Monday, September 29, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG:

Assalamualaikum,

HARI RAYA TIDAK LAMA LAGI
PEJABAT SUDAH MULA LENGANG


Fenomena Hari Raya Aidilfitri sudah mula terasa hari ini (29 September 2008), apabila pejabat-pejabat lengang dengan beberapa orang kaki tangan sekadar menonton TV. Ketika ke Muzium Negeri Sembilan di Seremban pagi ini (29 September 2008), beberapa orang kaki tangan tersengih-sengih menonton TV sebaik sahaja saya menjengah masuk. Pengawal keselamatan di pintu pagar masuk pun sekadar melambai tangan ketika kereta saya melalui di depannya, tetapi terkuap-kuap kerana baru sahaja mengangkat kepala kerana menelungkup di meja. Saya ke Seremban sekadar menemui pembantu muzium, Ahmad Afian Abdul Kadir yang beritahu di Seremban sudah mula ‘mantai’ hari ini. Beliau juga turut ke Paroi membeli daging ‘mantai’ dengan harga RM15 sekilo, tetapi saya agak kecewa kerana tak menemui daging ‘mantai’ rusa yang disebut-sebut sebelum ini cukup bekalan (tak tahulah kalau besok – 30 September 2008)!Nostalgia menjelang Hari Raya bersama Allahyarham Tan Sri Abdul Samad Idris (bekas Pengerusi Lembaga Muzium Negeri Sembilan), biasanya apabila turun ke Seremban memang mencari daging ‘mantai’ rusa sama ada di Paroi mahupun Ampangan. Beliau juga akan membeli sayur-sayuran kampung di Paroi dari gerai-gerai di tepi jalan yang dikatakannya ‘fresh’ (kerana baru dipetik dari kebun). Kalau tak turun ke Seremban Tan Sri Abdul Samad akan menelefon dari pejabat Finas di Hulu Kelang bagi membeli daging ‘mantai’ sama ada di Hulu Kelang atau di pasar Keramat. Di Hulu Kelang sudah tentulah membeli lemang ‘Pak Ali’ sekurang-kurangnya lima batang seorang (sekalipun boleh juga dibeli di pasar Ramadan), tetapi Tan Sri Abdul Samad lebih senang berteman untuk membeli daging ‘mantai’. Heh heh heh!

Tradisi raya juga tetap diteruskan hingga ke hari ini, apabila ramai rakan-rakan balik ke kampung. Jiran-jiran juga sudah mula balik ke kampung sejak Sabtu (27 September 2008), termasuk juga bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah balik ke kampung isterinya di Kedah. Haji Abu Bakar Ninggal pula balik ke kampung isterinya di Kelantan, Haji Mohd Sayuti Omar juga balik ke Pasir Mas di Kelantan, tetapi Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz, Haji Yahaya Ismail, Zakaria Bidin dan Omar Manan masih berkumpul dengan keluarga di Kuala Lumpur pada malam raya. Ketika semua rakan-rakan merayakan Aidilfitri bersama sanak saudara, Raja Petra Kamaruddin pula terasing bersendirian di kem tahanan Kemunting di Taiping apabila didakwa di bawah ISA yang tak diketahui salahnya.Sudah tentu belum terlambat mengucapkan syabas kepada bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dato’ Zaid Ibrahim yang melepaskan jawatan semata-mata menentang ISA. Begitu juga dengan bekas Menteri Pengangkutan Dato’ Seri Fong Chan Onn secara terbuka menolak ISA yang dipertahankan oleh kerajaan. Secara logik, sekiranya tulisan Raja Petra membahayakan keselamatan sudah berapa peratus umat Islam terpesong akidah selepas membaca laman blog Malaysiakini, justeru agensi-agensi jabatan Islam yang terbabit perlu bertanggungjawab apabila dakwaan berkenaan lebih berbentuk emosi daripada fakta ilmiah. Malah hakim-hakim Islam sendiri pada zaman kegemilangan dulu sering mengingatkan kita, biarlah membebaskan berpuluh-puluh orang bersalah daripada menghukum seorang yang tak bersalah.

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA:


KU LI BUKAN PILIHAN TEPAT
UMNO PERLU PIMPINAN ‘MUDA’


Kenyataan terbuka dua pimpinan Bahagian UMNO Cheras di Wilayah Persekutuan dan Besut di Terengganu mahu mencalonkan Dato’ Seri Mohd Najib Razak bagi jawatan Presiden dan Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Presiden pada pemilihan Mac 2009 adalah petanda awal pergolakan UMNO semakin bobrok, beritahu penganalisis politik Haji Yahaya Ismail. Bagaimanapun menurut Haji Yahaya, Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah pula bukanlah alternatif bagi memulihkan UMNO yang terlalu tenat sekarang. Sekalipun peralihan kuasa kepada Dato’ Seri Mohd Najib sekadar pilihan jangka pendek, tetapi majoriti di peringkat akar umbi mahukan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi menyegerakan pelan peralihan kuasa selewat-lewat tahun 2008. “Disember 2008 juga pimpinan di Sabah dan Sarawak mahukan keputusan dibuat bagi pelan peralihan kuasa itu,” kata Haji Yahaya yang juga bekas pengarang akhbar di Sabah pada period Dato’ Harris Salleh.


Ketika menghubungi sekretariat PRIMA, Haji Yahaya menjelaskan UMNO perlukan pimpinan muda yang berwibawa, bukan Tengku Razaleigh selaku alternatif dalam usaha pemulihannya. Beliau menjelaskan, era pimpinan Tengku Razaleigh sudah berlalu, malah generasi muda kurang mengenali penampilannya. Katanya lagi, sekalipun kem Tengku Razaleigh optimis dengan sokongan yang diterima, tetapi majoritinya golongan veteran yang kurang berketerampilan dalam kepimpinan di masa lalu. Justeru Haji Yahaya menambah, pimpinan muda yang boleh digilap memimpin UMNO boleh dirujuk kepada pegawai-pegawai muda yang berkhidmat di kedutaan dengan pengalaman mereka luas di peringkat global. “Di negeri-negeri maju seperti Amerika Syarikat, Jepun atau Perancis mereka juga membuat pendedahan kepada diplomat-diplomat muda dalam kepimpinan negara,” menurut Haji Yahaya.

NGO GOMBAK BUAT LAPORAN
LALUAN UNTUK TAHAN ANWAR?

Hampir 10 badan NGO di daerah Gombak akan melancarkan kempen tanda tangan pada 11 Oktober 2008 ini bagi menyokong Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terus dikekalkan dalam memantau kententeram awam, beritahu pengerusi penyelarasnya Omar Sudi bin Abdul Manan ketika menghubungi sekretariat PRIMA hari ini (28 Oktober 2008). Beliau yang juga Pengerusi Telapak Budaya Daerah Gombak (Telapak) mendesak kerajaan mengekalkan ISA, berdasarkan banyak perkara sensitif sukar dikawal dengan peruntukan akta yang lain. Katanya, pembangunan negara dan pergerakan ekonomi adalah bergantung kepada keselamatan dan ketenteram awam yang perlu dipantau dari semasa ke semasa. “Justeru NGO daerah Gombak meminta menteri berkenaan supaya tak berkompromi bagi mengekalkan ISA,” beritahu Omar Sudi menambah.

Antara badan NGO yang terbabit melancarkan kempen tanda tangan menurut Omar Sudi termasuklah GPMS daerah Gombak, badan-badan belia dan badan sukarela yang prihatin dengan tahap keselamatan negara dan ketenteraman awam berada pada peringkat maksimum. Sementara itu aktivis budaya di Pahang, L Mankadir Shamsi melahirkan rasa dukacita terhadap badan-badan NGO yang terbabit menyokong ISA di samping membuat laporan polis terhadap Penasihat PKR Dato’ Seri Anwar Ibrahim di Balai Polis Gombak Batu 6 baru-baru ini yang dieksploit sebagai mengganggu keselamatan dan ketenteraman awam. Menurut L Mankadir, laporan polis tersebut bertujuan memberi laluan kepada kerajaan melaksanakan akta yang tak bercirikan keselamatan dan ketenteraman untuk menahan rakyat secara bobrok, pongah dan arogan. “Raja Petra ditahan ISA selepas menerima laporan polis jabatan agama, apakah Anwar akan ditahan selepas laporan polis NGO daerah Gombak?” tanya L Mankadir.

INFO SASTERA & BUDAYA:

NOVEL ‘SAINS FIKSYEN’
JAUH DI PULAU RAHSIA
Oleh: Ikram Hafiz


(Sebelum memasuki Unisel pada Mei 2008, Allahyarham Ikram Hafiz bukan sahaja berbakat dalam kraftangan dan elektrikal ketika belajar di Sekolah Menengah Teknik Gombak, malah terbabit dalam karya kreatif. Ikram Hafiz pernah menghasilkan novel sains fiksyen pada 2007, ketika membuat kerja sambilan menjual burger. Hanya sebuah sahaja novel yang dihasilkannya, dan diterbitkan oleh Mulya Utama Enterprises, Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor. Mulai sekarang, novel karya Ikram Hafiz dimuatkan dalam laman blog ini).

(sambungan kelmarin…)

(14)

4
OMBAK KIAN MENGGEGAR:

HANG KASTURI TAKUTKAN SI TONGKOL
GELAP PULAU MAKIN MEMBINGUNGKAN

MALAH emak juga tak kelihatan dalam gumpalan awan dipusar angin malam. Baik emak mahupun abah memang tak terjongol di mana-mana. Di sekeliling tetap hitam pekat macam buntut kuali tersangkut di dinding. Debaran ombak terus galak memukul kaki terumbu batu karang.

Lama saya terkebil-kebil mata dalam kegelapan malam, waktunya tak diketahui lagi. Jam tangan saya memang sudah dirampas Si Tongkol bersama kunco-kunconya. Wallet juga dipulun habis dengan semua wang di dalamnya dikebas tak bersisa. Nasib baik juga wallet berkenaan diperosok oleh Bung Hirman ke dalam laci meja di bilik kurungan di gua.

Sempat juga saya pecahkan laci berkenaan mengambil wallet yang diperosokkan ke situ. Biarlah wang yang tak seberapa itu dirampas habis, asal sahaja kad pengenalan kami tak dimusnahkan sama.

“Kalau kita tak berjaya melepaskan diri, tentu mereka akan belasah lagi,” bimbang benar Usin Sodok sewaktu merangkak keluar meninggalkan pintu gua. “Memang Si Tongkol marah sebab kita pecahkan laci meja ni,” ujarnya serba salah.

“Jangan biarkan diri kita mati kerana kelam kabut, wallet ni semua hak kita!” tegas saya ingatkan Usin Sodok yang berlagak macam Hang Kasturi.

“Hang Kasturi pun takut pada Si Tongkol?” sengaja Sahak Salai mengusiknya menyebabkan Usin Sodok mendengus marah.

“Tengok belakang Abang Din tu berbirat kena sebat tali pinggang, tak takut apa?” sahut Usin Sodok berasa bengang dengan kejadian yang menimpanya.

“Tak apalah, kalau Hang Kasturi tak mahu ambil wallet dia,” beritahu Abang Din segera mengajak keluar dari gua.

Jauh di lipatan hati saya sekiranya kawan-kawan terlepas melarikan diri, mereka tak perlu bimbang fasal dokumen penting termasuk kad pengenalan. Setidak-tidaknya kami sudah dapatkan semula semua dokumen dalam wallet berkenaan.

Semakin lama bersandar di perdu pokok, terasa juga mengantuk dan keletihan. Beberapa kali saya terkuap-kuap. Bagaimanapun sukar mahu melelapkan mata kerana masih lagi belum selamat. Pulau kecil itu memang tak boleh larikan diri ke mana-mana. Memang saya berharap akan terserempak kawan-kawan di sekitar kawasan berkenaan menjelang matahari terbit di ufuk timur keesokannya.

Apalagi di tengah belukar terpencil itu, nyamuk banyak mengiang-ngiang di telinga. Bau minyak kuda yang dilumurkan ke seluruh badan juga tak dipedulikan nyamuk yang berterbangan. Puas juga saya mengibas-ngibas tangan ke telinga, tetapi serangga tersebut macam mendapat peluang keemasan ketika itu.

Dalam masa saya hampir terlelap di perdu pokok, tiba-tiba dikejutkan bunyi bot laju membelah deburan ombak. Cepat-cepat saya bingkas bangun memerhatikan ke tengah laut. Memang jelas ternampak kilauan spot light menyuluh dari arah bot ke merata pelusuk di celah terumbu batu karang.

Segera saya berundur ke bawah lereng bukit mengelak daripada disuluh lampu spot light berkenaan. Kalau Si Tongkol menyedari kami sudah terlepas daripada kurungan, tentu dia akan bertindak lebih ganas. Tetapi Bung Hirman dan Bung Superman juga tak kelihatan di mana-mana selepas keluar meninggalkan gua sebelum itu.

Selesai sahaja berligar-ligar di sekitar pulau terpencil berkenaan, bot laju itu terus meluncur semula ke tengah ombak laut. Dalam hati saya dapat mengagak tentu bukan bot laju milik Si Tongkol dan kunco-kunconya.

“Alangkah baiknya, kalau bot laju itu dari polis marin!” keluh saya hampa sebaik sahaja bot laju berundur. Di kaki terumbu batu karang ombak kian keras menggegar.

(* Kreativiti Ikram Hafiz menggambarkan keadaan di lokap polis Selayang, ketika dia bersama kawan-kawannya ditahan berikutan kes pergaduhan apabila bertindak balas selepas wang jualan burgernya disamun, tetapi dituduh merusuh. Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri ketika itu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Teng Chang Khim – sekarang Speaker DUN Selangor, dan Wee Choo Keong – sekarang Ahli Parlimen Wangsa Maju, turut campur tangan bagi membebaskan Ikram Hafiz dan rakan-rakannya yang ditahan selama lima hari).

(bersambung…)

RAMALAN SINIKAL NOVEL ‘SEMPERUNG’
HAMPIR TEPAT DENGAN KEBOBROKAN UMNO

Kebobrokan yang dilalui UMNO sekarang sudah diungkap menerusi novel karya sasterawan Dharmala N.S. ‘SEMPERUNG’ (Kantung Network, KL; 2008) yang diterbitkan sebelum PRU12, beritahu aktivis badan persuratan, penyair Yassinsalleh. Menurut Yassinsalleh, selepas membaca novel berkenaan ianya jelas memperlihat satu pendekatan psaikologi yang menarik mengenai ‘kerajaan hantu’ berikutan PRU11 pada 2003 seterusnya mendorong kepada merudumnya prestasi UMNO dan BN. Secara sinikal kata Yassinsalleh, beberapa istilah yang digunakan menerusi novel ‘SEMPERUNG’ seperti Betara Ningrat (BN), Merga Cura Aria (MCA), Menti Indera Cagak (MIC), Maulana Umarak (UMNO), Pendawa Anggun Sunan (PAS), Sang Pertala Raya (SPR), Panji Kesuma Ratu (PKR), Dewa Adi Petara (DAP) adalah imageri yang membina ‘kerajaan hantu’ dengan kepakaran pawang-pawang, ujar Yassinsalleh.


Secara keseluruhan memang novel berkenaan sebuah karya satira dengan penampilan warga hantu termasuk polong, jerangkung, pontianak, toyol, pelesit, bajang dan lain-lain spesies dipantu oleh Pawang Fakeh Makudum yang menggantikan Pawang Bagindo Gadang, yang mendorong kepada keruntuhan kepawangan Maulana Umarak. Justeru kebangkitan kepawangan Tok Perpatih Nan Santing yang disertai Pendeta Enam dan Duabelas Dewa menyemarakkan kesepakatan mahu menyingkirkan ‘kerajaan hantu’ yang dipantau Pawang Fakeh Makudum. Bagi memulihkan premis kepawangan Maulana Umarak inilah usaha digerakkan membawa Pawang Angko Sutan menggantikan Pawang Fakeh Makudum, beritahu Yassinsalleh. Sekalipun novel berkenaan ditulis selepas PRU11, tetapi ramalan pengarang hampir tepat berkaitan kebobrokan ‘kerajaan hantu’ selepas kejayaan gemilang 2003, beliau menambah.

PUISI LAMA

Syair Versi Baru
Dandan Setia


(apologi kepada Yassinsalleh)

Tersebutlah kisah dahulu kala
di atas kayangan ceritera bermula
raja memerintah pening kepala
dewa-dewa berperang makin menggila.

Ramai terbunuh di dalam negeri
dewa-dewa berebut seorang puteri
kononnya cantik tidak terperi
jadi pujaan Dewa Syahperi.

Raja semakin gundah gelana
rakyat jelata semakin merana
kerana dewa-dewa buat bencana
berebut puteri konon mempesona.

Puteri ditukar menjadi pauh
dicampak ke dunia terlalu jauh
macam bahtera tidak bersauh
hanyut gerangan ke Permatang Pauh.

Gemparlah UMNO di dalam negeri
buah pauh bertukar peri
reformasi dilaung bersama puteri
di Lembah Pantai Nurul Izzah berdiri.

Dewa Syahperi jadi merana
Intan Terpilih entah ke mana
Dandan Setia mencari dana
harap berjaya menjadi perdana.

Dandan Setia syair semasa
membawa kisah berebut kuasa
pemilihan UMNO luar biasa
ditangguh kerana serabut sentiasa!

-Dr Seri Intan Mokhtar
Kuala Lumpur.
28 September 2008.


INFO SUARA PROLITAR:

JANGAN INGAT PAS CUKUP KUAT
KERJASAMA LEBIH BAIK DPD EGO

Amaran PAS (Harakah) minggu ni macam tegas bunyinya. PAS akan tarik diri kalau kerajaan Pakatan Rakyat tak amalkan prinsip Islam. Astaga! Hudud sampai sekarang pun senyap aje, sekalipun PAS sudah pegang Kelantan sejak 1990. Sekarang lima negeri dalam tangan PR, sudah laksanakan prinsip Islam atau belum? Calon PAS yang menang di Wilayah Persekutuan atau di kawasan 50-50 pecahan kaum kerana PAS atau PR? Lupakah 1990, PAS dapat 27 kerusi Parlimen dan kerajaan negeri Terengganu? 2003 semua tak bertahan lama fasal apa? Sebabnya, ingat PAS dah cukup kuat. Jadi, lebih baik bekerjasama daripada nak tunjuk ego – (SMS; 28 September 2008; 18:23:42 – Haji Lobo, Keramat, KL).

TAK MUNASABAH MINYAK TANAH
HARGA NAIK APABILA PASANG PANJUT.

Pasang panjut musim Hari Raya Aidilfitri, memang tak penting. Tapi, takkan harga minyak tanah (kerosen) langsung tak munasabah. Ada kedai jual RM7.50 satu liter seperti di Taman Seri Gombak. Sebaliknya ada kedai yang jual RM10 satu liter, di Selayang. Di kedai murah (jualan barang-barang langsung dari kilang), harga minyak tanah RM3.90 setengah liter. Kalau pasang panjut guna minyak petrol (RM2.45 satu liter di BP), tentu bahaya. Al-maklumlah minyak petrol! Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato’ Shahrir Samad rajin-rajinlah ‘turun padang’. – (SMS; 29 September 2008; 11:37:08 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

SUKAR ORANGKAYA DATO’ LAKSAMANA
MELAWAN LANUN DI LAUT MASA SEKARANG

Syahdan akan kapal tangki negeri Melayu ‘M T Bunga Melati 5’ yang ditawan lanun di perairan Somalia sudah dibebaskan. Maka tak kedengaran pula nakhoda kapal itu yang membuat pengakuan. Arakian diberitahu oleh Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, semua anak kapal di dalam selamat. Maka kata orang banyak selepas mengambil alih jawatan Orangkaya Menteri Pertahanan, dapat diselesaikan perkara lanun itu. Kalau perkara lanun di perairan negeri Melayu, memang ianya tentu dilakukan oleh Megat Alang Dilaut. Tetapi di perairan lain, tentulah sukar bagi kerajaan Melayu itu memerintahkan Orangkaya Dato’ Laksamana (Menteri Pertahanan) ke sana. Apalagi kalau lanun-lanun itu dari Mongolia (kerana tak mempunyai perairan), adanya. Sebermula bertanyalah orang banyak, di mana pula akan lanun-lanun itu bersembunyi?

Hatta, tersebutlah perihal Orangkaya Laksamana di zaman dahulu kala, kalau lanun-lanun itu bersembunyi di perairan Somalia, kenapa kerajaan negeri itu berdiam diri pula? Adapun kerajaan Mongolia itu tiadalah ia mempunyai perairan seperti di Somalia di Teluk Aden, gamaknya. Maka kata Orangkaya Dato’ Seri Abdullah, akan kapal ‘M T Bunga Melati 2’ masih belum dibebaskan. Arakian diberitahu orang banyak akan tabib dan pembantu perubatan sudah dihantar ke kapal itu. Maka sah sudah, kapal itu diketahui akan lanun yang merampasnya. Syahdan di masa dahulu kala, anak-anak kapal akan dibunuh oleh lanun-lanun, sebelum Orangkaya Lakasamana datang menyelamatkan. Oleh yang demikian Orangkaya Laksamana sudah tahu mengenai lanun-lanun itu, sama ada ia anak buah Megat Alang Dilaut mahupun di mana tempat sembunyinya.

Kata sahibul hikayat, maka tersebutlah perkataan raja benua Siam. Daripada zaman dahulu kala negeri Siam itu Syahrun-nawi namanya disebut orang, dan segala raja-raja di bawah angin ini semua takluk kepadanya, dan nama rajanya Bubunnya. Kedengaranlah ke benua Siam bahawa Melaka negeri besar tiada takluk kepadanya, maka oleh Paduka Bubunnya menyuruh ke Melaka hendak minta surat sembah. Maka Sultan Muzaffar Shah tiada mahu menyembah ke benua Siam. Maka raja benua Siam terlalu marah, lalu ia menyuruh berlengkap menyerang Melaka; Awi Cakri nama panglimanya, membawa rakyat terlalu banyak tiada tepermenai lagi. Setelah mendengar khabar itu, Sultan Melaka menyuruh menghimpunkan rakyat, kerana ianya bukan perbuatan lanun-lanun tetapi sebuah kerajaan lain yang mahu menceroboh kedaulatan Melayu seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:HIDUP BAHASA MELAYU!