Wednesday, May 7, 2008

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

KRISIS KENAIKAN HARGA BERAS
USUL TANGGUH SIDANG PARLIMEN

Assalamualaikum,

Usul menangguhkan sidang Dewan Rakyat hari ini (6 Mei 2008) bagi membahas krisis kenaikan harga beras, diharap tak setakat menggegar di tengah glori kehebatan status ahli Parlimen sahaja. Setidak-tidaknya mampu memberi impak yang bermakna ketika rakyat Malaysia semakin bengang, bangang dan cengang dengan fenomena yang mencabar kesabaran mereka. Usul yang dibawa Haji Sallehuddin Ayub (PAS-Kubang Krian) diberi laluan oleh Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia bagi dibahaskan setelah memenuhi tiga syarat utama iaitu i) kepentingan awam, ii) perlu disegerakan dan iii) sesuai diberi keutamaan. Bukanlah pula pertama kali Speaker Dewan membenarkan usul blok pembangkang dibahaskan di Parlimen.

Misalnya, pada 5 Disember 1988, Tengku Razaleigh Hamzah ketika duduk di blok pembangkang mengemukakan usul bagi satu Rang Undanng-Undang Persendirian bertajuk ‘Suatu Akta Bagi Meminda Akta Pertubuhan 1966’. Speaker Dewan Rakyat menerima usul berkenaan bagi dibahaskan. Pindaan yang dikemukakan oleh Tengku Razaleigh berkaitan implikasi ‘Seksyen 12’ dalam Akta Pertubuhan 1966 apabila UMNO diharamkan oleh mahkamah. Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi dikatakan terbabit di belakang tabir gerakan ‘Kumpulan 11’ turut mengambil bahagian membahaskan usul Tengku Razaleigh seperti direkodkan menerusi hansad Parlimen menjadi pengkritik utama kepada usul tersebut dengan menegaskan:

“Kita sayang kepada UMNO kerana kita mengakui bahawasanya UMNO adalah parti politik orang Melayu yang telah memperjuangkan semangat kebangsaan, cinta kepada agama, bangsa dan negara. Semenjak UMNO ditubuhkan dalam tahun 1946, parti itu telah begitu berjaya menyatupadukan bangsa Melayu, menuntut kemerdekaan, membawa pembangunan kepada negara dan rakyat seluruhnya. Tetapi kita juga turut mengakui bahawasanya ada satu peristiwa malang yang telah berlaku kepada UMNO iaitu pada 4 Februari 1988. UMNO telah dianggap tidak sah oleh mahkamah. Kenyataan ini paling berat untuk kita menerimanya, tetapi kita mengakui bahawasanya ia adalah satu keputusan mahkamah.”

Ucapan Dato’ Seri Abdullah di Parlimen pada Disember 1988 secara rasional memang menerima pemecatan Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abbas di samping bersetuju pada dasarnya sistem kehakiman ketika itu. Bagaimanapun isu krisis kenaikan harga beras pada 2008, memang jauh berbeza dengan isu pindaan Akta Pertubuhaan yang dijadikan usul blok pembangkang pada 1988 di Parlimen. Kebetulan pula usul krisis kenaikan harga beras berlaku ketika prestasi UMNO terkepit selepas PRU 12, sementara usul pindaan Akta Pertubuhan apabila UMNO terhimpit di bawah intrigue politik yang jelas berangkai-rangkai, berungkai-rungkai dan berantai-rantai. Aduhai!

- Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA

TAK BAYAR IKAT JAMIN RM5 RIBU
RAJA PETRA DIGIRING KE PENJARA

Pengendali laman web ‘Malaysiakini’ Raja Petra Kamaruddin terpaksa digiring ke sel penjara, berikutan tak membayar ‘ikat jamin’ yang dikenakan RM5 ribu setelah dihadap ke mahkamah atas dakwaan di bawah Akta Hasutan. Aktivis sosial, penyair Yassinsalleh melaporkan, pada mulanya Raja Petra diminta ke mahkamah majestrit Jalan Duta jam 9.30 pagi hari ini (6 Mei 2008), tetapi satu jam kemudian dipindahkan pula ke mahkamah majestrit Petaling Jaya. Raja Petra dikenakan ikat jamin RM5 ribu sementara menunggu perbicaraan pada Oktober tahun ini, beritahu Sdr Yassinsalleh ketika menghubungi sekretariat PRIMA. Bagaimanapun Raja Petra yang menerima sokongan moral daripada rakan-rakan, tak membayar ikat jamin berkenaan yang menyebabkan beliau digiring ke penjara, kata Sdr Yassinsalleh selanjutnya.

Menurut Sdr Yassinsalleh lagi, Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz dilihat berada di kawsan mahkamah sepanjang sebutan kes dikenakan terhadap Raja Petra. Beberapa pimpinan politik juga turut memberi sokongan moral kepada Raja Petra termasuk Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar (PKR), Ahli Parlimen Pokok Sena Haji Mahfuz Omar (PAS), Exco kerajaan negeri Selangor Ronnie Liu (DAP) dan Presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail tiba selepas Raja Petra digiring polis ke sel penjara, beritahu Sdr Yassinsalleh. Bagi pihak PRIMA Sdr Yassinsalleh berharap rakan-rakan pengendali laman web dan laman blog sentiasa prihatin dengan insiden yang menimpa Raja Petra dalam usaha menentang ‘perhambaan minda’.

Sementara itu dilaporkan Exco kerajaan negeri Selangor Ronnie Liu yang juga pengendali laman web dikatakan mengerakkan perhimpunan lima ribu aktivis minggu hadapan apabila Raja Petra dibawa semula ke mahkamah bagi menyambung tahanan reman ke atasnya, dengan menyumbangkan derma RM1 setiap orang bagi mengumpul dana RM5 ribu seterusnya membayar ikat jamin yang dikenakan. “Pihak PRIMA memberi sokongan kepada usaha berkenaan sebagai satu mesej kepada pihak pemerintah dengan nilai wang RM1 sejumlah RM5 ribu boleh dikutip atas dasar ‘bersatu roboh, bercerai roboh’ ke arah menegakkan keadilan bersama dalam menolak perhambaan minda ke atas rakyat Malaysia,” beritahu Sdr Yassinsalleh.

( Gambar Ihsan Daripada Yassinsalleh )

INFO SASTERA & BUDAYA

LESTARI PEJUANG WANITA MELAYU
BUKU MENGUNGKAP SUMBANGAN TOKOH

Pada period pra merdeka pejuang-pejuang wanita dikenali sebagai ‘Kaum Ibu’ turut berganding bahu dalam naratif gerakan nasionalisme bersama ‘kaum bapa’ termasuk menerusi Kongres Melayu Pertama di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur pada 1-4 Mac 1946. Pembabitan aktivis wanita ini diungkapkan lewat buku ‘Dari Kaum Ibu Ke Wanita: SIGNIFIKAN PUTERI’ dihasilkan Dharmala N.S. dan diterbitkan oleh Kantung Network Sdn Bhd, Kuala Lumpur setebal 179 halaman dengan harga RM50 senaskhah. Buku yang mendokumentasi pembabitan pejuang-pejuang wanita termasuk Ibu Zain sejak dekad 1930-an menerusi pendidikan memperlihatkan kebangkitan mereka pada dekad 1940-an bersama Datin Putih Mariah, Aishah Ghani, Dasimah Dasir, Siti Rahmah Kassim, Khadijah Sidek, Halimahton Abdul Majid dan Fatimah Hashim.

Memang tak disebut gerakan radikal yang dipelopori oleh Shamsiah Fakeh, tetapi pembabitan politik kiri turut menampilkan tokoh-tokoh wanitanya dalam pilihanraya 1959. Malah di pihak PAS juga pimpinan wanita tetap memainkan peranan seperti pembabitan Salmah Sheikh Hussein, Sakinah Junid dan Khadijah Sidek yang menjadi Ahli Parlimen wanita pertama dari blok pembangkang. Buku dengan kata pengantarnya oleh Dato’ Noraini Ahmad, Ketua Pergerakan Puteri UMNO (yang juga Timbalan Menteri Sumber Manusia) sudah berrada di pasaran, malah boleh dipesan terus kepada Kantung Network Sdn Bhd atau menghubungi Nasiri Hamid: 019 3679295.

INFO SUARA PROLITAR

PERJUANG BUDAYA PUN SEMPUT
PIMPINAN GAPENA ‘SAMBANG IDEA’?

Tak sampai sebulan ‘Barisan Bertindak Melayu’ digerakkan di Kuala Lumpur, disambut pula oleh ‘Kongres Permuafakatan Melayu’ di Johor Bahru. Kononnya, nostalgia pada Kongres Melayu pada 1-4 Mac 1946 di Kuala Lumpur, diikuti pula di Johor Bahru pada 11 Mei 1946. Kalau pimpinan Gapena ‘sambang idea’, tak payahlah buat. Salangkan berjuang untuk kebudayaan Melayu pun semput, ada hati pimpinan Gapena nak ‘berlunjur sebelum duduk’. Isu ‘Dunia Melayu’ yang dinaungi Tan Sri Muhammad Mohd Tain pun tak tentu hujung pangkal, apa hal dengan Gapena yang jadi ayam ‘kokok berderai-derai, ekor bergelumang taik’? (SMS; 6 Mei 2008 – ZAR, Kelana Jaya, Selangor).

SANGKAKAN DI KELANTAN MELAYU DAIF
RUPA-RUPANYA ADA JUGA DI KEDAH DAN PERLIS.

Bacalah akhbar Berita Harian hari ini (6 Mei 2008). Pondok usang penduduk di Sik, dan daifnya seorang isteri dengan suaminya mati dibelasah kerana didakwa mengintai. Rupa-rupanya di Kedah dan Perlis yang diperintah oleh UMNO dan komponennya sejak 1955, masih terdapat rakyatnya yang daif. Sebelum ini setahu saya di Kelantan saja media siarkan fasal kedaifan. Sepatutnya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, fahamlah dengan taktik media pengampu yang akhirnya membawa UMNO rebah. Kenapa dulu tak mahu siarkan kedaifan rakyat di Kedah dan Perlis? Pak Lah janganlah terpesona dengan laporan yang baik-baik saja, silalah turun padang. (SMS; 6 Mei 2008 – Pak Su Mat, Ipoh, Perak).


MAJLIS KAHWIN DI GERIK LEBIH MUHIBBAH DARI MAJLIS PERMUAFAKATAN MELAYU DI JOHOR BHARU

Oleh Zakaria Bidin

Biarlah ketika ini orang lain melancong ke luar Malaysia. Tapi saya belum habis melancong di negeri sendiri lagi. Bila dapat jemputan dari seorang sahabat mengahwinkan anak sulungnya di Gerik, Perak, saya mengelitik nak pergi. Keluarga pun turut sama mengelitik.

Maka bertolaklah kami dari KL dalam suasana agak relax. Nak kira jauh memang jauh, tapi kalau niat melancong, ia jadi dekat. Memang terasa Negeri Perak cukup luas. Nak sampai ke Ulu Perak tu, jenuh juga rasanya. Tapi lebih baik ke majlis kawan daripada pergi ke Johor Bharu menghadiri Majlis Pemuafakatan Melayu yang dari awal di rasakan, apa yang nak diceritakan itu tentunya satu hala sahaja.

Yang datang dan yang patut bercakap belum tentu boleh bercakap kerana orang yang telah ditentukan bercakap sahaja yang pasti boleh bercakap. Pertemuan satu hala tidak memberi makna kepada pemuafakatan yang indah rupa dari khabar.
Betul pun tekaan saya. Dato’ Dr Mansor Abdullah tak dapat bercakap dan terpaksa menggunakan platform penghulu pula untuk luahkan pendapat beliau mengenai pemuafakatan Melayu. Dato’ Muda Taufek Affendi Talib juga awal-awal lagi sudah mengadu yang dia hanya diberi 3 minit sahaja untuk bercakap.

“Tiga minit nak cakap apa?” katanya, “lebih baik tak cakap.”

Apa yang beliau gambarkan pada saya, pemergian ramai-ramai dari NGO Melayu hanya makan angin dan menghabiskan belanja saja. Yang untung, PLUS, pam minyak, hotel dan kedai makan. Yang ada duit sikit tu, shoppinglah.

Muafakat yang terbaik ialah hadir di majlis perkahwinan anak kawan nun di Gerik. Di situ pun jumpa juga kawan-kawan lama. Dapat kenalan baru lagi. Di majlis itu lebih abdzal tempat orang Melayu berhimpun dan mesra muhibbahnya lebih terserlah. Di situ pun ada cerita politik. Malah lebih banyak kita dengar.

Perjalanan ke Gerik memang seronok. Yang penting, banyak tempat rehat dan rawat (R & R). Nama Gerik ni pelik sikit. Ada papan tanda ditulis Grik. Ada yang tulis Gerik. Walaupun Gerik lebih banyak daripada Grik, orang ramai faham itu adalah tempat lahirnya ramai pemimpin besar.

Bekas Menteri Besar Perak, Dato’ Tajul Rosli datang dari Gerik. Tapi pasal nama Gerik dan Grik pun dia tak nampak, patutlah pengundi Perak pun tak nampak wajah dia di PRU Ke-12 lalu. Pada hal nama tempat tu penting. Patutlah akhirnya dia tak layak jadi Menteri Besar.

( Gambar Ihsan Daripada Zakaria Bidin )


KOMENTAR
bersama Pak Parjo.

PETANI MINTA NAIK HARGA BERAS
MENTERI MASIH TAK TAHU TUGAS

Syahdan akan petani-petani di negeri Melayu seramai lebih kurang 280,000 pesawah mendesak dinaikkan harga padi dari RM650 satu tan kepada RM1,000 seperti disebut oleh Persatuan Peladang Kawasan F4 Sungai Limau, Yan, Kedah, Dato’ Ismail Arshad. Sebermula dikatakan orang banyak Sungai Limau itu adalah kampung halaman Tan Sri Profesor Emeritus Ismail Hussein yang menjadi Orangbesar ‘Kongres Permuafakatan Melayu’ di Johor Bahru. Arakian disebut-sebut sekalian rakyat jelata, kenaikan harga beras berganda-ganda, tetapi harga padi yang diusahakan petani-petani Melayu masih juga daif sedaif-daifnya. Maka bertanyalah fakir kepada Orangkaya Menteri Pertanian dan Asas Tani, bagaimanalah perihal nasib petani-petani Melayu ‘beras semakin naik harga di dalam negeri, tetapi padinya tak juga naik harga’ seperti ayam menang kampung tergadai, gamaknya!

Maka titah Sultan Alauddin kepada Bendahara Paduka Raja, menyuruh membuat balai di simpang empat dan di tengah negeri, disuruh bubuh seorang penghulu di sana. Arakian titah baginda kepada Seri Maharaja, jikalau orang mendapat harta orang, jika tiada ianya dipulangkan pada yang empunya, disuruh baginda kudongkan tangannya; dan jikalau tiada bertemu dengan yang empunya harta, ke balai itulah dihantarkan. Malam di dalam negeri Melaka itu, jikalau harta orang gugur di jalan atau di pekan, maka dicari ke balai itulah ada tergantung di sana. Demikianlah peri adilnya Sultan Alauddin menjaga akan harta benda apalagi tanam-tanaman padi segala rakyat jelata dengan harganya yang tak pernah merugikan mereka menurut yang disuratkan oleh ‘Kitab Melayu’ daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!