Thursday, September 25, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

HARGA PETROL TURUN 10 SEN SELITER
HARGA KELAPA MELAMBUNG RM1.80 SEBIJI

Assalamualaikum,

Ketika balik dari teh tarik bersama adik angkat saya Ir Adnan Khalid semalam (24 September 2008), jam 1.30 pagi (masuklah ke tarikh 25 September 2008), beliau singgah mengisi minyak kenderaan di stesen Petronas Taman Seri Gombak, harga petrol sudah diturunkan 10 sen satu liter. Alhamdullillah! Sejak 23 Ogos 2008 harga petrol RON97 turun kepada RM2.45 seliter, RON92 (RM2.30) dan diesel (RM2.40). Sebelum ini memang ramai yang menunggu tarikh 16 September 2008, bagi memastikan harga minyak turun apabila ‘kerajaan baru’ diproklamir. Ironinya, diesel yang satu ketika dulu terlalu murah dibandingkan petrol, tiba-tiba pula lebih mahal sekarang, ketika kenderaan pengangkutan sama ada bas mahupun lori menggunakan bahan bakar, diesel.

Jiran di sebelah rumah pula yang merayakan kedatangan Aidilfitri dengan memasang panjut di keliling rumah, tiba-tiba berkerut dahi apabila harga minyak tanah (minyak gas) naik ke paras RM7.50 seliter. Sekitar dekad 1960-an harga minyak tanah pada kadar 10 sen bagi botol (satu kati), tetapi sekarang lebih berharga daripada petrol. Di kampung-kampung juga seperti di Bagan Sungai Belukang, Bagan Datoh di Perak sekitar dekad 1970-an, nelayan-nelayan menggunakan minyak tanah bagi diisi ke dalam tangki motorsikal kapcai kerana murah, sekalipun asap menerusi ekzos hitam pekat, tetapi mereka terpaksa isikan kerana tak mampu menggunakan petrol. Begitulah! Alaf baru 2000 ternyata barang bernilai satu ketika dulu menjadi tak bernilai, di samping barang yang tak bernilai bertukar lebih bernilai. Aduhai!

Mungkin sahaja Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Dato’ Mustapha Mohamad masih belum menyedari harga kelapa siap diparut di kedai runcit sekitar Lembah Kelang menjangkau RM1.80 sebiji. Dato’ Mustapha sekadar ‘turun padang’ di Bacok, Kelantan melihat tanaman padi, di samping kamera TV tercancang bagi disalurkan berita tersebut ke media elektronik. Sekalipun Dato’ Mustapha ‘turun padang’ ke tengah bendang, beras di pasaraya masih tak turun harga. Paling murah pun jenama ‘Fadzilah’ dengan campuran 5% beras hancur bagi kampit isian 10 kilo, masih lagi pada kadar RM25.90 di pasaraya NSK Selayang, berbanding dengan sebelum PRU12 (3 Mac 2008) ialah RM15.90. Kadar kenaikan harga barang yang mendadak, meledak dan menggelodak inilah puncanya BN di bawah pimpinan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi berdepan keberangan rakyat.

Apalagi kepongahan Menteri Dalam Negeri Dato’ Seri Syed Abdul Hamid bin Syed Jaafar Albar hari ini (25 September 2008) menempelak Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator T Murugiah supaya tak campur urusan kementeriannya. Kalau timbalan menteri tak boleh nak tegur, siapa pula yang boleh menegur kementerian dalam negeri. Memang pendekatan Dato’ Seri Syed Hamid jauh berbeza dengan ayahnya Almarhom Tan Sri Syed Jaafar Albar yang sanggup singsing lengan baju berhadapan dengan Menteri Pelajaran (sekitar dekad 1970-an) dalam isu membuang pelajar-pelajar Melayu di IPTA yang terbabit dengan demonstrasi Baling. Kata Tan Sri Syed Jaafar, “Kalau barah pada tubuh memang doktor boleh buang, tapi kalau anak-anak Melayu dibuang dari IPTA berapa kerat lagi yang tinggal!”. Aduhai!

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA


PERALIHAN KUASA ‘KERAJAAN BARU’
BUKAN SEMUA AHLI PARLIMEN PR SETUJU.

Bukan semua ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR) bersetuju dengan gimik politik penubuhan ‘kerajaan baru’ yang diwar-warkan selepas gagal menemui sasaran pada 16 September 2008 yang lalu, menurut sumber penganalisis politik. Sekalipun Penasihat PKR Dato’ Seri Anwar Ibrahim mengakui dakwaan pertemuan pihaknya dengan wakil Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi ‘tak betul’, tetapi beberapa pihak bersetuju dengan penjelasan Dato’ Abdullah ianya sebagai ‘berita gila’. Seterusnya kata sumber berkenaan, kalangan ahli Parlimen PR juga tak bersetuju dengan gimik politik hingga memperlihatkan ianya sekadar ‘main-main’. “Politik perlu serius, bukan gimik yang dilihat macam ‘main-main’ seperti budak-budak sekolah,” beritahu sumber tersebut memetik pandangan beberapa ahli Parlimen PR.

Seterusnya sumber tersebut memberitahu, langkah menjatuhkan kerajaan BN di bawah Dato’ Seri Abdullah boleh diklasifikasikan sebagai ‘rampasan kuasa’. Justeru katanya, kalau ‘rampasan kuasa’ gagal mereka yang terbabit akan berhadapan pula dengan risiko undang-undang kerana mahu ‘menggulingkan’ kerajaan yang sah. Malah kata sumber itu menambah, ‘rampasan kuasa’ tak digalakkan dalam sistem demokrasi berparlimen kecuali apabila diisytiharkan ‘undang-undang tentera’. Menurut sumber berkenaan, pelan peralihan kuasa sudah dipersetujui menerusi keputusan yang dicapai oleh pimpinan UMNO, justeru sekiranya berlaku peralihan kuasa dengan Ahli-Ahli Parlimen melompat, ianya tetap ditafsir sebagai ‘rampasan kuasa’. “Darurat wajar diisytihar apabila berlaku ‘rampasan kuasa’ yang menyalahi sistem demokrasi berparlimen,” beritahu sumber berkenaan selanjutnya.

WEE TETAP AKAN PERKUKUH MDP
MAJORITI AHLI TERUSKAN SOKONGAN

Setiausaha Agung Parti Demokrasi Malaysia (MDP) Wee Choo Keong memberitahu, partinya kekal sebagai wadah politik berbilang kaum, sekalipun beliau bertanding atas tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada PRU12 yang lalu. Bagaimanapun menurutnya, MDP juga kekal bersama PKR dalam menghadapi lanskap politik sekarang kerana dasar perjuangannya yang hampir sama. Katanya, MDP tak akan dibubarkan bagi diserapkan ke dalam PKR, disebabkan majoriti ahlinya mahukan parti itu kekal dengan identiti sendiri. MDP menyertai PRU12 menerusi PKR sama seperti pembabitan Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang dipimpin Dr Nasir Hashim, beritahu Wee Choo Keong yang juga Ahli Parlimen Wangsa Maju. “MDP akan terus berjuang seperti sebelumnya demi keadilan sosial dalam masyarakat berbilang kaum di Malaysia,” katanya.

Menurut Wee seterusnya, MDP yang bertapak di Wilayah Persekutuan akan digerakkan ke negeri-negeri lain dengan menubuhkan cawangan-cawangannya bagi menghadapi senario politik akan datang. Buat masa ini beritahu Wee, MDP sudah digerakkan ke Sandakan di Sabah di bawah pimpinan Fung Ket Wing, yang juga bekas Ahli Parlimen Sandakan. Seterusnya beliau mengakui selepas PRU12, sokongan kepada MDP semakin menggalakkan berdasarkan permintaan banyak pihak mahu menggerakkan parti itu di kawasan di luar Wilayah Persekutuan. Wee turut memberitahu, beliau akan turun padang bersama pimpinan partinya seperti Fung Ket Wing, Chua Ku Eng dan beberapa lagi. “Majoriti ahli MDP masih setia bersama pimpinan, justeru kita akan perkukuhkan jentera parti,” beritahu Wee menambah.

INFO SASTERA & BUDAYA

NOVEL ‘SAINS FIKSYEN’
JAUH DI PULAU RAHSIA
Oleh: Ikram Hafiz

(Sebelum memasuki Unisel pada Mei 2008, Allahyarham Ikram Hafiz bukan sahaja berbakat dalam kraftangan dan elektrikal ketika belajar di Sekolah Menengah Teknik Gombak, malah terbabit dalam karya kreatif. Ikram Hafiz pernah menghasilkan novel sains fiksyen pada 2007, ketika membuat kerja sambilan menjual burger. Hanya sebuah sahaja novel yang dihasilkannya, dan diterbitkan oleh Mulya Utama Enterprises, Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor. Mulai sekarang, novel karya Ikram Hafiz dimuatkan dalam laman blog ini).

(sambungan kelmarin…)

(13)

4
OMBAK KIAN MENGGEGAR:

ANAK PETANI BERJASA BESAR:
MAMPU HARUMKAN NAMA KELUARGA

SAYA tunduk mendiamkan diri. Tak sepatah pun saya menyahut sekalipun disindir berterusan. Apalagi abah sering ungkit mengenai Cyrus McComick anak petani yang mampu harumkan nama ayahnya setelah mencipta model mesen menuai gandum. Ketika ayahnya Robert McComick hampir kecewa mahu usahakan 532 ekar kawasan pertanian, dia masih berusia 15 tahun tetapi sudah mampu menggembirakan hati ayahnya.

“Masa itu tahun 1824, Cyrus tak belajar sains dan teknologi lagi, tapi dia mempunyai idea mencipta mesen menuai gunakan tenaga kuda,” beritahu abah mengenai bahan bacaan ketika habiskan masa di perpustakaan awam.

Sengaja abah sebut mengenai Cyrus McComick anak petani kelahiran di utara Lexington, Virginia di Amerika Syarikat. Abah ingatkan menjadi pencipta teknologi juga tak semestinya dari kalangan institusi pengajian tinggi, anak petani macam Cyrus pun mampu mengukir nama menjadi ‘Bapa Pertanian Moden’.

Tahu sangat abah mengenai minat saya dalam kejuruteraan mekanikal, hingga banyak radio atau peti televisyen yang mengalami kerosakan terus musnah apabila saya cuba baiki. Emak akan merungut panjang asal sahaja saya membuka habis sama ada radio, peti televisyen mahupun CPU komputer yang mengalami kerosakan.

Apalagi tiga CPU komputer abah berkecai disebabkan saya cuba membaiki. Sebab itu emak melarang saya membaiki barangan elektrik. Tetapi abah tak pernah membantah kalau saya betulkan komponen dalam CPU komputernya. Abah akan beli CPU yang lain sekiranya saya gagal baiki CPU yang rosak itu.

Malah beberapa kali kereta abah mengalami kerosakan, saya akan selongkar habis enjinnya. Memang saya cam sangat mengenai wayar starter, plug, contact point, oil filter, kabarator atau lain-lain komponen yang berkaitan. Kalau takat minyak petrol tak mengalir lancar dari kabarator, saya sudah dapat mengenalpasti punca masalahanya.

“Kamu jangan jadi anak nakal, Hafiz,” berulang kali emak ingatkan asal sahaja saya melakukan kesilapan.

Tetapi saya tak dapat mengawal emosi apabila dilarang ikut Abang Din memancing ke laut. Sekali sekala bertemu kawan-kawan di kampung kecewa juga saya fasal dilarang mengikut mereka ke laut, seolah-olah saya masih lagi anak kecil.

Sebab itu saya tak hiraukan larangan emak. Dalam diam-diam saya turun ke bilik air di dapur seolah-olah mahu solat subuh. Bukan sahaja saya tak solat subuh, malah turut melukakan hati emak. Saya terus menunggu Mail Kengkang di tepi jalan menuju ke bagan.

Memang di situlah kami berjanji untuk bertemu sebelum membonceng motorsikalnya untuk ke bagan. Abang Din, Sahak Salai dan Usin Sodok lebih awal sampai ke bagan, disebabkan mereka memang sering turun ke laut bersama. Cepat-cepat pula Abang Din menyuruh membeli bekalan makanan di gerai, kerana bimbang disedari oleh ayahnya Alang Seman.

“Oh Tuhan, di manakah aku sekarang?” bisik saya tersengguk-sengguk kerana terlalku hiba apabila kenangkan emak. Ketika itu saya merasa bersalah terhadapnya. Saya terlalu mementingkan diri sendiri mahu melakukan apa sahaja terlintas di hati. Di tengah kegelapan pulau kecil itu tak kelihatan apa-apa. Hanya deburan ombak sahaja bertambah galak menggegar di sekeliling pulau berkenaan.

(* Kreativiti Ikram Hafiz menggambarkan keadaan di lokap polis Selayang, ketika dia bersama kawan-kawannya ditahan berikutan kes pergaduhan apabila bertindak balas selepas wang jualan burgernya disamun, tetapi dituduh merusuh. Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri ketika itu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Teng Chang Khim – sekarang Speaker DUN Selangor, dan Wee Choo Keong – sekarang Ahli Parlimen Wangsa Maju, turut campur tangan bagi membebaskan Ikram Hafiz dan rakan-rakannya yang ditahan selama lima hari).

(bersambung…)

PUISI

Apologi Syair Yatim Mustapha

Ada kepada suatu hari
Yatim Mustapa membawa diri
berjumpa naga di hutan negeri
memberi geliga berseri-seri.

Geliga hikmat terlalu sakti
kuasanya boleh menjadi bukti
segala penyakit sembuh diubati
kepada raja boleh berbakti.

Perdana Menteri turut gembira
sakti Yatim Mustapha tiada tara
segala pembesar menurut bicara
kalau melawan hiduplah lara.

Syahdan geliga sangat berguna
Perdana Menteri turut terpesona
puteri diberi harapan dilaksana
Yatim Mustapha menantu bijaksana.

Yatim Mustapha di balairong empat
di keliling pembesar setiap tempat
memberi perintah jangan melompat
kalau tak mahu hidup merempat.

Lupa Yatim Mustapha akan bencana
anak Melayu hidupnya merana
sudah lama jadi papa kedana
negara mewah, hasil entah ke mana?

Hendaklah Yatim Mustapha berhati-hati
geliga hikmat bukanlah sakti
kuasanya tak boleh dibawa mati
sampai waktu hilanglah bukti!

-Cucu Tok Azit
Kubu Gajah, Pelangai,
Pahang.
24 September 2008.

INFO SUARA PROLITAR

PUNCA LIMPAHAN AIR DIKENAL PASTI:
PENGURUSAN SEKOLAH BAIKI PARIT PECAH

Dengan segala hormatnya saya diarah merujuk kepada perkara yang tersebut di atas (Limpahan air kotor dari Sekolah Cina Petaling ke rumah no 293, Kampung Petaling).

Adalah dimaklumkan bahawa Bahagian Khidmat Masyarakat dan Perbandaran Majlis Daerah Jelebu telah membuat lawatan dan siasatan di Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Petaling pada 17 September 2008 dan mendapati punca limpahan air tersebut ialah terdapat parit simen yang pecah di beberapa tempat berhampiran dengan rumah No 293 Kampung petaling. Walaubagaimanapun erkara itu sudah diatasi oleh pihak pengurusan sekolah dengan membaiki bahagian-bahagian parit yang pecah tersebut. Keprihatinan pihak tuan (PRIMA) amat kami hargai dan diucapkan terima kasih. – (Surat rasmi; 22 September 2008 – Muhammad bin Haji Abdullah, b.p. Yang Dipertua, Majlis Daerah Jelebu, Negeri Sembilan).

DUSTA MEMBUDAYA
DI ALAF 21

OLEH : Asalbayu

Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek merlahirkan rasa hairan kerana rakyat masih percaya pembohongan seperti yang tersiar di Utusan Malaysia dan ia boleh dibaca di laman http://www.utusan.com.my/utusan/info.aspy=2008&dt=0924&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_02.htm . Sehari kemudian, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin mengingatkan warga kementeriannya supaya jangan mudah mendengar khabar angin kerana ia juga sejenis pembohongan dan jarang menjadi realiti seperti laporan akhbar yang sama. http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0925&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_09.htm.Sebenarnya ia bukanlah perkara yang menghairankan kerana bohong atau dusta sebenarnya adalah budaya alaf 21 yang dilakukan oleh sesiapa sahaja kecuali jika seseorang itu takut untuk menjadikannya sebahagian sifat orang-orang munafik. Mengikut hadis sahih Rasulullah pernah melahirkan rasa bimbang menerusi sebuah hadis yang lebih kurang bermaksud: Sifat orang munafik itu ada tiga; apabila bercakap dia dusta (bohong), apabila berjanji dia mungkir dan apabila diberi amanah dia khianat. Sekiranya ketiga sifat tersebut diamalkan, maka jadilah dia munafik sejati sehingga ditinggalkan semuanya. Dan jika salah satu daripadanya masih ada padanya, dia memiliki sebahagian daripada sifat-sifat orang munafik sehinggalah ditinggalkannya. Ada juga hadis yang menyatakan satu perkara lagi ialah apabila berbalah, dia melampaui batas; hendak menagang.Di luar daripada maksud menghukum sesiapa, orang ramai wajar sekali merenungi beberapa perkara yang blangsung beberapa waktu mutakhir ini. Ia diawali dengan perkara janji kerajaan tidak akan menaikkan harga petrol dan diesel selepas Pilihan Raya Umum 12 (PRU12) tetapi ternyata janji itu telah dikhianati di awal Jun 2008 (dua bulan lebih selepas PRU12). Pendustaan terbesar juga berlaku menjelang tarikh pembubaran parlimen, bahkan beberapa jam sebelum ia dibubarkan, masih berlangsung pendustaan yang sama. Kenaikan harga petrol dan diesel yang juga turut mempengaruhi kenaikan harga barang keperluan serupa. Mengikut kenyataan kementerian bertanggungjawab seperti dijelaskan oleh menteri terbabit pelarasan harga akan dilakukan pada bulan Ogos 2008.Itu adalah sebahagian yang nyata sedang berlaku dan mungkin banyak lagi yang bakal berlaku.

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

ORANGKAYA TAK KE AMERIKA SYARIKAT:
MENJADI UTUSAN PERLULAH ORANG BIJAKSANA

Sekali persetua tersebutlah ceritera Orangkaya Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak, tidaklah jadi ia berkunjung ke negeri atas angin (iaitu Amerika Syarikat) hari ini 25 Ramadan 1429 (atau disebut orang banyak 25 September 2008). Maka diberitahu kepada segala penitir canang, adapun pembatalan itu dibuat kerana iktisad dunia memerlukan Orangkaya Timbalan Perdana Menteri itu berada di dalam negeri, adanya. Syahdan Orangkaya Menteri Luar Dato’ Seri Dr Rais Yatim itulah dilantik menjadi ketua perwakilan negeri Melayu (Malaysia) dalam mesyuarat peringkat dunia itu (PBB) pada 29 Ramadan 1429 (atau 29 September 2008) kelak. Arakian fakir diberitahu terlalulah sesuai Orangkaya Dato’ Seri Rais itu menjadi utusan negeri Melayu kerana bijaksananya sama seperti Tun Perpatih Putih ketika ke negeri China dahulu, iaitu pada zaman nenek moyang fakir, adanya.

Arakian sekalian orang banyak bertanya sama sendiri, kenapalah gerangan Orangkaya Timbalan Perdana Menteri itu masygol dengan kedudukan iktisad, hingga dibatalkan tugas melawat ke negeri atas angin. Maka kata sekalian anak orang-orang besar, adapun Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi terlebih maklum akan bijaksana Orangkaya Dato’ Dr Rais Yatim sesuai menjadi utusan. Syahdan adapun akan Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib bolehlah bercakap di dalam negeri sahaja, kerana pada masa dahulu utusan itu adalah orang bijaksana. Kata sahibul hikayat, maka tersebutlah perkataan raja China. Telah kedengaranlah khabar kebesaran raja Melaka itu ke benua China, maka raja China pun mengutus ke Melaka, bingkisnya jarum sarat sebuah pilu.

Maka Tun Perpatih Putih, adik Bendahara Paduka Raja dititahkan Sultan Mansor Shah ke benua China. Syahdan Tun Perpatih Putih pun belayarlah. Telah beberapa lamanya di jalan maka sampailah ke benua China. Maka oleh raja China disuruhnya arak surat dari Melaka itu, dihentikan di rumah Perdana Menteri yang bernama Li Po. Maka ada kepada suatu hari Tun Perpatih Putih menghadap. Maka titah raja China, ‘Apa kegemaran orang Melaka makan?’ Maka sembah Tun Perpatih Putih, ‘Tuanku, kegemaran patik semua orang Melayu makan sayur kangkung; jangan dikerat, di belah panjang-panjang.’ Telah sudah masak dihantarkan di hadapan Tun Perpatih Putih dan segala orang Melaka pun makanlah, dibibitnya hujung kangkung itu seraya ia menengadah, maka dapatlah mereka menatap muka raja China di atas singgahsana itu seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!