Wednesday, September 15, 2010

KES PEMBUNUHAN SOSILAWATI DAN 3 YANG LAIN:

MENGAPA PEMBUNUHAN KEJAM INI
DILAKUKAN OLEH MANUSIA BERAKAL?

Assalamualaikum,

Sebenarnya AW rasa malas nak menulis di sini. Tapi memandangkan kes ini menjadi semakin hangat, AW tergerak hati sedikit ingin mengulas hal ini lebih-lebih lagi ianya dilakukan oleh manusia yang mempunyai ilmu. Menurut media massa dan media elektronik, Datuk Sosilawati (gambar), Kamaruddin Shamsuddin (pemandu peribadi Sosilawati), Ahmad Kamil Karim (peguam peribadi Sosilawati) dan Noorhisham Mohammad (pegawai CIMB) telah diseksa dengan kejam dan dibunuh sebelum dibakar untuk menghapuskan bukti.

Entahlah, yang melakukannya merupakan seorang peguam (gambar). Bukankah peguam itu mempunyai ilmu dan orang yang berilmu mampu berfikiran waras? Tindakan peguam ini bukan sahaja tidak waras, malah lebih teruk lagi daripada binatang buas. Itulah bak kata pujangga, "orang yang tamak selalu rugi." Pihak polis percaya bahawa kes ini berlaku disebabkan urusan perniagaan dan pembelian tanah. Jadi, bak kata orang Kedah, pikiaq la sendiri!

Lebih mengejutkan, peguam tersebut turut dikaitkan dengan kehilangan empat orang yang lain termasuk seorang ahli perniagaan dari Sri Lanka sebelum ini.Apa ke hei nye yob?Menurut Buletin Utama tadi, seorang lelaki mengaku pernah menjadi mangsa kekejaman peguam itu. Beliau membuat laporan polis, dan hasilnya isterinya ditetak sehingga mati di depan rumah peguam itu. Kalau tak silap apa yang AW sempat dengar tadi, mangsa ada mengatakan yang dia meminjamkan duit kepada peguam itu dan peguam itu meminta dia memilih antara duit dan keluarga (mungkin ketika mangsa ingin menuntut hutang).Ada ke patut?

Cuma satu yang AW ingin katakan, jika benarlah arwah Sosilawati itu bersalah terhadap peguam itu, tak sepatutnya arwah diperlakukan begitu. Negara kita masih ada undang-undang, belum terlupus pun lagi undang-undang kita. Tapi mengapa perlu peguam itu melakukan undang-undang sendiri?Dan kenapa 3 orang yang lain itu turut dibunuh?Mereka mempunyai isteri dan anak-anak yang masih kecil. Itulah, bila nafsu menguasai diri, akal waras ditolak ke tepi. Harap semua rakyat di Malaysia dan dunia mengambil iktibar daripada insiden menyayat hati ini. Semoga keluarga kesemua mangsa yang terlibat tabah menghadapi saat kehilangan orang tersayang. Al-Fatihah untuk kesemua arwah.
-ANAK WARISAN...