Thursday, June 12, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
SUARA PRIMA
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

PENGHARGAAN KEPADA AKTIVIS BELIA
SUHAIMI DILANTIK SETIAUSAHA POLITIK PM

Assalamualaikum,

Tahniah kepada mantan Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Dato’ Suhaimi Ibrahim yang mengangkat sumpah menjadi Setiausaha Politik Perdana Menteri (Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi) semalam (11 Jun 2008). Ketika santai di lobi Hotel Holliday Inn di Subang, aktivis teater di Pahang L. Mankadir Shamsi yang beritahu mengenai pelantikan Dato’ Suhaimi, disebabkan saya tak mengikuti sangat perkembangan tersebut dua minggu lalu. Malamnya saya juga tak sempat menonton laporan berita TV jam 8.00 pm, kecuali diberitahu oleh isteri saya mengenai pelantikan Dato’ Suhaimi. Bagi saya pelantikan Dato’ Suhaimi kena pada tempatnya, malah Dato’ Seri Abdullah juga memerlukan pakej pengalaman beliau selaku aktivis belia.

Memang sejak 2007 lagi, Dato’ Suhaimi sentiasa prihatin dengan aktiviti PRIMA, malah beliau ikut sama pada majlis ‘Baca Puisi’ di rumah Dato’ Kamal Amir, 27 Oktober 2007 di Taman Tun Dr Ismail bersama Sdr Mohd Ezam Mohd Noor, Dato’ Ruhanie Ahmad (Ron), Dato’ Mohd Noh Rejab, Abdul Rahman Osman, Raja Petra Kamaruddin, Zaharin Yassin (Sang Kelembai), S.A. Alattas (Pak Habib), Sallehuddin, Zakir, MSO dan ramai lagi. Dato’ Suhaimi juga turut hadir dalam majlis makan tengahari PRIMA di restoran ala Minang, ‘Natrabu’ di Kampung Baru (12 Mac 2008), malah beliau kelihatan tenang ketika berlaku sedikit ketegangan dengan isu yang dibangkitkan oleh Setiausaha Majlis Kerjasama Belia Asian, Sdr Sobri Ahmad.

Apabila disusuli dengan perjumpaan dengan mantan Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo di Holliday Inn (Glanmarie Resort), di Subang, Dato’ Suhaimi juga turut hadir. Secara spontan beliau menolak sebarang tanggapan umum kemerosotan prestasi UMNO pada PRU12, sebaliknya ditakrif sebagai kejatuhan markah beberapa subjek dalam peperiksaan (tetapi masih juga lulus dengan cemerlang). Begitulah! Dalam PRIMA memang pendapat setiap kawan-kawan berbeza, tetapi secara total pendekatan tetap sama iaitu menentang perhambaan minda. Apalagi ketika memimpin GPMS, memang Dato’ Suhaimi dikatakan tak berkompromi dalam isu pendidikan anak-anak Melayu yang masih memerlukan sokongan, dukungan dan takungan. Alahai!

Ketika santai di lobi Holliday Inn bersama Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Pahang, Syed Adnan Dato’ Syed Abdullah, L. Mankadir Shamsi dan Zainal Abidin Rasidin petang semalam (11 Jun 2008) saya terserempak mantan Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo bersama beberapa orang pimpinan belia. Beliau pula tergesa-gesa mahu balik ke rumah disebabkan masih belum solat setelah jam 3.00 petang. Justeru saya bersama rakan-rakan leka melihat seorang seliberiti TV bersama make-up artis sibuk di lobi berkenaan untuk membuat shooting. Ketika asyik memerhati gelagat seliberiti berkenaan, Sdr Sobri Ahmad mendekati saya memberitahu Dato’ Seri Dr Mohd Khir mengajak ke rumahnya di Glenmarie Court. Heh heh heh!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA


PELAKSANAN GAJI DUA KALI SEBULAN
KERENAH INSTITUSI KEWANGAN DIPANTAU

(Kenyataan media pimpinan PRIMA, Pak Dharmala N.S. di Kuala Lumpur pada 12 Jun 2008; mengenai gaji kakitangan awam dibayar dua kali sebulan, sebagai langkah menggalakkan pekerja menguruskan aliran tunai dalam perbelanjaan).

Gaji kakitangan awam akan dibayar dua kali sebulan mulai Ogos 2008, memang sudah dilaksanakan oleh sebahagian sektor swasta sejak lama dulu, terutama kepada pekerja-pekerja bergaji rendah, bagi menggalakkan mereka mengurus aliran tunai di samping mengelakkan daripada berhutang mahupun ke pajak gadai. PRIMA mengalu-alukan langkah yang diumumkan Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam (11 Jun 2008) atau laporan akhbar hari ini (12 Jun 2008), malah sepatutnya sudah digerakkan sejak 1999 lagi. Mungkin sahaja pada peringkat awal ianya memberi impak kepada perbelanjaan hidup mereka, tetapi akan lebih selesa apabila dapat disesuai-kan dalam tempoh beberapa waktu lagi.

Berikutan pelaksanaan gaji dua kali sebulan, isu pinjaman perumahan di bank kepada kakitangan awam juga perlu diselaraskan apabila ianya membabitkan potongan bulanan. Mereka yang membeli rumah atau kereta akan berhadapan masalah kewangan apabila potongan bulanan dibuat oleh institusi kewangan yang menggugat perbelanjaan aliran tunai mereka. Justeru institusi kewangan perlu memberikan kerjasama bagi menghadapi fenomena yang lebih membebankan kakitangan awam dalam tempoh beberapa bulan terawal, sebelum mereka mampun menstabilkan semula jurang ketempangan yang berlaku dengan pelaksanaan gaji dua kali sebulan itu. PRIMA berharap kerajaan sudah bersedia menghadapi kerenah institusi kewangan, berikutan pelaksanaan gaji dua kali sebulan kepada kakitangan awam ini.

KEKECOHAN KOMPONEN PAKATAN RAKYAT
KERAJAAN SELANGOR DIJANGKA TUMBANG?

Kerajaan negeri Selangor pimpinan Pakatan Rakyat dijangka tumbang tak lama lagi, berikutan kekecohan di kalangan parti komponen, beritahu sumber yang rapat dengan kepimpinan ketiga-tiga parti terbabit. Mereka bukan sahaja tak sehaluan dalam isu bagi pelantikan ahli PBT (Pihak Berkuasa Tempatan) di seluruh negeri Selangor, malah turut mahu menguasai urusniaga syarikat di bawah agensi kerajaan negeri, menurut sumber itu lagi. Dalam perkembangan lain sumber berkenaan menjelaskan, beberapa orang ADUN dari Pakatan Rakyat dikatakan sudah menemui mantan Menteri Besar Selangor Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo, tetapi tak diberitahu mengenai butir-butir lanjut. “Mungkin Dato’ Dr Mohd Khir boleh memberikan butir-butir pertemuan itu,” jelas sumber tersebut.
Bagaimanapun ketika dihubungi, Dato’ Seri Dr Mohd Khir dikatakan sudah berlepas ke luar negeri dan dijangka balik ke tanah air minggu hadapan. Sumber yang rapat dengan Dato’ Dr Mohd Khir memberitahu, mantan Menteri Besar itu ke Australia bagi menemui anak lelakinya yang menuntut di sana. Setakat ini tak diketahui mengenai perkembangan terkini berikutan pertemuan Dato’ Seri Dr Mohd Khir dengan beberapa orang ADUN Pakatan Rakyat yang tak berpuas hati dengan pentadbiran kerajaan negeri di bawah Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim. Malah sumber yang rapat dengan Dato’ Seri Dr Mohd Khir juga menafikan ADUN terbabit dijanjikan jawatan Exco apabila kerajaan negeri sekarang tumbang. “Desas desus menyebut 17 Jun ini PRIMA akan diberitahu perkembangan itu,” kata sumber itu selanjutnya.

PIMPINAN MELAYU PERLU ELAKKAN
SIKAP EGO PERTAHAN IDEOLOGI POLITIK

UMNO masih menang dengan majoriti di kedua-dua negeri Selangor dan Perak, sekalipun gagal membentuk kerajaan negeri, menurut Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Pahang, Syed Adnan Dato’ Syed Abdullah. Ketika menghubungi sekretariat PRIMA hari ini (12 Jun 2008) dari pejabatnya di Mentakab, Syed Adnan menjelaskan di Selangor UMNO menang 18 kerusi berbanding PKR hanya 15, DAP 13, PAS 8 dan MCA 2. Seterusnya kata Syed Adnan, di Perak juga UMNO menang 26 kerusi dengan MCA 2, sementara DAP 18, PKR 7 dan PAS 6. Keputusan tersebut menurut Syed Adnan kerajaan negeri yang dibentuk oleh Pakatan Rakyat tak stabil, malah menyulitkan rakyat kerana pentadbiran yang longgar. “Pimpinan dalam politik Melayu perlu mencari titik penyelesaian seberapa segera,” kata Syed Adnan.

Dari sejumlah 15 ADUN bagi PKR di Selangor pula kata Syed Adnan, 5 adalah ADUN bukan Melayu, sementara di Perak daripada 7 ADUN PKR 4 ialah bukan Melayu dengan kesukaran yang ketara, menurut Syed Adnan seterusnya. Berdasarkan keputusan PRU12, jelas Syed Adnan parti yang mendapat majoriti di Perak dan Selangor adalah UMNO. Justeru beliau mendesak pimpinan UMNO mengambil langkah segera dalam mencari penyelesaian kepada survival politik Melayu. Pimpinan UMNO tak seharusnya bersikap ego, sebaliknya menerima hakikat mereka memerlukan sokongan di peringkat akar umbi dengan tak mengira ideologi politik masing-masing. “Prinsip yang penting dipertahankan bukan ideologi politik, tetapi masa depan bangsa, agama dan tanahair,” beritahu Syed Adnan menambah.

INFO SASTERA & BUDAYA

PUSAT BUDAYA DI NEGERI SELANGOR
MASIH MENJADI IMPIAN UNTUK DILAKSANA

Kerajaan negeri Selangor di bawah pentadbiran mantan Menteri Besar Dato’ Seri Mohd Khir Toyo pernah merancang mahu membina pusat budaya di Shah Alam mirip kepada ‘Istana Budaya’ di Kuala Lumpur bagi melestarikan aktiviti penggiat seni, kata aktivis belia Sobri Ahmad. Memberitahu sekretariat PRIMA, Sobri yang juga Setiausaha Agung Majlis Kerjasama Belia Asian berkata, sepanjang bekerja rapat dengan Dato’ Seri Dr Mohd Khir dalam aktiviti Majlis Belia Malaysia (MBM), banyak idea beliau (Dato’ Seri Dr Mohd Khir) belum dapat dilaksanakan, terutama kepada pembangunan belia dan galakan berkarya kepada aktivis seni. “Ketika menjadi Menteri Besar Selangor, Dato’ Dr Mohd Khir prihatin dengan masalah penulis-penulis, malah turut memberi galakan dengan membeli buku-buku karya penulis tempatan,” beritahu Sobri.

Seterusnya kata Sobri lagi, langkah Dato’ Seri Dr Mohd Khir mahu merebut jawatan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Disember 2008 ini adalah dengan harapan mahu meneruskan perjuangan yang belum selesai. Sobri juga tak menafikan pusat budaya yang mahu dilaksanakan oleh Dato’ Seri Dr Mohd Khir dianggap oleh segelintir penggiat seni sebagai tak sesuai, disebabkan ‘Istana Budaya’ sudah menjadi wadah kepada mereka untuk menggerakkan kegiatan para karyawan. Sebaliknya kata Sobri, ‘Istana Budaya’ dilihat sebagai tempat berkumpulnya penggiat budaya elit, sementara Dato’ Seri Dr Khir mahu menjadikan pusat budaya sebagai tempat ‘berkampung penggiat budaya rakyat’. “Kita mahu melihat idea Dato’ Seri Dr Mohd Khir mahu ‘merakyatkan’ budaya akan diterima oleh semua pihak,” katanya.

INFO SUARA PROLITAR

TAK PERLU SUBSIDI BERAS
TUMPUKAN KEPADA HARGA PETROL

Subsidi kepada barang-barang keperluan terutama beras sepatutnya tak dilakukan. Jangan diberi subsidi kepada satu-satu item, kosnya akan menjadi lebih besar. Lebih baik subsidi diberikan kepada minyak mentah. Dengan subsidi ditumpukan kepada minyak mentah, akan membantu kurangnya kos subsidi yang lain. Apabila harga minyak mentah boleh dipantau menerusi subsidi, secara automatik barang-barang keperluan lain juga dapat dikawal. Harga beras tak mungkin melambung, kalau harga minyak mampu dikawal selia dengan baik. – (SMS; 12 Jun 2008 – Din Selenga, Rawang, Selangor).

BERUSAHA UNTUK CARIGALI MINYAK
TIADA INISIATIF MEWUJUDKAN KILANG PENAPIS

OLEH : Asalbayu

SEORANG kenalan saya melahirkan rasa hairan kerana negara kita Malaysia mampu mengwujudkan usaha carigali minyak tetapi tidak berusaha untuk mengwujudkan kilang penapis minyak.Akibatnya menurut beliau, bila pihak Amerika yang buat hal kita juga terpaksa menaikkan harga minyak dengan cukup tinggi dan tak dapat tidak akan mempengaruhi kenaikan harga barang. Ini akan mengakibatkan penderitaan yang bakal dipikul oleh semua peringkat anggota masyarakat."Bukan tiada di kalangan kita yang berkebolehan untuk merealisasikannya," ulas saya. "Ir Ramli menghasilkan fuel booster yang dipasarkan melalui Koperasi Bumiputra Malaysia Berhad yang berpusat di Alor Setar."Saya turut menyatakan bahawa sebuah syarikat swasta pernah menawarkan kepadanya sejumlah peruntukan yang sangat lumayan bagi membiayai penghasilan produk tetapi beliau tidak bersetuju dan beliau sangat berharap agar pihak kerajaan mengambil inisiatif merealisasikannya. Namun sehingga kini tiada tawaran. "Sukar diteka apakah agenda pihak pemerintah tidak mahu mengwujudkan sendiri usaha penapisan minyak agar kita tidak mengksport minyak mentah ke negara Amerika dan kemudian terpaksa membelinya pula. Pada hal kerajaan Malaysia khususnya Petronas juga terlibat dengan usaha carigali minyak di peringkat antarbangsa iaitu di Sudan," tambah kenalan saya itu.Saya berasa lucu bila kerajaan menyeru agar kalangan profesional yang menjalankan aktiviti di luar negara pulang berkhidmat di Malaysia. Mahukah mereka balik ke negara yang rakyatnya sedang menuju ke arah kemiskinan? Sebenarnya ini bukan perkara baru kerana sebelum inipun pernah terdengar seruan yang sama. Andainya mereka pulang khidmat mereka belum tentu akan terjamin di Malaysia.


KOMENTAR
bersama Pak Parjo

PERIHAL HAKIM DIUGUT ORANG BESAR
DIDEDAHKAN SELEPAS 11 TAHUN BERLALU

Sebermula tersebutlah alkisah di negeri Melayu itu akan seorang hakim yang sudah bersara mendedahkan perihal pada masa mantan memanda Perdana Menteri Orangkaya Tun Dr Mahathir Mohamad memerintah diugutnya kalau membicarakan orang mestilah menyebelahi kerajaan. Maka gemparlah sekali hakim yang sudah bersara seperti disurat orang hari ini, 8 Jamadilakhir 1429 (atau disebut orang 12 Jun 2008). Arakian fakir juga terfikir, kenapa setelah 11 tahun berlalu hakim itu membuka mulut, adanya. Kalau hakim itu yakin kepada ‘biar mati anak, jangan mati adat’, hendaklah ia mengikut perilaku mantan Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abbas. Adapun Tun Salleh Abbas itu sanggup ia dibuang kerja, asal sahaja kebenaran dapat ditegakkan. Alhamdullillah.

Syahdan gemparlah seluruh negeri, akan Hang Jebat itu mengamuk ia di dalam istana. Habislah segala perajurit dan hulubalang di bunuhnya, tiada terperikan banyaknya orang mati. Arakian berapa banyak pun perajurit dan hulubalang yang mahu menangkap Hang Jebat itu, habis semua dibunuhnya. Terlalu tangkas ia bermain senjata, mengamuk tak membilang lawan. Maka dititahkan Hang Kasturi pergi mendapatkan Hang Jebat. Setelah sampai ke hadapan istana, lalu Hang Kasturi berseru, “Hai, Jebat marilah engkau turun, bertikam dengan aku sama seorang”. Sebaik sahaja dilihat oleh Hang Jebat akan yang datang itu Hang Kasturi, segeralah disahutnya, “Baliklah engkau memberitahu rajamu, raja adil raja ku sembah, raja zalim raja ku sanggah!”, seperti disurat oleh ‘Kitab Melayu’ daripada:

HIDUP BAHASA MELAYU!