Sunday, November 8, 2009

CELOTEH PADANG BOLA...

NEGERI SEMBILAN MENANG 3-1
HADIAH UNTUK YAMTUAN BARU

Assalamualaikum,

Semalam, Stadium Nasional Bukit Jalil dibanjiri oleh ribuan penyokong Negeri Sembilan dan Kelantan. Boleh dikatakan bahawa lebih 70 % daripada mereka merupakan penyokong Kelantan.AW dan keluarga hanya menonton di rumah.Nampaknya dapat jugalah pemain-pemain hebat Negeri Sembilan membawa hadiah untuk Yamtuan Besar Negeri Sembilan yang baru ditabalkan iaitu Tunku Muhriz Tuanku Munawir.

Kredit juga patut diberikan kepada Shukor Adan kerana berjaya menadapat anugerah Pemain Terbaik pada malam tersebut. Tapi yang tak sedap mata memandang apabila melihat keadaan stadium selepas perlawanan.Penuh dengan botol dan sampah. Ini ke yang dikatakan semangat kesukanan?Apabila pasukan yang disokong kalah pasti stadium tersebut menjadi 'tong sampah segera.'Yang menghairankan, ketika Negeri Sembilan di hadapan 3-0, AW melihat kepulan asap, percikan api dan bunyi mercun di kawasan penyokong yang memakai baju merah putih. Bagaimana mercun boleh terlepas masuk ke dalam stadium? Sehinggakan ada seorang pengawal di situ yang cedera terkena mercun tersebut. Ish ish ish!

Dalam hal ini, penyokong-penyokong tidak boleh terlalu taksub apabila pasukan mereka kalah. Negeri Sembilan pun pernah kalah tapi penyokong-penyokong Negeri Sembilan dapat menerima dengan hati terbuka. Begitu juga penyokong untuk pasukan lain. Mereka tidak perlu membuang-buang sampah jika pasukan mereka kalah kerana sikap itu merupakan tindakan orang yang tidak berpelajaran. Selepas Zaquan Adha dapat menjaringkan penalti yang membuatkan Negeri Sembilan selesa di hadapan 3-0, Zaquan terpaksa diusung keluar akibat ditarik dan terjatuh. Begitu ke pasukan bola sepak di Malaysia bermain dengan menarik-narik pasukan lawan sehingga cedera?Entahlah, tak dapeklah den nak nolong!

Kelihatan Yamtuan Besar, Menteri Besar, Mohamad Hassan dan Khairy Jamaluddin di tempat VIP. AW melihat mereka tersenyum besar dengan kemenangan Negeri Sembilan. Iyalah, penantian 61 tahun Negeri Sembilan untuk membawa Piala Malaysia ke Negeri Sembilan akhirnya terbalas. Sekali lagi AW ingin mengucapkan tahniah kepada Negeri Sembilan. Semoga pasukan pimpinan Wan Jamak dapat meningkatkan lagi kualiti permainan mereka dan memenangi Piala Malaysia sekali lagi.


-ANAK WARISAN...