Friday, August 22, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


PM UMUM HARGA PETROL TURUN
RM2.40 SATU LITER BERMULA BESOK

Assalamualaikum,

Ketika berbalas-balas SMS dengan bapa saudara saya Yassinsalleh petang ini (22 Ogos 2008), warta berita TV1 jam 6.00 petang melaporkan Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan penurunan 30 sen satu liter harga petrol bermula besok (23 Ogos 2008) atau bermakna harga bagi minyak petrol ialah RM2.70 sekarang kepada RM2.40. Alhamdullillah! Penurunan harga petrol pula kebetulan menjelang tiga hari sebelum pengundian dalam Pilihanraya Kecil Parlimen Permatang Pauh pada 26 Ogos 2008 ini, justeru ianya sebagai usaha memikat pengundi-pengundi. Entahlah! Apalagi laporan kajian ‘Merdeka Centre’ sebuah badan bebas yang membuat tinjauan secara ilmiah menyebut, sokongan pengundi-pengundi di Permatang Pauh kepada BN (bukannya UMNO) dan Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM) hingga semalam (21 Ogos 2008) ialah sekadar 20% sahaja.

Mungkin sahaja penurunan harga petrol mampu meningkatkan sokongan, tetapi sukar menolak keberangan rakyat apabila Exco Kerajaan Negeri Perak diganggu dengan penangkapan BPR menjelang pilihanraya kecil itu. Sekalipun bos besar BPR Dato’ Seri Ahmad Said Hamdan memberi alasan tak kena mengena dengan pilihanraya kecil, tetapi ‘terkilat ikan di air, orang Melayu sudah tahu jantan betinanya’. Maknanya, keberangan orang Melayu apabila sampai kepada peringkat ‘terasak perahu ke tebing’, kurnia jawatan tinggi selaku ‘Laksamana’ kepada Hang Jebat pun tak diendahkannya lagi. Malah Dato’ Seri Ahmad Said Hamdan sekadar bersuara mahu menyiasat jalan LRT2, tiba-tiba sahaja mengaku ianya selamat digunakan oleh pengguna jalanraya.

Hari ini khutbah Jumaat (22 Ogos 2008) di Masjid al-Khairiyyah Taman Seri Gombak khatib mengimbau kembali tarikh 21 Ogos (1969) sebagai insiden getir Masjidil Aqsa di Palestin dibom oleh regim Zionis di Israel. Terkedulah khatibnya Tuan Haji Abdullah apabila kenang Masjid al-Aqsa kiblat pertama umat Islam diceroboh oleh golongan kafir yang dipenghulukan oleh Amerika Syarikat (disebalik topeng Israel). Justeru dimintalah umat Islam bersatu, bersatu dan bersatu. Aduhai! Bagaimanalah mahu bersatu, kalau Menteri Dalam Negeri Dato’ Seri Syed Hamid Albar pun mengeluh, pertandingan bagi merebut jawatan dalam pimpinan UMNO Bahagian seolah-olah berperang dengan musuh yang mesti ditentang habis-habisan.

Apalagi di kalangan umat Islam yang kononnya tersibar ke seantero dunia, amalan ibadat pun berbeza-beza di kalangan mazhab, di samping di luar mazhab. Misalnya di Mekah al-Mukarramah sendiri solat subuhnya tak berdoa qunut, berbanding dengan mazhab Shafie. Tak hairanlah ketika solat Jumaat hari ini (22 Ogos 2008), makmum di sebelah saya tegak berdiri ketika jemaah lain ruku’, kemudiannya ruku’ apabila jemaah tegak untuk bersujud. Sewaktu jemaah sujud, makmum terbabit duduk terlebih dahulu, hanya sujud ketika semua jemaah duduk antara dua sujud. Begitulah! Justeru apabila khatib menyeru bersatulah umat Islam bagi menentang penghinaan Yahudi ke atas Masjidil Aqsa (lokasi Rasullullah mikraj ke langit dalam peristiwa isra’ mikraj), masih juga terdapat perbezaan dalam ibadatnya.

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA


ISU PELAJAR BUKAN MELAYU KE UiTM
TAK SAMA DATO’ ONN BUKA PINTU UMNO

Menteri Pelajaran Dato’ Seri Hishamuddin Hussein diminta memantapkan pimpinan sendiri sebelum membuat tanggapan orang lain ‘tak layak menjadi pemimpin’ menurut aktivis masyarakat dari Pahang L Mankadir Shamsi. Katanya, Dato’ Seri Hishamuddin dalam pimpinan Pemuda UMNO sendiri pun kurang popular, malah kadangkala seolah-olah dibayangi oleh naibnya Kahiry Jamaluddin. L Mankadir mengulas kenyataan Dato’ Seri Hishamuddin yang dilaporkan media hari ini (22 Ogos 2008) yang menganggap Dato’ Seri Anwar Ibrahim tak layak menjadi pemimpin kerana pendirian yang tak konsisten dalam isu membenarkan bukan Melayu memasuki UiTM. “Kemasukan pelajar bukan Melayu disyorkan ke UiTM tak sama dengan Dato’ Onn Jaafar membukakan pintu keahlian UMNO kepada bukan Melayu,” beritahu L Mankadir.

Seterusnya L Mankadir menambah, perjuangan mempertingkat pendidikan Melayu banyak diperjuangkan di luar UMNO. Katanya, kalau Dato’ Seri Hishamuddin merasa dirinya ‘layak digelar pemimpin’ melebihi Dato’ Seri Anwar, apakah penghargaan kementeriannya terhadap pejuang pendidikan Melayu termasuk pimpinan guru-guru seperti Cikgu Mohd Noor Ahmad, Cikgu Mohd Noor Hamid dan Cikgu Ahmad Abdul Rahman. Serentak dengan itu L Mankadir mencabar menteri itu menafikan pembabitan Timbalan Presiden PKR Dr Syed Husin Ali dalam gerakan penubuhan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). L Mankadir kemudiannya memetik laporan sejarah penubuhan UKM berdasarkan ‘Sambutan Ke 25 UKM’ pada 1995:

“Akhirnya, apabila Universiti Malaya gagal mengubahkan dirinya menjadi ‘universiti kebangsaan’ pada tahun 1967, sepertimana yang diharapkan oleh pada pejuang bahasa dan pelajaran Melayu, maka kampus universiti tersebut telah menjadi medan perjuangan untuk memaksa pihak kerajaan menubuhkan sebuah universiti kebangsaan yang baru yang berasingan daripada Universiti Malaya. Kali ini, perjuangan tersebut telah dipelopori oleh para pensyarah Universiti Malaya sendiri, yang terdiri daripada Zainal Abidin Wahid, Abu Bakar Hamid, Tunku Shamsul Bahrin, Zain Abdul Majid, Dr Ghazali Abdul Rahman dan Syed Husin Ali.”

INFO SASTERA & BUDAYA

SAJAK

Masa Yang Telah Silam

Di suatu masa yang telah silam
Masa yang tak dapat diambil kembali
Melayu masyhur ke serata alam
Hidup mewah gagah sekali.
Pahlawan Melayu nama terbilang
Ditakuti oleh lain-lain perwira
Melawan musuh tidak membilang
Remuk mati kerana negara.
Tetapi sekarang jauh bezanya
Kemasyhuran yang demikian tidak ada lagi
Nasib Melayu tak tentu halanya
Penganjurnya mabukkan pangkat yang tinggi.
Sungguh sedih sungguh kasihan
Melayu sekarang lemah dan layu
Nasib diserahkan kepada Tuhan
Sedikit ikhtiar pun tak dibuat lalu.
Dengan demikian bagaimanakah daya
Umat Melayu nak mengecap kemajuan?
Manakala pemimpinnya tiada berupaya
Memimpin bangsanya mengikut haluan.
Sekarang jalan tinggal suatu
Untuk membangunkan Melayu yang ada
Bangsa Melayu metilah bersatu
Bergerak berdasarkan semangat muda.

-BAYU
Majlis, 15 Mac 1940


(BAYU ialah nama pena Abdullah Sani bin Raja Kecil atau lebih dikenali Dato’ Ahmad Boestamam, dilahirkan pada 30 November 1920 di Kampung Behrang Ulu, Tanjung Malim, Perak. Sekitar dekad 1960-an, beliau menggunakan nama penanya RUHI HAYAT dengan menghasilkan 17 buah novel, antaranya termasuklah ‘Gelap Menjelang Terang’ (1956), ‘Tujuh Tahun Malam Memanjang’ dan ‘Rumah Kaca Digegar Gempa’. Beliau pernah menjadi Ahli Parlimen bagi penggal 1959-1964 mewakili Front Sosialis bagi kawasan Setapak).

INFO SUARA PROLITAR

ASINGKAN ANTAH DAN BERAS:
TUNGGU LUMAT DI PERMATANG PAUH

Latest P. Pauh (Permatang Pauh) by-election. BN bertambah; tapi tambah FRU dan anggota keselamatan. Permatang Pauh underdogs themes – bawah aak etc cannot be separated from national issues. Starting with Anwar as a wounded bull in d ring. Pak Lah/Najib/UMNO chainlinks of heh heh heh will snap soon after this. Phasa pilih mengasingkan antah dan beras untuk dilumatkan terjadi ‘u just cant believe’ akan berjadi-jadian. Inevitable! D writings r all on d wall! Anwar riding on it ‘gleefully’! (SMS; 22 Ogos 2008; 01:03:07 – Yassinsalleh, Permatang Pauh, Pulau Pinang).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

DIBERI MALU SEMASA BERJAWATAN
PINTU DIKOTA UNTUK MUSUH BERPELUANG!

Hatta akan bekas Orangkaya Menteri Luar Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail ditugaskan mengetuai Lembaga Tata Tertib harakah Melayu (atau disebut orang banyak kemudian hari UMNO). Arakian berkatalah bekas orangkaya menteri itu akan lembaga yang diketuainya menerima 226 aduan rasuah sejak harakah Melayu(UMNO) itu bermesyuarat. Maka masyghollah bekas Orangkaya Tengku Ahmad Rithauddeen kerana banyaknya berlaku rasuah pemilihan ketua-ketua Melayu, adanya. Syahdan akan Tengku Rithauddeen itu barulah sahaja balik ke rumah, kerana beberapa lamanya dirawat tabib. Maka tiadalah ia mengelak daripada tugasnya itu, kerana bekas orangkaya menteri itu terlalu sayang kepada harakah Melayu. Maka ditelitilah segala aduan yang diterima, sekalipun bekas orangkaya menteri baru sahaja sembuh daripada sakitnya.

Syahdan akan Sang Rajuna Tapa pun berkirim surat ke Jawa, kerana berasa malu anak perempuannya difitnah berbuat jahat, lalu disula di hujung pasar. Surat Sang Rajuna Tapa itu berbunyi, ‘Jikalau Betara Majapahit hendak menyerang Singapura, hendaklah segera datang, kerana hamba ada belot dari dalam kota’. Arakian Sang Rajuna Tapa bukanlah ia rasuah, tetapi belot kerana dirinya diberi malu. Setelah Betara Majapahit menengar bunyi surat bendahari raja Singapura itu, maka baginda pun segera menyuruh berlengkap tiga ratus jong, lain daripada itu kelulus, pelang, jongkong, tiada terbilang lagi; ada dua keti rakyat Jawa yang pergi itu. Maka sekaliannya pun belayarlah. Telah datang ke Singapura, maka peranglah dengan orang Singapura. Telah dinihari, maka Sang Rajuna Tapa pun membukakan pintu kota, kerana semasa berjawatan tinggi ia diberi malu oleh rajanya seperti disurat dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!