Monday, July 6, 2009

IBU MANOHARA AMALKAN SUSUK

Larikan Manohara ketika 2 tahun:
Ibu amalkan susuk emas setelah x-ray

Bapa Manohara , George Manz, menyifatkan bekas isterinya Daisy Fajarina (Ibu Manohara) sebagai seorang ‘ibu jahat’ dan mengamal ilmu sihir.Bercakap kepada Malay Mail daripada Canada, Manz,58, berkata bahawa Daisy, 44, membawa lari Manohara daripadanya sewaktu dia berumur dua tahun, 15 tahun lalu.Ditanya tentang dakwaannya yang Daisy mengamalkan ilmu sihir, dia berkata : “ Suatu masa waktu kami bersama, saya membawanya kepada seorang dentis yang terkejut apabila melihat gambar X-ray yang menunjukan jarum-jarum emas kecil dan batu permata tertanam dalam dagunya.” (susuk emas dan permata) Malay Mail menghubungi Manz selepas mendapat salinan surat bertarikh 15 June , yang dikirimnya kepada suami Manohara , Tengku Temenggong Kelantan Tengku Muhammad Fakhry Petra.

Manz menulis surat kepada Tengku Fakhry yang tidak pernah ditemui sebelumnya, “sebab saya percaya , beliau mampu membebaskan Manohara daripada ibu jahatnya itu”.Beliau juga mengakhiri suratnya itu dengan berkata : “Harapan saya ialah Manohara bebas daripada ibu jahatnya itu.” (lihat surat).Beliau menyatakan kepada Tengku Fakhry bahawa beliau akan mecari pertolongan daripada US State Department untuk mengambil langkah mengembalikan Manohara daripada Indonesia melalui haknya sebagai warga US. Sumber : Malaymail - http://kerabubersuara.blogspot.com/.

SURAT PILIHAN E-MEL


Wabak H1N1 dari babi:
Pemelihara anjing beringatlah

Pastinya anjing dan babi jatuh di dalam najis berat. Jika pakaian dan kediaman kita bernajis macam mana solat kita di terima sebab salah satu syarat sah solat adalah suci dari najis apatah lagi najis berat. Sebagai muslim seharusnya kita ambil ikhtibar degan wabak H1N1 hasil dari babi yg di haram kan oleh Allah. Petikan dari http://soaljawab.wordpress.com/2007/04/23/hukum-bela-anjing/. Pemeliharaan anjing sebagai hobi atau pet. Penjelasannya boleh saja ditemui dalam kitab yang masyhur, alHalal wal Haram fil Islam oleh Prof Dr Yusof alQardhawi yang telah lama diterjemah dan beredar dalam pasaran. Kata alQardhawi, hukum membela anjing sebagai pet (hobi) adalah haram, yakni diharamkan oleh RasuluLlah saw. (Gambar, Dr. Yusuf al-Qardawi)

Dalilnya: Dari Sufyan bin Abu Zuhair, bahawa Nabi saw bersabda,” Barangsiapa mmelihara anjing bukan utk menjaga ladang atau ternak, maka setiap hari pahalanya bekrurangan satu qirath.” [Bukhari-Muslim dan semua ahli hadith yg lain] Inilah juga pendapat majoriti madzhab, antaranya Syafi’iy, Hambali, Maliki dan Zahiri ( alMajmuu’, IX/234). Antara alasan-alasan fuqaha’ seperti Ibn Hajar ialah:1. Ia menakutkan jiran-jiran dan orang lalu lalang di luar rumah kita atau orang yg mengunjunginya2. berkurangnya pahala kepada pemeliharanya3.

Keengganan Malaikat masuk rumah yang ada anjing4. Ada anjing yang menjadi dari jelmaan anjing (anjing hitam pekat)5. Tabi’at anjing yang suka menjilat dan kenajisan jilatan itu mungkin menyukarkan pemeliharanya. (al-Fath, X/395). Ada pendapat yang mengatakan ia makruh sahaja kerana tiada larangan yang tegas dan lugas, demikian kata Ibn Abdil Barr (atTamhid, 14/221). Kata al-Qardhawi, walaupun majoriti fuqaha’ mengatakan haram, hakikat sebenarnya Islam tidaklah melihat anjing dengan keras, kasar dan harus membunuhnya.

Dalil: hadith Jabir ra, ” kalau bukan kerana anjing-anjing itu satu ummat di antara umat-umat yang lainnya, niscaya aku perintahkan membunuhnya. (HR atTermidzi dan Abu Daud, dinilai sahih oleh al-Albani dalam Ghayatul Maram)
Rumusan:
1. Berdasarkan dalil-dalil yang banyak, maka pemeliharaan anjing sebagai hobi adalah dilarang oleh RasuluLlah saw dengan berita-berita yang tidak menggembirakan kepada pemeliharanya.
2. Walaupun anjing ditegah menjadi hobi, Islam tidaklah bersikap keras kepada anjing jika ada keperluan seperti unit anjing di jabatan kepolisian, menjaga ternakan dan tanaman. Sekian
al-ahkam.

TENGKU TEMENGGONG vs MANOHARA


Kelantan prince files summonses:
Against estranged wife Manohara

Bernama - Monday, July 6

KOTA BAHARU, July 5 (Bernama) -- The Tengku Temenggong of Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Sultan Ismail Petra, today filed summonses in the Syariah Court here seeking his estranged wife, Manohara Odelia Pinot of Indonesia, to be loyal to him as well as to return a RM972,750 debt. The prince's lawyers, Zainul Rijal Abu Bakar and Abdul Halim Bahari, filed both summonses at 11.50am at the Balai Islam here. The summons for Manohara to be loyal was filed at the Syariah Lower Court under Section 8 (a) of the Syariah Court Civil Procedure (State of Kelantan) Enactment 2002 while the summons to claim the debt was filed at the Syariah High Court under the same enactment and section.

Zainul Rijal told reporters the Syariah judge had set Aug 2 for mention of both summonses. He also said that a notice was also filed for an interlocutory application seeking approval for the prince's lawyers to deliver the summonses and statements of claim outside the jurisdiction of the Kelantan Syariah Court as the defendant Manohara, who carries the title Cik Puan Temenggong, is in Indonesia.

MANOHARA-COURT 2 KOTA BAHARU

Manohara, 17, a former model, returned to Indonesia on May 31 from Singapore where she had gone with her husband to visit the prince's father, the Sultan of Kelantan, who is receiving treatment for a heart ailment at the Mount Elizabeth Hospital. Manohara's mother, Daisy Fajarina, has alleged that her daughter was physically and sexually abused when she was in Malaysia after her marriage to Tengku Muhammad Fakhry, 31. The prince lodged a police report on June 11 claiming slander and on June 26, via a media statement, ordered Manohara to return to him by July 2.

The summons for Manohara to be loyal stated that she had ignored the order to be loyal and return to their residence at the Istana Mahkota in Kubang Kerian as well as discharge her duties as a wife as required by Islamic law. The summons also stated that the defendant would be declared as having defied her husband if she did not comply with the order to return to him by July 2.

MANOHARA-COURT 3 (LAST) KOTA BAHARU

In the summons for return of the debt, the prince claimed that Manohara, before their marriage, had borrowed RM338,500 for herself and her mother. He also claimed that after their marriage Manohara had continued to borrow money, up to RM634,250, for herself and her mother. Zainul Rijal said he hoped that Manohara would be able to attend court on Aug 2 when the two cases come up for mention. -- BERNAMA

BELASUNGKAWA DARI PRIMA


Bekas calon PAS di Melaka
Ipar Haji Suhaimi meninggal


Pimpinan PRIMA mengucapkan takziah kepada Haji Suhaimi Said, peguam dari Temerloh berikutan berpulangnya ke rahmatullah abang iparnya Haji Mohd Nor Haji Jaafar di Hospital Besar Melaka jam 8.15 minit pagi (5 Julai 2009). Dalam laman blognya Haji Suhaimi menulis, "Anak saya Sufizal sememangnya sudah berada di Melaka dari malam sebelumnya. Anak saya Surina sedang dalam perjalanan ke Kuala Lumpur kerana pada 6hb Julai dia ada kes di Mahkamah Tinggi Shah Alam. Anak saya Syukri ada pulang dari Kuala Lumpur ke Temerloh dan bersama-sama saya dan emaknya, kami ke Melaka, bertolak jam 7.00 pagi untuk menziarahi Abang Md Nor di Hospital. Dan didalam perjalanan itulah berita pemergian Abang Md Nor dimaklumkan." (Gambar, Haji Suhaimi)

Haji Mohd Noor, pesara AO di Pejabat Tanah Alor Gajah dan Jasin dan pernah bertugas di Pejabat Tanah Melaka. Selepas bersara beliau aktif didalam PAS memegang beberapa jawatan di peringkat Negeri Melaka dan pernah bertanding sebagai calon PAS untuk kawasan Parlimen Batu Berendam. Pimpinan PAS Negeri Melaka dan kawasan-kawasan di Melaka turut menziarahi dan bersama-sama menghantar jenazah ke perkuburan Islam Peringgit. Allahyarham Haji Mohd Nor Jaafar adalah pejuang Islam yang cekal. Pimpinan PRIMA mengucapkan takziah kepada Haji Suhaimi dan keluarganya, moga-moga roh Allahyarham Haji Mohd Noor diberkati Allah.

PENAMAAN CALON DUN MANEK URAI


PAS tampil pemborong ikan:
Pertahan kerusi DUN Kelantan


Kuala Krai, Jul 6, 09 10:31 am: Pilihanraya kecil DUN Manek Urai pada 14 Julai ini akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon Umno, Tuan Aziz Tuan Mat dengan calon PAS, Mohd Fauzi Abdullah.Calon Umno, Tuan Aziz Tuan Mat, 39, adalah yang pertama menyerahkan borang pencalonannya untuk bertanding dalam pilihanraya kecil DUN Manek Urai pada 14 Julai ini.Beliau yang juga ketua Pemuda Umno Kuala Krai menyerahkan borang pencalonannya di pusat penamaan calon di SMK Sultan Yahya Petra 1, sejurus selepas ia dibuka pada jam 9 pagi.,Tuan Aziz adalah lulusan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan bekas pengurus bahagian pemantauan projek Kesedar.

Sejurus kemudian, calon PAS, Mohd Fauzi Abdullah, 50, seorang pemborong ikan, pula menyerahkan borang pencalonannya.Pilihanraya kecil tersebut diadakan ekoran kematian penyandangnya dari PAS, Ismail Yaakob pada 22 Mei lalu.Apabila proses penamaan calon tamat pada jam 10 pagi, hanya Tuan Aziz dan Mohd Fauzi yang menyerahkan borang pencalonan masing-masing.Ini diikuti dengan tempoh selama sejam sebelum pegawai pengurus pilihanraya kecil tersebut mengumumkan senarai calon yang layak bertanding pada 14 Julai ini.Kempen akan bermula sebaik sahaja pengumuman tersebut dibuat.

Sementara itu, Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi menganggarkan penyokong PAS yang hadir seramai 7,000 dan 4,000 penyokong BN.Sehingga jam 10.35 pagi tadi, katanya, polis belum menerima apa-apa laporan mengenai sebarang kejadian tidak diingini berlaku sehingga ini.Beliau berharap penyokong kedua belah akan mematuhi undang-undang.Abdul Rahim berkata 3,000 anggota polis ditugaskan di Manek Urai sepanjang kempen pilihanraya kecil berkenaan. - http://www. malaysiakini.com

INFO MALA PETAKA DI LUAR NEGARA

Heavy rain in southern China:
Floods kill 15, displace 550,000

BEIJING (Reuters) – Flooding and heavy rain in southern China have forced 550,000 people to evacuate their homes and killed at least 15, Xinhua news agency reported on Sunday. The heavy rains that have raged for four days across southern provinces have destroyed houses, flooded crops, cut power, damaged roads and caused rivers to overflow. Worst hit was Guangxi, where 285,800 people were moved out of their homes. Parts of the region were experiencing the worst flooding since 1996.
Workers dug sluices to relieve pressure on the Kama reservoir dam in Guangxi's Luocheng county, where a 13.5 meerr (44 ft) section gave way under the weight of the water on Saturday.
Chen Zhangliang, vice chairman of Guangxi region, said the sluices should alleviate the danger from the dam in a few days. Crops on 103,400 hectares were damaged and 3,600 homes had collapsed by 11:40 p.m. EDT on Sunday, with total damage in Guangxi estimated at 1.34 billion yuan ($196.5 million), Xinhua said, citing the regional civil affairs department.

The rain also flooded 62 schools in Guangxi, where 300 students were trapped in one boarding school alone. Local authorities had managed to restore power supplies and deliver food and drinking water. After four days of torrential downpours, the rain began to subside in some parts of Guangxi on Sunday, but local authorities warned of more flooding as river levels remained high.- (Reporting by Tom Miles; Editing by Valerie Lee)