Tuesday, May 27, 2008

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

KU LI PRIHATIN DENGAN PEJUANG
TUNKU BAPA KEMERDEKAAN NEGARA

Assalamualaikum,

Semalam (26 Mei 2008), Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz beritahu tak sempat untuk ke Subang (hari ini 27 Mei 2008, jam 5.00 petang) menyambut kepulangan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dari Tokyo, disebabkan mengikut Tengku Razaleigh Hamzah dalam siri kunjungan ke Kelantan hari ini (27 Mei 2008). Dato’ Kamal Amir beritahu, program kunjungan Tengku Razaleigh sudah dirangka lebih awal, malah sehari sebelumnya beliau baru sahaja balik dari Kota Kinabalu, Sabah. Pada 1982 saya pernah menemui Tunku Abdul Rahman Putra (membantu Tan Sri Abdul Samad Idris siapkan manuskrip buku ’25 Tahun Merdeka’) di kediamannya di Bukit Tunku, beliau mengaku disisihkan pimpinan UMNO ketika itu.
Bagaimanapun beritahu Tunku, kita ramai pimpinan UMNO menyisihkan beliau, malah mahu merobohkan monomen di hadapan bangunan Parlimen, anak raja Kelantan (yang dimaksudkan ialah Tengku Razaleigh) tetap menghormatinya. Malah rumah serta kereta yang digunakan oleh Tunku ketika itu, adalah disediakan oleh Tengku Razaleigh. Pengakuan Tunku dalam wawancara tersebut, sekaligus dapat saya bayangkan memang Tengku Razaleigh prihatin dengan sumbangan Tunku terhadap kemerdekaan, di samping pengorbanannya dalam gerakan nasionalisme. Tetapi apabila kenang ungkapan sinikal yang pernah dituturkan oleh Tan Sri Jaafar bin Hassan Albar, tak hairanlah fenomena dalam UMNO itu berlaku.

Kata Tan Sri Jaafar Albar, “Kalau mata kapak sahaja memang ianya tak mampu menumbangkan sepohon pokok, sebaliknya ambillah dahan pokok itu dijadikan ‘taran’ kapak, nescaya pokok berkenaan mudah ditumbangkan.” Pagi ini (27 Mei 2008), Sdr Yassinsalleh beritahu beliau mempunyai urusan di Johor, justeru tak sempat juga ke Subang pada sebelah petang. Tengaharinya pula (27 Mei 2008) Sdr Zainal Abidin Rasidin mengajak makan tengahari di gerai ‘masak kawah’ di Taman Seri Gombak, di samping beritahu program ‘Yayasan Buku Malaysia’ mahu menganjurkan anugerah kepada penulis-penulis Malaysia pada Ogos 2008 nanti. Haji Hassan Hamzah dari YBM juga menelefon beritahu mengenai program yang sedang disusun, termasuk penerbitan beberapa buah buku yang akan dipasarkan tak lama lagi.
Antara buku-buku yang akan diterbitkan termasuk tiga buah novel karya Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah, buku adventure mendaki Gunung Everest oleh bekas Timbalan Menteri Penerangan, Dato’ Haji Khalid Yunus dan beberapa lagi. Syabas! Usaha Haji Hassan dalam penerbitan buku-buku Melayu ini, sudah tentu memberi manfaat kepada kedaulatan Bahasa Melayu sendiri. Memang PRIMA sudah lama tak menaruh banyak harapan kepada DBP dalam perjuangan sastera dan bahasa, kerana fungsinya tak sama dengan penubuhan ‘Jataban Karang Pengarang Maktab Perguruan Sultan Idris’ iaitu agensi yang menjadi asas kepada sejarah penubuhan DBP. Mungkin sahaja sejarah berkenaan sudah dilupakan oleh pegawai-pegawai muda di DBP, mahupun pimpinan sekarang yang serba hebat, lebat dan bebat!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA


KONTRAKTOR KELAS F MERUNGUT
MPS TAK PERNAH LAGI MESYUARAT

Kontraktor-kontraktor kelas F yang menjalankan kerja-kerja di kawasan Majlis Perbandaran Selayang (MPS) merungut berikutan kesukaran berurusan berkaitan dengan projek-projek kecil. Menurut beberapa orang kontraktor terbabit, sejak Mac 2008 mereka diberitahu MPS tak pernah mengadakan mesyuarat bagi meluluskan projek-projek kecil yang menjadi sumber pendapatan kontraktor-kontraktor kelas F. Malah mereka juga menambah, sebelum Mac 2008 pihak MPS dikatakan sudah meluluskan lebih RM70 ribu peruntukan bagi projek-projek kecil, tetapi hingga sekarang tak diketahui ke mana ianya disalurkan. “Bagaimana peruntukan berkenaan boleh disalurkan sekiranya sejak Mac 2008, MPS tak pernah mengadakan mesyuarat bulanan mahupun mingguan?” beritahu kontraktor-kontraktor terbabit.

Sekretariat PRIMA difahamkan, MPS tak pernah mengadakan jadual mesyuarat sejak peralihan kerajaan selepas PRU12, 8 Mac 2008 hingga ahli-ahli mesyuarat MPS sukar memberikan penjelasan kepada kontraktor-kontraktor terbabit. Menurut sumber, Yang Dipertua MPS sendiri tak pernah melaporkan kepada ahli-ahli mesyuarat MPS sebarang perkembangan dalam pentadbiran. Berikutan rungutan kontraktor-kontraktor kelas F terhadap projek-projek kecil yang dikendalikan di bawah MPS, ahli-ahli mesyuarat yang masih mempunyai tempoh perkhidmatan sehingga akhir Jun 2008 berasa kecewa kerana tak dapat menjalankan tangungjawab yang diamanahkan. “Yang Dipertua MPS perlu memberi penjelasan dengan masalah yang dihdapi kontraktor-kontraktor kelas F ini,” ujar kalangan kontraktor-kontraktor berkenaan.

SPEKULASI AWAL PIMPINAN UMNO
MAT TAIB REBUT TIMBALAN PRESIDEN?

Tempoh sehingga Disember 2008 bagi Perhimpunan Agung UMNO memberi ruang kepada Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Kemajuan Wilayah, Senator Tan Sri Muhammad Mohd Taib membuat persiapan untuk merebut jawatan Timbalan Presiden UMNO sebagai spekulasi awal, menurut kalangan penganalisis politik. Sumber terbaru dikatakan Tan Sri Muhammad menganjurkan seminar UMNO Selangor di Port Dickson mulai Sabtu ini (31 Mei – 2 Jun 2008). Spekulasi awal dikatakan Tan Sri Muhammad akan bergandingan dengan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi yang akan mempertahan jawatan Presiden UMNO. “Bagaimanapun berdasarkan kempen senyap dikatakan Dato’ Seri Najib Tun Razak menunggu peluang 60 Bahagian mencalonkan beliau bagi jawatan Presiden UMNO,” beritahu sumber berkenaan.
Seterusnya sumber berkenaan mengakui, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga akan merebut jawatan Timbalan Presiden UMNO bergandingan dengan Dato’ Seri Najib yang berharap akan menerima pencalonan daripada 60 Bahagian. Dalam perkembangan terbaru dikatakan seramai 15 calon sudah menawarkan diri untuk jawatan Naib Presiden UMNO, iaitu fenomena yang belum pernah berlaku sebelum ini. Bagaimanapun Dato’ Seri Hishamuddin Hussein yang disebut-sebut akan melepaskan jawatan Ketua Pemuda bagi merebut salah satu jawatan Naib Presiden, dikatakan mahu berpatah balik kepada mempertahan Ketua Pemuda berikutan fenomena yang berserabut dalam perebutan jawatan pimpinan UMNO sekarang. “Setakat ini empat calon dari Johor sudah menawar diri untuk calon jawatan Naib Presiden,” kata sumber tersebut.

INFO SASTERA & BUDAYA

DPMP ANTARA ORMAS TERTUA
TURUT TERBABIT TUBUHKAN GAPENA

Mesyurat agung Dewan Persuratan Melayu Pahang (DPMP) Ahad ini (1 Jun 2008) dikatakan berlaku persaingan bagi merebut jawatan pimpinan utama, berikutan kalangan aktivis DPMP mahukan perubahan. DPMP antara ormas (organisasi massa) tertua di Malaysia, memang terbabit di peringkat awal membentuk Gabungan Penulisan Nasional (Gapena). Malah dianggap memberi sokongan kuat kepada pimpinan Profesor Emeritus Tan Sri Ismail Hussein, ketika DPMP di bawah pimpinan Sahmad Malaya. Sekitar dekad 1970-an, DPMP juga sering menganjurkan bengkel penulisan, termasuk disertai ormas di luar Pahang, apabila ianya diadakan di Bentung. DPMP juga antara ormas yang menubuh cawangan-cawangan di peringkat daerah bagi menggerakkan aktivitinya.

Di samping menganjurkan bengkel penulisan sekitar dekad 1970-an, DPMP di bawah pimpinan Shahmad Malaya turut menyertai aktiviti ormas di luar Pahang, termasuk juga seminar penulisan di Ipoh awal dekad 1970-an yang dianjurkan oleh Gatra 2 di bawah pimpinan Suhaimi Haji Muhammad. Aktivis DPMP Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah adalah antara pembentang kertas kerja yang menimbulkan kontroversi, apabila beliau menimbulkan isu ‘penulis ikan bilis dan penulis ikan jerung’. Di samping Dato’ Dr Mohd Mansor, Suhaimi Haji Muhammad juga menimbulkan kontroversi dengan isu ‘penulis mesti kaya kalau mahu jadi agung’. Kontroversi ditimbulkan kerana ketika itu mereka dilabel sebagai penulis yang tak memiliki status akademik.

Justeru DPMP masih terus bertahan setelah rakan-rakan ormas seperti Gabungan Sasterawan Utara (GATRA) di Kedah, GATRA 2 di Perak, Angkatan Penulis Kreatif Kuala Lumpur (AKTIF), Lembaga Sasterawan (LEPAS) di Kuala Kangsar, Angkatan sasterawan Negeri Sembilan (ASAS Negeri) dan beberapa lagi tak meneruskan aktiviti mereka. Mesyuarat Agung DPMP 1 Jun ini, dikatakan ada desakan mahu Tan Alaudin digantikan dengan pimpinan baru selaku Ketua Satu, di samping menampilkan beliau sebagai calon Ketua Satu Gapena di peringkat nasional. Setakat ini calon terbaik bagi mengambil alih pimpinan DPMP adalah Dato’ Dr Mohd Mansor, malah terdapat juga ura-ura mahukan beliau didesak merebut jawatan Ketua Satu Gapena.

INFO SUARA PROLITAR

SOKONGAN PERINGKAT AKAR UMBI
DR KHIR LAYAK UNTUK KETUA PEMUDA

Peluang Dr Khir (Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo) rebut Ketua Pemuda (UMNO) pada Perhimpunan Agung Disember (2008) nanti lebih baik. Usaha mahu memecat Dato’ Mokhriz (Tun Dr Mahathir) sekarang, memang untuk menyekat peluangnya. Tetapi Dr Khir boleh pergi jauh. Apalagi beliau mendapat sokongan di peringkat akar umbi. Dr Khir juga sudah buktikan berjaya membawa Majlis Belia Malaysia (MBM) dikenali di peringkat antarabangsa. Beliau tetap layak. – (SMS; 27 Mei 2008 – Orang Muda, Hulu Langat, Selangor).

TUN DR M DIBERI SAMBUTAN
LEBIH 800 ORANG TUNGGU DI AIRPORT.

Banyak cawangan-cawangan (UMNO) dari Kedah, Perak, Shah Alam dan lain-lain (sambut kepulangan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, jam 5.00 petang di Lapanganterbang Sultan Salahuddin Abdul Aziz di Subang). Walaupun hari kerja (lebih) 800 orang datang, dan banyak press serta polis. Saya tunggu gambar-gambar dari Jinggo di http://minaq-jinggo.fotopage.com/ - (SMS; 27 Mei 2008 – Sallehuddin, K.L.)

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

ORANG ATAS ANGIN MENUDUH
BANGSA MELAYU MENJADI LANUN

Sebermula dititirlah canang ke seluruh negeri, akan orang di atas angin itu sejak dahulukala mengatakan orang Melayu memanglah ganas. Syahdan di balairong seri (Dewan Negara) hari ini 21 Jamadilawal 1429 (atau disebut orang 27 Mei 2008) akan Oranngkaya Tan Sri Jins Shamsuddin menyebut iklan yang digambarkan oleh orang di atas angin mengenai orang Melayu itu ganas. Aduhai! Sejak dahulukala orang atas angin menuduh orang Melayu menjadi ‘lanun’, termasuklah Si Bongkok Tanjung Puteri yang mempertahankan perairan Selat Teberau hingga ke terumbu karang di Pulau Batu Putih. Maka orang Melayu sendiri terikut-ikut menuduh Si Bongkok menjadi lanun. Adapun Silawatang di Kesang juga disebut orang Melayu lanun, hatta Nakhoda Udin di Sungai Kerian pada 1826 juga dikata orang banyak menjadi ‘lanun’. Malah ‘Nayan’ di Kedah pada 1901 disebut orang ‘penyamun’, adanya.

Arakian sekali persetua ada seorang Jawa berjalan ia di pasar. Adapun orang Jawa itu demam kura, berjalan pun terkukul-kukul. Maka oleh segala anak-anak muda di pasar itu, diejek-ejek akan Jawa itu. Berkali-kali ditegah oleh orang banyak di pasar, tetapi tak pula dihiraukan oleh segala anak-anak muda berkenaan. Syahdan berasa malulah Jawa itu kerana diejek-ejek. Maka hilanglah sabarnya Jawa, lalu mengamuklah ia menggunakan golok. Arakian gemparlah sekalian orang banyak di pasar apabila Jawa itu mengamuk. Banyaklah yang mati, maka bertempiaran mereka menyelamatkan diri. Akan Hang Tuah itu sedang mengapak kayu di hadapan kedai ayahnya. Setelah mendengar akan orang mengamuk, Hang Tuah pun keluar dengan memegang kapaknya. Maka dikapak oleh Hang Tuah orang Jawa mengamuk itu terbelah dua seperti disebut oleh ‘Kitab Melayu’ yang disurat:HIDUP BAHASA MELAYU!
JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


JURUTERA TAK MAMPU MENULIS NOVEL
PENGARANG JUGA SUKAR MENGECAT RUMAH

Assalamualaikum,

Sebelum ke Tampin petang 23 Mei 2008 lalu, sempat juga singgah ke rumah kawan saya Ir Mohd Isa Hamzah di Taman Harmonis, Gombak disebabkan tak dapat hadir pada majlis perkahwinan anaknya pada 24 Mei 2008. Ir Mohd Isa mengakui beliau tak mampu menulis novel sebagai kekurangan yang sukar diatasinya. Bagaimanapun Ir Mohd Isa tak menafikan apabila saya pula memberitahu, tak mampu melakukan tugas-tugas seorang jurutera. Malah satu ketika sekitar dekad 1970-an di Seremban, pernah seorang lelaki Cina penyapu cat yang membuat renovasi di pejabat saya, kagum melihat ketekunan saya menaip kerja-kerja pejabat. Sebaliknya beliau tertegun apabila saya beritahu, memang saya boleh menaip tetapi tak mampu melakukan kerja-kerja mengecat secara sempurna seperti beliau lakukan apabila membuat renovasi pejabat berkenaan. Begitulah!

Pada 25 Mei 2008 saya menghadiri majlis perkahwinan anak seorang lagi rakan di Taman Gombak, Haji Ismail, beliau secara bergurau memberitahu tetamu, makanlah dulu dengan tak perlu bimbang sekiranya menghadapi masalah penyakit. Maklumlah, buat masa sekarang memang ramai tetamu sentiasa berpantang apabila menghadiri majlis perkahwinan, hingga kari kambing pun tak boleh dijamah! Selepas menghadiri majlis perkahwinan anak Haji Ismail, kira-kira jam 1.30 tengahari saya terus ke rumah Cikgu Haji Mohd Noor Jion di Batu 6 ¾ Gombak. Cikgu Haji Mohd Noor sudah berusia 92 tahun, berasal dari Chenor di Pahang tetapi sudah lama menetap di Gombak, di samping pernah berkhidmat di akbar MAJLIS sekitar dekad 1940-an dan 1950-an.

Memang Cikgu Haji Mohd Noor terkilan dengan isu Pulau Batu Putih terlepas dari tangan Malaysia, apalagi dalam usianya 92 tahun insiden tersebut berlaku di depan mata. Beliau pernah menjadi rakan Dato’ Abdul Rahman Talib (bekas menteri kabinet sekitar dekad 1960-an), ketika mereka sama-sama dalam perkhidmatan perguruan. Malah ketika Cikgu Haji Mohd Noor hampir dihukum oleh British sekitar tahun 1941 kerana enggan terbabit mengikuti kursus ‘sukarelawan’ (guru-guru dipaksa menyertai ‘sukarelawan’ sebagai pasukan bagi melawan kemaraan Jepun di Pahang), Dato’ Abdul Rahman selaku nazir sekolah-sekolah menyelamatkan beliau. “Kalau tubuh pasukan sukarelawan nak rebut Pulau Batu Putih, saya sedia mendaftar diri!” katanya bersemangat.

Mungkin sahaja saya berasa malu berhadapan dengan Cikgu Haji Mohd Noor yang kelihatan masih sihat dalam usianya menjangkau 92 tahun, tetapi bersemangat mahu merebut Pulau Batu Putih yang jaraknya sekadar 12 kilometer sahaja dari Pengerang (yang satu ketika dulu menjadi lokasi pertahanan Si Bongkok Tanjung Puteri) apabila melakukan serang hendap terhadap kapal-kapal dagang British. Apalagi secara historikal ketika Singapura diceroboh Jepun pada 14 Februari 1942, tak seorang pun barisan peguam yang berhujah di ICJ menampil diri bertahan. Ketika itu Leftenan 90 Adnan Saidi, Koperal 182 Yaacob Bidin dan Perajurit 1286 Mohd Yunus yang menahan dada dengan tusukan benet tentera Jepun. Bukan pimpinan kerajaan Singapura sekarang. Aduhai!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA


UMNO SABAH BUKAN KELAS DUA
KU LI MAHU MERAKYATKAN PARTI


Pemulihan ‘krisis keyakinan’ perlu menyeluruh dengan merakyatkan UMNO, bukan dibiarkan dalam fenomena sekarang hingga UMNO Sabah seolah-olah diberi layanan ‘kelas dua’, kata Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz yang ikut bersama dalam kunjungan bekas Menteri Kewangan Tengku Razaleigh Hamzah ke Sabah baru-baru ini. Menurut Dato’ Kamal Amir, dalam kunjungan ke Sabah isu yang jelas menjadi fenomena sekarang ialah layanan yang diberi kepada UMNO Sabah seolah-olah mereka ahli kelas dua, di samping mengharap ihsan daripada Kuala Lumpur. Justeru beritahu Dato’ Kamal Amir, Tengku Razaleigh mahukan UMNO Sabah tak berbeza dengan UMNO di Semenanjung, kerana setiap ahli sama-sama membayar yuran. “UMNO dari Sabah juga wajar dicalon memegang jawatan tertinggi parti termasuk kerusi-kerusi utama,” jelas Dato’ Kamal Amir.

Menyentuh pembangunan wilayah koridor yang dijanjikan kepada rakyat Sabah, Dato’ Kamal Amir memberitahu projek saluran paip yang disebut adalah di Bintulu yang ianya memberi manfaat kepada penduduk Sarawak. Projek aluran paip berkenaan tak memberi sebarang kepentingan kepada rakyat Sabah, sekalipun UMNO sudah bertapak di negeri itu. Di samping berpuas hati dengan sambutan yang diberikan oleh peringkat akar umbi UMNO Sabah dengan kunjungan Tengku Razaleigh, pihaknya turut mendengar rungutan mereka apabila dilayan seolah-olah ‘ahli kelas dua’. “Tengku Razaleigh akan membuat perubaha dengan menukar persepsi UMNO perlu dirakyatkan bukan lagi ‘dituankan’ hingga wujud eklompok kelas,” beritahu Dato’ Kamal Amir.
Sementara itu penyiar Yassinsalleh menjelaskan, PRIMA tak terbabit dengan politik UMNO, sebaliknya setiap aktivis berhak menyokong tokoh yang dianggap perlu diberi sokongan secara individu. Katanya, pembabitan Dato’ Kamal Amir memberi sokongan kepada usaha pemulihan yang dilakukan oleh Tengku Razaleigh disebabkan beliau bekas Exco Pemuda UMNO sekitar dekad 1980-an. Justeru beliau menjelaskan pimpinan utama PRIMA, sasterawan Dharmala N.S. misalnya lebih memfokuskan kepada isu kebudayaan dan Bahasa Melayu di samping perjuangan ‘menentang perhambaan minda’. Yassinsalleh juga mengakui beliau menyokong pendekatan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad isu pemulihan ‘krisis keyakinan’ negara ialah dengan meminta Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi berundur. “Kita berhak bebaskan minda, demi menggerakkan kemanfatan kepada semua warga Melayu,” katanya.

INFO SASTERA & BUDAYA

AKTIVIS DPMP MAHU PIMPINAN BARU
GAPENA PERLU KEMBALI MENJADI ORMAS

Aktivis Dewan Persuratan Melayu Pahang (DPMP) L. Mankadir Shamsi menyokong sebarang langkah Ketua Satunya, Dato’ Tengku Alaudin Abdul Majid berundur dengan memberi laluan kepada Timbalan Ketuanya Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah memimpin DPMP. Seterusnya kata L Mankadir, Dato’ Tengku Alaudin boleh bertanding jawatan Ketua Satu Gapena bagi membawa perubahan kepada organisasi massa (ormas) terbabit memisahkan diri daripada jaringan politik tertentu. Menurut L Mankadir lagi, Gapena perlu dibawa kembali kepada perjuangan asalnya dalam pemupukan budaya nasional berteraskan kebudayaan Melayu. “Gapena sekarang menyimpang jauh hingga menjadi terompet politik bukan lagi sebagai ormas,” beritahu L Mankadir.
Seterusnya L Mankadir menegaskan, beliau tak akan berkompromi dalam isu menukar pimpinan Gapena mulai sekarang. Sekiranya Dato’ Tengku Alaudin keberatan, DPMP akan mencalonkan Dato’ Dr Mohd Mansor bagi merebut jawatan Ketua Satu Gapena, malah turut bergerak mendapatkan sokongan badan-badan kerabat membawa perubahan yang diperlukan. Katanya, Gapena tak boleh dibiarkan menjadi seperti orang dalam keadaan uzur dengan tak diberi rawatan sempurna, justeru beliau akan membawa usul tersebut dalam mesyuarat agung DPMP akan datang. “Memang sukar membawa perubahan, tetapi kita perlu berhadapan dengan kesukaran kalau mahu ianya mencapai kesempurnaan yang hakiki,” menurut L Mankadir selanjutnya.
SAYEMBARA MENULIS SAJAK
SEMPENA MENUAI PADI DI KEDAH

-oleh Asalbayu-


ANGKATAN Sasterawan Nasional Kedah (ASASI) dengan kerjasama eSastera.com mempelawa penyair diseluruh dunia menyertai Sayembara Menulis Sajak bertemakan “Ternakan Kerbau Dalam Tradisi Masyarakat Melayu” yang menawarkan hadiah berjumlah RM 1,300 mulai 17.5.2008 hingga 31.10.2008.Sekretariat sayembara menegaskan, penganjuran acara berkenaan sebagai di antara program sempena sambutan Jubli Emas Sultan Haji Abdul Halim Muazzam Shah menaiki takhta kerajaan negeri Kedah.Selain itu ia adalah bertujuan bagi memeriahkan Tahun Melawat Kedah 2008 dan Acara Tahunan Pesta Menuai Kedah yang merupakan jelapang padi Malaysia.

Pemilihan temanya adalah memandangkan bahawa kerbau begitu akrab dengan masyarakat Melayu di masa silam terutama bagi mengusahakan industri pertanian selain haiwan terbabit juga turut menyumbang sumber protein iaitu daging dan susu.Keakrabannya dapat dilihat dalam beberapa pepatah seperti ‘Masuk kandang kambing mengembek masuk kandang kerbau menguak’, ‘Seekor kerbau membawa lumpur, habis semua terpalit’, ‘Manusia dipegang janjinya, kerbau dipegang talinya’ dan banyak lagi.Masyarakat mendatang menurutnya, mungkin tidak lagi mengenali kerbau kerana haiwan ternakan itu kurang dipelihara selain kebanyakan aktiviti industri pertanian telah diambilalih oleh jentera sesuai dengan tuntutan peredaran zaman.Antara syarat penyertaan yang telah ditetapkan ialah:

·Hadiah yang ditawarkan terbahagi kepada tiga (3) kategori; pertama RM 1,000, kedua RM 200 dan ketiga RM 100.

·Karya sajak bebas tetapi mestilah mematuhi tema yang telah ditetapkan: Ternakan Kerbau Dalam Tradisi Masyarakat Melayu.

·Karya sajak mestilah ditulis dalam Bahasa Melayu.

· Tidak terikat dengan taraf tiga (3) bintang dalam keahlian eSastera.

·Penghantaran karya hanya akan diterima melalui muatnaik (upload) ke folder Komuniti Penyair eSastera.com.

·Penulis tidak terikat dengan jumlah karya yang hendak dihantar, hadiah hanya akan diberikan kepada sebuah karya yang terbaik.

·Karya yang diiktiraf sebagai pemenang, penulisnya akan diminta mengirimkan biodata dan pengesahan keasliannya.

·Karya yang menyertai sayembara tidak dibenarkan dihantar ke mana-mana penerbitan sewaktu tempoh peraduan (17.52008 – 31.10.2008).· Keputusan pengadil adalah muktamad.

·Penulis digalakkan meggunakan unsur multimedia ketika mengemukakan karya ke eSastera.com dan mencatatkan sumber unsur-unsur yang digunakan seperti gambar dan muzik.

·Penulis tidak terikat dengan panjang pendek karya sajak yang dikirimkan.· Majlis penyampaian hadiah akan diumumkan kemudian.

·Karya yang terbaik akan dikumpulkan dalam sebuah antologi, jika didapati sesuai.Butir-butir sayembara boleh dirujuk di laman web http://www.rumah.ws/ESsayembara/kerbau.htm atau di blog ASASI, http://asasi.esasterawan.net. Untuk maklumat lanjut, pertanyaan boleh diajukan melalui email asasikedah@yahoo.com.

INFO SUARA PROLITAR

UMNO MACAM BAIKI KERETA
AHLI MAHU BELI KENDERAAN BARU!

UMNO sekarang macam nak hantar kereta ke workshop. Tapi kita ni macam nak tukar kereta terus. Sekarang ni berdahagi betul nak dapat siang yang cukup lapang dan malam yang cukup panjang. Kerja menuntut hampir setiap detik laluan waktu. Hanya untuk sendiri: Semua dah siap, tinggal nak bakar meriam aje. (Dalam dialek Negeri Sembilan, tapi diedit semula bagi disesuaikan untuk bacaan umum) – (SMS; pagi 26 Mei 2008 – Pak Sodaro, Kajang, Selangor).

SAMBUT KEPULANGAN TUN DR M
DEMI AGAMA, BANGSA & NEGARA

Esok, 27 Mei 2008, jam 5.00 petang, di Airport (Lapanganterbang) Subang (iaitu di sebelah Petronas), untuk sama-sama menyambut kepulangan Tun Dr Mahathir Mohamad dari Jepun. Kehadiran adalah rangsangan perjuangan untuk sama-sama menyelamatkan agama, bangsa dan negara – (SMS; petang 26 Mei 2008 – YS, Kuala Lumpur).

PERTAHANKAN SETIAP INCI BUMI
MESTI BUKTIKAN, BUKAN CAKAP SAJA!

Gagal memperoleh Batu Putih, adalah kelemahan pemimpin negara. Sekarang Batu Putih sebesar sepatuh padang bola, esok-esok pulau lain pula, lebih besar lagi. Entah-entah sebesar koridor demi koridor. Kalau UMNO nak pertahankan pemimpin, biarlah! Orang Melayu bangunlah. Bukan pemimpin UMNO aje, pemimpin lain dari UMNO juga perlu disingkir, kalau biarkan setiap inci bumi Melayu diserah kepada kuasa asing – (SMS; malam 25 Mei 2008 – Tok Gadek, Sungai Cincin, Gombak, Selangor).

KOMENTAR
Bersama Pak Parjo

ORANGKAYA KETUA MENTERI MELAKA
BAGAIKAN PERIHAL ORANGKAYA TUN PERAK

Syahdan akan Orangkaya Ketua Menteri Melaka, Dato’ Seri Mohd Ali Rustam dilihat orang banyak menerima borang keahlian menyertai UMNO. Maka gembiralah sekalian ahli-ahli UMNO melihat kejayaan Orangkaya Ketua Menteri Melaka itu menerima akan sokongan besar. Syahdan sebelum hari pemilihan pada 30 Safar 1429 (disebut orang juga 8 Mac 2008), maka banyaklah diterima borang keahlian menyertai UMNO di seluruh negara. Arakian tersebutlah di negeri Kelantan, Dato’ Seri Anuar Musa juga menerima berbungkus-bungkus borang keahlian menyertai UMNO. Maka gusarlah Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat, kerana bimbang UMNO di Kelantan akan kehabisan borang keahlian untuk diagihkan kepada orang-orang Melayu di Kelantan. Maka fakir diberitahu orang banyak ‘peluru habis, Palembang tak alah’.

Arakian tersebutlah kisah akan Siam mahu menyerang Melaka. Maka akan Tun Perak, Penghulu Kelang itu disuruhkan memasang api suluh pada setiap pokok di tepi pantai. Apabila hari malam kelihatanlah api di tepi pantai, seperti banyaknya sekalian orang tak terpemenai bilangannya. Sebaik sahaja dilihat orang-orang Siam dari perahu-perahu mereka di tengah laut, akan ramainya rakyat Melaka, maka berkatalah pahlawan Siam di dalam hatinya, “Lagikan seorang Tun Omar mengamuk habislah perahu-perahu Siam pecah di air, apakah pula terlalu banyaknya orang di pantai dengan suluh api menunggu angkatan Siam!”. Lalu pecahlah perang orang Siam, akan perihal bijaknya Tun Perak itu mengatur muslihat perang seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:HIDUP BAHASA MELAYU!