Saturday, March 1, 2008

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)PILIHANRAYA UMUM KE 12, 8 MAC 2008
'UNDI CALON, BUKAN UNDI PARTI'
SERUAN DARIPADA PIMPINAN PRIMA


DARI LAMAN BLOG:


PENDEKATAN PRIMA MAKIN DITERIMA
PENAMPILAN PENGUNDI GENERASI KEDUA


Assalamualaikum,


Pendekatan yang dibawa PRIMA mengajak pengundi-pengundi memberikan ‘undi kepada calon, bukan kepada parti’ semakin diterima oleh pelbagai pihak yang ditemui oleh aktivis PRIMA. Misalnya, hari ini (1 Mac 2008) seorang rakan dari Putrajaya yang berkunjung ke rumah saya, mengakui kemungkinan juga ‘silent majority’ akan memain peranan berikutan penampilan pengundi-pengundi generasi kedua pada pilihanraya ke 12 ini. Menurut kawan itu yang mengundi buat pertama kali di Putrajaya pada pilihanraya 2004, calon BN Dato’ Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkempen dari pejabat ke pejabat dalam keadaan terdesak, memang menimbulkan rasa tak senang di kalangan kakitangan pejabat yang menjadi pengundi ‘silent majority’ pada 8 Mac nanti.Kawan itu beranggapan langkah Dato’ Seri Tengku Adnan berkempen dari pejabat ke pejabat, bukan sahaja melanggar etika malah tak bersopan terhadap kakitangan kerajaan, seolah-olah status menteri boleh ‘mengarahkan’ mana-mana sahaja kakitangan kerajaan mengikut telunjuk sekalipun di luar kementeriannya (Kementerian Pelancongan). Beliau mengambil contoh insiden Menteri Pelajaran, Tan Sri Abdul Hamid Khan (sekitar dekad 1960-an) yang mengarahkan Ketua Turus Angkatan Tentera (sekarang ialah Panglima Angkatan Tentera) Jeneral Tan Sri Tunku Osman Jewa mengambil anak saudaranya berkhidmat dalam pasukan tentera, menyebabkan timbul perbalahan disebabkan Tan Sri Tengku Osman enggan menerima arahan tersebut, kerana menterinya ialah Menteri Pertahanan (Askar Melayu 50 Tahun; Pustaka Budiman, 1983), bukan Menteri Pelajaran.


Sekalipun tak siapa membuat laporan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), tetapi Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman perlu mengambil langkah untuk memantau tingkah laku calon BN berkenaan. Kakitangan SPR yang mengawasi setiap perjalanan kempen, tak perlu menerima laporan pihak lawan kerana Dato’ Seri Tengku Adnan melakukan secara terbuka. Tak tahulah kalau Tan Sri Abdul Rashid sengaja menutup sebelah mata, selepas termakan budi berikutan disambung setahun lagi status menjadi Pengerusi SPR, setelah perkhidmatannya tamat tempoh Disember 2007 lalu. Heh heh heh, hah ha hah, huh huh huh!

Tak apalah tutup sebelah mata, asal sahaja tak tertutup kedua belah mata atau ianya langsung tak tertutup tetapi celik sepanjang masa. Aduhai! Ketika melancarkan Akademi Buku Malaysia semalam (29 Februari 2008), di DBP Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Dato’ Seri Dr Rais Yatim enggan menyebut jumlah dana yang diperuntukkan kepada yayasan berkenaan kerana mematuhi undang-undang pilihanraya. Apalagi beliau sebagai peguam terpaksa mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh undang-undang, bagi mengelakkan dituduh melanggar etika. Justeru Tan Sri Abdul Rashid seharusnya pula menerima hakikat, selalunya ‘kambing tak akan mengerkah harimau, sebaliknya harimau yang akan mengerkah kambing’. Begitulah!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA:


PERANG POSTER MEMBERI PETANDA
PERUBAHAN DITENTUKAN ‘SILENT MAJORITY’


Jentera pilihanraya BN mengakui di peringkat awal mereka tewas dalam ‘perang poster’ berbanding pilihanraya di masa lalu, termasuk juga persaingan ‘sorak’ pada hari penamaan calon, beritahu pakar kaunseling Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah dalam lawatan ke Sabah hari ini (1 Mac 2008). Pada hari penamaan calon katanya, beliau di Perlis di samping melihat fenomena ketumpulan jentera BN pada peringkat awal, tetapi tak mengetahui punca sebenarnya. Bagaimanapun menurut Dato’ Dr Mohd Mansor yang juga bekas profesor dan bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM, beliau turun membantu calon BN bagi kawasan Parlimen Pekan di Pahang dengan turut mengadakan pertemuan di lokasi peneroka-peneroka Felda.
“Empat kali saya turun ke lokasi Felda menemui peneroka-peneroka, calon-calon DUN tak turut ikut serta yang boleh menjejaskan calon di Parlimen," beritahu Dato’ Dr Mohd Mansor secara ikhlas. Menurut beliau pembabitannya membantu Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak adalah berdasarkan pendekatan PRIMA iaitu ‘undi calon, bukan undi parti’, malah ianya diterima oleh peneroka-peneroka Felda yang ditemuinya. Golongan tua mahupun warga emas menerima pendekatan tersebut, tetapi pertambahan lebih 2,000 undi di kalangan generasi kedua mungkin memberi sedikit persaingan. “Justeru tak perlu menyentuh mengenai generasi kedua Felda, kerana BN masih boleh bergantung kepada generasi pertama,” jelas Dato’ Dr Mohd Mansor.


Menyentuh lawatannya ke Sabah, beliau diberitahu pengundi-pengundi di Sabah mirip kepada pendekatan di Kelantan, malah di kawasan yang ditandingi oleh Ketua Menteri Dato’ Musa Aman perang poster kelihatan dingin. Jentera kerja pilihanraya menunggu sumber kewangan sebelum menggerakkan pemasangan poster, kerana mereka enggan bekerja sukarela. Di samping itu, Dato’ Dr Mohd Mansor yang menghubungi sekretariat PRIMA menerusi telefon hari ini (1 Mac 2008), mungkin juga kedinginan ‘perang poster’ sebagai strategi BN di Sabah untuk memerangkap pihak lawan. Sekiranya BN di Sabah terlalu yakin dengan kemenangan mereka, mungkin pula ‘memakan diri’ kerana unsur-unsur ‘silent majority’ juga menyelubungi pengundi-pengundi di Sabah, katanya.


PERJUMPAAN DI BUKIT KIARA
REKOD UNTUK BANTU KELANTAN


Perjumpaan Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan anak-anak Kelantan di Bukit Kiara, Kuala Lumpur hari ini (1 Mac 2008), selepas usaha membantu calon BN di Bacok semalam (29 Februari 2008) tak memberi kesan. Di Bacok ketika hadir dalam upcara pecah tanah ‘Universiti Malaysia Kelantan’ (UMK) dekat Tangok di kawasan seluas 300 hektar dengan kos pembinaan RM205 juta, hanya tiga orang sahaja pimpinan UMNO Kelantan yang ditampilkan iaitu Dato’ Mustapha Mohamed, Dato’ Dr Awang Adek Hussin dan Dato’ Seri Annuar Musa, menurut Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. “Pemimpin UMNO yang lain di Kelantan dipinggirkan, kemudian cuba pula nak memujuk anak-anak Kelantan di Stadium Juara, Bukit Kiara hari ini,” beritahu Dato’ Kamal Amir.


Seterusnya Dato’ Kamal Amir turut mengingatkan rekod pentadbiran Dato’ Seri Abdullah sendiri bagi membantu rakyat Kelantan sukar dipercayai, kerana menjelang pilihanraya sahaja segala peruntukan diumumkan berdasarkan ‘politik angka’. Ketika Dato’ Seri Abdullah menjadi Menteri Pelajaran, apa yang disumbangkannya kepada pendidikan di Kelantan, sekalipun ketika itu kerajaan negeri di bawah BN bagi tempoh 1978-1990, menurut Dato’ Kamal Amir lagi. Begitu juga apakah sumbangan Dato’ Seri Abdullah kepada negeri Kelantan ketika menjadi Menteri Pertahanan, tanyanya lagi. “Kalau rekod pentadbirannya tak memberi apa-apa kepentingan kepada Kelantan, macam mana beliau boleh bermurah hati dengan ‘politik angka’ menjelang pilihanraya ini,” ujar Dato’ Kamal Amir selanjutnya.


INFO SASTERA & BUDAYA:


BUKU ISU SEMASA GALAKKAN MEMBACA
KERAJAAN DISARAN MEMBERI PENILAIAN


Penulis buku-buku isu semasa sebagai kritikan sosial, sering dipandang serong seolah-olah anti kerajaan di samping ditakrif mahu menjatuhkan pimpinan tertentu. Justeru pihak pentadbiran kerajaan perlu memberi penilaian baru bagi menjadi buku-buku berkenaan digerakkan sebagai galakan membaca di kalangan khalayak, di samping menolak naratif ‘perhambaan minda’, menurut penganalisis politik Haji Mohd Sayuti Omar. Seterusnya Haji Mohd Sayuti menyarankan dana RM5 juta yang diperuntukkan oleh Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KeKWa) melalui Perpustakaan Negara turut juga membeli buku-buku isu semasa yang ditakrif sebagai ‘buku politik’. “Buku-buku isu semasa merupakan kritikan sosial yang mampu menggerakkan percambahan minda,” beritahu Haji Mohd Sayuti.

Berdasarkan perkembangan di Taiwan dengan penduduknya dianggarkan 25 juta, industri buku di sana mampu menerbitkan 30,000 judul setahun, menunjukkan tahap pemikiran rakyatnya berkembang dengan lonjakan yang perkasa. Sebaliknya di Malaysia dengan jumlah penduduk yang sama di samping keluasan geografi negara secara fizikal lebih besar, tetapi industri buku terus menguncup, jelas Haji Mohd Sayuti. Bukan sahaja sukar mahu mencapai 30,000 judul setahun, malah bagi tempoh satu dekad pun Malaysia tak mampu menghasilkan 1,000 judul novel. “Kalau buku-buku isu semasa tak ditakrif buku politik, sebaliknya dilihat sebagai buku bacaan umum, Perpustakaan Negara boleh membeli secara langsung buku-buku terbabit daripada pengarangnya,” ujar Haji Mohd Sayuti lagi.


KOMENTAR
bersama Pak Parjo


PERUNTUKAN MENCURAH DIUMUMKAN
MACAM JAMBATAN EMAS KE GUNUNG LEDANG


Syahdan tersebutlah di sebuah negara Melayu akan berlangsung pilihanaraya umum ke 12 bagi memilih segala orang-orang besar memerintah di dalam negeri. Maka banyak peruntukan dicanang ke seluruh pelusuk negeri seperti Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak umumkan di Pekan, Pahang peruntukan RM174 juta untuk sekolah jenis kebangsaan Cina dan RM65 juta kepada SJK Tamil menerusi Rancangan Malaysia Ke 9 (RMK). Adapun peruntukan dalam RMK9 itu memang ianya diluluskan di Dewan Rakyat, kerana turut dibahaskan oleh semua orang-orang besar termasuklah daripada puak-puak pembangkang. Peruntukan yang banyak kononnya itu samalah juga macam Sultan Mahmud mahu membina jambatan emas dan jambatan perak dari Melaka ke Gunung Ledang.


Arakian akan Laksamana Hang Tuah yang turut sama ke Gunung Ledang itupun hilanglah, dikebumikan mengikut adat orang besar-besar oleh Sultan Mahmud. Maka menantunya Khoja Hussin itulah gantinya bergelar Laksamana Khoja Hussin. Sekali persetua Raja Mendeliar pun menemui Laksamana Khoja Hussin yang menggantikan bapa mertuanya sebagai pembesar Melaka. Adapun Raja Mendeliar mengadu akan Bendahara Seri Maharaja Tun Mutahir mahu menderhaka, setelah diberitahu oleh Kitol mengenai Nina Sura Dewana memberi seketi emas kepadanya. Syahdan Laksamana Khoja Hussin menantu kepada Laksamana Hang Tuah itu kabullah ia menghadap lalu dipersembahkan segala kata-kata Raja Mendaliar. Murkalah Sultan Mahmud setelah mendengar sembah menantu Laksamana Hang Tuah yang disuratkan oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!
JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)
PILIHANRAYA KE 12, 8 MAC 2008
‘UNDILAH CALON, BUKAN UNDI PARTI’
SERUAN DARIPADA PIMPINAN PRIMA

DARI LAMAN BLOG:


PELANCARAN BUKU RON
PRIMA TAK DAPAT HADIR


Assalamualaikum,


Hingga jam 1.00 pagi (28 Februari 2008), masih lagi ‘teh tarik’ dengan Jurucakap PRIMA, Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz dan beberapa orang anak muda yang berhasrat mahu menggerakkan semula ‘Persaudaraan Nasrul Haq’, di sebuah restoran di Taman Seri Gombak. Ketika balik dari ‘teh tarik’ terserempak pula Sdr Zainal Alam aktivis UMNO di Taman Seri Gombak yang mengetuai pekerja-pekerja UMNO memasang poster pilihanraya di fasa 3, justeru saya berhenti sekejap melihat pekerja-pekerja pilihanraya memanjat pokok dan tiang-tiang lampu jalan hingga jam 2.00 pagi. Sdr Zainal Alam bimbang pula sekiranya poster yang direntang di jalan terkena lori atau bas yang melintas disebabkan rendah sangat kerana tak dibekalkan tangga untuk pemasangan poster-poster berkenaan.


Sebelumnya jam 8.30 malam saya ke Hulu Kelang menghadiri majlis pelancaran tiga buku terbaru yang dihasilkan oleh Dato’ Ruhanie Ahmad (Ron) berjudul ‘Gelombang Kuning, Gelombang Rakyat’, ‘Hindraf Satu Konspirasi’ dan ‘The Toyol Code’, di sebuah restoran. Haji Mohd Sayuti Omar menjengah sebentar sahaja, malah tak ikut sama dalam perbincangan di Danau Kota disebabkan mahu ke Brickfields mengikuti ceramah Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Kasihan pula Sdr Zakaria Bidin yang terpaksa datang dari Melaka, kerana sebelumnya saya menyangka beliau berada di Kuala Lumpur, justeru turut juga membuat undangan. Apalagi saya balik lebih awal jam 10.00 malam apabila anak-anak muda yang mahu menggerakkan ‘Persaudaraan Nasrul Haq’ sudah menelefon sebaik sahaja mereka sampai di rumah. Astaga!Justeru Dato’ Kamal Amir tak sempat bertemu saya pada majlis pelancaran buku dan dialog dengan Ron di Hulu Kelang. Beliau menelefon saya untuk ‘teh tarik’, ketika anak-anak muda terbabit seronok menjalani latihan ringan sebagai senaman riadah. Selesai sahaja menjalani latihan ringan, saya mengajak mereka ikut sama ‘teh tarik’ di restoran terbabit, di samping Dato’ Kamal Amir bersama isterinya sudah menunggu di situ. Di kalangan anak-anak muda berusia di bawah 20 tahun itu, Mohd Adnan yang menjadi ketua mereka bukanlah terlalu muda, sebaliknya dua orang anak remajanya turut sama mengikuti latihan berkenaan. Mohd Adnan pula seorang jurutera yang terbabit dalam kontraktor binaan memang sibuk, sebaliknya beliau mampu membahagikan masa.


Mungkin sahaja Ron menyangka saya sengaja terburu-buru meninggalkan majlisnya, begitu juga Dato’ Kamal Amir yang lewat menjengah muka. Disebabkan tak sempat bertemu pada majlis buku Ron, justeru Dato’ Kamal Amir menelefon juga sekalipun sudah jam 12.00 malam. Memang menjadi kebiasaan kami, tak pernah mengelak untuk ‘teh tarik’ asal sahaja saling menghubungi di waktu tengah malam. Seolah-olah kembali mengingat nostalgia bersama Allahyarham Tan Sri Abdul Samad Idris atau Pak Sako sekitar dekad 1980-an dan 1990-an, apabila menelefon waktu malam sekadar untuk ‘teh tarik’ sebagai mengganti naratif ‘melepak’ di kalangan anak-anak muda. Alahai!-Pak Dharma.


INFO HAK ASASI MANUSIA:


ENGGAN UMUM JUMLAH DANA
RAIS YATIM LANCAR AKADEMI BUKUMenteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KeKWa) Dato’ Seri Dr Rais Yatim melancarkan ‘Akademi Buku Malaysia’, tetapi enggan mengumumkan jumlah dana sebagai geran pelaksanaan akademi berkenaan yang dilangsungkan di Balai Budaya Tun Syed Nasir, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) pagi ini (29 Februari 2008). Sebaliknya beliau melahirkan rasa kesal berikutan ‘Akademi Buku Malaysia’ tak digerakkan oleh pihak yang terbabit sekalipun sudah diluluskan pelaksanaannya sejak 1985. Kata Dato’ Seri Dr Rais, sebelum ini KeKWa memperuntukkan RM5 juta bagi membantu penulis-penulis menerusi pembelian secara langsung karya-karya mereka oleh Perpustakaan Negara. “Sebelum ini saya ditemui oleh pengarang-pengarang ternama yang merungut dengan masalah buku-buku yang dihasilkan,” beritahu Dato’ Seri Dr Rais.


Menurut Dato’ Seri Dr Rais lagi, pelaksanaan Akademi Buku Malaysia yang dipegerusikan oleh bekas Timbalan Menteri Penerangan Dato’ Haji Khalid Yunus adalah dengan matlamat menyediakan tenaga pekerja terlatih dan profesional dalam industri penerbitan buku; meningkatkan keupayaan negara dalam produktiviti penerbitan buku, meningkatkan budaya membaca dan membangunkan modal insan yang cemerlang melalui industri buku. Katanya, kejayaan penulis-penulis barat mencapai pasaran tinggi dalam inudstri buku, bukan disebabkan medium bahasa Inggeris tetapi berdasarkan budaya membaca mereka. “Kalau budaya membaca di kalangan Melayu ditingkatkan, 250 juta penutur Bahasa Melayu dan Indonesia boleh mencapai sasaran tinggi dalam pasaran buku,” beritahu Dato’ Seri Dr Rais.LAWATAN NAJIB KE PENDANG, KEDAH
ORANG PAS, ORANG UMNO & ORANG UTANLawatan Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Tun Razak ke Pendang, Kedah semalam (28 Februari 2008) dikatakan ‘terkena paku buah keras’ apabila menegur salah seorang penyokong lawan memakai baju berlambangkan PAS, beritahu pimpinan kanan PRIMA Haji Yahaya Ismail. Dato’ Seri Najib yang ‘menabur janji’ dengan kerajaan akan melaksanakan projek perumahan kos rendah dan sederhana di tanah rancangan Felda menjelang pilihanraya 8 Mac ini, menarik perhatian orang ramai apabila beliau menegur penyokong lawan memakai baju menggunakan lambang PAS. “Bagaimanapun lelaki terbabit memberitahu, beliau memakai baju berlambang PAS kerana ayah dan datuknya adalah orang PAS,” menurut Haji Yahaya yang juga bekas pensyarah di USM.Justeru kata Haji Yahaya lagi, Dato’ Seri Najib bertanya apakah beliau memakai baju berlambang PAS semata-mata disebabkan ayah dan datuknya dahulu ‘orang PAS’ hingga terlalu taksub kepada PAS. Penyokong parti lawan itu memberitahu, beliau meneruskan kesinambungan perjuangan ayah dan datuknya iaitu sebagai legasi ‘orang PAS’, kata Haji Yahaya seterusnya. Secara arogan Dato’ Seri Najib mengingatkan penyokong parti lawan (kononnya mahu berhemah semasa berkempen, dan tak menyentuh peribadi orang lain), bagaimana pula kalau ayah dan datuknya ‘orang Utan’. Disebabkan Dato’ Seri Najib yang memulakan, lantas penyokong parti lawan itu menjelaskan kalau ayah dan datuknya ‘orang Utan’ sudah tentulah dia menyertai ‘orang UMNO’. “Jawapan ringkas tersebut memberi tamparan kepada Najib, jangan cuba menjolok sarang tabuan,” kata Haji Yahaya.


PERTIKAI PERMIT KDN YANG DIBERI
LAPORAN MEDIA MENJELANG PILIHANRAYA


Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz mempertikai kewibawaan Kementerian Dalam Negeri memberi permit KDN kepada media yang bertindak menjadi ‘terompet’ Barisan Nasional (BN), sedangkan ianya bukan ‘organ’ parti berkenaan. Malah kata Dato’ Kamal Amir, TV3 secara tak beretika terbabit berkempen dengan menyiarkan iklan memangkah lambang ‘dacing’. Serentak dengan itu Dato’ Kamal Amir menggesa rakyat Malaysia jangan menonton TV dalam tempoh sehingga 8 Mac 2008, sebagai ‘protes senyap’ kepada kerajaan yang menyalah gunakan kuasa memperalat media, sedangkan berdasarkan permit KDN ianya adalah untuk bacaan umum bukan menjadi ‘organ’ BN.


Mengulas mengenai laporan Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi menyebut peruntukan RM590 juta dalam Rancangan Malaysia Ke 9 (RMK9) bagi tujuan membasmi kemiskinan tegar, Dato’ Kamal Amir sudah menjadi amalan BN begitu ‘pemurah’ apabila menjelang pilihanraya. Sebaliknya banyak projek RMK8 pun masih belum dilaksanakan, apatah lagi dengan RMK9. Dato’ Kamal Amir yang juga bekas Exco Pergerakan Pemuda UMNO sekitar dekad 1980-an mengakui, sebagai ahli UMNO beliau tak bimbang akan diberi ‘surat tunjuk sebab’ apabila berakhir pilihanraya 8 Mac nanti. “Memang saya tak bimbang dengan ‘surat tunjuk sebab’, tetapi saya bimbang apa akan jadi kepada generasi Melayu akan datang,” beritahu Dato’ Kamal Amir.INFO SASTERA & BUDAYA:


PERUNTUKAN DANA RM5 JUTA
PENULIS MASIH DISELUBUNG GELAP


Berikutan penjelasan Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KeKWa) Dato’ Seri Dr Rais Yatim mengenai peruntukan dana RM5 juta kepada penulis yang disalur kepada Perpustakaan Negara, kalangan penulis-penulis masih diselubungi kegelapan kata novelis dan aktivis budaya Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah. Ketika melancarkan Akademi Buku Malaysia hari ini (29 Februari 2008), Dato’ Seri Dr Rais mengulangi kenyataannya berhubung keprihatinan kerajaan membantu penulis-penulis dengan memberi terus karya-karya mereka dengan peruntukan RM25,000 bagi satu judul buku. Menurut Dato’ Seri Dr Rais berbeza di barat, penulis sperti J.K. Rawling yang menghasil buku-buku misteri siri ‘Harry Poter’ mampu menjadi jutawan, kerana ‘budaya membaca’ yang menjadi amalan masyarakat di barat.


“Kita bersetuju dengan Dato’ Seri Dr Rais mengenai ‘budaya membaca’ di barat, sebaliknya di Malaysia kita berhadapan dengan ‘budaya eksploitasi’,” beritahu Dato’ Dr Mohd Mansor yang juga pakar kaunseling dan bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM. Katanya, RM25,000 yang diperuntukkan oleh KeKWa menerusi Perpustakaan Negara, memberi tiket kepada penerbit menetapkan 20% sahaja kepada penulis atau sejumlah RM5,000. Pihak penerbit menganggap kos cetak dan pra penerbitan perlu dilunaskan, sedangkan mereka sudah memasarkan karya terbabit sebelumnya dengan tak pernah membayar ‘pendahuluan’ kepada penulis, katanya lagi. “Pihak PRIMA menerima banyak rungutan daripada penulis-penulis muda yang karya mereka dipilih oleh pihak Perpustakaan Negara,” beritahu Dato’ Dr Mohd Mansor.


KOMENTAR
bersama Pak Parjo.


BANYAK MASJID AKAN DIBINA
JOHOR BERI PERUNUTKAN RM45.3j.Syahdan kata sahibul hikayat akan dibina 30 buah masjid baru, dan sebahagian lagi akan diubah suai dengan peruntukan RM45.3 juta di negeri Melayu yang dinamakan Johor itu. Maka diberitahu oleh Pengarah Majlis Agama Islam Johor (Maij), Dato’ Zalil Baron kepada sekalian hamba rakyat seperti disuratkan oleh para perawi hari ini jua (29 Februari 2008), adapun pembinaan masjid-masjid itu ialah berasaskan kepada empat sumber iaitu kerajaan Pusat, kerajaan negeri, Maij dan Tabung Pembangunan Masjid. Alhamdullillah! Sebermula akan negeri Johor itu dikatakan kepada fakir pernah jua dilanda banjir besar menyebabkan kerugian berjuta-juta ringgit apabila prasarana musnah semusnah-musnahnya yang ditakrif oleh orang-orang besar sebagai ‘bencana alam’.Sekali persetua akan Sultan Mansor Syah itu tak berkenan lagi dengan istana lama tempat Hang Jebat dibunuh oleh Hang Tuah. Maka dititahlah Bendahara Paduka Raja Tun Perak membina istana baru yang lebih hebat bagi menjadi menjadi mercu tanda kebesaran kerajaan Melaka, adanya. Setelah mustaidlah segalanya maka anak tuan-tuan semuanya bekerjalah siang dan malam membina istana baru dengan empat sumber untuk mencari dana iaitu perbendaharaan, pembesar-pembesar, cukai dari pedagang-pedagang dan sumbangan hamba rakyat. Astaga! Beberapa lamanya siaplah istana baru itu, dengan menaranya berkilau-kilau seperti kaca bercahaya. Dengan takdir Allah pada suatu hari terbakarlah istana Sultan Mansor Syah berpunca daripada kilauan kaca di bumbung menara seperti yang disuratkan oleh:
HIDUP BAHASA MELAYU!