Saturday, June 7, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG:

PERJALANAN MALAM DI GENTING PERAS
MENELUSURI NOSTALGIA MASYARAKAT LAMPAU

Assalamualaikum,


Rakan-rakan terkilan apabila laman blog PRIMA bagaikan terhenti seketika ketika lanskap politik semakin berombak-ombak, berolak-olak dan bergolak-golak. Penyair Yassinsalleh tak henti-henti mengirim SMS meminta memberi sebab musabab; apalagi Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz beberapa kali menelefon sekretariat PRIMA. Haji Yahaya Ismail juga beberapa kali menelefon, di samping Sdr Asalbayu dan Sdr Suhaimi Said terus mengirimkan tulisan mereka. Syabas! Malam 5 Jun 2008, saya melalui jalan di Genting Peras (sempadan Selangor-Negeri Sembilan, di kaki Gunung Payung) bersama pengamal rawatan tradisional, Sdr Roseli Deraus dengan persekitarannya perkampungan Orang Asli, kabus tebal dan kegelapan hutan tropika di pergunungan.

Ketika melalui jalan aspal di Genting Peras, memang saya tak peduli sangat kekalutan di ibu kota, malah tak tahu mengenai isu-isu semasa di TV. Berulang alik melalui jalan aspal di Genting Peras, sekadar mengimbau nostalgia perjalanan nenek moyang di zaman lampau yang meneroka penempatan berdasarkan ‘teromba Jelebu’ (sirah pembesar adat di Jelebu). Memang Sdr Roseli tak memahami ‘teromba Jelebu’ secara kajian ilmiah, tetapi beliau mampu menyoroti menerusi amalan rawatan tradisional. (Sdr Roseli juga membantu saya ketika kumpulan Dr Abdul Wahid Suhaimi meminta memberi kerjasama pada period Dato’ Seri Anwar Ibrahim meringkuk di sel Sungai Buloh, sehingga episod pembebasannya pada 2003).

Memang jam 2.00 pagi pun kami akan melalui jalan aspal berkenaan sekitar 2003 di samping Dr Wahid memandu kereta bergilir-gilir dengan Haji Abu Bakar Ninggal apabila menjemput Sdr Roseli dan Malik Long (Allahyarham) berkumpul di rumah saya. (Kadangkala Dato’ Seri Anwar akan menelefon Dr Wahid dari sel Sungai Buloh jam 2.00 pagi itu, ketika kami masih melalui jalan aspal di Genting Peras. Begitulah!). Perjalanan malam di Genting Peras memang menyeronokkan, kerana laluan berkenaan digunakan Batin Bercanggai Besi dari Hulu Langat meneroka penempatan di Jelebu, sebelum anaknya Jelondong menjadi Penghulu Jelebu pada period ‘empat negeri Sakai’ (mengikut tulisan J.M. Gullick dalam jurnal ‘Papers on Malay Subject’).

Kesibukan dengan tugas bersama Jawatankuasa Penyelidikan Budaya Lembaga Muzium Negeri Sembilan sejak Oktober 2007 lalu membataskan aktiviti saya mengendali laman blog PRIMA. Apalagi sekitar Januari 2008 perlu menyiapkan buku ‘Luak Johol’ atas permintaan YTM Dato’ Johan Pahlawan Lela Perkasa Setiawan, Dato’ Haji Mohd Jan Abdul Ghani, Undang Luak Johol, kemudian diikuti dengan buku ‘Luak Rembau’ yang perlu disiapkan sebelum Ogos 2008 dengan persetujuan YTM Dato’ Lela Maharaja, Dato’ Haji Mohd Sharip Othman, Undang Luak Rembau. Ditambah lagi membantu Presiden Persatuan Wartawan Hiburan Malaysia (WHAM) Hajjah Fauziah Raof mahu menyiapkan skrip drama TV sebelum menjalani pembedahan lutut 22 Jun 2008 nanti di luar negeri. Aduhai!

Perjalanan balik dari Genting Peras melalui Jalan Ampang malam 5 Jun 2008 itu dikejutkan pula dengan insiden kesesakan jalanraya, asal sahaja melalui stesen minyak. Beberapa buah stesen minyak sepanjang Jalan Ampang, hingga melalui Hulu Kelang ke Taman Seri Gombak memang diganggu kesesakan jalanraya hingga jam 12.00 malam. Apabila menelefon isteri saya, Adiah Mat Lana di rumah, barulah saya menyedari jam 8.00 malam Buletin Utama di TV3 sudah menyiarkan laporan kenaikan harga petrol yang drastik hingga 80 sen satu liter. Apabila sampai di rumah jam 12.00 malam, Dato’ Kamal Amir menelefon beritahu fasal mala petaka yang menimpa negara, diikuti dengan SMS Sdr Yassinsalleh, Sdr L Mankadri Shamsi, Haji Yahaya Ismail, Sdr Zakaria Bidin dan Dato’ Dr Mohd Mansor. Astaga!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA:

KENAIKAN HARGA PETROL:
MALA PETAKA KEPADA NEGARA

(Kenyataan media pimpinan PRIMA, berikutan kenaikan harga petrol dan disel, pada 6 Jun 2008 di Kuala Lumpur)


Kenaikan harga petrol dan desel yang drastik adalah mala petaka kepada negara, kerana bahan bakar berkenaan turut menjejaskan sektor lain. Pimpinan PRIMA kecewa langkah kerajaan menaikkan harga petrol dalam masa masalah gaji kakitangan kerajaan dan pekerja-pekerja swasta belum ditangani dengan saksama. Katanya, kenaikan harga petrol hingga 80 sen satu liter mulai 12 malam, 5 Jun 2008 bukan sahaja membebankan rakyat prolitar, malah memberi impak maksimum kepada negara. Memang negara kita berhadapan mala petaka secara fizikal dan spritual akibat kebobrokan pentadbiran dalam pimpinan kerajaan. Petrol sebagai guna tenaga utama akan membabitkan juga sektor perkilangan, elektrik, pengangkutan awam dan pertanian.

Apabila cuti penggal persekolahan berakhir pada Isnin, 9 Jun 2008 ibu bapa akan berhadapan dengan kenaikan tambang bas sekolah, ketika masyarakat Malaysia bimbang dengan isu keselamatan anak-anak. Insiden pelajar yang dibunuh ketika balik dari tuisyen di Kelantan, kes kehilangan Sharlinie dan beberapa lagi menambahkan lagi kerunsingan ibu bapa dengan kenaikan tambang bas sekolah. Kita tak boleh menyalahkan pengusaha bas sekolah sekiranya mereka mendesak kenaikan tambang. Pengilang-pengilang padi menaikkan harga beras, sekalipun pesawah-pesawah tak menikmati kenaikan harga padi juga adalah disebabkan kenaikan harga petrol. Malah pengguna-pengguna bekalan api elektrik juga tak mampu mengelak sekiranya berlaku kenaikan tarif bil elektrik. Justeru mala petaka yang menimpa negara dengan kenaikan harga petrol dan desel ini sebenarnya lebih dahsyat daripada gelombang tsunami 2004 yang lalu.

INFO SASTERA & BUDAYA:

PERTEMUAN EKSKLUSIF 40 PENULIS
BINCANG SENI DAN BUDAYA REFORMASI.

Salam Sdr Dharmala,

Saya Dinsman dan kawan-kawan dari PIKIR menganjurkan satu pertemuan eksklusif 40 penulis/budayawan yang terlibat reformasi, pada 6-7 Jun 2008 ini, dengan kerjasama kerajaan Negeri Selangor. Tempat di Carlton Hotel, Shah Alam. Saya harap saudara sudi bersama kami dalam pertemuan ini. Bincang-bincang hal seni dan budaya. Pendaftaran mulai 2 petang, 6 Jun. Diskusi mulai 4 petang. Acara akhir: Dinner di Dewan Jubli SUK dan ucapan budaya oleh Anwar (Dato’ Seri Anwar Ibrahim), 8 – 11 malam, 7 Jun. Sila sahkan kehadiran saudara – (SMS; 4 Jun 2008 – Dinsman, Kuala Lumpur).

YPBN GANDING BAHU DENGAN PRIMA
DIALOG BERSAMA KARYAWAN UTARA


Perbincangan awal sudah dipersetujui bagi menganjurkan dialog bersama karyawan utara di Perlis pada Ogos atau Oktober 2008 ini, kata mantan Timbalan Naib Canselor (HEP) UPM Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah. Dialog anjuran Yayasan Pembangunan Buku Negara (YPBN) dengan kerjasama PRIMA akan membawa dimensi baru kepada karyawan dalam usaha berdikari bagi menerbit dan memasarkan karya sendiri. Dalam pertemuan Dato’ Dr Mohd Mansor mewakili PRIMA dengan Sdr A. Rahim Abdullah bagi pihak karyawan utara semalam (5 Jun 2008), persefahaman sudah dicapai untuk memberi kerjasama kepada YPBN. Seterusnya Dato’ Dr Mohd Mansor menambah, “Dialog bersama karyawan utara bagi mencapai matlamat penerbitan dan pemasaran karya-karya penulis Melayu.”

Sebelum ini pihak YPBN Haji Hassan Hamzah sudah berbincang dengan PRIMA bagi menganjurkan majlis ‘Anugerah Buku Negara’ sebagai penghargaan kepada para karyawan di seluruh negara yang menyumbang kepada pembangunan sastera dan gerakan kempen membaca. Ketika menghubungi sekretariat PRIMA, Haji Hassan mengakui akan pentingnya pembangunan industri buku dalam kempen membaca, sekalipun teknologi maklumat (IT) digerakkan melalui dunia siber. Sistem IT tak akan mencapai sasaran sekiranya kempen membaca tak digalakkan menerusi indsutri buku, menurut Haji Hassan yang memberi jaminan YPBN akan membantu para karyawan dalam penerbitan dan pemasaran karya para penulis. “Kita tak mahu penulis-penulis Melayu terus dieksploit oleh penerbit-penerbit,” beritahu Haji Hassan selanjutnya.

INFO SUARA PROLITAR:

PUAK-PUAK TANYA SOALAN
RAKYAT SELANGOR DICEMARI BABI!

It must b appreciated that. D ‘ladang babi’ is t best device for a legal & non disputable to BIG move to close down hundreds existing ‘kandang’ babis scattered through out Selangor n confine then into one single high tech enclosure. Rakyat Selangor all over are saved from menghirup udara aroma babi dan menyentuh air sungai yang dicemari aliran kumbahan babi. Bodoh punya heh heh heh! Tu le puak-puak ni dok tanya soalan yang jawapannya ialah depa le yang BABI! But how do one tell a babi themselve think we are great ‘kah kah kah kah’, the great Malay savior? – (SMS; 3 Jun 2008 – Yassinsalleh, Kajang, Selangor).

TAK PERLU IKUT CAKAP SI BANGANG
SETIAP WARGA DENGAN TANGGUNGJAWAB

Seorang sahabat berilmu yang bertaraf Phd. Wow! Depa came hard on PAS. He says, ‘Dulu kata Badwi in Malaysia jaga babi because of JE, now PAS sokong PKR in Selangor to have the biggest ladang babi, siapa sebenarnya BABI?’. Heh heh heh! Do not enjoy their stupidity. Just tell them d actual fact as is per se. We have a responsiblitiy to cut them to size & pin down those BANGANGS from insulting our intelegent further. Wahai Allah berilah perlindungan kepada kami. (SMS; 3 Jun 2008 – Anak Tok Apoi, Kuala Lumpur).

‘BISO MACAM MATO PODANG’
SOKONG PRIMA MAKIN GARANG

Tahniah PRIMA. Memang senjata PRIMA tajam. Biso macam mato podang Saidina Abu Bakar. Bolangir air lior kolombai (bukan Sangkolombai budak Senanti tu!). Tengok: Ezam (Mohd Noor) kek luar negori pun SMS Pak Dharma. Pak Ya pun SMS. Harap PRIMA toros garang & kobal. Kita sokong, kok PRIMA mau atikel, kita boleh organize, dapekkan tulisan kawan-kawan yang ado namo utk blog PRIMA. Risau juga apabila PRIMA tak beroperasi seminggu. Terus berjuang! - (SMS; 5 Jun 2008 – Mat Lebai, Senawang, Negeri Sembilan).

PENGENDALI LAMAN BLOG:
KENYATAAN MEDIA SANUSI JUNID

Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Tan Sri Sanusi Junid calling for media conference at 5.00 pm, Sanusi Family Boutiqe Retreat, 102-104, Jalan Maarof, Bukit Bandaraya. – (SMS; 5 Jun 2008 – Sallehuddin, Kuala Lumpur)
ORANG ASLI MASIH TERBIAR
SEMANGAT LUBUK KAWAH MELUAP
Oleh: Suhaimi Said
(Bekas Calon PKR DUN Jenderak, Pahang)

Minggu demi minggu saya menunggu sesuatu petunjuk bahawa Kerajaan Negeri dibawah Pakatan Rakyat perihatin diatas tuntutan Orang Aslidiatas pemilikan tanah mereka yang tidak mempunyai geran tanah (suratan hakmilik).Saya telah memperjuangkan hak Orang Asli keatas tanah mereka, dan jikasekiranya apa yang saya perjuangkan ini hanya untuk memberi faedah kepada seorang berdua sahaja, mungkin sudah lama saya memberhentikan tindakan dan perjuangan itu.Saya tidak putus asa; setiap minggu saya tetap mengadakan perjumpaan mengikut jadual yang telah saya aturkan untuk kampong-kampong Orang Asli dikawasan DUN Jenderak ditempat saya bertanding didalamPilihanraya Umum yang lalu.

Saya telah mengundang Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Majlis ceramah dan suaikenal dengan Orang Asli di Kampong Pasu, Kuala Krau; dan kehadiran Datuk Seri Anwar sebelum PRU-12 dulu telah mendapat sambutan luar biasa dari kalangan Orang Asli sekitar Kg Pasu. Saya juga telah mengundang YB Fuziah Saleh didalam satu majlis suaikenal yang ringkas dengan penduduk Orang Asli sekitar Kg Penderas, dan Orang Asli berterima kasih dengan kesudian kehadiran Fuziah. Saya terus mengadakan perjumpaan-perjumpaan dengan masyarakat Orang Asli, minggu lepas di Kg Penderas, diikuti dengan perjumpaan di Kg Pasu dan pada 8hb Jun ini pula akan diadakan Majlis Dialog dengan penduduk Orang Asli di sekitar Kg Pian, Kg Lubok Wong, Kg Penderas, Kg Pasu, Kg Paya Rekoh, Kg Bukit Beredut, Kg Pelong, Kg Sg Mai, Kg Galung/Terboi diadakan di Kg Pian. Sebulan lalu saya telah adakan satu Majlis Bacaan Puisi di Kg Pian dimana puisi-puisi Orang Asli yang menuntut akan hak mereka didengarkan dimalam itu; saya tidak berhenti dari memperjuangkan nasib Orang Asli diatas keyakinan saya bahawa Orang Asli benar-benar mahukan seorang pembela yang tekun. Mereka yakin kepada saya dan saya yakinkepada mereka.

Dua minggu lepas saya melontarkan keluhan saya didalam blog saya --http://lubokkawah.blogspot.com/ -- kerana isu tuntutan Orang Asli initidak kedengaran samada Di Dewan Undangan Negeri mahupun di Dewan Parlimen. Saya mengeluh kerana tuntutan Orang Asli tidak diambil perduli oleh wakil-wakil rakyat samada disebelah BN mahupun disebelah Pakatan Rakyat. Tok Batin atau Ketua Kampong Penderas seolah-olah telah menyindir saya bahawa Pakatan Rakyat juga tidak begitu mahu ambil tahu tentang nasib Orang Asli.Orang Asli sudah ketinggalan jauh, mereka telah terpinggir dan terkebelakang lebih 50 tahun dari kaum-kaum lain, serba-serbi ketinggalan. Tanah mereka tidak mempunyai geran, sistem pengeluaran pertanian mereka menggunakan kekuatan fizikal, menggunakan cangkul, dan menyiram tanaman secara tradisional, pengeluaran mereka kecil dan pendapatan mereka kecil. Tidak ada badan yang khas bagi memasarkan hasil pertanian mereka kecuali pembeli-pembeli runcit yang mengambil keluaran mereka dengan harga yang tidak sepadan.
Rumah-rumah mereka usang kecuali rumah-rumah PPRT yang mempunyai sebuah bilik tidur yang menyukarkan keluarga yang besar, dan rumah-rumah PPRT itu hanyalah sedikit sahaja didirikan di perkampongan mereka.Mereka menghadapi masalah pendidikan untuk anak-anak mereka, dan mereka berhadapan juga dengan masalah khidmat kesihatan dan masalah sosial; dan yang paling getir sekali, mereka berhadapan dengan masalah kemiskinan.

Kemiskinan mereka ini sentiasa diambil "advantage" oleh UMNO semasa menghadapi Pilihanraya; Orang Asli diumpan dengan pemberian habuan untuk mengundi calon Barisan Nasional; dan diwaktu lain pula mereka digunakan secara rakus oleh kaum-kaum lain untuk kerja-kerja mengambil upah seperti, menebas dan menebang dan membuat pagar dengan upahan kecil yang tidak sepadan.Ada waktunya saya bermalam di Kampong Orang Asli, berbincang dengan penduduk kampong dan mendengar keluh resah mereka terhadap masalah kehidupan dan sosial yang mereka hadapi. Tidak cukup dengan simpati,saya tetap bersama mereka untuk memperjuangkan tuntutan mereka sehingga berjaya.Tindakan yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri Perak dan pengumuman oleh YAB Menteri Besar Perak bersetuju mengeluarkan geran tanah untuk tanah adat kepada 48,000 Orang Asli di Perak adalah satu hadiah yang paling berguna untuk Orang Asli.
Walaupun, pengumuman ini hanya untuk Orang Asli Negeri Perak, tetapi kesannya amatlah meluas. Tok Batin Kg Penderas akan mengambil iktibar dari pengumuman ini. Semua Orang Asli di DUN Jenderak, Kuala Krau, Temerloh akan merasakan bahawa pengumuman ini adalah suatu kemenanganbagi mereka semua disemua Negeri. Terima kasih YAB Datuk Seri Muhamad Nizar Jamaluddin. Puak-puak yang mengatakan bahawa Orang Asli tidak akan diberikan geran tanah diatas alasan bahawa Orang Asli sudah ada tanah rezab dan Orang Asli tidak akan mampu membayar cukai tanah akan melihat pengumuman Menteri Besar Perak itu sebagai tanda kecundang mereka.Tidak ada lagi sebab kenapa Kerajaan Negeri Pahang tidak boleh mengikut jejak langkah Kerajaan Negeri Perak. Dan saya akan berbincang dengan semua Ketua-Ketua Bahagian Parti Keadilan Rakyat di Negeri Pahang dan pemimpin parti-parti didalam Pakatan Rakyat di Negeri Pahang ini untuk mempertingkat daya juang untuk mendesak Kerajaan Negeri Pahang mengeluarkan geran tanah untuk Orang Asli di seluruh Pahang. Perjuangan Orang Asli di Perak dibawah pemerintahan Pakatan Rakyat telah berjaya, dan perjuangan Orang Asli di Pahang dibawah gagasan.Pakatan Rakyat Pahang pasti pula akan berjaya! REFORMASI!

KOMENTAR
bersama Pak Parjo.

GEMPARLAH SEKALIAN RAKYAT JELATA
NAIKNYA HARGA MINYAK DI SELURUH NEGERI


Syahdan gemparlah sekalian hamba rakyat Melayu apabila dititir canang ke seluruh negara akan minyak (disebut orang banyak sebagai petrol) naiklah harganya hingga RM2.70 satu liter (mengikut sukatan orang-orang terkemudian hari). Maka fakir pun diberitahu oleh sekalian hamba rakyat akan Orangkaya Dato’ Shahrir Abdul Samad yang baru sahaja dibawa semula duduk tara menteri-menteri dan pembesar-pembesar di balairong, semakin bingung memikirkan harga barang-barang bertambah naik. Adapun beras juga semakin berkurangan di dalam negeri. Maka Orangkaya Dato’ Shahrir pada suatu ketika dahulu meminta Orangkaya Dato’ Seri Samy Vellu meletakkan jawatan kerana kemelut lebuhraya lingkaran tengah, terasa juga akan kekemelutan kenaikan harga minyak. Tentu orang banyak akan lalu lalang juga di lebuhraya lingkaran tengah itu, memang mereka memerlukan minyak jua, adanya.

Arakian, turun sebuah kapal dari Judah datang ke Melaka, tak menggunakan minyak kerana ketika itu mereka hanya tahu gunakan layar mengikut mata angin sahaja. Di dalam kapal itu ada seorang pendeta Maulana Sadar Jahan namanya. Telah sampai ke Melaka, bergurulah Sultan Mahmud kepada Maulana Sadar Jahan itu. Maka pada suatu malam Bendahara Seri Maharaja duduk dengan Makhdum Sadar Jahan berkata-kata akan ilmu. Maka Seri Rama datang menghadap sultan dengan mabuknya, lalu dibawa oranglah pada batil perak, disampaikan tetampan, diberikan kepada Seri Rama. Setelah dilihat oleh Makhdum Sadar Jahan, maka berkata ia, “Yang arak itu ibu segala najis”. Jawab Seri Rama, “Yang ahmak itu ibu segala najis”. Syahdan akan maksud Seri Rama itu mencari harta itu adalah ahmak jua seperti disebut ‘Kitab Melayu’ dari:
HIDUP BAHASA MELAYU!