Tuesday, November 4, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG:

USIA 60-AN KURANGKAN BERPUISI:
TAPI TUMPUKAN MENJADI PENTERNAK

Assalamualaikum,


Memang sudah lama saya tak dihubungi oleh Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Pahang, Syed Adnan Dato’ Syed Abdullah (Abang Engku). Apabila saya hubungi beliau pagi ini (3 November 2008) secara sinikal pula beliau memberitahu, seolah-olah saya sengaja mahu menjauhkan diri daripadanya. Sempat juga Abang Engku beritahu fasal pembabitan aktivis budaya di Temerloh L Mankadir Shamsi dalam kerjaya terbarunya sebagai penternak kambing dan lembu yang berjaya. Mereka yang berhasrat untuk melaksanakan aqiqah atau korban yang memerlukan kambing atau lembu memang boleh menghubungi Mankadir. Apalagi dalam usia 60-an mungkin Mankadir lebih menumpu kepada usaha yang boleh membantu kepentingan masyarakat bersama.

Sebelum itu bapa saudara saya penyair Yassinsalleh yang berhasrat mahu hubungi Abang Engku. Tetapi tiada kaitan dengan pencapaian Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak yang sudah terpilih secara automatik menjadi Presiden UMNO, selepas 36 tahun ayahnya Allahyarham Tun Abdul Razak dipilih menjadi Presiden UMNO pada 1972. Malah jawatan Presiden UMNO itu sendiri adalah idea Tun Abdul Razak bagi memodenkan UMNO yang sebelum itu jawatan berkenaan dikenali ‘Yang Dipertua Agung’ UMNO dianggap terlalu konvensional. Pada period Tun Abdul Razak juga jawatan ‘Ketua Kaum Ibu UMNO’ ditukar kepada ‘Ketua Pergerakan Wanita UMNO’. Begitulah!PERIOD MAHU REMAJAKAN UMNO
SAHAM MELONJAK BERBANDING DI AS


Semalam (2 November 2008) Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz menelefon mengenai persaingan merebut jawatan tertinggi UMNO, Mac 2009 nanti. Beliau merungut apabila kenang saham UMNO melonjak tinggi berbanding saham di luar negeri termasuk negara-negara yang dianggap kukuh ekonomi seperti Amerika Syarikat (AS), Jepun, Korea Selatan atau negara-negara Kesatuan Ekonomi Eropah yang dikatakan goyah, payah dan melayah. Aduhai! Dalam masa agenda mahu meremajakan UMNO menurut Dato’ Kamal Amir, pimpinan muda dididik bagi sesiapa mengangkat tangan mencalonkan nama-nama tertentu pada Mesyuarat Agung Bahagian hingga RM700, RM1,000 dan RM1,500. Justeru mereka yang terdidik dengan ‘politik wang’ inilah akan meneruskan sinambung legasi pimpinan UMNO.

Tak hairanlah Haji Abu Bakar Ninggal juga menelefon tengahari ini (3 November 2008), pemilihan Dato’ Seri Najib bakal menjadi Presiden UMNO tak bermakna diterima secara mutlak (apalagi Bahagian Gua Musang, secara terbuka menolak pimpinannya). Sistem pemilihan UMNO berdasarkan kouta itulah yang mengangkat Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Dato’ Seri Mohd Najib memimpin UMNO pada 2003, di samping ditangguhkan pada 2006 atas sebab-sebab heh heh heh! Akhirnya kata Haji Abu Bakar, Mac 2008 gandingan Pak Lah-Najib diberi pengajaran bahawa pemilihan mereka pada 2003 bukanlah secara mutlak. Bagaimanapun lupakan sahaja fasal pemilihan UMNO, kerana bulan ini jemaah haji kita akan berlepas ke Mekah al-Mukarramah bagi menunaikan ibadat yang lebih bermakna, berguna dan sempurna daripada pemilihan UMNO.

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA:

MEDIA BARAT ANGGAP PENGGANAS
MESEJ MUJAHID KPD KEPONGAHAN BUSH.


Hukuman mati yang dikenakan ke atas Amrozi, 47 abangnya Mukhlas, 48 dan Imam Samudra,38 oleh mahkamah di Indonesia berikutan terbabit dalam pengeboman di Bali pada 2002 yang mengorbankan 202 jiwa, dianggap oleh media barat sebagai pengganas. Bagaimanapun keganasan yang membabitkan Amrozi, Mukhlas dan Imam Samudra adalah mesej kepada kuasa-kuasa barat terutama Amerika Syarikat (AS) dan sekutunya supaya tak menceroboh negara-negara Islam. AS di bawah Presiden George W Bush adalah pelopor kepada keganasan sejagat dengan pencerobohan tak berperi kemanusiaan bagi mencapai matlamat kebangsatannya. Sebaliknya majoriti rakyat AS menolak sama sekali retorik keganasan sejagat George Bush, apabila pilihanraya Presiden AS besok (4 November 2008).

Sekiranya majoriti rakyat AS memilih Barrack Obama dari Parti Demokrat ianya satu sinikal kepada Bush dan Parti Republikan mereka menerima nama yang hampir dengan musuh Bush iaitu Osama bin Laden. Apabila rakyat AS menghantar Obama ke Rumah Putih, maknanya mereka turut menghantar kelibat ‘Osama’ ke gapura istana Presiden AS yang menjadi impian setiap pemimpin politiknya. Justeru hukuman mati yang dijalankan ke atas Amrozi, Mukhlas dan Imam Samudra mungkin sahaja sebelum Obama dihantar ke Rumag Putih. Apalagi pencerobohan ke atas Pakistan dan Syria juga digerakkan oleh Bush dengan segala kepongahannya menjelang pilihanraya Presiden AS. Sebaliknya menjelang hukuman mati ke atas tiga mujahid terbabit, polis Indonesia mendedahkan mereka menemui dan mematikan dua butir bom di kawasan penduduk Hindu di Sulawesi minggu lalu. Entahlah!

INFO SASTERA & BUDAYA:

NOVEL ‘SAINS FIKSYEN’
JAUH DI PULAU RAHSIA
Oleh: Ikram Hafiz


(Sebelum memasuki Unisel pada Mei 2008, Allahyarham Ikram Hafiz bukan sahaja berbakat dalam kraftangan dan elektrikal ketika belajar di Sekolah Menengah Teknik Gombak, malah terbabit dalam karya kreatif. Ikram Hafiz pernah menghasilkan novel sains fiksyen pada 2007, ketika membuat kerja sambilan menjual burger. Hanya sebuah sahaja novel yang dihasilkannya, dan diterbitkan oleh Mulya Utama Enterprises, Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor. Mulai sekarang, novel karya Ikram Hafiz dimuatkan dalam laman blog ini).

(sambungan kelmarin…)

(28)

9
DENDAM BAPAK PROFESOR

KEPAKARAN TEKNOLOGI MENGANGKAT
KUASA RAJA BONEKA DI PULAU TERUMBU

DIA dipaksa bangunkan jana nuklear bawah tanah kalau mahukan ganjaran lumayan. Tetapi gnajaran lumayan itu tak mampu ubati penyakit anak gadisnya yang sudah amat kritikal. Sebab itu dia tak mahu berterusan menjadi boneka yang sentiasa diawasi oleh gerombolan pengganas terbabit.

Ketika bertemu Si Tongkol dalam perjumpaan sulit di Vasteras, bekas kolonel tentera itu sanggup membantu. Dia boleh membolos keluar tinggalkan Sweden melalui kawasan balkan. Tetapi Profesor Adri menyedari dia akan terus diburu kalau balik juga menjengah pusara anak gadisnya di Bandong. Justeru Si Tongkol mempelawa menyertai kumpulan penyeludup senjata di perairan antarabangsa.

Baik di mana-mana sahaja Bapak Profesor hidup bagaikan boneka. Keampuhan ilmu teknologinya sentiasa diperalatkan. Orang lain mencari kesempatan dengan kepakaran yang dimilikinya. Dia tak pernah menggunakan kepakaran sendiri mendapat manfaat dan kebahagiaan dirinya. Sebab itu dia mahu cipta sendiri boneka-boneka yang boleh dikerah apabila dipantau melalui alat kawalan jauh.

“Nah, sekarang aku menjadi raja segala boneka!” laungan Bapak Profesor bergema di corong mikrofon.

Siapapun di bilik makmal itu tak menyahut apa-apa. Mereka berasa cemas kerana Si Tongkol juga tak bersuara. Kalau Si Tongkol tak menyerah diri nescaya mereka akan dibunuh tentera-tentera boneka Bapak Profesor. Ketika itu mereka menyedari peluang untuk menyelamatkan diri terlalu tipis.

Memang mereka bertiga tak dapat berkomunikasi. Masing-masing tak mampu untuk memberi isyarat bagaimana mahu bertindak. Segalanya terserah kepada keputusan Bapak Profesor yang memegang punat butang di tangannya. Bapak Profesor boleh lakukan apa sahaja, cukup dengan menekan butang kawalan yang dipantau!

Dalam masa mereka bertiga terkebil-kebil mata menunggu arahan seterusnya daripada Bapak Profesor, tiba-tiba dinding logam tungsten yang padu bergegar ditendang kuat. Dari luar objek tentera boneka membolos masuk dengan kasar. Dinding logam tungsten itu terpokah apabila disentap kuat. Tenaga objek tentera boneka yang baru itu berupaya memusnahkan dinding berkenaan.

Sebaik sahaja objek tentera boneka mendekati rakannya, tak bertangguh pula diterpa. Berlaku pergelutan yang tak diduga antara tentera boneka berkenaan. Apabila tentera boneka yang mengawal bilik makmal melepaskan pantulan cahaya dari mata, sekaligus pula melantun semula ke arah mereka. Tentera boneka pengawal makmal jatuh terlentang tetapi bingkas banguna semula.

“Kenapa kmu belot, wira pulau?” kedengaran tentera pengawal bilik makmal tersebut bersuara serentak yang dipantau dari bilik operasi Bapak Profesor. “Kamu semua adalah wira pulau, justeru perlu ikut arahanku!” tegas Bapak Profesor seterusnya.

Memang tentera-tentera boneka yang dicipta Bapak Profesor dinamai wira pulau. Mereka menguasai planet boneka di pulau terumbu batu karang berkenaan. Sudah lama Bapak Profesor bercita-cita menjadikan planet boneka sebagai kemuncak kerjayanya. Dia mahu buktikan kepakaran teknologi yang dimiliknya mampu dibangunkan sendiri. Bukan dijadikan alat oleh Si Tongkol!

Tetapi tentera boneka yang belot tak berfungsi lagi peti suaranya. Ia bertindak juga di luar kawalan Bapak Profesor. Ketika diterkam oleh rakan-rakannya yang masih setia, ia bertindak pantas menjatuhkan mereka. Tentera boneka yang belot itu seolah-olah mampu mencari kelemahan kawannya. Sengaja ia menjatuhkan rakan-rakannya dalam posisi tertangkup. Biar matanya tak terkena pantulan cahaya.

Ketika kekecohan di bilik makmal bertambah tegang, tiba-tiba sahaja Bapak Profesor menjengah masuk. Tetapi segalanya sudah terlambat.

(* Kreativiti Ikram Hafiz menggambarkan keadaan di lokap polis Selayang, ketika dia bersama kawan-kawannya ditahan berikutan kes pergaduhan apabila bertindak balas selepas wang jualan burgernya disamun, tetapi dituduh merusuh. Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri ketika itu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Teng Chang Khim – sekarang Speaker DUN Selangor, dan Wee Choo Keong – sekarang Ahli Parlimen Wangsa Maju, turut campur tangan bagi membebaskan Ikram Hafiz dan rakan-rakannya yang ditahan selama lima hari).

(bersambung)

PUISI

Ku Cari Kerlingmu

Ku cari kerlingmu, Delilah
di sebalik bayang bayang batu-batu bukit
ku lihat matamu terpahat
di celah rekahan dinding gua
melakar keperkasaan fizikal Samson
meruntuhkan sebuah empayar
di bawah lambakan puing-puing bangunan
(Injil; Judges: 13-16).

Angkatkan bayangmu
kilau matahari yang parah
ufuk senja terluka
burung-burung termangu
- siangnya mimpi berkala Ritcher
malamnya diganggu igau Abrahah
& kilat yang saling bercanda
menunggu senyummu Delilah.

Biarkan, amarah sang singa
mengganas di depanmu Samson
haiwan teruja di gurun
dengan fokus keperongosan insan
bak bidadari kefasikan Delilah
menunggu alpa legasi mangsa
kilau matahari & hangat memijar
laksana deru naratif helikopter.

Ku cari kerlingmu, Delilah
di bawah puing-puing keruntuhan empayar.

-Dharmala N.S.
Kuala Lumpur
2 November 2008.

INFO SUARA PROLITAR:

MACAM KISAH PAK PANDIR
TANGKAP UMPAN BELALANG RUSA

Mulai tahun depan tambang pengangkutan naik. Ketika minyak naik, tambang tak boleh nak naik. Minyak dah turun, tambang pengangkutan naik. Macam cerita Pak Pandir pula. Kalau Pak Padir tangkap belalang rusa tak dapat, tapi tangkap rusa boleh pula. Macam mana pula rusa boleh buat umpan mata kail. Peliklah pula! Tapi di Malaysia dah tak pelik apa-apa. Penyiasat persendirian pun boleh hilang. Nak bersumpah laknat pun, ok. Tapi kritik jabatan agama, masuk ISA. Isteri tuntut fasakh selepas suami ditangkap basah, tak boleh. Kena cukupkan dokumen dulu. Harap-harap janganlah ramai sangat kena H/B. Astaga! – (SMS; 3 November 2008; 17:41:28 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

BULAT AIR DEK PEMBETUNG
BULAT ANAK BUAH DEK MUAFAKAT!

Arakian sekalian anak buah harakah Melayu (UMNO) berasa gembiralah mereka apabila Orangkaya Pekan Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak sudah dipilih ia memimpin harakah itu, semalam 4 Zulkaedah 1429 (atau seperti kata anak cucu fakir 2 November 2008). Maka Orangkaya Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Dato’ Seri Shafie Apdal pun berkatalah, ‘Kemenangan itu adalah petanda baik yang membuktikan sokongan padu anak-anak buah di peringkat akar umbi.’ Sebermula sekalian hamba Melayu itu bukanlah sama dengan anak-anak buah harakah Melayu atau Orangkaya Dato’ Seri Shafie, kerana yang dikatakan sokongan padu ialah ‘bulat air dek pembetung, bulat anak buah dek muafakat; kok bulat boleh digolek, kok pipih boleh dilayang.’ Adapun pemilihan dalam harakah Melayu itu banyaklah didengar ‘memahat di luar baris, berketak di luar sangkar.’


Syahdan, setelah hari siang maka Feringgi pun naiklah ke darat. Maka Sultan Ahmad pun naik gajah, Juru Demang namanya; Seri Udani di kepala gajah, Tun Ali Hati dibuntut. Maka baginda pun keluarlah dengan segala hulubalang. Maka peranglah Feringgi beramuk-amukan. Seketika perang itu, maka rakyat Feringgi pun undur daripada tempuh orang Melaka. Arakian maka tampil Alfonso d’Albuquerque dengan seribu rakyat soldadu beristinggar, menempuh pada segala orang Melaka, bunyi pelurunya istinggar itu seperti kacang jatuh ke bidai, demikianlah. Daripada sangat tempuh anak Portugal, maka pecahlah perang orang Melaka, lalu undur. Sebermula disebut orang akan Sultan Ahmad itu sudah mendengar akan anak Melaka itu menyokong padu baginda seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:
HIDUP BAHASA MELAYU!