Friday, February 27, 2009

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

KADAR TOL NAIK LAGI
KETIKA EKONOMI TENGAH TERUK

Assalamualaikum,

Ketika Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi mengarahkan kabinet mengkaji semula keputusan menaikkan kadar tol di lima lebuhraya, seolah-olah semacam perkara tak kena apabila Menteri Kerja Raya Dato’ Ir Mohd Zain umumkan kenaikkan. Malah ada pihak mendakwa mungkin sahaja projek ‘jambatan bengkok’ akan diteruskan semula selepas Mac 2009. Dato’ Seri Abdullah mengakui keadaan ekonomi sekarang tak sesuai untuk laksanakan keputusan kabinet beberapa minggu lalu. Pemborosan dan pembaziran.kembali kedengaran apabila tempoh pelan peralihan kuasa semakin dekat.


Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang kabarnya pilihan Dato’ Seri Mohd Najib Razak untuk jawatan Naib Presiden UMNO, terikut-ikut stail bosnya. Dato’ Dr Ahmad Zahid misalnya meluluskan geran awal RM1 juta bagi tujuan penubuhan Darul Hadis. Apalagi Dato’ Seri Mohd Najib berasa berang apabial didakwa tawar RM20 juta kepada dua ADUN PR. Memang tawar menawar sukar mahu dibuktikan, malah bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad juga sekadar mampu menyuarakan RM200 seorang dmenyebabkan beliau disingkirkan oleh Kubang Pasu pada 2003.

Bagaimanapun berdasarkan pandangan Tun Dr Mahathir (ketika perjumpaan dengan PRIMA pada 15 Ogos 2007); apabila sesuatu dakwaan itu dinafikan tak bermakna ianya tak berlaku. Justeru merujuk pandangan Tun Dr Mahathir ini, sesiapa sahaja boleh menafikan dakwaan termasuk juga Dato’ Seri Mohd Najib, bagaimanapun tak semestinya perkara berkenaan tak berlaku. Tak hairanlah, Pemuda UMNO nak tunjuk garang apabila kononnya dicerca oleh seorang Ahli Parlimen. Kalau media tak beri publisiti, tak siapa pun kenal Ahli Parlimen terbabit (sebenarnya tak sehebat mana!). Cercaan itu pun sebagai satu perangkap untuk menarik perhatian Pemuda UMNO agar terlatah, melatah dan keletah.

Apalagi Pemuda UMNO juga sekadar mencari gimmick politik denngan memberi tempoh 24 jam kepada Ahli Parlimen terbabit membuktikan dakwaan, kalau tidak rakyat menganggapnya ‘penipu’. Sepatutnya tempoh 24 jam yang diberi ialah untuk tindakan susulan yang boleh menjejaskan reputasinya sebagai Ahli Parlimen, tetapi perkara berkenaan tak timbul langsung. Sebaliknya 22 orang ahli Pemuda UMNO yang berang itu didakwa menghina Parlimen, malah dirujuk mengikut Akta Majlis Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952. Bak kata orang tua-tua dulu, kalau kail panjang sejengkal jangan lautan hendak diduga. Heh heh heh!

-Pak Dharma


INFO HAK ASASI MANUSIA

BUKIT GANTANG TOLAK KHAIRY:
‘BEBAN’ YANG MERUGIKAN UMNO

Beberapa cawangan UMNO di Parlimen Bukit Gantang mengingatkan pimpinan negeri Perak tak membawa Khairy Jamaluddin berkempen dalam pilihanraya kecil di kawasan itu, sekalipun beliau memenangi jawatan Ketua Pemuda UMNO. Menurut sumber, Khairy adalah ‘beban’ kepada UMNO Bukit Gantang yang menyebabkan UMNO gagal merebut semula kerusi Parlimen di situ. Justeru, menurut sumber itu lagi cawangan-cawangan terbabit mahukan Ahli Parlimen Jerlun Dato’ Mukhriz Mahathir di bawa berkempen. “Kami sudah mengirim SMS kepada Dato’ Mukhriz menyampaikan pendirian itu,” beritahu sumber berkenaan.

Cawangan-cawangan terbabit menurut sumber itu, menganggap Khairy adalah beban kepada UMNO yang sukar untuk memulihkan semula krisis keyakinan di kalangan ahli-ahli parti. Ketika menghubungi secretariat PRIMA, cawangan-cawangan UMNO di Bukit Gantang tak akan berkompromi dengan isu Khairy sebagai ‘beban’ kepada parti. Bagi menjamin kemenangan UMNO di Bukit Gantang, mereka mahukan pimpinan negeri Perak membawa Dato’ Mukhriz berkempen ke Bukit Gantang. “Sekalipun Dato’ Mukhriz kalah bagi jawatan Ketua Pemuda, beliau perlu dibawa berkempen ke Bukit Gantang,” menurut sumber itu lagi.


PEMUDA UMNO JANGAN BERLAGAK:
KOKOK BERDERAI, EKOR BERGELUMANG TAIK

Pemuda UMNO perlu mendesak Parlimen memulihkan semula immuniti raja-raja bagi membuktikan keikhlasan dalam isu mempertahankan kedaulatan raja-raja Melayu, kata bekas Exco Pemuda UMNO Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Langkah calon Ketua Pemuda Khairy Jamaluddin menganjurkan demonstrasi bagi mempertahankan institusi raja-raja, boleh menyebabkan rakyat ‘meluat’ dan tak menghormati Pemuda UMNO. Dato’ Kamal Amir menyentuh isu Pemuda UMNO berdemonstrasi di Kedah hari ini (27 Februari 2009). “Kalau immuniti raja-raja dipulihkan, tak siapa pun pimpinan bukan Melayu boleh menunjukkan sikap mempersenda institusi raja-raja Melayu,” menurut Dato’ Kamal Amir selanjutnya.

Beliau juga menarik perhatian kepada pindaan perlembagaan 1993, hanya DUN Kelantan sahaja yang tak meminda immuniti rajanya. Justeru Khairy Jamaluddin yang ditampilkan dalam pimpinan Pemuda, selepas bapa mertuanya Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri, melakukan kesilapan apabila mendakwa PAS terbabit menghina institusi raja-raja. Bagi memastikan Pemuda UMNO prihatin dengan kedaulatan institusi raja-raja Melayu, mereka wajar memperjuangkan pemulihan immuniti itu. “Pemuda UMNO jangan kokok berderai-derai, tatapi ekor bergelumang taik,” beritahu Dato’ Kamal Amir.

RETORIK ‘KENTUT BEREBUS’:
DALAM BUDAYA POLITIK MELAYU

Oleh: Mohd Affandi Hassan
(Tokoh Pengkritik Sastera Melayu)

Orang Minang yang bijaksana dan tajam akalnya, mencipta satu ungkapan yang menjadi simpulan bahasa yang tajam menusuk maknanya. Simpulan bahasa itu ialah “kentut berebus”, yang ditujukan kepada sesiapa saja yang pandai bercakap tetapi kosong tidak berisi yang tepu dengan unsur penipuan. Inilah retorik politik yang sering kita dengar keluar dari mulut para pemimpin. Sejauh mana UMNO terlibat dengan politik “kentut berebus” ini boleh kita nilai daripada retorik yang mereka pakai yang boleh kita dengar dan lihat di TV dan baca di akhbar.

Retorik “kentut berebus” ini juga diucapkan oleh para pembaca berita TV dan radio, yang memburukkan ahli politik bukan UMNO. Adakah para perampas kuasa di Perak terhindar dari perilaku “kentut berebus” ini? Nampaknya lagak pura-pura mereka kononnya menolak elaun bulanan demi kepentingan rakyat hanyalah sejenis propaganda murah berbau “kentut berebus” juga. Tetapi sesuai dengan ucapan bersifat “kentut berebus” itu, rakyat yang begitu disayangi dan diberi pembelaan semakin susah hidupnya, manakala para pemimpin makin banyak hartanya dan makin mewah hidupnya.

Lagak “kentut berebus” ini boleh dilihat dalam propaganda mereka bahawa merekalah yang paling terbuka, paling telus dalam semua tindakan mereka, paling jujur dan berani menyatakan kebenaran walaupun pahit. Antara kehebatan mereka ialah kesediaan para pemimpin mereka mengisytiharkan harta kepada Ketua Tertinggi mereka untuk dikunci dalam almari, menjadi rahsia besar yang tidak boleh dilihat oleh sesiapa sekali pun kecuali Ketua Besar tadi. Mengapa orang yang berani mesti bersembunyi dalam almari? Mungkin mereka tidak tahu kehebatan ahli politik yang sebenarnya hebat, yang tidak berdolak dalik, tetapi terus mengisytiharkan hartanya dan anggota kabinetnya serta para pegawai tingginya.

Itulah yang dilakukan oleh James Callaghan dalam tahun 1976, ketika Parti Buruh menang pilihanraya dan beliau menjadi Perdana Menteri. Perisytiharan harta itu disiarkan sepenuhnya dalam The London Times pada minggu kedua bulan April 1976. Sesiapa yang berminat bolehlah membuat rujukan, sebaik-baiknya dengan bantuan British Council di Kuala Lumpur, atau terus ke arkib akhbar terkenal itu. Rakyat yang bencikan penipuan dan korupsi harus memujuk para pemimpin mereka bertindak jujur dan berani seperti James Callaghan, yang memberitahu manusia seluruh dunia semua harta yang dipunyainya dan yang dipunyai para menteri dan timbalan menteri serta para pegawai tinggi.

Mana mungkin para pemimpin Islam dalam UMNO dan yang bukan Islam dalam parti-parti bergabung takut menghadapi kebenaran, kerana mereka selalu mendakwa mereka orang jujur, telus dan sebagainya. Atau adakah semuanya hanya tidak lebih daripada “kentut berebus” saja? Malaysia yang serba boleh wajar menerbitkan buku senarai harta benda para pemimpin sebelum dan selepas mendapat kuasa, dijadikan semacam direktori telefon yang tebal itu.

Andainya Perlembagaan Negara tidak menggalakkan kejujuran dan ketelusan, dan sangat kuat menjaga hak asasi manusia untuk tidak bertindak benar, tidak bercakap benar, dengan diberi kebebasan untuk merahsiakan korupsi dan penipuan, maka tak usahlah kita bercakap tentang kejujuran, ketelusan dan sebagainya itu jika semua itu hanya “kentut berebus” saja. Hanya pemimpin miskin yang jujur dan berani sanggup mengisytiharkan hartanya. Pemimpin yang kaya dan mewah hanya bercakap tentang kejujuran dan ketelusan, tetapi tidak membuatnya. Itulah keistimewaan mereka. Merekalah pengamal “kentut berebus” yang paling istimewa. (25/2/2009)

INFO SASTERA & BUDAYA

DEBAT TERRBUKA ISU PPSMI:
MEMANG HISHAM MENOLAK

Keengganan Menteri Pelajaran Dato’ Seri Hishamuddin berdebat secara terbuka dengan Ahli Parlimen Kubang Kerian, Sallehuddin Ayub dan isu PPSMI (Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris), memang sudah diduga lebih awal, kata aktivis budaya Yassinsalleh. Kalau media tak diberitahu pun memang rakyat Malaysia menyedari Dato’ Seri Hishamuddin tak mampu berdebat. Apalagi dalam isu PPSMI yang memang kesilapan besar dilakukannya kepada bangsa Melayu, menurut Yassinsalleh. “Kalau mencium keris pun boleh meminta maaf kepada pimpinan bukan Melayu, nilaikanlah kewibawaan beliau,” ujar Yassinsalleh menambah.

Seterusnya menurut Yassinsalleh, setelah enam tahun PPSMI dilaksanakan, segelintir orang yang menyokong PPSMI sekadar memburu kedudukan. Tak seorang pun yang menghasilkan buku kajian sains dan matematik yang boleh dijadikan rujukan di sekolah-sekolah, beritahu Yassinsalleh. Beliau juga meminta Dato’ Seri Hishamuddin membuktikan kejayaan PPSMI dengan buku-buku teks sains dan matematik dihasilkan oleh mereka yang mendakwa menyokong PPSMI. “Mereka yang mempertahankan PPSMI termasuk Dato’ Seri Hishamuddin wajar menghasilkan buku ilmiah sains dan matematik dalam bahasa Inggeris bagi memperlihatkan mereka benar-benar tahu dengan apa yang dilaksanakan,” kata Yassinsalleh.

PENERBIT KECIL GULUNG TIKAR:
BUKU IMPORT AKAN KUASAI PASARAN

Pelaksanaan PPSMI (Pembelajaran dan pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris) turut memberi impak kepada penerbit-penerbit buku, justeru memberi ruang kepada penerbit-penerbit yang mengimport buku dari luar negeri, menurut bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM Profesor Dato’ Dr Mohamad Mansor Abdullah. Dengan pelaksanaan PPSMI ianya menguntungkan penerbit-penerbit yang mengimport buku, malah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) juga akhirnya akan menjadi pengimport buku. “Sejak enam tahun lalu banyak pernerbit kecil gulung tikar, sekalipun ianya boleh dikaitkan dengan perkembangan IT sekarang,” beritahu Profesor Dato’ Dr Mohamad Mansor.

Apabila penerbit-penerbit tak mampu dapatkan penulis-penulis menghasilkan buku teks sains dan matematik dalam Bahasa Inggeris, adalah dibimbangkan DBP turut menjadi pengimport buku, ujar Profesor Dato’ Dr Mohamad Mansor. Dalam keadaan kegawatan ekonomi sejak 1999 jelas Profesor Dato’ Dr Mohamad Mansor, banyak penerbit-penerbit buku gulung tikar. Pelaksaaan PPSMI lebih banyak memudaratkan kepada perkembangan Bahasa Melayu dan penerbit-penerbit yang terbabit dalam industri buku-buku berbahasa Melayu. “Pelaksanaan PPSMI adalah umpama meletakkan tali gantung ke leher Bahasa Melayu,” menurutnya lagi.

Sementara penerbit buku, Haji Abu Bakar Ninggal mengakui mengalami masalah dalam industri penerbitan buku berikutan ketiadaan khalayak. Katanya pada dekad 1980-an, perkembangan industri penerbitan buku mencapai tahap gemilang. Beliau juga mengakui pernah membuat ulang cetak kepada buku penerbitannya pada dekad 1980-an hingga menjangkau 100,000 naskhah, tetapi fenomena berkenaan tak mungkin berulang lagi. “Khalayak pembaca buku-buku Melayu terbatas, dengan memberi keutama kepada Bahasa Inggeris, status Bahasa Melayu semakin mengecil,” ujar Haji Abu Bakar.


INFO SUARA PROLITARKOMENTAR
Bersama Pak Parjo
ANAK-ANAK BUAH DIPANGGIL CELAKA
MANI PURINDAM YANG LARI KE MELAKA
Syahdan tersebutlah ceritera Orangkaya Dato’ Seri Hishamuddin Hussein memberitahu Orangkaya Bukit Gelugor mahu mengalihkan pandangan orang banyak, supaya tak ambil hirau perkara ia menghina raja Melayu. Arakian Orangkaya Bukit Gelugor itu dituduhnya anak-anak buah Orangkaya Dato’ Seri Hishamuddin mengirim dua butir peluru bedil yang mengugut mahu membunuhnya. Adapun Orangkaya Bukit Gelugor itu dipanggilnya anak-anak buah Dato’ Seri Hishamuddin sebagai ‘celaka’. Maka sekalian anak-anak buah Dato’ Seri Hishamuddin itu sekadar memberang-berang sahaja, sebaliknya Orangkaya Bukit Gelugor itu bulu romanya pun tak reras sehelai pun.

Arakian berasa malulah baginda Mani Purindam kerana kata-katanya tiada diturut oleh saudaranya itu. Maka fikirlah ia di dalam hatinya, ‘Sedang pekerjaan sebegini lagi tiada diturut oleh saudaraku, jikalau pekerjaan yang besar berapa lagi? Jika demikian, baiklah aku pergi membuangkan diriku barang ke mana. Jika di sini pun bukan aku kerajaan di dalam negeri ini. Tetapi ke mana baik aku pergi melainkan ke Melaka, kerana pada zaman ini raja Melaka itu raja besar; patutlah aku sembah. Lagipun baginda itu daripada anak cucu Raja Iskandar Dzulkarnain’. Akan perihal anak-anak buah Dato’ Seri Hishamuddin itu samalah seperti Mani Purindam mencari akan tempat berlindung yang disebut dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!