang jadi penderhaka dan diterima rakyat sebagai ketua yang boleh dipercayai.

Mereka inilah yang menjadi api di dalam sekam yang berbahaya itu, yang nampaknya tak boleh dipadamkan lagi kerana terlalu banyak sekam, bertimbun-timbun tidak dibakar sejak diadakan undang-undang tidak boleh membakar sekam di tempat-tempat lapang. Kata para penanam padi, pesawah dan petani, tidak adil sangatlah jika mereka dituduh sebagai api di dalam sekam, pada hal merekalah yang memberi makan rakyat Malaysia dan yang membawa kemakmuran serta keamanan sudah beratus-ratus tahun.

Oleh itu, kata mereka, raja-raja hendaklah sabar seperti Nabi Salallahu Alaihi Wasallam yang tidak pernah marahkan ummatnya walaupun menyeleweng; sesuai dengan kedudukan raja-raja itu sebagai penjaga kesucian agama Islam dan pengikut Nabi Sallahu Alaihi Wasallam. Syukurlah sekarang sudah ramai rakyat yang sudah cerdik melebihi ketua-ketua mereka atau pelindung mereka, setelah ditarbiahkan oleh ulama yang menjadi pewaris para nabi, bukan ulama pengemis murahan di istana seperti zaman Melaka dulu. [21/4/2009].

(*Mohd. Affandi Hassan ialah pesara PTD dan bekas pegawai tinggi kementerian yang berpengalaman dalam pentadbiran dan pengurusan negara. Sebagai sasterawan dan pengkritik sastera Melayu, beliau dianggap setanding dengan kewibawaan H.B. Jassin di Indonesia. Beberapa kali memenangi hadiah karya sastera nasional tetapi menolaknya)

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...

Bukanlah peralihan kuasa:
Tapi mengikut nasihat jua

Sebermula tersibarlah ke serata pelusuk negeri akan Orangkaya Menteri Besar Pahang, Dato' Seri Adnan Yaakob itu diperintah oleh balai panjang nan tinggi membayar RM63 juta kepada syarikat pembalakan kerana bersalahan ia mengikut peraturan negeri. Maka gemparlah orang banyak dengan kejadian; apalagi belum pun satu purnama Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak menjadi Orangkaya Perdana Menteri. Adapun di negeri Pahang itu sudah disebut-sebutlah anak tuan-tuan yang akan menjadi Orangkaya Menteri Besar. Oleh itu kejadian yang menimpa Dato' Seri Adnan samalah macam 'mati ayam, mati tungau' gerangannya.

Syahdan kejadian yang menimpa Orangkaya Dato' Seri Adnan dan Orangkaya Dato' Seri Ahmad Said di Terengganu disebut orang seolah-olah termas uk 'janji pembesihan' Orangkaya Dato' Seri Najib. Maka disebut-sebut orang banyak Orangkaya Dato' Seri Mohamad Hassan di Negeri Sembilan akan terkena tempias juga, adanya. Adapun peralihan kuasa harakah Melayu (UMNO) itu tak sama dengan raja mangkat. Maka tersebutlah perkataan Sultan Mahmud raja Pahang yang tua itu, telah mati. Maka tinggal anakanda baginda tiga orang lelaki, Sultan Abdul Jamil seorang namanya, Raja Muzaffar seorang namanya, Raja Ahmad seorang namanya.

Arakian maka Sultan Abdul Jamil menitahkan Seri Wangsa Diraja menghadap ke Melaka membawa rahap dan memberitahu akan ayahanda baginda sudah mangkat itu. Maka tak disebut orang peralihan kuasa. Sebermula surat pun diarak ke perahu. Maka Seri Wangsa Diraja pergilah ke Melaka. Syahdan Sultan Mahmud pun tiada nobat tujuh hari. Maka Seri Dewa Raja disuruh baginda ke Pahang menabalkan Sultan Abdul Jamil. Maka terlalulah gembira Sultan Abdul Jamil kerana dirajakan oleh Sultan Mahmud, oleh itu memerintahlah ia di Pahang dengan mendengar segala tunjuk ajar dari Melaka seperti disebut dalam 'Kitab Melayu' daripada:
HIDUP BAHASA MELAYU!

DARI LAMAN BLOG...


Selepas jambatan bengkok dan tol:
Harga bagi jawataan Perdana Menteri!
Bukan sahaja jambatan bengkok bagi menghubungkan Tanjung Puteri ke Singapura kembali menjadi isu, malah kenaikan kadar tol di lebuhraya juga kembali diungkit oleh Perdana Menteri Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak. Barangkali dana KWSP, Petronas, PNB atau Felda juga akan menyusul seperti keperihalan sebelum 1998 yang dikira tsunami politik pertama. Tetapi ianya sekadar spekulasi, kerana seperti perbilangan orang tua-tua menyebut: 'Jangan menyelam air di tunggak; jangan dikira buah kerayung dari jauh' (Kalau tak faham kenalah tanya Dato' Seri Dr Rais Yatim yang arif dengan perbilangan orang tua-tua).

Bagaimanapun projek pembangunan Wilayah Iskandar menerima tentangan dari masyarakat Melayu, yang dianggap membuka penempatan baru kepada rakyat Singapura seperti perihal di Palestin. Pimpinan Profesional dan Warisan Melayu (ProWaris) dikatakan paling lantang dalam naratif menentang pembangunan Wilayah Iskandar, sebaliknya tak memberikan sebarang reaksi dengan isu jambatan bengkok. Kadangkala isu pembangunan sekadar 'kenderaan' bagi mencapai sasaran politik, malah ianya dijaja laksana barang lelongan di pasar malam. Tetapi politik akan menjadi kayu mati, sekiranya tak disusuli dengan isu-isu sensasi.

Pada pilihanraya 1969 misalnya, Parti Gerakan yang baru sahaja ditubuhkan menampilkan manifesto untuk membina jambatan dari Pulau Pinang ke Tanah Besar Semenanjung. MCA melihat manifesto Gerakan sebagai 'angan-angan Mat Jenin' yang sukar dilaksanakan. Malah ada calon-calon yang bertanding pada pilihanraya 1969 itu menawarkan diri untuk terjun ke laut sekiranya manifesto Gerakan boleh dilaksanakan. 10 Mei 1969, kerajaan negeri Pulau Pinang bertukar tangan dengan Tun Dr Lim Chong Eu pimpinan Gerakan membentuk kerajaan. Tak lama selepas itu berlaku kekecohan apabila Tun Dr Lim tak sehaluan dengan Timbalan Ketua Menteri, Mustapha Hussein.

Kekecohan semakin meruncing apabila Gerakan berpecah kepada tiga kumpulan, disebabkan Tun Dr Lim bersedia membentuk kerajaan campuran bersama UMNO. Keberangan Profesor Dr Syed Hussein al-Attas, Presiden Gerakan terhadap Tun Dr Lim (Naib Presiden), membawa kepada kes mahkamah. Dengan sokongan Tun Abdul Razak dan UMNO, Tun Dr Lim mampu mengekalkan kedudukan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang, yang menyebabkan Profesor Dr Syed Hussein al-Attas berundur dari politik, Tan Sri Dr Tan Chee Khoon menubuhkan Pekemas dan Mustapha Hussein menubuhkan KITA.

Bagaimanapun Tun Abdul Razak dan UMNO terpaksa membayar harga yang tinggi dalam kekecohan tersebut, kerana perlu memenuhi tuntutan Tun Dr Lim bagi membina jambatan Pulau Pinang. Dengan merampas kerajaan negeri Pulau Pinang (atas nama Parti Perikatan, tetapi yang berkuasa tetap Parti Gerakan), harga pembangunan itulah ganjaran UMNO di samping MCA hilang dominasi di Pulau Pinang hingga sekarang. Justeru tak hairanlah kalau Najib juga terpaksa membayar harga yang tinggi bagi jawatan Perdana Menteri dengan sokongan Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu jambatan bengkok dan kenaikan kadar tol. Barangkali!


-Pak Dharma

SUARA PROLITAR DARI REMBAU...


Sumbangan warga prihatin
Bantu pelajar untuk ke Mesir

Aktivis masyarakat di Seremban, Negeri Sembilan, Rozmal Malakan meminta warga Malaysia yang prihatin dengan isu pendidikan membantu pelajar-pelajar dari Rembau yang berpotensi meneruskan pengajian peringkat ijazah ke Mesir. Dalam laman blognya Rozmal memberitahu, "Saya telah menerima satu permohonan rayuan sumbangan derma pembelajaran untuk satu keluarga yang mempunyai 9 orang anak di mana 8 orang masih lagi belajar di peringkat rendah hinggalah ke peringkat kolej.

"Antara anak-anak ini yang sedang belajar di beberapa institusi ialah adik Syarifah Khaulah Syamimi bt Syed Ahmad Johari yang akan mengambil kursus Ijazah Sarjana Muda Perubatan di Mesir, adik Syed Ahmad Syakuur bin Syed Ahmad Johari yang mengambil kursus Diploma Syariah Islamiyyah di Kolej Islam Perak, adik Syed Abdullah Khaliq Aslamy bin Syed Ahmad Johari yang berada di Tingkatan 6 Sek Men Al Hidayah Perak."

Kepada mereka yang sudi membantu bolehlah menghubungi terus Sdr Syed Ahmad Johari bin Syed Mohd, No 1477 , Kampung Mulia , 71300 Rembau, N.Sembilan , tel 019-2628051 , e-mel syedahmadjohari@yahoo.com.my .Sumbangan juga boleh disalurkan ke akaun bank Sdr Syed Ahmad Johari bin Syed Mohd di No akaun CIMB 0501-0001630-20-8
(*Rozmal Malakan ialah aktivis masyarakat di Negeri Sembilan yang terbabit dalam badan NGO. Beliau ikut serta dalam demonstrasi PPMSI, perhimpunan 100,000 rakyat bagi menghantar memorandum ke Istana Negera)

ISU JAMBATAN BENGKOK...

CROOKED BRIDGE

by

Tun Dr Mahathir Mohamad
(Prime Minister 1981-2003)

1. The Star reported that Chinese businessmen in Johor Baru want the Crooked Bridge to be built.

2. Newspapers of April 15 reports on an UMNO Youth leader in Johor Baru requesting that the bridge be built for various reasons.

3. When the previous Prime Minister stated that the people of Johore did not want the crooked bridge or any bridge, no one said anything, much less protest.

4. Is it because no one in Johore at that time really wanted the bridge, or is it that no one dared to differ from the open-minded and liberal ex-PM or the Press did not dare to report the real opinions of the people.

5. There was for a very short while complaints regarding the Custom, Immigration and Quarantine complex. No one explained that the inconvenience was due to the complex being designed to complement the proposed bridge but when the bridge was cancelled a temporary road was built to join the complex with the causeway. This caused a misfit as the two could not be properly linked together. Hence the inconvenience. In addition the traffic problems near the causeway remained unsolved.

6. Does the Government need to ask Singapore for permission to build the now desirable crooked bridge? Is Malaysia free to do things in its own territory? Are we really independent? I wonder.