Sunday, December 30, 2007

JAWATANKUASA AD-HOD WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)DARI LAMAN BLOG:


TETAMU DALAM MAJLIS KAHWIN
SEDIH DENGAN ISU BENAZIR BHUTTOAssalamualaikum,


SELAMAT TAHUN BARU menjelang 1 Januari 2008. Hari ini (30 Disember 2007), Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz mengadakan majlis perkahwinan adik iparnya di Lot 478, Jalan Laksamana 4, Kampung Laksamana, Batu Caves. Majlis yang sederhana tetapi tetap meriah, hampir mengelirukan tetamu kerana di Lorong 3, Jalan Laksamana juga majlis perkahwinan turut diadakan. Malah aktivis PRIMA Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah bersama keluarganya sudah memberhentikan kereta untuk menghadiri majlis perkahwinan di Jalan Laksamana 3. Aduhai! Memang musim cuti penggal persekolahan, ramai yang mengambil kesempatan mengadakan majlis kahwin, hingga Dato’ Dr Mohd Mansor dan Aspan Alias juga tergesa-gesa untuk menghadiri majlis kahwin yang lain pula.Bagaimanapun kemeriahan majlis kahwin, kalangan tetamu sentuh juga insiden yang membabitkan pembunuhan bekas Perdana Menteri Pakistan, Benazir Bhutto hingga ianya menimbulkan reaksi di seluruh dunia. PRIMA tetap menolak sebarang politik keganasan dalam mencapai agenda mendominasi kuasa, malah sekiranya insiden di Pakistan itu menimpa George W. Bush juga, PRIMA akan memberikan simpati kepada Presiden Amerika Syarikat (AS) itu. Secara tegas PRIMA tak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang menjadikan ‘politik ganas’ sebagai agenda, apalagi pihak yang berkuasa melaksanakan keganasan untuk menghalang rakyat daripada bersuara menuntut keadilan.Benazir Bhutto, 54 yang terbunuh dalam serangan ganas pada 27 Disember 2007 secara fizikal sekadar seorang wanita yang tak segagah mana, sekalipun jiwanya cekal, kental dan anjal. Barangkali! Ketika menerima laporan mengenai pembunuhan ke atas Benazir Butto, saya sedang menikmati makanan di Retoran Mac Donald di Seri Gombak bersama pimpinan Puteri UMNO Bahagian Gombak, Nilly Wahida Omar kira-kira jam 9.30 malam (Benazir meninggal dunia di hospital jam 6.16 petang waktu Pakistan dan 9.16 malam waktu Malaysia). Nilly pula menerima panggilan telefon dari emaknya, Hajjah Fauziah Raof yang mengikuti perkembangan tersebut di TV.

Tetapi begitulah senario pilitik di bumi benua kecil berkenaan sejak bebas dari penjajah Inggeris tahun 1947, apabila keganasan memisahkan sempadan negara India dan Pakistan. Berikutnya berlaku pula pembunuhan ke atas Mahatma Ghandi yang merelakan persempadanan India-Pakistan; seterusnya Zulfiqar Ali Bhutto pula digulingkan oleh Jeneral Zia Ul-Haq selepas persempadanan Pakistan Timur (kemudian dikenali dengan nama baru Bangladesh) direstui pentadbiran Ali Butto. Mujibur Rahman yang turut mengasaskan Bangladesh juga menerima risiko pembunuhan apabila menjadi Presiden Bangladesh yang pertama. Sebelum itu Ali Bhutto digantung sampai mati oleh Zia Ul-Haq, ketika pemimpin-pemimpin dunia berusaha mendapatkan pengampunan.


Zia Ul-Haq yang berbangga kerana membunuh Ali Bhutto yang dianggap pro AS juga menerima musibah, apabila pesawatnya meletup di udara menyebabkan beliau menjadi Presiden yang hilang tak berkubur. Perdana Menteri India, Indira Ghandi juga dibunuh setelah pimpinannya dikecam hebat; sebaliknya anak beliau Rajiv Ghandi pula dibunuh ketika menerima sanjungan majoriti rakyat India. Entahlah! Bandranaike juga dibunuh ketika menjadi Perdana Menteri Ceylon (kemudian ditukar kepada Sri Lanka), sebaliknya menampilkan isterinya Puan Bandranaike sebagai Perdana Menteri wanita yang pertama di dunia! Benua kecil India yang merangkumi Pakistan, India dan Sri Lanka meneruskan lanskap politik yang menakutkan, mengecutkan dan mengerutkan. Alahai!-Pak Dharma.


INFO HAK ASASI MANUSIA:LANGKAH MAKSIMUM PERLU
HALANG PUAK PELAMPAU DIGERAKKANPengerusi Telapak Budaya Gombak (Telapak), Omar Sudi Abdul Manan mendesak kerajaan mengambil langkah pemantauan secara maksimum bagi menghalang sebarang usaha ‘puak pelampau’ menggerakkan aktiviti mereka. Ketika menghubungi sekretariat PRIMA semalam (29 Disember 2007) selepas menghadiri satu perjumpaan UMNO di Kuala Selangor, Omar Sudi memberitahu puak pelampau berhasrat menubuhkan aktiviti budaya dalam usaha mengaburi mata masyarakat, berikutan langkah kumpulan tertentu mahu mewujudkan ‘Pusat Kebudayaan Batu Caves’ yang menjadikan kuil di situ sebagai markas. “Gerakan budaya perlulah dipantau oleh kementerian kebudayaan, kesenian dan warisan supaya ianya mencerminkan kebudayaan nasional sebenar,” katanya.Menurut Omar Sudi, ‘Telapak’ ditubuhkan berasaskan kebudayaan nasional, justeru setiap aktivis budaya boleh menyertainya dengan mneolak sebarang prasangka kaum yang bertentangan dengan integriti nasional. Kata Omar Sudi lagi, Pusat Kebudayaan Batu Caves yang mahu dilaksanakan oleh pihak tertentu tak perlu lagi, kerana ‘Telapak’ mampu menggerakkan aktiviti kebudayaan dengan lebih pofesional. Justeru jelas Omar Sudi, ‘Telapak’ menolak sebarang usaha memecah belahkan rakyat menerusi penubuhan ‘Pusat Kebudayaan Batu Caves’ yang tak menepati ciri-ciri kebudayaan nasional yang dipupuk mengikut perancangan kementerian kebudayaan, kesenian dan warisan.


Di bawah Dato’ Seri Rais Yatim, kementerian kebudayaan, kesenian dan warisan sudah melaksanakan program kebudayaan nasional, justeru tak perlu lagi dibentuk ‘Pusat Kebudayaan Batu Caves’,” beritahu Omar Sudi selanjutnya. Menurut sumber, kumpulan tertentu dikatakan merancang menubuhkan gerakan budaya ‘Pusat Kebudayaan Batu Caves’ bagi meneruskan agenda, selepas pemantauan dibuat terhadap demonstrasi yang menimbulkan kebimbangan majoriti rakyat tak mampu diteruskan. Berikutan pemantauan yang dibuat bagi membendung demonstrasi hingga menjerumuskan kepada keganasan, kumpulan itu dikatakan cuba mengalihkan perhatian kepada aktiviti budaya.PAKATAN HADAPI PILIHANRAYA
PULAU PINANG DIJADIKAN ‘CAGARAN’


Pakatan pembangkang bagi menghadapi pilihanraya akan datang dengan menjadikan Pulau Pinang sebagai ‘cagaran’ dianggap tak memberi manfaat kepada sebarang gerakan pembaharuan yang cuba diterapkan. Serentak dengan itu Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Dato’ Seri Anwar Ibrahim diminta berterus terang sama ada pihaknya bersetuju menyerahkan Pulau Pinang kepada pihak lain yang bukan daripada pimpinan Melayu atau mengekalkan agenda pembaharuan kepada pimpinan negara. Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz meragui pakatan pembangkang yang dikatakan mahu menjadikan Pulau Pinang sebagai ‘cagaran’ bagi mendapatkan kerjasama DAP dalam menghadapi pilihanraya akan datang.Menurut Dato’ Kamal Amir, beliau bersedia menemui Dato’ Seri Anwar bagi meminta penjelasan mengenai langkah pakatan pembangkang menawarkan Pulau Pinang kepada DAP, bagi menjalin kerjasama dalam pilihanraya akan datang. Kata Dato’ Kamal Amir, ianya tak banyak memberi manfaat kepada agenda pembaharuan sebaliknya akan meletakkan PKR dalam dilema seperti dialami PSM46 pada dekad 1990-an, apabila DAP menerima ‘tuah’ sedangkan pakatan pembangkang yang lain dilanda ‘musibah’. “Malah bagi orang Melayu Pulau Pinang sendiri, tak banyak boleh membantu mereka sekalipun berlaku perubahan dalam pimpinan kerajaan negeri seperti yang diharapkan oleh pakatan pembangkang,” jelas Dato’ Kamal Amir selanjutnya.


Bagaimanapun Dato’ Kamal Amir mengakui, keterampilan Dato’ Seri Anwar dalam pimpinan memang dikagumi oleh orang Melayu, tetapi anjakan paradigma masih sukar dibendung seperti keperihalan Dato’ Onn Jaafar pada dekad 1950-an. Seterusnya beliau mengulangi pendekatan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu yang bersalah bukannya UMNO, sebaliknya pemimpin-pemimpin tertentu yang ‘lupa daratan’, ‘mabuk daratan’ dan ‘lintah daratan’. Kata Dato’ Kamal Amir lagi, membantu DAP bagi memenangi banyak kerusi di Pulau Pinang, sekadar perhitungan ‘jangka pendek’ seperti Tan Sri Dr Tan Chee Khoon pernah lakukan ketika membantu Tun Dr Lim Chong Eu pada pilihanraya 1969.PERANG DI NEGERI PERLIS BERMULA
GELANGGANG DIBUKA MENJELANG PILIHANRAYA


Pendedahan terbuka Setiausaha Agung UMNO, Dato’ Seri Mohd Radzi Sheikh Ahmad mengenai krisis di negeri Perlis merupakan serangan peribadi terhadap Dato’ Seri Shahidan Kassim selaku Menteri Besar dan Pengerusi Perhubungan UMNO. Bekas pimpinan PSM46 di Negeri Sembilan, Sdr Aspan Alias ketika mengulas laporan media arus perdana hari ini (30 Disember 2007) menyifatkan, Dato’ Radzi tak akan bersuara sekiranya bukan restu daripada pimpinan tertinggi. “Justeru ianya menunjukkan pimpinan tertinggi mahukan Dato’ Shahidan berundur atau dimalukan seperti dihadapi oleh bekas Menteri Besar Negeri Sembilan Tan Sri Isa Samad,” beritahu Sdr Aspan sewaktu ditemui di majlis perkahwinan keluarga jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir di Batu Caves.


Sdr Aspan yang juga pengendali laman blog mengakui membuat panggilan telefon peribadi kepada Dato’ Radzi pagi ini (30 Disember 2007), tetapi tak menerima respons daripada Setiausaha Agung UMNO itu. Sambil mendedahkan insiden di Terengganu pada dekad 1980-an, apabila Tengku Razaleigh mengadakan perjumpaan ‘Team B’, Sdr Aspan turut menjelaskan Dato’ Radzi antara yang hadir bersama Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Tun Musa Hitam, Dato’ Seri Rais Yatim, Dato’ Manan Othman, Ibrahim Azmi dan ramai lagi dengan ucapan yang berapi-api. “Tak hairanlah kalau Dato’ Radzi secara terbuka mengkritik Dato’ Shahidan, sama juga seperti insiden di Terengganu dulu,” ujarnya.


INFO SASTERA & BUDAYA:

PROGRAM UNTUK MANFAAT PENULIS
‘LUKAH MAUT TERUS MENUNGGU MANGSA’!


PRIMA mengalu-alukan program Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KeKWa) membeli terus hasil karya penulis bagi dimanfaatkan bersama, kata aktivisnya Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah. Beliau yang juga bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM mengakui, usaha KeKWa di bawah menterinya Dato’ Seri Rais Yatim bagi memanfaatkan program ‘Perpustakaan Desa’ dengan membeli terus karya-karya penulis yang diberi peruntukan RM25,000 setiap judul, secara fizikal membantu penulis-penulis terbabit menghasilkan karya-karya mereka. “Sebaliknya mereka masih juga berhadapan dengan ‘lukah maut menunggu mangsa’ yang dipasang oleh penerbit,” beritahu Dato’ Dr Mohd Mansor yang juga novelis prolifik sekitar dekad 1980-an.Menurut Dato’ Dr Mohd Mansor beberapa orang penulis muda yang ditemuinya ketika ke pejabat Perpustakaan Negara (PNM) baru-baru ini memberi tahu, mereka sekadar menerima 15-20% sahaja daripada sejumlah RM25,000 yang diperuntukkan bagi setiap judul karya. Pihak penerbit dikatakan ‘memasang lukah maut’ dengan menetapkan 35% bagi kos cetak, 35% bagi komisyen pembekal, di samping 10-15% ialah kos pra-cetak yang dilakukan oleh penerbit. Logiknya, kata Dato’ Dr Mohd Mansor 35% sebagai komisyen pembekal sudah tak berfungsi apabila PNM membeli secara terus daripada para penulis karya terbabit.


Begitu juga kos pra-cetak sudah dilangsaikan apabila cetakan pertama dibuat, lainlah kalau penerbit sekadar mencetak lima naskhah sahaja iaitu bagi dihantar kepada PNM sebagai prosedur dalam akta perpustakaan,” jelas Dato’ Dr Mohd Mansor. Seterusnya Dato’ Dr Mohd Mansor memberitahu kos cetak sepatutnya tak menjadi beban kepada penerbit, malah tak mungkin menjangkau hingga 35% atau RM8,750. Katanya, adalah mustahil kos cetak hingga RM7 atau RM8 senaskhah bagi 1,000 naskhah, kerana ianya dianggarkan RM4 atau RM5 sahaja bagi buku setebal 200 halaman. “Pihak PRIMA akan membuat cadangan balas kepada KeKWa bagi mencari formula berkesan mengatasi isu penerbit dan penulis ini,” menurut Dato’ Dr Mohd Mansor.


KOMENTAR
bersama Pak Parjo


PERIHAL ‘TREK REKOD’ BERSAING
AMARAN KEPADA PENCETUS HURU HARA


Syahdan berkatalah Dato’ Seri Najib Tun Razak di Kota Kinabalu fasal amaran kerajaan kepada mereka yang mencetuskan huru hara, hingga tersebutlah peristiwa 13 Mei 1969 apabila ayahnya Allahyarham Tun Abdul Razak menjadi Pengarah Majlis Gerakan Negara (Mageran). Maka dirawikan oleh mereka yang menyurat akan politik Melayu, ketika itu gamaknya Dato’ Najib berusia 16 tahun sahaja seperti disebut Dato’ Bentara Mangkubumi dalam filem ‘Musang Berjanggut’: “Memang patik belajar ilmu haiwan, tapi patik belum khatam, tuanku!”. Begitulah! Maka berkatalah lagi Dato’ Najib, pembangkang tak mempunyai ‘trek rekod’ untuk bersaing dengan BN.


Sebermula tak tahulah ‘trek rekod’ mahupun ‘janji manis’ pembangkang yang disebut oleh Dato’ Najib, kerana fakir diberitahu oleh perawi-perawi yang menyuratkan akhbar, Dato’ Najib yang berjanji fasal bantuan tsunami di Pulau Pinang. Syahdan, sehingga hari raya lalu (atau selepas dua tahun) barulah mereka menerima bantuan rumah, setelah Pak Lah bersuara. Diceterakan oleh orang empunya ceritera bahawa alkisah berjanjilah Dato’ Najib di Kota Kinabalu semalam (29 Disember 2007), perubahan dan pembangunan di Sabah akan menjadi lebih rancak untuk dinikmati penduduk negeri itu apabila Koridor Pembangunan Sabah (KPS) dilancarkan kelak. Heh heh heh!


Syahdan akan ‘trek rekod’ dan janji manis Dato’ Harun Idris semasa menjadi Menteri Besar Selangor (1964-1972), maka ramailah orang Melayu berhijrah ke kota Kuala Lumpur, hingga tersibarlah berita ke seluruh negara Dato’ Harun itu disayangi orang Melayu. Bukan sahaja ‘politik setinggan’ mampu memberi peluang orang Melayu miliki lot-lot tanah di bandar, malah disebut orang hingga ke hari ini akan jasa dan trek rekod akan Dato’ Menteri Besar Selangor yang tak terhitungkan. Syahdan berlakulah akan pilihanraya kecil di Ampang Jaya pada dekad 1980-an, maka kalahlah Dato’ Menteri Besar itu di kawasan yang majoritinya 60% pengundi Melayu yang menyayanginya.
Lalu fakir mahu menyuratkan akan ceritera orang dahulukala di dalam ‘Kitab Melayu’ akan Seri Maharaja Tun Mutahir bin Seri Nara Diraja Tun Ali bin Mani Purindam akan trek rekodnya semasa menjadi Temenggung, adanya. Maka masyghullah seisi rakyat negeri Melaka akan pencuri menjadi-jadi, hingga Sultan Alauddin Riayat Syah menyamar bersama Hang Isap pada suatu malam. Apabila ditanya kepada Seri Maharaja Tun Mutahir, maka keluarlah dia pada suatu malam, akan siapa sahaja ditemui lalu diparangnya. Salah seorang yang diparang oleh Seri Maharaja Tun Mutahir putus tangannya, lalu tersangkut pada alang pintu kedai. Akan Seri Maharaja Tun Mutahir itu tak kira pencuri atau bukan, diparangnya asal sahaja keluar waktu malam kerana mahukan trek rekod yang baik seperti disebut oleh:

HIDUP BAHASA MELAYU!