Monday, October 13, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG:


PENULIS CERITA MISTERI MENINGGAL
BELASUNGKAWA UNTUK KELUARGA TERCINTA

Assalamualaikum,Penulis cerita-cerita misteri yang prolifik A Jalil Miran meninggal dunia pagi ini (13 Oktober 2008) yang dikatakan berakhir dengan misteri juga. Sebaik sahaja editor Buletin Rakyat Norzah Haji Kepol menelefon beritahu mengenai berpulangnya ke rahmatullah Jalil Miran, saya menyampaikan mesej kepada kawan-kawannya terutama di Variapop yang pernah menerima khidmat beliau. Disebabkan tak dapat hubungi Suhaimi Hamid, saya terus menelefon Ahmad Mahmud, menyebabkan beliau juga tergamam beberapa saat. Memang Jalil Miran meninggal dunia secara misteri seperti cerita-cerita yang ditulisnya menerusi majalah dan buku-buku. Menurut Nasri Hamid (suami Norzah), beliau sekadar demam biasa, tetapi apabila dimasukkan ke hospital beliau mengalami paru-paru berair di samping diganggu kuman. Entahlah!Secara peribadi saya tak kenal rapat dengan Jalil Miran, tetapi beberapa kali bersua memang beliau seorang yang ramah. Pertama kali bersua ketika Allahyarham Dato’ Jamaluddin Bakar (bekas editor Buletin Utama) mengadakan majlis ‘Rumah Terbuka’ pada 2003, kemudiannya apabila Dato’ Jamaluddin meninggal dunia tak lama selepas itu. Apabila Norzah menerbitkan ‘Buletin Rakyat’, pernah juga saya bersua Jalil Miran sekali dua, tetapi tak banyak yang dibualkan hanya sekadar bertanya khabar. Bagaimanapun sumbangan Jalil Miran dalam penulisan cerita-cerita misteri seharusnya diberikan perhatian, kerana tak semua penulis mampu menghasilkan genre demikian. Mungkin sahaja penulis-penulis kreatif boleh berimaginasi dengan karya-karya misteri, sebaliknya Jalil Miran digarap berdasarkan pengalaman beliau sebagai pengembara alam. Begitulah!


Bagi pihak PRIMA saya mengucapkan takziah kepada keluar Jalil Miran, apalagi perpisahan dengan orang tersayang sudah saya alami pada 26 Ogos 2008 lalu berikutan kembalinya ke rahmatullah permata hati keluarga Ikram Hafiz, diikuti pula bapa mentua saya pada 1 Oktober 2008 (iaitu pada Hari Raya pertama). Justeru kesedihan keluarga Jalil Miran masih dapat saya rasakan, malah pada 11 Oktober 2008 emak kepada sahabat baik anak saya Khairil Nizam (Zaidi Ismail) juga meninggal dunia secara mengejut akibat stroke. Ketika menziarahi di kediamannya di Taman Gombak, saya menyedari ayah Zaidi iaitu Ismail ‘senyum dalam tangisan’, sekalipun beliau rancak berbual melayani saya yang terkedu dengan fenomena demikian.

Malam ini (13 Oktober 2008) Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah menelefon, beritahu fasal beraya sakan tahun ini, di samping baru sahaja balik dari Johor Bahru menemui anak-anaknya di sana. Justeru saya bergurau dengan memberitahu beliau, sepatutnya mengikut tradisi Melayu anak-anak menziarah ibu bapa, bukan sebaliknya apabila ibu bapa pula mengunjungi anak-anak. Memang Dato’ Dr Mansor beraya ke Kedah di kampung isterinya sejak sebelum 1 Syawal, seterusnya balik pula ke Teluk Intan iaitu kampung beliau sendiri menjengah sanak saudara, sebelum ke Pahang menemui sanak saudara Allahyarhamah isterinya terdahulu. Justeru bukanlah salah anak-anaknya tak menziarahi di Hari Raya, tetapi beliau sendiri terbang bebas sebebas-bebasnya. Heh heh heh!


-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA:


GERAKAN PERLU AMBIL TINDAKAN
WANITA BIADAP TERHADAP MELAYU


Masyarakat bukan Melayu diingatkan jangan terlalu biadap dengan menganggap orang Melayu golongan imigran sama seperti kaum lain yang diterima menjadi warga negara menerusi resolusi Jawatankuasa Perhubungan Kaum-Kaum pada November 1949, yang ditubuhkan oleh British. Kebiadapan yang ditunjukkan oleh Ketua Wanita Gerakan, Dato’ Tan Lian Hoe bukan sahaja bercanggah daripada perspektif sejarah, malah tersasar jauh daripada fakta sebenarnya, beritahu bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah. Mengulas dakwaan Dato’ Tan, orang Melayu sebagai golongan imigran dari Indonesia, Dato’ Dr Mansor menyifatkan ianya sebagai serangan balas terhadap bekas Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera Dato’ Ahmad Said yang digantung keahliannya selepas membantu calon BN dalam pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh, 26 Ogos lalu.“Kalau UMNO sudah menggantung keahlian Dato’ Ahmad, Gerakan juga perlu mengambil langkah tegas terhadap kebiadapan Dato’ Tan,” jelas Dato’ Dr Mansor. Menurut Dato’ Dr Mansor berdasarkan perspektif sejarah, nusantara adalah kerajaan Melayu yang berpusat di Palembang termasuk Semenanjung Tanah Melayu, Sumatera dan Jawa sejak abad keempat Masehi. Seterusnya kata Dato’ Dr Mansor, kalau dakwaan Dato’ Tan diterima iaitu Orang Asli adalah penduduk tetap, kenapa tak disebut dalam catatan orientalis barat ‘Semenanjung Tanah Orang Asli’ sebelum kedatangan penjajah barat. Justeru beliau menambah, Dato’ Tan perlu meminta maaf kepada orang Melayu kerana kebiadapannya bukan sekadar menyinggung UMNO tetapi seluruh orang Melayu termasuk Orang Asli.


INFO SASTERA & BUDAYA:
NOVEL ‘SAINS FIKSYEN’
JAUH DI PULAU RAHSIA
Oleh: Ikram Hafiz


(Sebelum memasuki Unisel pada Mei 2008, Allahyarham Ikram Hafiz bukan sahaja berbakat dalam kraftangan dan elektrikal ketika belajar di Sekolah Menengah Teknik Gombak, malah terbabit dalam karya kreatif. Ikram Hafiz pernah menghasilkan novel sains fiksyen pada 2007, ketika membuat kerja sambilan menjual burger. Hanya sebuah sahaja novel yang dihasilkannya, dan diterbitkan oleh Mulya Utama Enterprises, Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor. Mulai sekarang, novel karya Ikram Hafiz dimuatkan dalam laman blog ini).


(sambungan kelmarin…)


(20)


6


DI PLANET BONEKA


JEBAT MAHU TEMUI PROFESOR
MATA DIIKAT DENGAN KAIN HITAMKAKI saya juga diikat hingga tak boleh bergerak untuk melawan, sambil mata ditutup dengan kain hitam. Dalam masa yang singkat tubuh saya diangkat ke dalam tong besar seperti bekas minyak tar. Kemudian bekas berkenaan bergerak dengan mengeluarkan bunyi laksana radio transistor tak tepat stesen.


Sekalipun mata ditutup kain hitam, tetapi saya dapat mengagak tong besar seperti kenderaan itu melalui lereng bukit. Memang bergoncang-goncang badan seolah-olah melalui lorong kecil berlopak-lopak. Terpaksalah saya mendiamkan diri kerana bimbang diserang berterusan oleh lima boneka yang dipantau alat kawalan jauh. Setidak-tidaknya saya boleh bersemuka dengan Bapak Profesor yang yang diberitahunya.Sebaik sahaja kenderaan berkenaan berhenti, lama juga saya tertunggu-tunggu. Ikatan pada kaki dan tangan masih belum dibuka. Kain hitam penutup mata juga tak dibuka. Tetapi saya tetap kuatkan semangat. Kalau menyerah kalah terlalu awal, masakan mampu melawan musuh. Ketika itu memang terasa diri saya seolah-olah Hang Jebat yang tak gentar menentang lawan.


Apabila ikatan kain hitam di mata saya dibuka, ternampak lelaki tua berambut panjang dengan janggut putih sampai ke dada merenung tajam. Dia memakai cermin mata bingkai halus; duduk bersandar di kerusi dengan dikelilingi berpuluh-puluh komputer.

“Tuankah, Bapak Profesor?” saya memberanikan hati bertanya.


Dia mengangguk perlahan. Matanya tak lepas merenung sekujur tubuh saya. Tetapi saya tetap tenang berhadapan dengannya. Sengaja saya kikis perasaan takut kerana tak mahu ditewaskan oleh renungan psaikologinya. Malah saya juga turut merenung ke arahnya dengan tak berkedip mata.


“Kenapa kamu menceroboh masuk ke sini?” jerkah Bapak Profesor tak berganjak duduk tersandar di kerusinya.


Apabila saya mengerling di setiap monitor komputer memang jelas kelihatan semua lokasi di segenap pelusuk pulau kecil berkenaan. Tetapi gua kecil tempat persembunyian Si Tongkol bersama kunco-kunconya tak dipantau menerusi monitor komputer tersebut. Bagaimanapun di sekitar lokasi luar gua memang dipantau oleh Bapak Profesor.


“Jawab soalan saya, kenapa kamu menceroboh ke sini?” ulangi Bapak Profesor.


“Saya bersama kawan-kawan tak menceroboh, tapi dicolek oleh Si Tongkol!” tegas saya tak bimbang apa-apa kerana yakin dengan kebenaran yang dituturkan.


“Hah, Si Tongkol penyeludup senjata itu, memang jahanam dia!” gerutu Bapak Profesor mencebek bibir dalam dialek Indonesia. “Siapa kawan-kawan kamu kamu yang dicolek Si Tongkol?” dia bangun dari kerusi sambil mengibas-ngibas punggung.

“Kami berlima turun memancing ke laut, sayangnya bot kami kehabisan minyak, tiba-tiba datang Si Tongkol bersama kunco-kunconya mencolek kami,” beritahu saya berterus terang.

Lantas Bapak Profesor menekan butang di meja. Sekaligus ikatan di kaki dan tangan saya terbuka sendiri. Tak bertangguh saya melompat keluar dari kenderaan seolah-olah tong minyak tar itu. Keadaan kenderaan lebih mirip kepada keranda, dengan enjinnya diubah suai menggunakan alat kawalan jauh.

Ketika itu boneka-boneka berkawal di luar bilik Bapak Profesor dengan dindingnya seolah-olah cermin yang boleh telus memandang keluar. Sebaliknya mereka di luar bilik tak akan melihat sebarang aksi Bapak Profesor di situ. Peralatan canggih di kawasan itu memang unik kerana direka cipta dengan teknologi komputer yang serba canggih.

Saya dapat mengagak dinding bilik Bapak Profesor bukan keluli biasa, sekalipun kelihatan seperti cermin. Setidak-tidaknya dia gunakan logam ‘tungsten’ yang mampan melalui pantulan solar. Apalagi dengan kedudukan lokasi dikelilingi terumbu karang, dia sukar ditembusi musuh. Tentera boneka yang dipantaunya mampu bergerak pantas sama macam tenaga raksasa.


(* Kreativiti Ikram Hafiz menggambarkan keadaan di lokap polis Selayang, ketika dia bersama kawan-kawannya ditahan berikutan kes pergaduhan apabila bertindak balas selepas wang jualan burgernya disamun, tetapi dituduh merusuh. Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri ketika itu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Teng Chang Khim – sekarang Speaker DUN Selangor, dan Wee Choo Keong – sekarang Ahli Parlimen Wangsa Maju, turut campur tangan bagi membebaskan Ikram Hafiz dan rakan-rakannya yang ditahan selama lima hari).

(bersambung)


PUISI LAMA


Buai Laju-Laju.
(versi baru)


Buai laju-laju
sampai hari petang
orang ramai lalu
Dol tinggal sorang.


Buai laju-laju
sampai hujung julai
semah jadi batu
sumpah dek sang kelembai.

Buai laju-laju
sampai hari malam
Ku Li kena tipu
cita-cita jadi pekasam.

Buai laju-laju
sampai hujung sana
UMNO tetap gitu
tak kira dosa pahala.


Buai laju-laju
sampai tepi sudut
Anwar jadi badut
janji kena kentut.

Buai laju-laju
sampai waktu makan
apa nak jadi orang Melayu
ramai-ramai buang pakaian.

Buai laju-laju
sampai kokok ayam
Melayu dah telanjang
orgy siang malam.

Buai laju-laju
sampai tepi surau
kenapa jadi gitu
kena tanya kat bangau.

Bangau oh bangau
kenapa jadi gitu?
macam mana tak jadi gitu
Melayu takde batu.

Batu oh batu
kenapa takde batu
macam mana nak ada batu
Melayu jual maruah.


Melayu oh Melayu
kenapa jual maruah
macam mana tak jual maruah
boleh cepat kaya.

Kaya oh kaya
macam mana nak cepat kaya
senang saja nak cepat kaya
kita sokong agenda heh heh heh!

-Yassinsalleh
Kajang, Selangor
13 Oktober 2008.


INFO SUARA PROLITAR:


UMNO SEKADAR GANTI PEMIMPIN
BUKAN MEMBAWA PERUBAHAN TULENTrend pemilihan UMNO, tak berbeza dengan di masa lalu. Di mana pembaharuan itu? Bahagian UMNO calonkan orang itu, itu juga. Kalau nak pembaharuan, UMNO perlu dibersihkan. Bukan nak bersihkan orang tertentu, dengan dilindungi melalui kuasa yang akan diperolehi. UMNO sekadar ganti pemimpin, bukan membawa perubahan yang tulen. Apabila UMNO tak mahu berubah, insya Allah rakyat akan membuat perubahan. Tunggulah PRU13. – (SMS; 13 Oktober 2008; 16:47:51 – Man Cincai, Selayang, Selangor).


KOMENTAR
bersama Pak Parjo


MIMPI ORANGKAYA BUKAN KOSONG
LIMA NEGERI MELAYU SUDAH DITAWANArakian tersebutlah Orangkaya Permatang Pauh Dato’ Seri Anwar Ibrahim beritahu akan menubuhkan ‘kerajaan baru’ menjelang Hari Raya Aidiladha. Maka diejek-ejek oleh harakah Melayu (UMNO), kerana sebelum ini tak berjaya menubuhkan pada 16 Ramadan 1429 (16 September 2008) lalu. Syahdan Orangkaya Ketua Menteri Melaka, Dato’ Seri Mohd Ali Rustam berkatalah ia, akan Orangkaya Permatang Pauh itu sekadar mimpi kosong sahaja. Sebelum pemilihan 8 Mac 2008 (mengikut kata anak cucu fakir), ramailah orang harakah Melayu menyebut, Orangkaya itu bermimpi untuk menawan negeri-negeri Melayu. Arakian, apabila lima negeri Melayu diperintah oleh Orangkaya berkenaan, maka terpaksa Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi itu berundur jua. Maka berpesanlah fakir kepada anak cucu sekalian janganlah takabor dan bercakap sombong, adanya.


Maka sekali persetua ada seorang Jawa demam terkukul-kukul. Maka oleh segala orang muda-muda ditertawakannya (sekalipun tak sama seperti perihala Orangkaya Dato’ Mohd Ali Rustam itu tertawa, tetapi fahamlah sekalian yang ada). Arakian Jawa itu pun berasa malu, lalu ia mengamuk dengan golok Sunda. Maka orang pun banyak mati dibunuh oleh Jawa itu, seorangpun tiada dapat mengembari dia (sama macam lima negeri Melayu yang terlepas daripada genggaman harakah Melayu itu, adanya). Syahdan orang pun gemparlah berlarian ke sana sini. Setelah sekalian anak-anak muda yang takabor dan sombong (seakan-akan orang harakah Melayu hari ini) bertempiaran menyelamatkan diri, dipanggillah Hang Tuah ke situ. Syahdan akan Hang Tuah pun berpura-pura undur apabila melihat Jawa itu, seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!