Thursday, November 27, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


BAHASA TAPAK WARISAN DUNIA:
VANDALISME AJAR KEPONGAHAN K’JAAN

Assalamualaikum,

Kepongahan kerajaan negeri Pulau Pinang mahu meneruskan kedegilan menggunakan pelbagai bahasa bagi papan tanda jalan di kawasan tapak warisan, sudah diberi signal oleh rakyat dengan kebangkitan vandalisme. PRIMA menyokong langkah vandalisme sebagai bantahan kepada kedegilan kerajaan negeri, malam bersedia membuat kutipan dana bagi membayar denda sekiranya mereka terbabit dengan kes undang-undang. Signal awal ini adalah petunjuk kepada trend pemikiran rakyat pada pilihanraya akan datang bagi menunjukkan ‘jalan keluar’ kepada kerajaan negeri sekarang. Justeru rakyat perlu dididik supaya mengusir kerajaan yang pongah, congah dan bongah! Apalagi dalam isu Bahasa Melayu, majoriti rakyat bersedia dilambung ombak apabila berumah di pantai!

Kerajaan tak seharusnya mengorbankan pejuang-pejuang Bahasa Melayu sejak pra merdeka di dalam Kesatuan Kebangsaan Guru-Guru Melayu Semenanjung apabila melawan pimpinan UMNO berkaitan isu pendidikan Melayu. Pimpinan UMNO terpaksa berkompromi mewujudkan sekolah menengah Melayu, sekalipun memberi impak pada pilihanraya 1959. Pelajar-pelajar yang dieksprimen dalam pendidikan Melayu hampir menjadi korban apabila mereka lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada 1963, tetapi tak disediakan STP bagi melanjutkan pengajian seterusnya. Malah kerajaan belum bersedia mendirikan universiti Melayu (kecuali Universiti Malaya yang memerlukan HSC), ketika itu tetapi mahu memanfaatkan pendidikan Melayu.

Justeru pelajar-pelajar aliran Melayu sebelum pilihanraya 1959, yang dijadikan eksprimen tak mahu dikorbankan lagi dengan isu Bahasa Melayu. Mereka terpaksa menunggu sehingga 1971 apabila UKM diwujudkan, malah bagi tempoh 1963 hingga 1971 ke mana hala tuju pendidikan mereka? Apabila lulus SPM pada 1963, mereka sekadar mampu menjadi guru, kerani atau budak pejabat disebabkan tak ada pusat pengajian tinggi akan menampungnya. Kalau bernasib baik pun terpaksa belajar sendiri selepas menamatkan pengajian menengah Melayu, seperti keperihalan Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah, bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM. Sebaliknya tak semua pelajar-pelajar eksprimen pendidikan Melayu mampu meneruskan pencapaian Dato’ Dr Mohd Mansor.

PRIMA bangkit mempelopori perjuangan Bahasa Melayu, kerana sebahagian aktivis kami pernah dieskprimen bagi mengangkat martabat pendidikan aliran Melayu yang digerakkan oleh KKGMS. Memang tak adil setelah pelajar-pelajar aliran Melayu dijadikan bahan eksprimen, Bahasa Melayu mahu diperlekehkan oleh golongan yang belum pun lahir ketika Dato’ Dr Mohd Mansor, saya dan ramai lagi rakan-rakan dijadikan bahan eksprimen itu. Tapak warisan dunia bukanlah alasan untuk memastikan kepentingan politik ‘pelbagai bahasa’ ditampilkan, kerana papan tanda jalan di negara-negara lain yang diisytihar tapak warisan dunia tak digahkan dengan ‘pelbagai bahasa’. PRIMA menyokong setiap tindakan vandalisme sebagai protes terhadap kepongahan kerajaan negeri Pulau Pinang. Insya Allah!

-Pak Dharma
.
INFO SASTERA & BUDAYA


MANIFESTASI KEBERANGAN RAKYAT
PERNYATAAN KEBOBROKAN PIMPINAN.

Tiga sajak penyair Yassinsalleh dimuatkan sebagai manifestasi keberangan rakyat terhadap kebobrokan pimpinan. Yassinsalleh antara penyair dari Pahang yang prolifik sekitar dekad 1960-an dan 1970-an, malah dianggap paling menyerlah. Antara penyair-penyair Pahang yang seangkatan dengan Yassinsalleh termasuklah M. Ashikin, Tan Alauddin, M Z Alias, Badaruddin M Z, Maznan Noordin, L Mankadir Shamsi dan beberapa lagi. Bagaimanapun Yassinsalleh lebih banyak bermain dengan ungkapan-ungkapan melankolik menyatakan keberangannya berbanding dengan rakan-rakannya yang menampilkan imajeri. Sebagai bekas pendidik berpendidikan Inggeris Yassinsalleh mampu bermain dengan bahasa Melayu yang meriak-riak manja bagai ‘Ikan-Ikan Di Kaca’ atau belati yang terbenam di dada seperti ‘Semantan Tersulakah Engkau’.

Di Hujung Muara

Malam ini mari kita bariskan
gelas anggur di meja
dan pastikan kita tidak duduk
dengan pengkid – itu haram
dan pastikan kita tidak dalam mabuk
duduk beryoga – itu haram
sekian diingatkan
- sempurna sudah aku
menjalankan tanggungjawab
amal makruf nahi mungkar.

Ayuh teman
mari kita bariskan lagi
gelas demi gelas anggur di meja
sepuas-puasnya
kerana kita akan menikmati
keghairahan malam ini
dengan berkongsi meniduri
perawan tua bersama ibunya
yang sedang amat dahaga
akan sumbangsih kita.

Kajang, Selangor
19 Nov 08, jam 1945

Di Hujung Mimpi

Pun sedemikian bahtera terakhir ini
patahlah sudah tiang layarnya
dan pelaut tua itupun
tidak lagi mengutip angin
membilang di pucuk ombak
bagaikan fatamorgana kasihnya
terdampar di hujung armada.

Kajang, Selangor
25 Nov 08; jam 1414


Di Pucuk Sepi

Dan siapa memegang belati
menancap jantung merasuk kalbu
yang kian terpilin nestapanya
di hujung segara barisan pelaut
menjunjung kesida-sidaan nakhoda
yang cuba memintas sejarah esok
melimpasi nostalgia tak bertepi
tragedi kealpaan satu bangsa
yang baru belajar bagaimana menjadi tuan
satu bangsa yang sedang
mengejar ekornya sendiri!

Kajang, Selangor
25 Nov 08; jam 1523.

INFO SUARA PROLITAR


SOLAT MEMANG SUDAH CUKUP
LATIHAN JASMANI & KESIHATAN

Tak perlulah orang Islam nak beryoga. Eloklah Majlis Fatwa Kebangsaan haramkan yoga. Nak hidup sihat, solat lima waktu pun cukup. Lebih bagus gerak fizikal dalam solat. Dah dapat perkara yang baik iaitu solat, apalah gunanya nak beryoga. Pelik sangat dengan orang Melayu yang suka terikut-ikut. Saya sokong Majlis Fatwa Kebangsaan, kerana sejak dulu lagi yang anggap yoga tak perlu bagi orang Islam. Sepatutnya orang Islam yang pengaruhi orang bukan Islam, bukan sebaliknya.- (SMS; 26 November 2008; 14:36:18 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

MARAHNYA WANITA KEPADA RAFIDAH
MACAM ORANG MELAKA BERDAHULU-DAHULUAN

Sebermula semakin gemparlah sekalian anak-anak buah ketua wanita harakah Melayu (UMNO) itu. Mereka beramai-ramai tak sukakan akan Orangkaya Tan Sri Rafidah Aziz. Maka juak-juaknya Dato’ Raja Ropiah Raja Abdullah hari ini, 28 Zulkaedah 1429 (atau 26 November 2008) berkata, “Kami terkejut dengan pengumuman itu tetapi tidak dapat berbuat apa-apa sebagai menghormati majlis yang dihadiri Perdana Menteri.” Arakian akan Dato’ Raja Ropiah itu mengingatkan Orangkaya Tan Sri Rafidah, ianya memang tak bercakap benar fasal menuduh bekas Orangkaya Dato’ Seri Shahrizat Abdul Jalil tak membantah rancangan peralihan kuasa sekalian wanita itu. Syahdan akan ketua segala wanita dari Bagan, Juma Bee Mohamad juga mencemuh akan Orangkaya Tan Sri Rafidah kerana membodoh-bodohkan segala anak-anak mereka, adanya.

Hatta, maka Pahang pun alahlah. Maka Maharaja Dewa Sura pun melarikan terus ke rumah seorang perempuan tua. Arakian Maharaja Dewa Sura pun menyuruh minta nasi pada perempuan tua itu. Maka kata perempuan itu, “Tuanku, di mana akan hamba beroleh nasi kerana hamba orang miskin? Biarlah hamba randaukan dahaulu sayur-mayur, nantilah hamba mencari anak-anak ikan.” Maka oleh perempuan itu dijerangkan periuk ke dapur. Syahdan turunlah ia ke pantai dengan tongkat sebatang, kasadnya hendak mencari anak-anak ikan. Adapun segala orang Melaka yang pergi mengikut itu berdahulu-dahuluan semuanya terlalu ke hulu; akan Seri Bija Diraja lagi kemudian. Maka ia bertemu dengan perempuan tua itu, seperti perihal akan Orangkaya Tan Sri Rafidah itu berdahulu-dahuluan memperoleh 117 pencalonan, mengikut apa yang disurat dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!