Wednesday, April 29, 2009

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...

Mana rimah nasi:
Yang kita makan tadi?

Syahdan kecohlah lagi di negeri Terengganu kerana baju untuk diberikan kepada pelajar-pelajar miskin dibeli dari negeri China. Adapun yang berkata-kata itu Orangkaya Hulu Besut, Nawi Mohamad. Tiadalah ia berkata-kata itu ditujukan kepada Orangkaya Menteri Besar Dato' Seri Ahmad Said (gambar), tetapi berasa kecewa kerana membabitkan peruntukan RM7.9 juta. Arakian disebut orang banyak di Terengganu itu sudah sedia ada 32 pusat jahitan Persatuan Ibu Tunggal yang mampu menyediakan 100,000 pakaian seragam sekolah sebulan. Maka dipantunkan oleh orang tua-tua:

Buai laju-laju
sampai pucuk sena
beli baju baru
pergi ke negeri China

Sebermula adapun Sultan Ahmad itu, semanya baik, lagi murah; tetapi suatu celanya, sebab tiada kasih akan segala pegawai-pegawai dan segala orang-orang besar, melainkan orang muda-muda dan hamba raja yang ersebut itu dikasihi baginda. Apabila orang-orang muda sudah makan di dalam ayam suapan dan nasi kunyit, atau barang sebagainya, maka apabila segala orang besar-besar datang menhadap Sultan Ahmad, maka dikias-kias atau disindir-sindir oleh segala orang muda itu katanya, "Mana rimah nasi kunyit dan tulang ayam suapan yang kita makan tadi?"; seperti disebut dalam 'Kitab Melayu' daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!

DARI LAMAN BLOG:


Pak Kaduk & Lebai Malang:
Di kalangan segelintir Melayu

Assalamualaikum,
Ketika UMNO hampir tersungkur dalam pilihanraya 1969, diikuti tragedi 13 Mei yang tak pernah dialami oleh kalangan yang menganggap diri mereka serba tahu dalam usia tak menjangkau 45 tahun, Bahasa Melayu tampil menyelamatkan pimpinan politik Melayu termasuk UMNO, PAS mahupun tak berparti. Tun Rahman Yaakob (gambar) mengangkat martabat Bahasa Melayu dengan dilaksanakan dalam surat menyurat jabatan kerajaan, mahkamah malah di Dewan Rakyat. Selaku Menteri Pelajaran, Tun Rahman menjadi kebanggaan Melayu dengan pendekatan beraninya ketika itu.

Tun Dr Mahathir Mohamad yang tewas di Parlimen Kota Setar Utara turut mendaulatkan bangsa Melayu menerusi 'Dilema Melayu'. Beliau mempersoal peratusan Melayu dalam jawatan tinggi kerajaan; mempersoal peratusan Melayu dalam perebutan ekonomi, apalagi kemiskinan Melayu yang berstatus Pak Kaduk dan Lebai Malang. Begitulah! Semua beban kesalahan diletakkan dibahu Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra yang kononnya terlalu 'bertolak ansur', menyebabkan bangsa Melayu ditolak, ditolak, ditolak dan terus diansur.

Kalau pendukung-pendukung PPSMI yang menolak Bahasa Melayu mahu pertahankan juga pelaksanaan berkenaan, teruskanlah! Pejuang-pejuang bahasa tak rugi apa-apa dengan kesediaan menyuarakan kepentingan bangsa Melayu apalagi semuanya sudah menjangkau warga emas yang usia jangka hayatnya beberapa tahun sahaja lagi. Bukan sahaja Dao' Hassan Ahmad, Dato' A Samad Said, Dato' Dr Muhamad Mansor Abdullah, Mohd Affandi Hassan dan ramai lagi, semuanya tak memerlukan apa-apa lagi.

Tetapi kalau dengan PPSMI UMNO merasakan mampu meneruskan jangka hayat, silakan! Pilihanraya 1969 sudah meletakkan UMNO dipersimpangan, justeru terpaksa melutut kepada Bahasa Melayu menerusi ketegasan Tun Rahman Yaakob (selepas diperlekeh oleh pimpinan UMNO pada 1967). Selepas itu barulah Dasar Ekonomi Baru (DEB) diperkenalkan, berikutan 'Dilema Melayu' yang diungkit-ungkit oleh Tun Dr Mahathir. Bagaimanapun DEB tak juga mencapai sasaran 30% individu Melayu dalam penyertaan ekonomi menjelang 1990 (kecuali agensi-agensi kerajaan, pun tak mencapai juga 30% itu). Alahai!

-Pak Dharma

APA KATA DR MANSOR...


Sukar UMNO lwn aura Anwar:
Lakukan segera sikap 'self criticsm'

Pimpinan UMNO tak seharusnya berasa malu mengakui aura Ketua Pembangkang Dato' Seri Anwar Ibrahim lebih mengkagumkan orang Melayu berbanding dengan pemimpin UMNO sendiri, kata bekas Timbalan Naib Canselor HEP UTM Profesor Dato' Dr Muhamad Mansor Abdullah (gambar kanan). Beliau yang berkunjung ke Sabah minggu lalu diberitahu lebih 70% kakitanagn awam dari Semenanjung yang berkhidmat di negeri itu menganggap Anwar sebagai ikon kepimpinan sekarang. Justeru menurut Profesor Dato' Dr Muhamad Mansur, pimpinan UMNO perlu melonjakkan diri lebih dikagumi daripada Anwar kalau mahu memulihkan semla reputasi UMNO. "Kalau UMNO masih berkhayal dengan kualiti pimpinan mereka sekarang, maknanya mereka menunggu masa menjadi denosour yang akan pupus," beliau menjelaskan.

Serentak dengan itu Profesor Dato' Dr Muhammad Mansur yang juga aktivis UMNO meminta pimpinan UMNO tak berasa malu untuk melakukan 'self criticism' dan jangan berkhayal dengan puji-pujian media massa yang memang 'ada udang di sebalik batu'. Pemimpin UMNO tak perlu berselindung apabila tak disambut kedatangan mereka di Sabah, tetapi perlu bermuhasabah diri memperbaiki rekod peribadi, bagi mengatasi populariti Anwar di kalangan orang ramai. Selagi pemimpin UMNO bergantung kepada puji-pujian media massa dengan tak membuat 'self criticism', Anwar dan Pakatan Rakyat akan sentiasa berada di hadapan, menurut Profesor Dato' Dr Muhamad Mansor. "Trend pemikiran masyarakat sekarang sudah jauh berbeza, justeru UMNO jangan membiarkan diri terus menjadi denosour," beriahu beliau selanjutnya.

KENYATAAN MEDIA ANWAR IBRAHIM

Profesor Madya di USM:
Calon PKR di DUN Penanti


(Permatang Pauh, Pulau Pinang) Sesudahnya tsunami politik Mac 2008, rakyat Malaysia kembali ke peti undi sebanyak lima kali. Empat darinya kita menyaksikan rakyat Malaysia memilih Pakatan Rakyat, yang kelimanya walaupun dicemari politik wang dan penipuan, menunjukkan betapa rakyat begitu mengidamkan perubahan dan politik baru di negara ini.

Mesejnya jelas. Rakyat Malaysia mahukan perubahan dan menidakkan pemerintahan BN yang dikuasai Umno. Mereka mendakap perjuangan Pakatan Rakyat yang mahukan rakyat bersatu padu dan berusaha membasmi rasuah serta memastikan tidak ada lagi kaum yang dipinggirkan, baik Melayu mahupun kaum bumiputera Sarawak dan Sabah.

Oleh itu saya dengan sukacitanya ingin mengumumkan calon KEADILAN bagi kawasan Penanti pada pilihanraya 31 Mei ini ialah En. Mansor bin Othman. Beliau merupakan Ketua Bahagian KEADILAN Balik Pulau dan Timbalan Pengerusi Perhubungan Negeri KEADILAN Pulau Pinang. Beliau juga telah berkhidmat selama 10 tahun sebagai Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Keadilan Rakyat dan Timbalan Pengarah Pilihanraya Pusat KEADILAN. En. Mansor Othman juga telah berkhidmat dengan saya yang pada ketika itu merupakan Timbalan Perdana Menteri sebagai Setiausaha Politik dari tahun 1996-1998.

Beliau telah mencurahkan tenaga demi membawa pembangunan ke Pulau Pinang dan saya yakin beliau bersedia untuk berkhidmat untuk penduduk Penanti sepenuh jiwa dan raga.

En. Mansor merupakan pemegang ijazah sarjana dari Universiti Sains Malaysia dan sarjana falsafah serta sarjana sastera dari Universiti Yale. Beliau merupakan Profesor Madya di USM dan Pengarah Pusat Kajian Dasar. Beliau secara aktif berusaha meningkatkan taraf pendidikan dan program belia di Pulau Pinang dengan penglibatan sebagai ahli Jawatankuasa Pendidikan Masyarakat dan Jawatankuasa Program Pembangunan Belia. Sebagai exco PEMADAM, beliau bekerja keras meningkatkan kesedaran awam berhubung penyalahgunaan serta langkah-langkah pencegahan dari terlibat dengan dadah.

Melalui program TEKUN di mana beliau sebagai Pengurus Besar, En. Mansor Othman terlibat secara aktif dalam pembangunan usahawan bumiputera, bertujuan meningkatkan kemahiran usahawan kecil dan sederhana serta membiayai usaha mereka dengan pemberian kredit mikro.

Saya merakamkan ucapan penghargaan kepada YAB Ketua Menteri Lim Guan Eng kerana sudi bersama kita malam ini dan membuktikan kepada semua keteguhan kerjasama Pakatan Rakyat. Parti Keadilan Rakyat yakin DAP dan PAS pasti bersama-sama di dalam pihanraya kecil ini bagi memastikan kemenangan Pakatan Rakyat.