Monday, June 7, 2010

ISU SEMASA

PENGALAMAN SUKARELAWAN MALAYSIA
KETIKA MERASAI SENDIRI KEKEJAMAN ISRAEL

Assalamualaikum,


Kali ini AW hanya ingin menulis sedikit sahaja mengenai sukarelawan Malaysia yang ditahan oleh tentera Israel. Sebelum AW menyentuh mengenai tajuk di atas, AW ingin memberikan pendapat mengenai tahanan dari kapal Rachel Corrie. Semasa menonton Berita Terkini pukul 4.00 petang tadi, AW hanya dapat memanjatkan kesyukuran apabila sukarelawan Malaysia dari kapal Rachel Corrie dijangka tiba di KLIA hari ini. Mereka bernasib baik kerana tidak diapa-apakan. Cuma AW terfikir sendiri, apa yang Israel dapat dengan menahan kapal-kapal yang menghantar bantuan kepada rakyat Gaza dan membunuh sebahagian sukarelawan tersebut?Dunia, dunia!

Berbalik kepada tajuk di atas, AW merasa gentar sedikit ketika membaca pengalaman sukarelawan Malaysia ketika berada di bawah tahanan tentera Israel di Harian Metro. Menurut Ketua Misi Talian Hayat Untuk Gaza (LL4G), Noorazman Mohd Shamsuddin, tentera Israel memang berniat untuk membunuh. Hal ini kerana sekumpulan sukarelawan berjaya menangkap tiga orang tentera Israel yang tersilap langkah. Apabila diperiksa, mereka mendapati senarai nama dan gambar individu di atas kapal Mavi Marmara ada pada mereka. Seterusnya mereka mendapati kebanyakan mereka yang terbunuh terdapat dalam senarai itu. Manakala mereka yang terselamat tidak ada dalam senarai itu. Pelikkan?

Menurutnya lagi, sepanjang berada di bawah tahanan tentera Israel, mereka diikat hampir 15 jam, tidak dibenarkan ke tandas, tidak diberi makan hampir 24 jam dan sentiasa diacukan senapang. Walaupun misi mereka untuk menghantar bantuan kepada rakyat Gaza terbantut, sekurang-kurangnya peristiwa ini telah membuka mata dunia untuk mengecam tindakan Israel. Seperti contoh, masyarakat di Eropah sudah mula melakukan demontrasi mengecam kekejaman Israel yang menghalang misi bantuan ke Gaza dan membunuh sebahagian sukarelawan yang terlibat.

Malaysia akan memfailkan petisyen untuk mengheret Israel ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa. Diharap usaha Malaysia akan berjaya. Kesimpulannya, seluruh masyarakat dunia khususnya umat Islam perlu bersatu padu untuk menunjukkan bahawa Israel semakin dibenci. Israel semakin melampau berikutan kejadian yang menimpa sukarelawan dari kapal Mavi Marmara. Teringat pula kata-kata bonda AW, "Sepatutnya, sukarelawan Malaysia 'tu patut diberi anugerah Datuk ke, disambut dengan kalungan bunga ke sebab dia orang 'tu bertarung nyawa nak sampaikan bantuan, bukannya beri pangkat atau penghormatan pada orang yang tak bagi apa-apa sumbangan pun!"Fikir-fikirkan lah ye.Heh heh heh!


-ANAK WARISAN...