Monday, April 6, 2009

KOMENTAR...

Penitir canang berkeliling negeri:
Mahu menangkan anak buah Orangkaya

Sebermula sekalian orang banyak diberitahu oleh Orangkaya Perdana Menteri yang baru tiga hari sahaja di atas peterana, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak bahawasannya calon Orangkaya di Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Air hendaklah dimenangkan. Arakian segala penitir canang juga pergilah berkeliling negeri memberitahu sekalian orang banyak supaya memilih anak-anak buah Orangkaya Dato' Seri Najib. Maka keesokan hari 11 Rabiulakhir 1430 (7 April 2009) akan turunlah sekalian rakyat jelata di Bukit Gantang (Perak), Bukit Selambau (Kedah) dan di batang Air (Sarawak) memilih Orangkaya masing-masing kerana tiadalah mereka mengetahui Allah SWT itu mempunyai rencana juga, adanya.

Syahdan pada zaman dahulukala sirih daripada puan raja itu terlalu mulia; tiada barang-barang orang dianugerahkan raja; barangsiapa dianugerahi raja sirih daripada puan itu, tanda kurnia akan orang itu. Telah demikian fikir Tun Isap, maka ia pun berbalik ke rumah Tun Dewi, lalu dinaikinya, ditikamnya Tun Ali (gerangannya bukanlah Ali Rustam yang dilarang bertanding jawatan tertinggi harakah Melayu) tengah duduk, kena dadanya lalu mati. Telah Tun Ali sudah mati, maka Tun Isap pun turun menghadap Sultan Mahmud Shah. Maka orang pun gemparlah Tun Ali dibunuh, tetapi tak segempar Ali Rustam dilarang bertanding seperti disebut dalam 'Kitab Melayu' oleh:HIDUP BAHASA MELAYU!

DARI LAMAN BLOG...


Kempen secara tak langsung:
Kebencian tetap kebencian Melayu

Assalamualaikum,

Malam ini (6 April 2009) jam 12.00 malam, tak boleh lagi berceramah bagi tiga kawasan pilihanraya kecil di Parlimen Bukit Gantang (Perak), DUN Bukit Selambau (Kedah) dan DUN Batang Air (Sarawak). Kempen terakhir akan digunakan oleh BN menerusi media elektronik sama ada TV dan radio, bagi menarik pengundi. Di Bukit Gantang bukan sahaja media elektronik, malah penjawat awam juga diheret sama bagi membantu kempen BN. Mufti Perak Dato' Harussani misalnya, diheret fasal Ahli Parlimen bukan Melayu menggunakan ayat al-Quran.

Setiausaha Kerajaan Negeri juga dikerah untuk bersuara dengan menuntut kereta rasmi MB dipulangkan atau tindakan akan diambil. Satu ketika (kalau individu terbabit dah lupa) Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dato' Seri Nazri Aziz pernah memberi amaran kepada pegawai BPR (sekarang SPRM) apabila membuat kenyataan media: Siapa awak (penjawat awam) mahu lawan taukeh (menteri)? Barangkali Setiausaha Kerajaan Negeri Perak terlupa insiden Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan menerima padah berikutan kemangkatan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan pada Disember 2008, kerana mendahului pihak lain membuat pengumuman.

Penjawat awam boleh menggunakan media untuk menyebelahi mana-mana parti politik, asal sahaja meletakkan jawatan di samping menyertai politik. Mendesak Ir Muhammad Nizar serahkan kereta MB (ketika kes masih lagi di mahkamah bagi menentukan status Zambry Kadir), amat jelas penjawat awam terbabit memihak, menyebabkan kebencian rakyat kepada UMNO semakin meningkat. Setiausaha Kerajaan Negeri Perak perlu memikul tanggungjawab apabila kebencian pengundi di Bukit Gantang akan meletakkan calon UMNO heh heh heh!

Ketika Ketua Pemuda UMNO menjadi persona-non=grata di Bukit Gantang, Presiden MIC Dato' Seri Samy Vellu tak dikehendaki di Bukit Selambau, Presiden PBB Tan Sri Taib Mahmud beban kepada BN di Batang Air - Setiausaha Kerajaan Negeri Perak dan Mufti Perak turut diheret untuk kempen-kempen secara tak langsung di TV, mudah-mudahan kebencian rakyat dan orang Melayu bertambah-tambah kepada UMNO. Justeru ianya menjadi signal kepada Najib, Muhyiddin, Zahid Hamidi, Hishamuddin dan Shafie Apdal - UMNO bukanlah Melayu, dan Melayu adalah Melayu!

-Pak Dharma

UNDI HAK ANDA...


Pilihanraya Kecil 7 April 2009


Parlimen Bukit Gantang (Perak)

DUN Bukit Selambau (Kedah)

DUN Batang Air (Sarawak)

PAS


PKR


BN

Seruan Pimpinan PRIMA:

UNDI CALON, BUKAN UNDI PARTI!

SEKELUMIT DARI SASTERAWAN NEGARA...

WAWANCARA ? DENGAN ++

? Bagaimana dengan status bangsa Melayu sekarang ini dari segi semangat nasionalisme di kalangan pada pemimpin utama kita?
++ Segala-galanya musnah dan reput. Nasioanlisme sudah terhakis; diganti secara melulu dengan seklularisme. Agama sudah terhakis diganti dengan materialisme yang melimpah ruah. Islam sudah terhakis, diganti dengan slogan Islam Hadhari dengan berbagai takaluf (berlebihan) dan tasyannuk (tokok tambah). Ukhrawi dengan segala keabdian diganti dengan duniawi yang serba sementara, sorak sorai. Para pemimpin kita asyik bersenda-gurau dan melatah.

? Maksud saudara musnah dan reput kerana penyelewengan?

++ Musnah dan reput kerana limpahruah kekayaan dan kemakmuran yang tak terjamin kesahihannya. Semuanya korap dan seleweng.

? Bagaimana dengan perjuangan Bahasa Melayu? Pelajaran Matematik dan Sains umpamanya masih kekal dalam bahasa Inggeris.

++ Perjuangan Bahasa Melayu memang perlu diteruskan dan Matematik serta Sains patut kembali diajar dalam BM tapi perjuangan Bahasa Melayu ini bukan titik-tolak perjuangan Bahasa Melayu yang pokok. Ia hanya secondary saja.

? Apa yang pokoknya.

++ Keimanan dan ketaqwaan yang diabaikan dan diremehtemehkan selama ini, yang hanya riuh dengan slogan saja. Buat apa kita bermegah dengan BM sedangkan status kita sebagai mukmin sebagai umat Islam keliru dan menjadi remeh-temeh, kerdil dan kontot. Buat apa kita bermegah dengan BM sedangkan bangsa kita berkehendak dengan rasuah, dengan jenayah yang tak habis-habis, dengan seks dan pelacuran yang terdedah, terbolos dan terbuka, dengan pembuangan bayi dan kemusnahan zuriat, dengan para pemimpin yang tak tahu malu dengan dadah dengan pendedahan aurat yang berleluasa.

? Apa lagi yang patut diutamakan selain bahasa Melayu

++ Banyak. Politik sekarang adalah politik pecahbelah dan politik murahan yang hanya mementingkan kuasa dan perut saja. Para pemimpin kita lebih banyak berjuang untuk diri dan sukusakat mereka dan sanggup membuat apa saja demi untuk kuasa.

? Ada jalan keluar dari kemelut sebegini teruk?

++ Kembali kepada Allah dalam ertikata yang sebenar. Kembali beriman dan bertaqwa. Hapuskan sekularisme dan uruskan materialisme dengan mengikut tuntutan syariat.

? Caranya?

++ Kembali kepada al-Quran dan al-Sunnah dalam erti kata menjalankan suruhan-Nya dan menolak larangan-Nya. Berseronok dengan berita gembira-Nya dan berdukalara dengan ancaman-Nya. Pelajari dari kiasan-Nya dan perumpamaan-Nya dan cerita nikmatnya yang terlalu banyak dalam kitab-Nya. Pelajari cerita zaman silamnya yang terakam dalam Furqan-Nya.

? Lebih khusus lagi caranya untuk kembali kepada al-Quran dan al-Sunnah.

++ Antaranya mendekati kaedah-kaedah ala Sufistik supaya lebih mendekati dan memahami alam metafizika. Beri kursus pendek kepada setiap individu terutama para pemimpin supaya sering mengingati mati dan membuat persediaan, untuk menghadapinya kerana inilah pesanan Rasullullah SAW untuk menjadi orang yang pandai lagi bijaksana. Bawa mereka berzuhud, menjadi duniawi bukan sebagai matlamat tapi sebagai keperluan untuk meneruskan perjalanan menuju kebahagiaan yang abadi.

Ajak mereka berqanaah, berpuas dengan rezeki yang ada. Bawa mereka bertafakur tentang keajaiban dan kerahsiaan penciptaan-Nya. Bawa mereka muraqabah (sentiasa teguh hati kepada Allah sebagai satu-satunya sumber pertolongan), kekalkan imuninasi (kekebalan ketaqwaan), pegang pada tali Allah dan jangan bertasyannuk (tokok tambah) dan jangan bertakalluf (melampaui batasan). Kursus mereka dengan makna-makna istilah yang sebenar seperti apa itu keuntungan yang sejati dan apa itu kerugian yang sebenar?

Apa itu Aflaha (keuntungan), apa itu ilim sakinah (ketenangan) dan mutmainnah (tenteram hati), apa itu al-amnu (keamanan hati) As-salam (sejahtera), yastabsyir (kegembiraan yang sebenar) dan apa itu Su'idu (kebahagian yang sebenar)

(SN Profesor Emertitus Dato' Shahnon Ahmad, bekas Ahli Parlimen Sik dari PAS adalah sasterawan besar Melayu yang dianggap oleh Tun Abdul Razak sebagai Victor Hugo Malaysia. Karya-karyanya menjadi idola penulis-penulis muda)

SURAT DARI YASSINSALLEH...


Elakkan jadi warga tolol:
Bangkit selamatkan maruah

Esok April 7, 09. Salam sejahtera pada seluruh kerabatku anak bangsa Malaysia, warga: Batang Air, Bukit Gantang dan Bukit Selambau. Esok April 7, 09 kalian akan mempertaruhkan hak, maruah dan harga diri. Pilihan kalian adalah tempahan nasib masa depan cucu cicitmu. Keputusan kalian adalah penngakuan kebijaksanaan atau mengakurkan ketololanmu. Pilihan kalian adalah maruah atau rasuah menerima atau menolak kezaliman; menjadi kerbau atau lembu atau beruk makye dungu. Undi kalian adalah nilai darjatmu selaku rakyat negara berperlembagaan, selaku rakyat beragama dan bertamaddun selaku rakyat yang tidak tolol dan bahlol.

Selamat memilih untuk manifestasikan nurainimu, duhai para kerabatku Anak Bangsa Malaysia. Amal Makruf Nahi Mungkarkah atau membuangkan pakaianmu untuk dianggap sopan oleh masyarakat orang-orang telanjang. April 6, 09 aku di Bukit Selambau kini, aku sedang membakar fatamorgana. Esok sama-sama kita menunggu dengan harapan melihat kebangkitan suara rakyat, setelah sekian lama 'mati kerana takut'! April 3, 09 rakyat Malaysia semakin dikelirukan dengan kekalutan UMNO, keserabutan PM baru dan kebobrokan mimpi yang dihantui igau menakutkan. Warga Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Air bangkitlah dengan semangat selamatkan maruah negara!


-Yassinsalleh
Bukit Selambau, Kedah
April 6, 09.