Sunday, January 4, 2009

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

SIARAN LANGSUNG DI TV BERNAMA:
ISU ‘ADAT PERPATIH’ SEMAKIN TERUJA

Assalamualaikum,

Pengendali laman blog dari Seremban, Rozmal Malakan mengirim SMS pagi ini (4 Januari 2009), melahirkan rasa kecewa apabila saya tak menghuraikan secara spesifik ‘Perang Padri’ di Sumatera Tengah sekitar dekad 1830-an ketika membicarakan ‘Adat Perpatih’ menerusi slot ‘Helo Malaysia’ di TV Astro 502 (Bernama) malam Ahad (3 Januari 2009). Memang ‘Perang Padri’ yang membabitkan Tuanku Imam Bonjol di Lubuk Sakaping merombak struktor ‘Adat Perpatih’ daripada rumusan ‘Adat bersendi alur dan patut’ kepada ‘Adat bersendi hukum; hukum bersendi kitabullah’ (atau di setengah tempat disebut ‘hukum bersendi syarak’). Tuanku Imam Bonjol bersama rakan-rakannya Tuanku Rao dan Tuanku Tambusai terperangkap dalam intrigue politik Belanda apabila dimusuhi oleh pemuka-pemuka adat di Minangkabau.

Disebabkan slot berkenaan dihadkan tempohnya satu jam yang disiarkan secara terus menerus, justeru tak banyak dapat saya huraikan bersama seorang lagi ahli panel Dato’ Seri Maharaja Haji Khalid Bonget, Tiang Balai Luak Ulu Muar. Sharkawi Jirim yang mengendalikan slot berkenaan bersama fasilitor Dahalan Makmur juga turut merasakan masa yang diperuntukkan terlalu singkat, ringkat dan langkat. Barangkali! Apalagi Dato’ Azman Ujang yang sepatutnya terbabit tak sempat pula bersama, disebabkan jemputan majlis perkahwinan di Rembau. Bukan sahaja huraian mengenai tragedi Tuanku Imam Bonjol tak sempat dirumuskan, malah pemasyhuran ke bawah DYMM Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir pada 29 Disember 2008 menaiki takhta Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan sekadar disentuh sedikit sahaja.
Sharkawi Jirim dan Dahalan Makmur juga mengakui isu ‘Adat Perpatih’ memang teruja berdasarkan respons umum menerusi panggilan telefon ke talian yang ditetapkan. Pihak TV 502 Bernama juga turut terkilan apabila tak dapat memenuhi permintaan pemanggil bertalu-talu dari seluruh negara yang ingin berkongsi idea. Begitulah! Satu ketika apabila dijemput pihak Muzium Negeri Sembilan di Seremban, memang respons orang ramai mengenai isu Adat Perpatih menggalakkan, tetapi masih juga kedengaran rungutan kononnya generasi muda sudah meminggirkan ‘Adat Perpatih’. Misalnya, salah seorang pemanggil dalam slot TV malam semalam (3 Januari 2009) membangkitkan, ‘Adat Perpatih’ sekadar simbol sahaja bukan dipraktikkan secara berkesan.

Isu yang dibangkitkan pula berkaitan dengan krisis pemilihan peyandang pesaka adat (dirumuskan kepada pelantikan Undang Luak Sungai Ujong yang berlanjutan hingga 10 tahun), yang dikategorikan sebagai ‘adat yang teradat’; ‘adat yang diadatkan’ dan ‘adat istiadat’ bukannya menjuruskan kepada ‘adat sebenar-benar adat’. Apabila pemahaman mengenai adat dirujuk kepada pelantikan penyandang pesaka, kuasa pengagihan tanah atau kepentingan peribadi justeru ianya tiada kaitan dengan ‘adat sebenar-benar adat’ disebabkan kurang pemahaman. Apalagi persepsi adat mahu dilihat berdasarkan akademik di pusat pengajian tinggi, bukan pemikiran intelektualisme ‘menghitung dari asa, mengeja dari alif’, akibatnya susah bertambah susah lagi disusahkan. Heh heh heh!

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA

SHABERY DENGAN ‘REVOLUSI ROJAK’:
DASAR PENERANGAN NASIONAL TERSASAR

Bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah menyifatkan Menteri Penerangan Dato’ Ahmad Shabery Cheek sedang berfantasi dengan ‘revolusi rojak’ bagi meningkatkan reputasi penyiaran RTM yang semakin bobrok. Katanya, TV1 yang sebelumnya menjadi saluran nasional, tetapi sekarang beransur-ansur membias kepada program rojak. Menurut Dato’ Dr Mohd Mansor sebahagian besar program TV1 lebih cenderung kepada penyiaran yang bukan berunsur Melayu, malah secara pokal memperlihatkan 40% sahaja berciri nasional. Apalagi sumbangan TV berbayar Astro yang condong kepada program Indonesia, hingga kadangkala berlaku semua saluran menyiarkan program negara jiran. “Menteri Penerangan wajar merangka Dasar Penerangan Nasional yang tak tersasar daripada tanggungjawab untuk memelihara kepentingan nasional,” beritahu Dato’ Dr Mohd Mansor.

Seterusnya beliau menjelaskan TV2 yang sebelumnya kurang popular terpaksa diberi suntikan baru dengan program yang sebelumnya ditayangkan untuk TV1, termasuk slot ‘teater legenda’. Sebaliknya peningkatan TV2 juga kurang menggalakkan apabila slot yang diimpot dari Hongkong dan Taiwan, termasuk juga dari Bollywood lebih dominan berbanding program Melayu. Berikutan beberapa program TV1 dialihkan kepada TV2, menyebabkan TV1 terdedah kepada kekosongan program yang terpaksa pula dimuatkan dengan slot dalam medium Inggeris, Cina dan India, beliau menambah selanjutnya. Katanya lagi, Dato’ Ahmad Shabery adalah bertanggungjawab mendorong dasar penerangan nasional kepada fantasi rojak. “Justeru TV1 wajar dipulihkan semula menjadi saluran nasional bagi program Melayu sepenuhnya,” tegas Dato’ Dr Mohd Mansor.

BUSH HANTU GANAS ‘DARACULA’
ALAT ‘PAWANG BANGSAT’ YAHUDI

Presiden Amerika Syarikat George W Bush adalah hantu ganas ‘daracula’ yang diperalatkan oleh ‘pawang bangsat’ iaitu Yahudi bagi mengganggu kedamaian dunia, kata Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Beliau yang juga bekas Exco Pemuda UMNO bagi biro antarabangsa turut mengutuk rejim Zionis melancarkan serangan ke atas rakyat Palestin di Gaza sejak dua minggu lalu menyebabkan 460 orang terbunuh termasuk 66 kanak-kanak setakat ini (4 Januari 2009). Sebaliknya hantu ganas yang dimalukan dengan isu kasut terbang di Iraq baru-baru ini, menuduh Hamas lakukan keganasan di samping menyeru masyarakat antarabangsa menyokong bonekanya Mahmoud Abbas. “Bagaimana masyarakat antarabangsa mahu menyokong orang yang kalah dalam pilihanraya, tetapi disokong oleh Bush dengan kekuatan peluru?” menurut Dato’ Kamal Amir.

Justeru beritahu Dato’ Kamal Amir, keamanan dunia bergantung kepada kemusnahan Bush, di samping kehancuran negara Yahudi. Katanya lagi, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tak akan berfungsi selagi premis ibu pejabatnya di AS bagi membanteras keganasan yang dilakukan oleh ‘hantu ganas’ sendiri. Seterusnya beliau menambah, sekalipun PRIMA sekadar mampu menyampaikan mesej, tetapi ianya cukup memberi tekanan kepada Bush yang akan menjadi ‘kutu belahak’ selepas 20 Januari 2009 ini. Masyarakat antarabangsa akan melihat Bush akan dikutuk oleh rakyat AS sendiri setelah hilang kuasa sebagai ‘kutu belahak’ apabila tempoh pentadbirannya berakhir. “Zinois sekadar mengambil peluang sehingga 20 Januari dalam tempoh kuasa ‘hantu ganas’ boleh digunakan,” jelas Dato’ Kamal Amir menambah.

YASSINSALLEH DITUGAS MERANGKA:
MEMORANDUM MENENTANG ISU PPSMI

Penyair Yassinsalleh yang ditugaskan merangka memorandum PRIMA untuk dihantar kepada Menteri Pelajaran Dato’ Seri Hishamuddin Hussein bagi memprotes PPSMI memberitahu semuanya berjalan lancar, di samping diperhalusi supaya lebih padat, sendat dan sarat. Beliau menambah, memorandum berkenaan dirangka bersama dengan Dr Seri Intan Mokhtar dari UPM dan Yasleh Rita Ayu dari UM bagi memperkemaskan mesej yang mahu disampaikan bagi menepati sasaran sebenar. Yassinsalleh seterusnya memberitahu dalam tempoh dua minggu dari tarikh yang disarankan oleh bekas Ketua Pengarah DBP Dato’ Dr Hassan Ahmad, memorandum tersebut dijangka siap dirangka sepenuhnya. “Kita mahu mencapai sasaran yang mampu memberi kesedaran kepada kerajaan mengenai dosa PPSMI kepada Bahasa Melayu,” jelas Yassinsalleh.

Sementara itu Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz mengakui sudah menghubungi beberapa pemimpin Melayu bagi menyerahkan memorandum tersebut. Ketika dihubungi, Dato’ Kamal Amir memberitahu di samping Dato’ Seri Hishamuddin, temujanji turut dibuat untuk menyampaikan memorandum tersebut kepada Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. “Sekiranya pemimpin-pemimpin Melayu enggan ditemui langkah seterusnya ialah mengarak ‘Keranda 152’, malah sekiranya perlu membakar gambar-gambar mereka yang dilabel sebagai ‘pembunuh Bahasa Melayu’ seperti disarankan oleh Dato’ Dr Hassan Ahmad,” beliau memberitahu.

INFO SASTERA & BUDAYA

SELAGI PPSMI TAK DIMANSUHKAN:
PRIMA AKAN GERAKKAN SIRI BACA PUISI

Siri baca puisi PRIMA dalam isu menentang PPSMI dinamakan ‘SUARA DARI SEMANTAN’ yang pada peringkat awalnya dirancang di pekan Lancang, akan dibawa ke kawasan Felda di Jenderak, beritahu aktivis budaya di Pahang, L. Mankadir Shamsi. Justeru Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Malaysia, Syed Nor Adnan Dato’ Syed Abdullah yang menawarkan rumahnya sebelum ini, bersetuju siri baca puisi berkenaan dipindahkan ke kawasan Felda disebabkan sasaran utamanya ialah kalangan ibu bapa Melayu. Bagaimanapun menurut Mankadir, Syed Nor Adnan masih berminat untuk membawa siri baca puisi berkenaan ke Lancang selagi kementerian pelajaran berhasrat mahu meneruskan PPSMI. “Ibu bapa tak diberi penjelasan sebenarnya anak-anak mereka bukan berhadapan dua subjek, tetapi keseluruhannya ialah 89 subjek,” kata Mankadir.

Di Perlis, bekas pimpinan Pemuda UMNO Perlis yang hampir dipecat baru-baru ini Dr Amar Haji Hassan mengalu-alukan siri baca puisi PRIMA ke Arau pada Februari 2009 nanti. Dr Amar memberitahu, pihaknya bersedia bekerjasama dengan PRIMA dalam siri menggerakkan baca puisi ke seluruh negara menggesa PPSMI dimansuhkan, sama seperti dilakukan UMNO bagi menumbangkan ‘Malayan Union’ pada Februari 1948. Kalau UMNO boleh menumbangkan ‘Malaya Union’ dalam tempoh Mac 1946 hingga Februari 1948, justeru usaha PRIMA wajar diberi sokongan oleh semua orang Melayu dengan tak mengira fahaman politik, beliau menjelaskan. “PPSMI perlu dijadikan musuh utama kepada bangsa Melayu mulai sekarang,” Dr Amar menambah.

MESEJ DISAMPAIKAN DR HASSAN:
MANIFESTASI DRP BANGSA MELAYU

Bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka Dato’ Dr Hassan Ahmad enggan berkompromi dalam isu PPSMI, malah secara emosi menganggap mereka yang terbabit melaksanakan dasar berkenaan sebagai ‘pembunuh bahasa Melayu’ yang tak boleh dimaafkan. Dato’ Dr Hassan bukan sahaja menggesa memorandum bersepadu dihantar segera kepada semua pimpinan Melayu, beliau juga bersedia memimpin delegasi bagi menyampaikan bantahan tersebut. Manifestasi Dato’ Dr Hassan dalam menyampaikan mesej penentangan bangsa Melayu kepada dasar pendidikan yang mundur ke belakang ini, beliau menghasilkan puisi protes yang keras, teras dan tegas! Justeru di bawah ini diperturunkan sajak yang ditulis Dato’ Dr Hassan.

PUISI

Wahai Pujangga

Sejak dahulu engkaulah pemikir bestari bangsamu,
merakamkan kekuatan bersama bangsamu dalam madahmu
berfikir, mencipta tamadun.
Tidak untuk memusnahkan tamadun bangsa
hikmahnya kekal zaman berzaman.

Sekarang di mana kamu?
suaramu, kebijaksanaanmu, geniusmu
tidak ada lagi pada Perdana Menteri Melayu.
Tidak ada pada menteri Melayu.
Tidak ada pada wakil rakyat Melayu.
Tidak ada pada pegawai tinggi Melayu.
Tidak ada pada NGO Melayu.

Yang tinggal ialah suara durjana
suara keledai, suara bahlul
dari manusia Melayu didikan penjajah Barat
dan mangsa ekonomi pasaran bebas.
Untuk meneruskan agenda lama,
menjajah dan memusnahkan emangat dan roh Melayu.

Mereka membunuh suara Melayu – lidah Melayu, bahasa Melayu
maka lemahlah bangsamu, tidak akan mampu berfikir dalam bahasanya sendiri.
Tidak mampu bermadah dalam bahasanya sendiri.
Tidak mampu mempengaruhi dunia dalam bahasanya sendiri.
Tidak berdaya mencipta apa-apa ilmu dalam bahasanya sendiri.

Itulah titik mula kejatuhan bangsa Melayu.

Kini bangsamu sedang berada dalam penjajah ekonomi
kuasa baru.
Kuasa The Lord of the Rim.
Kuasanya tetap, tidak boleh disuruh meninggalkan negeri ini.
Kalau dulu ‘The British Raj’ dapat diusir.
Kini ‘The Lord of the Rim’ tidak dapat diusir.
Keturunan mereka sudah menjadi rakyat Malaysia.
Mereka akan tetap berada di sini menguasa bangsamu.

Bangsamu akan menjadi hamba di tanah airnya sendiri.

Melainkan lahir kuasa Melayu baru untuk mencegah sejarah ini.
Terima masih kepada Abdul Rahman, Mahathir, Dolah dan akhirnya Najib.

-HA
Kuala Lumpur
31 Disember 2008.


INFO SUARA PROLITAR

RESOLUSI TAHUN BARU GAHM
HEH HEH HEH, ISY ISY ISY, ALAHAI ALAHAI!

Apalah nasib bangsaku Melayu. Sudahlah tebal dengan Phd. Gemar sangat pula mencurahkan ‘air di tempayan bila mendengar guruh di langit’. Walaupun guruh itu hanyalah janji-janji kosong yang dilaung-laungkan oleh orang yang sudah terbukti ‘munafiq’. Masa berkuasa dulu dialah ‘panglima Rasuah’ yang amat rakus dan arogan. Sekarang selaku ketua gerombolan yang dianggotai ramai chauvenis Cina & India, dia berjanji akan memansuhkan DEB dan mencairkan apa saja yang ‘Melayu’. Dia menjanjikan kedaulatan rakyat – terang-terang menyatakan penolakan kedaulatan Melayu. Dia bersekongkol dengan pejuang ‘Malaysian Malaysia’ yang kurang ajar dan biadap. Demi survival & keutuhan bangsa Melayu marilah kita bersatu mempertahankan bangsa Melayu.

Mari kita kukuhkan heh heh heh dengan menyokong dan berdiri teguh di belakang pimpinan baru heh heh heh! Hanya heh heh heh parti yang punya kekuatan ‘politic of numbers’ – komponen terpenting dalam amalan demokrasi – (sibarkan). Matlamat meghalalkan cara. Itulah strategi & falsafah isy isy isy, dalam PRU yang lepas. 1) Disekongkolkan olehnya dalam alahai alahai pemimpin-pemimpin ehem ehem yang menjuarai filsafah Malaysian Malaysia warisan daripada papa papa Lee Kuan Yew. 1.a) Di Pulau Pinang ehem ehem memperlekehkan dan keluhuran Perlembagaan dengan melaksanakan penggunaan pelbagai bahasa pada papan tanda jalan.

1.b) Di Selangor pula usy usy usy dengan serakah membuat begitu di hah hah hah. 2) Lulus jarum luluslah kelindan. 2.a) Di Perak ehem ehem dah mula memilih ketua kampung dengan cara sendiri – terang-terang mencabar hak MB melantik ketua-ketua kampung. 2.b) Kerajaan alahai alahai Perak secara ‘politic of numbers’ MBnya Melayu tapi ditenggelamkan oleh bilangan wakil rakyat bukan Melayu – yang sudah mula menunjukkan taring mencabar & ‘meng-eheheh’ MB Melayu yang di ‘out numbered’!
3) Wakil rakyat bukan Melayu alahai alahai di Selangor sedang ‘black mail’ kepimpinan alahai alahai & hai hai – tamparan hebat kepada isy isy isy menanggung bala tambahan,
setelah gagal mengotakan janjinya yang riak & takbur untuk menjadi PM pada September 16 – cakap tak serupa bikin.

4) Mereka dah mula meluluskan kelindan chauvenis setelah isy isy isy ‘berjaya’ meluluskan jarum. 5) Orang Melayu mesti bersatu menyekat gerakan isy isy isy mencairkan segala yang berupa hak orang Melayu demi dendam kesumatnya untuk jadi PM. 5.a) Belum jadi dah gini. Kok jadi hancurlah Melayu. 6) Demi masa depan Melayu kita hanya ada satu pilihan iaitu heh heh heh. 7) Orang Melayu perlulah menyokong & memperkasa heh heh heh di bawah kepimpinan baru yang segar dengan iltizam & tekad tanpa kompromi.

Ke manakah Melayu hendak dibawa oleh kerajaan alahai alahai di Selangor? A1) Alahai alahai Selangor (baca ehem ehem) MBnya buah hati isy isy isy. Maukan UiTM dibuka untuk bukan Melayu. 2) Projek utama buat kandang babi besar-besaran. 3) Buat papan tanda jalan berbagai bahasa. B1) Alahai alahai Perak (baca ehem ehem ehem) MBnya orang hi hi hi tunduk kepada ehem ehem = beri hak milik kekal 999 tanah di kampung-kampung baru yang ‘bertentangan’ dengan ‘Kanun Tanah Negara’. C1) Alahai alahai Kedah (baca hi hi hi) MBnya pun nak ikut Selangor turut buat kandang babi besar-besaran juga. Alahai!

D1) Alahai alahai Pulau Pinang (baca ehem ehem) menolak DEB. D2) Melaksanakan papan tanda jalan berbagai bahasa ‘bertentangan’ dengan ‘Akta Bahasa Kebangsaan. D3) Timbalan KM Melayunya kaku macam tunggul mati. Alahai! E1) Dan berbagai lagi perlakuan alahai alahai yang mempersendakan & meng-eheheh orang Melayu. E2) Kita nak biarkan saja ke? F1) Orang Melayu hanya ada satu benteng, iaitu heh heh heh. F2) Resolusi tahun baru kami Gerakan Anti Hipokrasi Malaysia (GAHM) – (SMS; 3 Januari 2009; 11:25:48 – GAHM, Kuala Lumpur tel: 016-2794207).

KOMENTAR
Bersama Pak Parjo

PERBENDAHARAAN NEGARA DISIASAT:
PENGHULU YANG ATUR MAKAN DI ISTANA

Sebermula tersebutlah ceritera Orangkaya Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak, disuruhnya siasat penyelewengan dalam perbendaharaan negara. Maka Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib berasa masyghollah ia, selepas Orangkaya Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri T. Murugiah yang menyebut lebih 60 perbuatan yang membabitkan kehilangan wang dalam perbendaharaan negara itu. Arakian Orangkaya Dato’ Mohd Najib tak mahulah dibuat andaian mengenai kejadian seperti itu, kerana kejadian itu seolah-olah membabitkan mereka dalam perbendaharaan negara. Syahdan bukanlah mudah mahu mendapatkan maklumat mereka yang menyimpan akan wang dalam perbendaharaan negara, kalau bukan dengan penyelewengan. Orangkaya T Murugiah juga bukanlah mendedahkan perkara itu sekadar suka-suka sahaja, setidak-tidaknya peninglah juga kepala Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib. Heh heh heh!

Syahdan maka apabia raja bekerja, penghulu bendaharilah yang memerintahkan di dalam, menyuruh membentang tikar dan menghiasai balairong, menggantung tabir langit-langit dan melihat makanan orang, menyuruh memanggil orang, kerana segala hamba raja dan segala bendahari raja dan segala yang memegang hasil negeri raja dan shahbandar sekaliannya di dalam kira-kira penghulu bendahari. Maka penghulu bendaharilah menyuruh memanggil orang, maka Temenggung mengatur orang raja. Maka di balai orang makan empat orang sehidangan, sampai ke bawah demikian juga. Dan jika temannya makan itu tiada seorang, tinggal tiga, atau tinggal dua, atau tinggal seorang, makan juga ia. Adapun tugas penghulu bendahari itu memang menjaga akan ia perbendaharaan negara seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:HIDUP BAHASA MELAYU