Saturday, June 14, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
SUARA PRIMA

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

BUDAYA BUKAN PERKARA PENTING
KEMAJUAN PERLUKAN BAHASA INGGERIS?

Assalamualaikum,

Disebabkan anak saya Ikram Hafiz dilaporkan menghadapi masalah kesihatan pagi ini (14 Jun 2008), terpaksalah saya menjengahnya ke asrama Universiti Industrial Selangor (Unisel) di Bestari Jaya (Batang Berjuntai). Sekalipun dia anak lelaki sudah berusia 20 tahun, tetapi masih memerlukan kasih sayang keluarga, apalagi ketika seluruh dunia merayakan ‘Hari Bapa’. Ketika makan tengahari di kantin, seolah-olah berada di pusat pengajian di luar negeri, berikutan ramai pelajar-pelajar dari Afrika diterima melanjutkan pengajian di situ. Di samping pelajar-pelajar dari Afrika, kouta bagi pelajar tempatan bukan Melayu juga diberi kelonggaran meneruskan pengajian. Di ruang pejabat Canselori pula gambar Menteri Besar, Tan Sri Mohd Khalid Ibrahim sudah diletakkan bersebelahan baginda Sultan Selangor. Begitulah!

Memang hari Sabtu, kedai runcit di kawasan premis kantin tak beroperasi, justeru terpaksa ke Kampung Bestari (bersebelahan kampus Unisel) untuk membeli biskut, roti atau maggie mee sebagai kudap-kudap apabila lewat malam mahu meneruskan membuat assignment. Apabila memasuki sebuah premis kedai runcit milik peniaga bukan Melayu (sekalipun majoriti penduduk memang komuniti Melayu), dia bertanya kepada saya, “Mahu cari apa?”. Secara berjenaka saya beritahu mahu ‘cari seluar jean’, menyebabkan peniaga itu termangu. Menjadi kebiasaan saya sekiranya peniaga bertanya begitu, segera saya meminta ‘ikan bilis’ sekiranya memasuki kedai tekstil, dan menyebut barang yang tak dijual di premis berkenaan. (Misalnya, kalau kedai elektrik saya akan bertanya susu, beras atau gula). Heh heh heh!

Apabila saya bertanya mengenai pemilik kedai, pekerja di situ memberitahu ‘taukeh’ jarang menjengah ke situ, sebaliknya diwakili ‘penyelia’ (superviser) sahaja. Pembantu kedai pula mengakui mereka semua berasal dari India, tetapi mampu bertutur Bahasa Malaysia (Melayu) dalam tempoh beberapa bulan sahaja menjejakkan kaki di negara ini kerana kesungguhan mahu mempelajarinya. (Ironinya warga tempatan bukan Melayu memberi pelbagai dalih tak boleh bertutur Bahasa Melayu dengan baik, sekalipun sudah menetap lama di negara ini). Bagaimanapun pembantu kedai berkenaan masih berbangga dengan bahasa ibundanya, Urdu sekalipun merantau jauh meninggalkan kampung halaman. Malah sama bangganya dengan penggunaan ‘Bahasa Inggeris’ di India sebagai bahasa rasmi yang dianggap penggerak kemajuan. Aduhai!

“Apa guna pertahankan budaya, kalau negara tak boleh maju!” beritahu pembantu kedai berkenaan tersengih-sengih. Bagaimanapun mereka masih juga mahu menegakkan benang basah, apabila berhijrah ke negara ini bukan disebabkan negaranya tak maju, sebaliknya mahu mencapai kecemerlangan di negara orang! Tak tahulah dengan sikap mereka yang menganggap Malaysia menggerakkan aktiviti penghapusan etnik terancang, di samping menuntut pelbagai resolusi yang tak munasabah. Pembantu kedai yang fasih berbahasa Melayu sekalipun tak sampai setahun menetap di Malaysia, mengakui mudah mempelajari Bahasa Melayu seperti juga Bahasa Inggeris yang menjadi bahasa rasmi di India dengan menolak naratif kebudayaan demi untuk mencapai kemajuan. Entahlah!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA


NAJIB TAK PERLU SEBUT BAPA
LEGASI PIMPINAN PADA DIRI SENDIRI

Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak, tak perlu kaitkan kepimpinan bapanya Allahyarham Tun Abdul Razak bagi mengangkat naratif kesetiaan kepada UMNO. Sebaliknya Dato’ Seri Mohd Najib wajar meletakkan legasi pimpinan beliau berdasarkan kewibawaan diri sendiri, menurut aktivis sosial, penyair Yassinsalleh. Mengulas kenyataan Dato’ Seri Mohd Najib tak mahu merosakkan UMNO disebabkan ayahnya Tun Abdul Razak salah seorang pengasasnya, Yassinsalleh yang juga penulis dari Pahang memberitahu, “Berdasarkan rekod pengasas UMNO dari Pahang yang menjadi delegasi ke Kongres Melayu Pertama di Kampung Baru, Kuala Lumpur pada 1 – 4 Mac 1946, tak tercatat nama Tun Abdul Razak”.

Katanya lagi, delegasi dari Persatuan Melayu Pahang ialah Mohd Yassin Salleh (ketua), Shariff Daud, Abdul Rahman Talib (Dato’), Mokhtar Daud, Jaafar Haji Mohd Noor dan Yahaya Mohd Seth, di samping Noordin Ibrahim mewakili Wataniah dan Cikgu Abdul Razak Hussein, Persekutuan Guru-Guru Melayu Pahang. Seterusnya beritahu Yassinsalleh, ketika menerima ‘Piagam UMNO’ di Johor Bahru pada 11 Mei 1946, Mohammad Noor Sulaiman menandatangani bagi pihak delegasi Pahang. Justeru kata Yassinsalleh, tak perlu Dato’ Seri Najib menyebut kesetiaan Tun Razak kepada UMNO. “Setia kepada ketua tak ada kaitan dengan kebobrokan UMNO sekarang, tapi bagaimana kesetiaan itu harus diterima umum,” jelas Yassinsalleh.

BUKAN TERHAD KEPADA UMNO
MELAYU KENA BUANG ‘SINDROM TAKUT’

Penyakit ‘sindrom takut’ bukan terhad kepada ahli-ahli UMNO sahaja, sebaliknya perlu dikikis daripada seluruh masyarakat Melayu, beritahu Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Beliau seterusnya berkata, penyakit berkenaan sudah menular sejak zaman feudalisme sekitar tahun 1400 di Melaka, menyebabkan masyarakat Melayu menjadi passif hingga mudah diperkotak-katikkan oleh pedagang-pedagang luar. Dato’ Kamal Amir yang juga bekas Exco Pemuda UMNO mengulas pandangan Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah yang dilaporkan media arus perdana hari ini (14 Jun 2008), ketika Majlis Silaturahim UMNO Bahagian Hulu Terengganu di Dewan Majlis Daerah Hulu Terengganu (MDHT). “Orang Melayu bukan sahaja takut menanggung risiko, malah takut kepada bayang-bayang sendiri,” ujar Dato’ Kamal Amir.

Menurut Dato’ Kamal Amir lagi, penyakit ‘sindrom takut’ di kalangan masyarakat Melayu disebabkan mereka terikat dengan ‘perhambaan minda’ sebagai legasi budaya yang menyerahkan nasib masa depan kepada pembesar-pembesar feudal semata-mata. Justeru mereka sukar menentukan masa depan keluarga, apalagi masyarakatnya dengan pemikiran dan idea sendiri, sekalipun berulang kali diingatkan: ‘Allah tak mengubah nasib sesuatu kaum; sebaliknya kaum itu sendiri perlu mengubah nasib mereka’. Dato’ Kamal Amir seterusnya menyokong pandangan Tengku Razaleigh, supaya bangsa Melayu berani menanggung risiko bagi mengubah masa depan keluarga dan masyarakat dengan menolak pemimpin yang korup, menyalah guna kuasa dan lemah. “Melayu perlu pemimpin yang mampu mendaulatkan keperibadian bangsanya,” beliau menegaskan.

INFO SASTERA & BUDAYA

ORANG ASLI MAHU KETENGAHKAN
LAGU RAKYAT DAN TARIAN TRADISIONAL.

Masyarakat Orang Asli di Pahang mahukan lagu-lagu rakyat dan tarian tradisional mereka diketengahkan sebagai kesenian nasional setanding dengan boria di Pulau Pinang, dikir barat di Kelantan, randai di Negeri Sembilan atau kuda kepang di Johor, kata aktivis teater di sini, L. Mankadir Shamsi. Ketika menghubungi sekretariat PRIMA, Mankadir memberitahu selepas kunjungan aktivis PRIMA ke perkampungan Orang Asli Kampung Pian di Jenderak, Kuala Krau tak lama dulu, mereka mahukan majlis seperti itu terus diberi perhatian. Jelas Mankadir seterusnya, penduduk Orang Asli Kampung Pian juga merancang mahu menjemput aktivis PRIMA ketika musim buah-buahan. “Mereka mahu anjurkan acara berakit kepada aktivis PRIMA,” beritahu Mankadir.

Peguam Haji Suhaimi Said dalam surat terbukanya menerusi emel kepada sekretariat PRIMA baru-baru ini mengakui, masyarakat Orang Asli di Pahang merasakan mereka terpinggir dari arus pembangunan sejak pasca merdeka. Parti-parti politik terutama UMNO dan Barisan Nasional (BN) katanya, memang mahu menjadikan Orang Asli sebagai agenda untuk memanipulasi kemiskinan mereka apabila menghadapi pilihanraya. Mereka lebih mudah memenangi hati masyarakat Orang Asli dalam fenomena yang serba daif, disebabkan Orang Asli kurang mendapat maklumat berkaitan usaha menentang perhambaan minda. “Selagi Orang Asli tak mampu menolak fenomena perhambaan minda, selama itu mereka mudah dimanipulasi oleh UMNO dan komponen BN,” kata Haji Suhaimi menerusi emelnya.

PELANCARAN BUKU SYED HUSIN
DARI PENGKAJI SOSIAL TERSOHOR

Tokoh sosial tersohor Dr Syed Husin Ali melancarkan buku terbarunya bertempat di salah sebuah hotel di Petaling Jaya hari ini (14 Jun 2008) mulai jam 8.00 malam, kata pengkritik sastera Haji Yahaya Ismail. Dr Syed Husin yang dikenali sebagai pengkaji sosial adalah mantan pensyarah di Universiti Malaya, malah terbabit dalam beberapa isu kontroversi sekitar dekad 1960-an, termasuk insiden ‘Teluk Gong’ mengenai perjuangan prolitar mendapatkan tanah. Dalam isu ‘Teluk Gong’ ianya menampilkan Hamid Tuah sebagai pelopor penerokaan tanah hutan dalam gerakan prolitar menentang diskriminasi kerajaan mengenai pengagihan tanah kepada rakyat. “Pelancaran buku terbaru Dr Syed Husin memperlihatkan keprihatinan beliau terhadap kebobrokan negara sekarang,” kata Haji Yahaya.

INFO SUARA PROLITAR

DEPOSIT RM8b POS MALAYSIA
GARA-GARA HARGA MINYAK NAIK

Bila Perdana Menteri (Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi) umum kenaikan (harga) minyak, kemudian tawar RM625 bagi habuan tahunan kepada rakyat, kononnya rakyat yang susah memiliki kenderaan kecil. Wang itu akan diberi melalui postal order, tidak diberi cheque kerajaan. Kenapa? Jawapannya, PM mahu kelirukan rakyat di siang hari, kerana duit kerajaan akan deposit kepada Pos Malaysia sebanyak RM8b dan ‘Pos Malaysia’ milik siapa? Pemiliknya ECM Libra kepunyaan siapa? Tidak lain ialah milik heh heh heh serta sekutunya! - (SMS; 12 Jun 2008 – Yassinsalleh; Kajang, Selangor).

AJARAN SESAT PERLU DIPANTAU
BUKAN ORANG KAHWIN DI THAILAND!

Semalam (13 Jun 2008) saya dengar, seseorang memberi penjelasan mengenai ‘qadariah’, ‘badariah’ dan ‘kanariah’ kepada pengikut-pengikutnya, anak-anak muda belaka. Amalan tu dah tak relevan, kerana ikut zaman Nabi Sulaiman hingga ke Nabi Musa. Malah ianya adalah ajaran sesat. Masa akhir kerosakan umat zaman ajaran al-Quran, Hadis dan sunnah nabi. Pihak Majlis Agama Islam perlu memantau ajaran sesat. Bukan takat nak tangkap khalwat, kahwin di Thailand atau lain-lain perkara yang kecil saja. – (SMS; 14 Jun 2008 – Alba, Jelebu, Negeri Sembilan).

BELI MARTABAK TAK BERKARI
‘SPINOFF’ KENAIKAN HARGA BARANG

Hari ini (14 Jun 2008) saya di Tualang Sekah, Malim Nawar (Perak). Pagi tadi pergi beli sarapan di kedai kopi. Beli mertabak lima keping, tapi tak ada kari. Pemilik kedai kata, “Saya tak nak naikkan harga. Masih juga seringgit sekeping, tapi kuah takde laaa.” Demikianlah kesan ‘spinoff’ dari kenaikan harga barang. Kalau duduk pejabat di bawah hawa dingin aje, memang tak terasa apa-apa. Keluarlah turun padang, jangan dengar laporan yang molok-molok dari pegawai bawahan, kroni-kroni dan heh heh heh! - (SMS; 14 Jun 2008 – Dr Seri Intan, Kuala Lumpur).

HARGA MINYAK MENDADAK NAIK
MENTERI SENGIH NAMPAK GIGI
Oleh : Asalbayu

Harga petroleum tiba-tiba meningkat lagi
foto di media menteri sengih pamer gigi
di tegah pergi ke luar negeri
sebenarnya khuatir kan hilang kerusi.

Bencana ditanggung pengundi
riuh rendah persoalan tuntut janji
pilih antara satu kerbau dipegang tali
manusia dipegang janji.

Sebelumnya sudah tercatat di manisfesto
harga petroleum tetap kekal pada harga
rakyat selamat, aman dan makmur.
Kini apa yang terjadi?kantung kian kontang!
demonstrasi sana sini
tak mungkin reda.
*mesej diedit oleh admin
NEGARA PENUH DENGAN KEKAYAAN
RAKYAT MISKIN KEBULUR PERUT

Oleh : Asalbayu
Duhai sekalian rakyat jelata,Mari renungkan kisah yang nyata,Bukan direka semata-mata,Konon kemakmuran miliknya kita.Di ini negara buminya subur,Seluruh jagat nama termasyhur,Rakyat nan miskin hampir kebulurPelbagai janji sebelumnya di tabur.Masihkah kita dilamun mimpi,Sokongan ditagih ke akar ubi,Relakah kalian hulur simpati,Sedang janjinya sukar dipercayai.Saban ketika resah dan bimbang,Kantung nan kempis semakin kontang,Di manakah tempat hendak berhutang,Sekadar cukup membeli barang.Suasana kini teramat runcing,Setiap warga fikiran runsing,Hilanglah sudah damai dan hening,Di sini sana bingit dan bising.Demikian kisah di bumi tercinta,Lima dekad sesudah merdeka,Di padang hayat warga derita,Umpama meniti di atas bara.

KOMENTAR
bersama Pak Parjo.

PERMUAFAKATAN MEMBAWA BERKAT

Arakian berkatalah memanda Perdana Menteri Orangkaya Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, bahawasanya sudah bermufakatlah ia dengan Timbalan Perdana Menteri Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak. Syahdan bersetujulah kedua-dua pihak akan menyerah dan menerima pekerjaan itu, adanya. Disuratkan orang banyak akan Orangkaya Dato’ Seri Abdullah itu pergilah ia ke Kelantan. Maka diberitahu orang banyak di negeri itu mengenai Orangkaya Tengku Razaleigh Hamzah sudah mengakui akan melawan memanda Perdana Menteri di tengah peseban. Gemparlah sekalian orang banyak akan desas desus menyebut Orangkaya Dato’Seri Najib sudah menerima jaminan akan menjadi pengganti Orangkaya Dato’ Seri Abdullah itu, adanya.

Hatta setelah beberapa lamanya, datanglah peredaran dunia; maka Sultan Mansor Shah pun geringlah. Telah diketahuinya oleh baginda dirinya akan kembali, maka baginda menyuruh memanggil anakanda baginda Raja Husin dan bendahara dan segala orang besar-besar. Telah datang sekaliannya, maka titah Sultan Mansor Shah pada segala mereka itu, “Ketahuilah oleh kamu sekalian, bahawa yang dunia ini telah lepaslah rasanya daripada kami, melainkan negeri akhirat semata-mata ku hadap. Adapun pertaruh ku kepada bendahara dan segala orang besar-besar sekalian; ialah ganti kita pada tuan-tuan sekalian. Jikalau barang suatu salahnya, hendaklah dimaafkan oleh tuan-tuan sekalian; kerana ia budak, belum sampai akalnya, tiada tahu istiadat”. Demikianlah disuratkan dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!