Thursday, July 31, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


AYAH S OTHMAN MENINGGAL DUNIA
PAKSI KEJAYAAN PENDIDIKAN MELAYU

Assalamualaikum,

Ketika menerima SMS dari Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah pagi ini (31 Julai 2008) kira-kira jam 6.30 am, saya baru sahaja selesai solat subuh. Beliau beritahu mengenai ayah Profesor Dr Syed Othman Syed Omar berpulang ke rahmatullah malam semalam kira-kira jam 12.00 malam (30 Julai 2008). Al-Fatihah! Memang saya tak berapa kenal rapat dengan Profesor Dr Syed Othman yang lebih dikenali sebagai sasterawan S Othman Kelantan. Bagaimanapun bagi pihak PRIMA saya mengucapkan takziah kepada keluarga S Othman berikutan berpulangnya ke rahmatullah ayah tersayang, moga-moga Allah SWT cucuri rahmat ke atas rohnya. Apalagi kegigihan Profesor Dr Syed Othman dalam bidang akademik memang dikagumi kawan-kawan hingga mencapai puncaknya lulus dengan kesarjanaan yang berpaksi menerusi pendidikan Melayu.

Mungkin sahaja ayahnya menjadi pendorong kepada S Othman Kelantan berkarya, berdasarkan wacana bersama Sasterawan Negara di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) tahun lalu (2007). Dalam wacana berkenaan S Othman Kelantan yang kelihatan mampu berhumor, beritahu fasal sering habiskan masa membaca kitab-kitab ayahnya sebagai pakej pengalaman awalnya berkarya. Pada 1995 saya pernah melihat S Othman Kelantan tekun mengikuti wacana politik di UKM, ketika saya menjadi ahli panel bersama Dato’ Ahmad Shabery Cheek (sekarang Menteri Penerangan, ketika itu Ketua Penerangan PSM46) dan Dr Harun Taib (mewakili PAS) dengan dipengerusikan oleh Dr P Ramasamy. Begitulah!

Dalam perjalanan ke kedai kek seorang kawan petang ini (31 Julai 2008) jam 6.00 pm, editor Buletin Rakyat, Norzah Haji Kepol menelefon beritahu mengenai Ahli Parlimen Permatang Pauh, Dato’ Seri Wan Azizah Ismail yang juga Presiden PKR mengosongkan kerusinya bagi memberi laluan kepada suaminya, Penasihat PKR Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Maknanya, kalau dihalang Dato’ Seri Anwar menjadi Ahli Parlimen pada PRU12, Mac 2008 (disebabkan tempoh kelayakan menjadi calon April 2008), mungkin sahaja Ogos atau September 2008, beliau akan memasuki Parlimen juga sekiranya diizin Allah SWT (kalau beliau menang). Begitu juga apabila dihalang beliau menjadi Perdana Menteri menerusi konspirasi, sekiranya diizin Allah SWT segalanya boleh berlaku.

Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi juga pernah tersisih selepas insiden 1987, malah Tun Dr Mahathir Mohammad sendiri mungkin tak menduga beliau akan membuat come back. Barangkali! Bukan Dato’ Seri Abdullah sahaja disisihkan UMNO, malah Dato’ Seri Dr Rais Yatim, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek, Dato’ Seri Radzi Sheikh Ahmad di samping rakan-rakan mereka yang lain turut tersisih. PAS juga hampir tenggelam selepas dikerenyuk habis pada 1978, hingga tragedi Mamali juga tak mampu memulihkan signifikan PAS. Sebaliknya pada 1990 segalanya berlaku dengan izin Allah SWT, ketika UMNO berberantakan selepas insiden 1987, diikuti gempa politik yang melebihi 7 skala Ritcher pada 1999. Justeru segalanya boleh berlaku, insya Allah!

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA


PENIAGA KEK BIMBANG HARGA TELUR
MENTERI DIDESAK PANTAU MENJELANG RAYA

Kerajaan didesak memantau kenaikan harga barang menjelang Hari Raya Adidilfitri dijangka Oktober 2008 ini mulai sekarang, bagi mengelak pihak tak bertanggungjawab mengeksploit pengguna secara terancang. Serentak dengan itu Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato’ Seri Shahrir Abdul Samad diingatkan supaya kerap turun padang, bagi memahami masalah pengguna dengan lebih dekat, kata seorang peniaga kek di Lembah Kelang, Haji Rahmat Said. Ketika ditemui di premis kedainya, Haji Rahmat mengakui kenaikan harga bahan-bahan produk termasuk telur, buah-buahan, tepung, gula, majerin dan perasa menyebabkan pasaran kek turut terjejas. “Kenaikan harga barang tak wajar diletakkan kepada fakta ekonomi global, sebaliknya bergantung kepada masalah pengurusan dan pentadbiran dalam negara,” katanya yang juga bekas penjawat awam.

Menurut Haji Rahmat selanjutnya, kenaikan harga telur yang mendadak tak kena mengena dengan fakta ekonomi global, disebabkan ianya produk dalam negeri. Apalagi bahan makanan bagi ladang ternakan ayam di proses di dalam negeri, justeru tiada kaitan dengan kesan ekonomi global. Bagi bahan kek buah-buahan pula jelas Haji Rahmat lagi, harga kismis turut melonjak kepada RM12 sekilo, di samping pisang juga menghadapi kenaikan harga sekalipun ianya bahan produk tempatan. Seterusnya beritahu Haji Rahmat sudah lebih dua bulan premis perniagaannya tak membekalkan ‘kek kukus’ kerana kos bahan-bahannya terlalu tinggi. “Kek kukus memang tahan lama, tetapi harga jualannya terpaksa dinaikkan kepada RM25 satu unit, kalau mahu dibuat produknya,” menurut Haji Rahmat selanjutnya.

MENUNGGU MENJELANG SEPTEMBER
ANWAR DIJANGKA GEGARKAN PARLIMEN
Keputusan Presiden PKR Dato’ Seri Wan Azizah Ismail mengosongkan kerusinya di Permatang Pauh, memberi petanda Dato’ Seri Anwar Ibrahim akan bertanding pada pilihanraya kecil nanti. Memandangkan Permatang Pauh merupakan kubu kuat Dato’ Seri Anwar, beliau dijangka mampu memenangi kerusi berkenaan sekalipun berhadapan dengan pelbagai taktik UMNO dan BN, menurut penganalisis politik. Di samping akan mengambil alih posisi Ketua Pembangkang di Parlimen, Dato’ Seri Anwar juga dijangka memberi impak besar dengan menggegar Parlimen dalam perbahasan-perbahasan. Ketika beliau menduduki kerusi Timbalan Perdana Menteri pada dekad 1990-an, Dato’ Seri Anwar sering mematahkan hujah pimpinan pembangkang sama ada Dato’ Seri Hadi Awang, Lim Kit Siang mahupun Karpal Singh.

Kesediaan Dato’ Seri Wan Azizah melepaskan jawatan Ahli Parlimen Permatang Pauh seperti dilaporkan warta berita di RTM hari ini (31 Julai 2008), dilihat sebagai strategi awal PKR dan Pakatan Rakyat merealisasikan sasaran dalam peralihan kuasa menjelang September 2008, dengan menolak pelan peralihan kuasa UMNO dijangka pada Jun 2010. Menurut penganalisis politik, pelan peralihan kuasa yang diumumkan oleh Dato’ Seri Abdullah dianggap sebagai ‘jerangkap samar’ kepada timbalannya Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak yang mendorong pengkritik-pengkritik beliau mencari alternatif baru. “Apalagi Najib menjadi proksi Tun Dr Mahathir, sudah tentu pengkritik-pengkritik Tun Dr M dalam UMNO juga tak berdiam diri,” beritahu sumbr berkenaan.

INFO SASTERA & BUDAYA

SENIMAN BERPAKSI KEPADA RAKYAT
MENOLAK SEMUA PERHAMBAAN MINDA

Penampilan Badan Seniman Paksi Rakyat (Paksi) pimpinan Dinsman dalam gerakan ormas diharap mampu membawa wadah baru dalam kesinambungan perjuangan budaya dan sastera Melayu sejak digerakkan oleh Syed Sheikh al-Hadi bersama rakan-rakannya pada dekad 1900-an, beritahu aktivis PRIMA penyair Yassinsalleh. Katanya, Malaysia tak berharap Paksi mahupun PRIMA akan bergerak di atas landasan yang sama dengan Lembaga Kebudayaan Rakyat (Lekra) di Indonesia sekitar dekad 1940-an hingga ianya berakhir dengan kejatuhan rejim Ir Sukarno pada 1967, sebaliknya akan menjadi lidah Melayu secara afektif. “Seharusnya Paksi mahupun PRIMA juga tak mengikut jejak Asas 50, sebaliknya menjadi benteng rakyat dalam menolak sebarang perhambaan minda di bawah pemerintahan yang bobrok, pongah dan arogan,” kata Yassinsalleh.

Menurut Yassinalleh selanjutnya, memang para seniman berpaksi kepada rakyat, malah mereka berkarya di atas landasan meletakkan kepentingan rakyat di atas segala-galanya seperti pernah digerakkan oleh Dato’ Dr Ishak Haji Muhammad, Dato’ Ahmad Boestamam mahupun Aziz Ishak. Mereka sanggup meninggalkan segala glori kehidupan semata-mata mementingkan perjuangan rakyat, beritahu Yassinsalleh. Misalnya, kata Yassinsalleh lagi, Dato’ Dr Ishak (Pak Sako) sanggup meninggalkan jawatan majisterit, Dato’ Ahmad Boestamam meninggalkan jawatan Ahli Parlimen, Aziz Ishak bersedia mengorbankan jawatan menteri kabinet untuk berjuang bersama rakyat. “PRIMA juga bersedia bekerjasama dengan Paksi dalam menggerakan perjuangan rakyat yang menjurus kepada menentang perhambaan minda,” beritahunya.

INFO SUARA PROLITAR

JANGAN BETULKAN BADAN KEHAKIMAN SAJA
SEMUA JABATAN HENDAKLAH BERSIKAP TELUS.

Pengurus Besar Hospital Pusrawi, Wan Mahmud Wan Yaakob mengaku Mohd Saiful Bukhari Azlan buat pemeriksaan, tetapi hanya pemeriksaan biasa bukannya kes liwat pada 28 Jun 2008. Bagaimanapun pemeriksaan itu berkaitan sakit perut di samping sukar buang air besar (kalau bukan berkaitan liwat, berkaitan apa pula?). Kononnya Dr Osman Abdul Hamid yang merawat bukanlah pakar dalam kes liwat, tetapi pegawai perubatan di klinik kemalangan dan kecemasan. Maknanya, laporan sudah jelas, tetapi bagaimana ianya bocor. Jadi, janganlah badan kehakiman sahaja nak diperbetulkan, sebaliknya ketelusan mesti wujud di semua jabatan – (Emel; 31 Julai 2008 – Ali Cikung; Sungai Besi, Kuala Lumpur).

BOLEH PERCAYAKAH KERAJAAN CAMPURAN
GILIRAN KETUA MENTERI SABAH PUN MANSUH.

Macam mana rakyat boleh percayakan UMNO kalau bentuk kerajaan campuran dengan PAS? Di Sabah, UMNO juga berjanji gilirkan jawatan Ketua Menteri Sabah setiap dua tahun, kalau sokong UMNO. Dato’ Osu Sukam jadi ketua menteri dua tahun, kemudian digantikan oleh pemimpin LDP. Giliran seterusnya selepas dua tahun kepada SAPP. Apabila PBS menyertai BN, giliran ketua menteri balik kepada UMNO iaitu Dato’ Musa Aman. Giliran jawatan ketua menteri pun dimansuhkan, setelah Dato’ Pairin masuk BN. Berapa kali lagi UMNO mahu mainkan rakyat. Cukuplah ya! PAS juga janganlah terpedaya macam PBS di Sabah – (Emel; 31 Julai 2008 – Sarip HM, Keningau, Sabah).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

TERLALU MUDAH UNTUK BERJANJI:
KALAU SEMBUNYI MUSLIHAT SIASAH


Sebermula tersebutlah alkisah di negeri Melayu itu akan Orangkaya Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini (28 Rejab 1429; atau disebut orang banyak 31 Julai 2008) mahulah ia menerima cadangan menubuhkan kerajaan campuran di negeri Perak itu. Syahdan Orangkaya Menteri Besar Kelantan itu dikatakan mengulas pengakuan bekas Orangkaya Menteri Besar Perak Dato’ Seri Tajol Rosli akan memberikan jawatan Orangkaya Menteri Besar Perak itu kepada suku sakat harakah Islam (PAS) sekiranya bersetuju mengadakan kerajaan campuran bersama harakah Melayu (UMNO). Sayugia teringatlah suku sakat harakah Islam akan janji harakah Melayu (UMNO) satu ketika dulu mahukan jawatan Orangkaya Ketua Menteri Sabah digilirkan, tetapi janji itu berakhir selepas tiga kali digilirkan. Adanya!

Arakian, setelah Sang Aji Jaya Ningrat menjadi betara Majapahit itu, maka akan si penyadap pun masuk menghadap. Maka sembahnya, ‘Manatah janji paduka betara dengan kula? Apabila Tuanku menjadi betara Majapahit, kula hendak dijadikan Pateh Aria Gajah Mada’. Maka titah betara, ‘Sabarlah paman dahulu; lagi hamba bicarakan’. Maka si penyadap itu kembalilah ke rumahnya. Sang Aji Jaya Ningrat pikir di dalam hatinya, ‘Betapa peri aku memecat Patih Aria Gajah Mada ini? Suatu pun tiada apa salahnya kepada aku; lagipun penaka turus negeri Majapahit ini. Jikalau tiada ia, binasalah negeri Majapahit ini. Tetapi janjiku dengan bapa angkatku ini apa aku balas kepadanya,’ seperti disurat dalam ‘Kitab Melayu’ itu daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!
WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

PELAN PERALIHAN KUASA UMNO
KERANA KEBOBROKAN SELEPAS PRU12

Assalamualaikum,

Di mana-mana sahaja majoriti rakyat berminat bincangkan isu kebobrokan UMNO selepas PRU12; sama ada ianya dipimpin Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mahupun dalam pelan peralihan kuasa kepada timbalannya Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak, Jun 2010 nanti. Malah kalangan rakan-rakan dalam UMNO yang di peringkat akar umbi berasa hairan apabila Dato’ Seri Abdullah menamakan pengganti dalam pelan peralihan kuasa apabila berpaksi kepada ‘Islam Hadhari’, kerana pada period Khalifah ar-Rasyiddin tak pernah dilaksanakan pelan peralihan kuasa. Lainlah pada period Muawiyah bin Abu Sufian yang dianggap lebih banyak politiking dalam pentadbirannya iaitu pasca Khalifah ar-Rasyiddin.

Tak hairanlah ketika dalam perjalanan ke Bagan Datoh hari ini (30 Julai 2008), Haji Abu Bakar Ninggal menelefon kira-kira jam 12.00 tengahari. Sekalipun tak aktif lagi bersama PKR, tetapi Haji Abu Bakar (Mr Burn) tak bersetuju PAS berbaik-baik dengan UMNO berikutan keputusan PRU12 yang serba pincang, goncang dan tempang. Kalau UMNO mampu melestarikan hegemoni kuasa, sudah tentu ‘sebelah mata’ pun mereka tak akan pandang PAS seperti pilihanraya 1978, 1982, 1986, 1990 dan 1995. Begitulah. PAS pula memakan masa terlalu lama wal hasil balik hasal, hinggalah pada pilihanraya 1990 mampu bentuk kerajaan negeri di Kelantan pada 1990 selepas UMNO heh heh heh!

Apabila sampai di Bagan Datoh kira-kira 3.00 pm, Haji Yahaya Ismail pula menelefon beritahu buku barunya dalam proses penulisan. Bagaimanapun Haji Yahaya meramalkan Penasihat PKR Dato’ Seri Anwar Ibrahim mungkin sahaja ditahan lebih awal sebelum sempat bertanding pada pilihanraya kecil. Memang Haji Yahaya (Pak Ya) tak bersetuju dalam banyak perkara dengan Dato’ Seri Anwar, tetapi merasakan menggunakan isu liwat bagi menjejaskan pengaruh beliau adalah ‘kurang bijak’. Apalagi dalam lanskap politik yang menampilkan usaha bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad beriya-iya sangat mahukan Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak menggantikan Dato’ Seri Abdullah seolah-olah pelari yang tersilap memberikan boton.

Malah Pak Ya juga melihat Tun Dr M tersilap memberi boton kepada Tun Ghafar Baba, apabila mengelak untuk menerukan larian berganti-ganti kepada Tun Musa Hitam. Beliau juga turut memberi boton yang salah kepada Dato’ Seri Anwar apabila gagal menyerlah di garisan penamat pada pilihanraya 1999. Disebabkan tersilap memberikan boton kepada Dato’ Seri Abdullah, Tun Dr M berlari di luar trek untuk diberikan pula boton kepada Dato’ Seri Najib. Semua pelari larian berganti-ganti Tun Dr M memang tak menepati sasaran, justeru UMNO perlu memastikan sendiri pelari ke garisan penamat, bukan diserahkan kepada Tun Dr M, Dato’ Seri Abdullah atau Dato’ Seri Najib. Tetapi siapa lagi yang boleh diharapkan sebagai pelari ke garisan penamat. Entahlah!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA

PEKERJA SYARIKAT ENGGAN KERJA
PEKEBUN KECIL TERJEJAS SUMBER REZEKI
Mogok pekerja-pekerja Syarikat Perniagaan Sawit Bee Guan di Batu 22, Sungai Haji Muhammad, Selekoh, Bagan Datoh sejak Ahad lalu (27 Julai 2008) menjejaskan ramai pekebun-pekebun kecil kelapa sawit di sini. Justeru pekebun-pekebun kecil kelapa sawit di sini meminta Ahli Parlimen Bagan Datoh, Dato’ Ahmad Zahid Hamidi prihatin dengan masalah yang dihadapi mereka. Menurut seorang pekebun kecil di Kampung Sungai Haji Muhammad, berikutan mogok yang dilancarkan oleh pekerja-pekerja syarikat pembeli kelapa sawit berkenaan, pekebun-pekebun kecil terbabit sukar memasarkan buah yang sudah matang. “Hingga hari ini (30 Julai 2008), mogok pekerja-pekerja masih diteruskan, jadi kami tak dapat memetik buah,” beritahu pekebun kecil berkenaan.

Pekerja-pekerja syarikat tersebut melancarkan mogok berikutan langkah kerajaan mengenakan levi (dianggap penduduk-penduduk di sini sebagai cukai pendapatan), di samping mereka juga turut dikenakan ‘cukai pendapatan’ tahunan yang membebankan. Justeru sebagai protes kepada majikan, pekerja-pekerja terbabit mengambil tindakan enggan bekerja sejak Ahad (27 Julai 2008) lalu, menyebabkan pekebun-pekebun kecil terjejas. Berdasarkan harga kelapa sawit yang ditawarkan menjunam kepada RM540 satu tan, berbanding hampir RM700 sebelum PRU12, pekebun-pekebun kecil sekadar mampu menerima RM275 dua minggu dengan pengeluaran 510 kilogram (atau setengah ton), jelas mereka yang terbabit berurusan dengan syarikat berkenaan.

“Di samping harga kelapa sawit yang merudum, kami terpaksa pula membayar kos pengangkutan sebanyak RM15 kepada syarikat tersebut,” menurut pekebun kecil itu menambah. Pekebun-pekebun kecil dikehendaki membayar kos pengangkutan RM15, berikutan kenaikan harga petrol apabila syarikat terbabit mengangkut menggunakan lori syarikat mereka. Dato’ Ahmad Zahid perlu ‘turun padang’ bagi menangani masalah eksploitasi yang dihadapi pekebun-pekebun kecil di Bagan Datoh, bukan memantau dari bilik berhawa dingin dengan menerima laporan dari pegawai-pegawai partinya di sini, jelas pekebun-pekebun kecil terbabit. “Jangan pandai nasihatkan rakyat berjimat, kalau masalah eksploitasi tak diatasi nak berjimat macam mana?” kata mereka.

Dalam tinjauan PRIMA syarikat perniagaan berkenaan sudah lama beroperasi dengan pendaftaran urusniaga (co: no: 1PO176952-X) beralamat di Lot 3595, Batu 22, Sungai Haji Muhammad, Selekoh, Perak. Pekebun-pekebun kecil diberi kemudahan seperti dilaksanakan dalam sistem kapitalisme iaitu mendapat pinjaman membeli baja, pam racun dan kelengkapan pertanian dengan memotong daripada hasil jualan. Berikutan mogok pekerja-pekerja syarikat dengan isu levi dan cukai pendapatan tahunan yang membeban, pekebun-pekebun kecil juga terikat dengan kemudahan yang ditawarkan. “Mereka tak mempunyai kesatuan sekerja, pekebun-pekebun juga tak mempunyai persatuan; jadi, kepada siapa kami mahu mengadu kalau bukan wakil rakyat,” jelas mereka ketika ditemui hari ini (30 Julai 2008).

INFO SASTERA & BUDAYA

PERSIDANGAN MEJA BULAT LMNS
MEMPERKASA & MEMARTABAT ADAT PERPATIH

Persidangan Meja Bulat ‘Memperkasa dan Memartabatkan Adat Perpatih’ anjuran Lembaga Muzium Negeri Sembilan (LMNS) akan diadakan 3-4 Ogos 2008 di Kompleks Teknologi Pertanian Ulu Seperi, Rembau. Pembentangan kertas kerja bertajuk ‘Peranan setiap peringkat hierarki adat dan sistem pelantikan’ akan dikemukakan oleh Dato’ Seri Maharaja Haji Khalid Bonget, Tiang Balai Luak Ulu Muar bagi dibincangkan menerusi 4 kumpulan sebelum dibawa ke sidang pleno. Perbincangan akan dibahagi kepada 4 iaitu Kumpulan 1 dipengerusikan oleh Dato’ Dr Mohd Rosli Saludin, Kumpulan 2 dengan pengerusinya Dato’ Haji Sudin Kamari, Kumpulan 3 di bawah pengerusi Dato’ Dr Abdul Rahman Kaeh dan Kumpulan 4 pengerusinya Dr Raja Nafida Raja Shahminan.

Pada sidang pleno ianya dijangka dipengeruikan oleh Dato’ Mohamad Razi Haji Kail, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pelancongan, Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian, Warisan dan Adat Istiadat Melayu Negeri Sembilan dengan ahli-ahlinya Dato’ Dr Mohd Rosli Saludin, Dato’ Haji Sudin Kamari, Dato’ Dr Rahman Kaeh dan Dr Raja Nafida Raja Shahminan. Persidangan Meja Bulat berkaitan memperkasa dan memartabatkan Adat Perpatih turut membincangkan ‘Penubuhan Institusi bagi memperkasa Adat Perpatih’, ‘Dasar Adat Perpatih’ dan ‘Penyelidikan Adat Perpatih’. Pembabitan kalangan ahli akademik dalam penyuburan institusi Adat Perpatih diharap mampu memberi input yang cemerlang, gemilang dan terbilang sebelum ianya diperlekeh, diperleceh dan diperleleh di masa akan datang. Barangkali!

INFO SUARA PROLITAR

50 AHLI UMNO KELUAR PARTI
PERHUBUNGAN AKAN BUAT SIASATAN

Pelik juga Setiausaha UMNO (Perhubungan Negeri) Pulau Pinang, Dato’ Azhar Ibrahim nak siasat 50 ahlinya keluar parti. Kenapa tak siasat Majlis Tertinggi (MT) bubarkan 17 cawangan UMNO di Bahagian Jelutong? Apalagi Dato’ Azhar mengaku, nak keluar, keluarlah! Tun Dr Mahathir (Mohamad) pun keluar. Buat apa nak siasat. Baguslah kalau Dato’ Azhar tak takut. Lagipun nak takut apa, UMNO Pulau Pinang dah jadi Pak Kaduk pada PRU12. Berkokoklah Dato’ Azhar, berkokoklah. Ekor gelumang taik, siapa yang tau! – (SMS; 30 Julai 2008; 22:34:09 – YS, Kajang, Selangor).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

Arakian disebutlah oleh Orangkaya Menteri Usahawan Dato’ Seri Noh Omar akan tambang pengangkutan awam akan dinaikkan sebelum Hari Raya Aidilfitri tahun ini. Syahdan akan sekalian rakyat jelata yang bekerja di kota-kota berasa gundah gelanalah untuk balik ke kampung menjelang hari raya nanti, adanya. Maka Orangkaya Dato’ Seri Noh Omar mengakui hari ini (27 Rejab 1429 atau pada pemahaman anak cucu fakir 30 Julai 2008), kenaikan tambang itu kerana harga minyak (diesel) naiklah kepada RM1.43 seliter berbanding 71 sen sebelum ini. Sebermula kenaikan harga tambang pengangkutan awam itu memang terlalu masyghol di hati sekalian rakyat jelata, apalagi ibu bapa yang menunggu kepulangan anak-anak setahun sekali menjelang Hari Raya.

Syahdan akan Sultan Mahmud memberi persalin pda Bendahara Paduka Raja dan laksamana; dianugerahi pula seorang sebuah usungan, barang ke mana ia berjalan disuruh usung. Maka oleh laksamana dipakainya usungan itu, barang ke mana ia berjalan maka berusunglah, kerana tak memerlukan minyak (sama ada petrol mahupun diesel); segala anak buahnya di bawah usungan. Adapun Bendahara Paduka Raja usungannya itu lalu dibungkusnya dengan kekuningan digantungnya pada tempat ia duduk dihadap orang sediakala. Maka sembah segala anak buahnya pda bendahara, ‘Bagaimana dato’ ini bagai pak si bendul, diberi raja usungan ditaruh? Akan laksamana dianugerahi usungan, berusung ia ke sana ke mari semakin gah apabila berjalan-jalan Hari Raya,’ seperti disurat dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:HIDUP BAHASA MELAYU!