Friday, February 20, 2009

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

Assalamualaikum,

PIHAK YANG TIDAK DAPAT BERSUARA
HARUS MENYAMPAIKANNYA KPD ORANG BERKUASA
Setiap warga yang prihatin terhadap bangsa, agama dan tanahair, tetapi tak mempunyai apa-apa kuasa wajar menyampaikan mesej kepada orang yang berkuasa (sudah tentulah kerajaan dan UMNO barangkali!). Mesej berkenaan bagi menyedarkan ‘orang yang berkuasa’ supaya tak terikut-ikut sikap pemandu laju hingga tak memahami fungsi brake ialah untuk menyelamatkan mereka. Memang PRIMA berpegang kuat kepada peringatan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ketika pertemuan singkat di Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya 15 Ogos 2007 lalu. Malah mesej tersebut sudah pun disampaikan secara jelas oleh rakyat Malaysia pada PRU12, tetapi pihak yang mencapai keajaiban luar biasa pada 8 Mac 2008 itu menyangka, mereka benar-benar menerima mandat rakyat. Aduhai!
Tak hairanlah bekas Menteri Besar Selangor yang juga calon jawatan Ketua Pemuda UMNO, Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo mengakui, kritikannya terhadap kerajaan negeri Selangor adalah atas kapisiti beliau selaku Ketua Pembangkang. Tugasnya mengkritik kerajaan sebagai mesej daripada rakyat, justeru kerajaan negeri Selangor wajar mempertingkatkan prestasi. Misalnya, dalam isu pegawai-pegawai masjid, tak wajar mereka yang pro UMNO, tetapi memberikan khidmat yang baik kepada kariah disingkirkan. Ahad lalu (15 Februari 2009) mesyuarat agung Masjid al-Khiriyah, Taman Seri Gombak memperlihatkan pegawai-pegawai yang bukan pro-kerajaan negeri tersingkir, sekalipun mereka memberikan perkhidmatan cemerlang sebelum ini. Bekas nazir, Haji Ahmad Radzi tersingkir disebabkan beliau memang dikenali tak pro kerajaan negeri sekarang.

Haji Ahmad Radzi mampu melaksanakan tugas dengan baik hingga terbina bangunan baru berharga RM6.7 juta; malah mungkin sahaja kutipan dana dari ahli kariah tak mencapai sasaran RM1 juta pun. Begitu Haji Baharuddin yang bersedia turun padang menziarah ahli-ahli kariah yang berhadapan musibah atas kapisitinya setiausaha masjid, adalah tenaga yang seharusnya dikekalkan bagi memakmurkan masjid. Ironinya, apabila menyangka kemenangan lpada PRU12 lalu sebagai mandat rakyat semata-mata, bukan disebabkan mesej yang bertalu-talu dari kalangan prolitar, jsuteru berlakulah naratif ‘kaduk naik junjung, si kudung dapat cincin, kacang lupakan kulit’. Parking meter yang kononnya mahu dihapsukan, sebaliknya terus beroperasi disamping saman tak membayar parkin meter ialah RM60 berbanding dengan kerjaan negeri sebelumnya RM30.

Ketua Pembangkang Parlimen Dato’ Seri Anwar Ibrahim juga perlu menyampaikan mesej berikutan kebimbangan rakyat dengan perilaku ‘si kudung naik junjung. Memang media arus perdana boleh mengeksploitasi setiap isu, tetapi tak semua laporan berita boleh diselewengkan. Isu gambar bogel misalnya, tak akan diekspolitasi sekiranya individu terbabit lebih bersopan. Takkan tidur di sofa di ruang tamu rumah dalam keadaan ghairah (sayangnya, saya tak pernah melihat gambar berkenaan), hingga tak sedar boleh diambil gambar dalam posing begitu begini. Sekitar awal dekad 1970-an, ada pihak mendakwa tak berlaku ‘secret talk’, tetapi usaha pihak lain buat tawar menawar. Sebaliknya apabila ditanya, kalau tak berlaku ‘secret talk’ kenapa perjumpaan diadakan beberapa kali, individu terbabit naik berang. Awal dekad 1970-an bolehlah naik berang kerana ketika itu rakyat memerlukan, tetapi dalam keadaan sekarang tunjukkalah berang tak bertempat kalau mahu tahu tingginya langitnya, dalamnya lautan!

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA

KARPAL PERTIKAI KUASA SPEAKER:
PR BERTAMBAH BOBROK FASAL UNDANG2

Kecoh di Perak berikutan kerajaan negeri ‘digulingkan’ pada 6 Februari 2009 lalu, masih belum reda apabila Karpal Singh mempertikai kuasa Speaker Sivakumar yang menggantung Menteri Besar UMNO Dato’ Zambry Abdul Kadir dan enam Exconya daripada menghadiri sidang Dewan (sekalipun Dewan Negeri tak bersidang pun). Memang Karpal Singh peguam berpengalaman, tetapi tak semestinya pakar undang-undang yang serba tahu dalam semua perkara. Apalagi peguam juga mempunyai kepakaran dalam bidang masing-masing sahaja, misalnya berkelayakan dalam kes jenayah kelas tiga takkan sama dengan peguam yang membuat tesis kanun tanah. Justeru dalam pelaksanaan ‘Undang-Undang Siddiq Sigaraga’, Allahyarham Tan Sri Dr P Ramlee lebih pintar menampilkan penyelesaian menerusi karektor Hussin Lempoyang.

Penggemar-penggemar filem Melayu lama terkekeh-kekeh mentertawakan diri sendiri apabila menonton filem ‘Tiga Abdul’ ketika Hussin Lempoyang menyebut: “Berniaga manusia lebih baik daripada berniaga unta.” Kecoh di Perak tak akan berlaku kalau ‘berniaga unta lebih baik daripda berniaga manusia’ yang disebut Hussin Lempoyang. Malah berniaga manusia diteruskan dengan ‘levi’ kepada pekerja-pekerja asing, hingga agen yang mengagihkan pekerja kepada majikan boleh memperoleh ganjaran sama RM200 satu kepala. Agen terbabit tak peduli sama ada pekerja asing terbabit menghidap sawan, tak siuman, penjenayah atau lain-lain asal sahaja ‘berniaga manusia’ lebih lumayan daripada ‘berniaga unta’. Bagaimanapun ‘perhambaan moden’ taklah terlalu bobrok kalau dibandingkan dengan ‘perhambaan minda’. Tak hairanlah Jamal Pak Tongkol sekadar menjawab ‘Wauuu’.

INFO PERCAMBAHAN MINDA:

ALTANTUYA DAN MAHSURI:
KORBAN NAFSU LELAKI MELAYU

Oleh: Mohd Affandi Hassan
(Beliau ialah pesara Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD). Beliau menulis ceita pendek, novel, esei dan kritik sastera. Tujuh buah kumpulan cerita pendeknya telah diterbitkan: Matinya Seorang Pahlawan (Kota Bharu: Percetakan Dian, 1971): lima buah oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (Le Masque, 1974; Mimpi Rakyat, 1985; Pura Bujangga, 1990; Tenggelam di Lautan China, 1994; Biarlah Orang Tahu, 2005); sebuah oleh Penerbit Fajar Bakti (Bukan Ahli UMNO: Bukan Salah SSB, 1998). Novelnya ‘Aligupit’ (1993) berupa sebuah satira politik yang antara lain mengemukakan diea Dua Kerajaan dalam apolitik Malaysia; manakala novelnya ‘Puajangga Melayu’ (Penerbit Fajar Bakti, 1997, 714 hal.) membicarakan konsep pengarang dalam warisan Islam and Melayu dan gagasan Persuratan Baru. Beliau menganjurkan ‘pendidikan estetika’ di sekolah-sekolah dengan menerbitkan buku ‘Pendidikan Estetika Daripada Pendekatan Tauhid (DBP, 1992). Beliau berasal dari Kelantan, dan kini menetap di Petaling Jaya, Selangor).

Selepas Mahsuri, orang Melayu mencipta sebuah legenda baru dalam cerita Altantuya yang dibunuh dan diletupkan hingga berkecai tulangnya. Tiada siapa pun tahu mengapa Altantuya yang berasal dari Monggolia itu datang ke Malaysia untuk dibunuh dan diletupkan. Siapa yang melakukannya hanya diketahui dalam bisikan khabar angin, tidak dibenarkan diceritakan berterus terang. Tidak seperti Mahsuri yang diketahui ceritanya dan pembunuhnya, Altantuya sangat istimewa kerana tiada siapa pun berani mengaku menjadi pembunuhnya. Oleh itu Altantuya yang cantik menawan lelaki Melayu yang misteri itu membunuh dirinya dan meletupkannya sendiri dirinya yang membuat lelaki Melayu jadi gila itu.

Persis seperti terjadi kepada Anwar Ibrahim, yang menurut Dr. Mahathir Mohamed mencederakan dirinya sendiri untuk mencari simpati dan publisiti. Penjahat yang memukul Anwar Ibrahim akhirnya diketahui setelah disiasat oleh satu suruhanjaya penyiasat; tetapi Altantuya tidak bernasib baik kerana tiada siapa pun ingin mengetahui cerita sebenarnya. Noritta gadis cantik dari Perlis yang terbunuh di kediaman mewahnya lebih bernasib baik kerana pembunuhnya dikatakan mempunyai bau badan yang busuk. Walaupun pembunuh itu tidak diketahui, sekurang-kurangnya bau badannya diketahui dan ini bolehlah dijadikan bukti memang pembunuh itu wujud walaupun tidak diketahui siapa. Altantuya nampaknya tidak mendekati lelaki yang berbau busuk badannya, mungkin kerana beliau seorang yang pemilih dan tahu menilai harga lelaki yang didekatinya, yang sebenarnya mendekatinya untuk mendapatkan sesuatu yang berharga.

Bau badan Altantuya pastilah sangat harum dan benar-benar memikat, sehingga menaikkan nafsu lelaki Melayu yang mendekatinya, yang membuatnya menjadi gila. Ketiga-tiga cerita perempuan cantik ini wajar dijadikan bacaan wajib di sekolah-sekolah di kalangan murid-murid perempuan, supaya mereka lebih berhati-hati ketika mendekati lelaki Melayu yang gemarkan perempuan cantik. Cerita itu hendaklah diajarkan dalam bahasa Inggeris, supaya gadis-gadis Malaysia yang malas belajar bahasa Inggeris menjadi rajin untuk mengetahui cerita sebenar tiga orang perempuan cantik yang terbunuh kerana menjadi mangsa nafsu lelaki Melayu itu. Anak-anak gadis itu hendaklah diperingatkan supaya setiap kali mereka bertemu dengan lelaki Melayu yang berkuasa dan banyak wang, mereka hendaklah bertanya, “Adakah orang ini pembunuh Noritta dan Altantuya?” (18/2/2009)

INFO SASTERA & BUDAYA

BELASUNGKAWA KEPADA KELUARGA:
PELUKIS TERSOHOR MENINGGAL DUNIA

Pelukis terpenting Malaysia Dato’ Ibrahim Hussein meninggal dunia semalam (19 Februari 2009) adalah kehilangan seorang seniman besar yang sukar dicari ganti, kata aktivis budaya Yassinsalleh. Justeru katanya, PRIMA mengucapkan belasungkawa kepada keluarga beliau terutama Datin Sam Hussein dan anaknya Alia sentiasa beresabar dengan musibah berkenaan. Seterusnya Yassinsalleh yang juga pengarah filem Melayu terbaik dekad 1980-an memberitahu, kehilangan seniman Dato’ Ibrahim bukan dirasakan oleh keluarganya tetapi semua kerabat karyawan di Malaysia. “Saya mampu menterjemahkan sebuah skrip ke dalam bentul visul pergileman mahupun TV, tetapi Dato’ Ibrahim mampu menterjemahkan panorama alam ke atas kanvas yang putih bersih,” beritahu Yassinsalleh menambah.

Bagaimanapun beritahu Yassinalleh, memang sebagai karyawan beliau tak kenal rapat dengan Dato’ Ibrahim tetapi kedua-dua abangnya amat sinonim dalam perjuangan Bahasa Melayu. Kata Yassinsalleh lagi, abangnya Dato’ Abdullah Hussein diangkat sebagai ‘Sasterawan Negara’ memang tak berkompromi dengan isu Bahasa Melayu. Apalagi seorang lagi abangnya Profesor Emeritus Tan Sri Ismail Hussein, Ketua Satu GAPENA membuktikan kesungguhannya dengan membuat laporan polis terhadap kerajaan dan Menteri Pelajaran kerana gagal memansuhkan PPSMI. “PRIMA tetap bersama dalam perjuangan GAPENA, GMP, PENA dan semua pejuang Bahasa Melayu bagi mendesak kerajaan memansuhkan PPSMI,” menurut Yassinsalleh yang turut menyampaikan belasungkawa kepada Tan Sri Ismail Hussein.

INFO SUARA PROLITAR

PELIK FASAL KISAH BOGEL & TELANJANG:
BENARKAH ORANG BERMORAL TIDAK BERAKHLAK?

Ustaz dan lebai Melayu berkata jika seseorang Islam mandi telanjang di bilik mandi, lalu terus ambil wuduk, maka wuduknya sah. Dia boleh solat. Bagi para pemimpin UMNO hukum itu sangat pelik, kerana menurut mereka seseorang yang telanjang atau separuh telanjang di tempat tidurnya adalah orang tidak bermoral, dan orang yang mengambil gambarnya untuk disebarkan kepada umum adalah seorang yang bermoral tinggi. Kini timbul persoalan besar: Adakah YB Elizabeth Wong, ADUN dan Ahli Exco, yang gambarnya di tempat tidur diedarkan kepada umum tidak bermoral, manakala yang ambil gambar dan mengedarkannya seorang yang bermoral?

Menurut para pemimpin UMNO soalnya mudah saja: YB itu tidak bermoral kerana tidur telanjang untuk diambil gambarnya. Jika ada budak nakal bertanya soalan pelik: Adakah tidak di kalangan para pemimpin UMNO, jantan dan betinanya, pernah tidur telanjang? Jawabnya tidak ada, dan tidak pernah terjadi. Semua para pemimpin UMNO tidur dengan pakaian penuh, malah ada yang tidur dengan pakaian istiadat untuk menghormati istana. Demikianlah hebatnya para pemimpin UMNO menjaga moral mereka supaya tidak terjejas sedikit pun di mata rakyat. Kini para pemimpin tertinggi UMNO mengaku mereka tidak bersalah dan tidak berbuat apa-apa untuk mengeluarkan foto telanjang itu,

Sebaliknya mereka terkejut dan bersimpati (sambil tertawa) dengan tuan tubuh yang telah dipermainkan. Demikianlah tidak bermoralnya para ahli politik dan pemimpin Parti Keadilan Rakyat, oleh itu mereka tidak layak memerintah. Sekarang orang ramai tertanya-tanya, mengapa pula Elizabeth Wong yang cekap bekerja dan cerdik pula tidak layak memerintah semata-mata kerana gambarnya diedarkan oleh orang berkenaan? Kini ada orang mencadangkan supaya ditubuhkan sebuah NGO yang kerjanya mengambil gambar senyap-senyap ahli-ahli politik yang mandi, tidur, berehat di pantai, bersantai di kolam dan tasik, untuk membuktikan mereka tidak layak menjadi ahli politik, tidak layak menjadi menteri atau ahli exco.

Perlembagaan Persekutuan hendaklah dipinda untuk membenarkan rakyat menubuhkan NGO pengintip kelakuan ahli politik itu, kerana keadaan sekarang cukup mendesak supaya apa juga kejahatan manusia dilembagakan dalam Perlembagaan Negara. Sesiapa juga yang mempersoalkan kejahatan itu melanggar undang-undang dan menderhaka kepada raja. - (Mohd Affandi Hassan, Petaling Jaya, Selangor - 19/2/2009)

KOMENTAR
Bersama Pak Parjo

DARURAT ITU MUSLIHAT MEREKA:
JANJI ORANGKAYA PERDANA MENTERI

Syahdan tersebutlah ceritera Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi yang kononnya kata ahli-ahli nujum dipaksa menyerahkan kuasa lebih awal daripda yang pernah dijanjikannya, akan anak-anak buah Orangkaya Dato’ Seri Anwar Ibrahim itu bermuslihat belaka. Sebermula Orangkaya Dato’ Seri Abdullah itu menjawab soalan penitir-penitir canang sama ada darurat akan diisytiharkan di negeri Perak atau sebaliknya. Maka terkejutlah sekalian orang banyak, kerana Orangkaya Dato’ Seri Abdullah berkata demikian dalam majlis melancarkan Tabung Dana Kemanusiaan Kanak-Kanak Gaza di Seri Perdana, Putrajaya. Arakian kata sekalian orang banyak, kalau Orangkaya itu mahu menyebut akan anak-anak buah Orangkaya Permatang Pauh bermuslihat, hendaklah ia bercakap di majlis yang lain, adanya.

Sebermula akan dua orang anak raja Chempa, Shah Indera Berma seorang namanya, Shah Pau Ling seorang namanya; kedua-duanya berlepas berperahu dengan orang banyak dan anak isterinya. Maka Shah Pau Ling lalu ke Acheh, ialah asal raja Acheh. Lagi akan kisahkan perkataan itu kemudian, bukanlah kerana bermuslihat tetapi mahu memberitahu perkara yang benar belaka. Adapun Shah Indera Berma lalu ke Melaka; maka terlalu suka baginda Sultan Mansor Shah melihat segala mereka itu. Dan Shah Indera Berma dengan isterinya Keni Mernam sangat dipermulia baginda; sekaliannya disuruh masuk Islam. Maka oleh Sultan Mansor Shah akan Shah Indera Bernam itu dijadikan menteri, itulah muslihat baginda untuk berbaik-baik bagi segala Chempa itu di Melaka seperti disurat dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:HIDUP BAHASA MELAYU!