Monday, May 25, 2009

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo..
.
Jenaka Melayu Pak Kaduk
Ayam menang kampung tergadai
Sebermula sekalian orang banyak merasa terhibur dengan cerita jenaka Melayu 'Pak Kaduk' kerana ayamnya menang, tetapi kampung pula tergadai. Adapun 'Pak Kaduk' itu kononnya di negeri Perak. Arakian menepuk-nepuk dada Pak Kaduk kerana menang bersabung di depan tiga penghulu, tetapi tak menyedari kokok ayamnya berderai-derai, ketika ekor bergelumang taik. Hatta sekali persetua dibuat orang banyak cerita penglipur lara, maka seorang penduduk kampung pun memakai dirinya seperti Pak Kaduk. Arakian berjalan-jalan ia menunjukkan dirinya kepada Pak Kaduk sebenar yang masih tak menyedari ayamnya menang tetapi kampung tergadai itu. (Gambar ihsan laman blog http://www.biaqpila.blogspot.com/)

Syahdan sekali persetua Bendahara Seri Maharaja duduk dihadap orang banyak. Maka kata bendahara pada segala orang yang menghadap itu, "Mana baik hamba dengan si Hassan?". Maka sembah segala orang itu, "Baik juga dato' daripada anakanda." Maka kata bendahara, "Salah sekali kata tuan hamba itu, kerana hamba ada bercermin pada mata beta. Baik juga si Hassan kerana ia orang muda, tetapi termanis hamba sedikit." Arakian tahulah Bendahara Seri Maharaja orang banyak itu memuji-muji apabila di depannya, kalau di belakang sudah tentu dikeji oleh mereka. Sebab itu dibuat budak-budak nyanyi:

Mana barang intan berlian
hendak meminang memandai-mandai
Apa kurangnya dato' sekalian
ayam menang kampung tergadai

Maka oleh segala orang banyak disuratkan dalam 'Kitab Melayu' seperti disebut:HIDUP BAHASA MELAYU

DARI LAMAN BLOG


Perilaku pemerintah zalim:
Apabila ikut telunjuk isterinya

Isu pemerintah yang pongah, bongah dan congah memang wujud sejak sirah anbia adalah berkaitan dengan persekitaran dalam rumah tangganya. Kalau menonton filem 'The Ten Commandments' (1959) lakonan Charlton Heston dan Yul Brynner (gambar), kita ditampikan dengan watak Ramses bertukar menjadi bengis apabila dipengaruhi isterinya. Ramses sanggup mempertaruh nyawa rakyatnya mengejar Moses ke tepi Laut Merah, apabila dicabar oleh isterinya memenggal kepala Moses dengan pedangnya sendiri bagi membalas dendam kematian anak mereka diselaputi asap hijau.

Napoleon Bonarparte pemerintah Perancis sekitar abad ke 19 juga menjadi ganas apabila dipengaruhi isterinya Josephine Braunhanis (gambar) seorang janda yang berjaya memikat hatinya. Josephine yang lahir di tengah keluarga peladang di Indies Barat sudah mempunyai dua anak sebelum berkahwin dengan Napoleon, tetapi mampu menundukkan pemerintah Perancis itu, hingga dikenali sebagai dikatator. Napoleon yang bermula sebagai pegawai tentera pangkat rendah berjaya meningkatkan kerjayanya sebagai pemrintah tertinggi tentera, di samping menakluk Eropah kerana dorongan Josephine yang dipanggilnya 'Ros'.


Pada dekad 1930-an Adolf Hitler apabila dipilih menjadi Canselor Jerman dilabel sebagai diktator kerana pendekatannya menghancurkan negara-negara jiran. Sebagai ahli politik yang memimpin Parti Pekerja Nasionalis Sosialis Jerman (NAZI), beliau mencapai kemuncak kerjaya dengan dorongan isterinya Eva Braun (gambar pasangan bahagia Hitler-Eva). Apalagi Eva yang suka berbelanja mewah mampu untuk mempengaruhi Adolf Hitler yang digeruni di luar rumah, tetapi menjadi bacul apabila di dalam rumah. Hal yang sama juga berlaku kepada Ferdinand Emanuel Adrian Marcos (Marcos) di Filipina pada dekad 1960-an.

Marcos (gambar, bermesra dengan Emelda) dianggap diktator Filipina pada period moden juga dipengaruhi oleh isterinya Emelda yang banyak mencampuri pentadbiran Filipina. Berikutan nafus sarakahnya membunuh Benigno Aquino pemimpin pembangkang Filpina sekitar dekad 1970-an, rakyat bangkit mengusirnya hingga mati di rantau orang. Dalam sirah kesultanan Melaka, Sultan Mahmud juga bertukar menjadi zalim selepas berkahwin dengan Tun Fatimah anak Bendahara Seri Maharaja. Tun Fatimah janda Tun Ali (anak Tun Tahir, yang juga sepupunya) membuang kandungannya sebagai protes anaknya tak mewarisi takhta. Begitulah!

-Pak Dharma

PUISI

Keluhan Orang Cina

Kita olang sudah kautim
sama UMNO jadi BN
tapi manyak siusah oo!
siang malam selupa
ikut itu Bollywood nyanyi
ada langsing-langsing
um cak cak, um cak cak oo!

Itu olang cakap UMNO
tapi selupa macam MIC
ada LAZAAK ada LEEZAL
ada NAINA
gua manyak geli oo!

Haiya itu latuk seli
lomantik tade nampak oo!
meniaka sikalang
manyak siusah maa
misti kautim sama itu
LEEZAL la LAZAK
la selupa INDIA mali
manyak kuat makan oh!

Dia punya mini
ayoo, manyak siombong
muka taklak siunyum oo
halimau pun takut sama dia
itu macam muka fung sui
manyak sui maa!

-Yassinsalleh
25 Mei 2009
jam 12:57:58
Kuala Lumpur.

CATATAN ANWAR IBRAHIM...

Pertemuan Anwar-Jusuf Kalla:
Berkisar politik dan ekonomi mutakhir

Ketua Pembangkang dan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Dato' Seri Anwar Ibrahim memberitahu pertemuan beliau dengan Naib Presiden Indonesia, Jusuf Kalla semalam (24 Mei 2009) adalah perbincangan berkisar perkembangan politik mutakhir di Indonesia dan Malaysia. Katanya, turut disentuh ialah usaha memperkasakan umat agar tidak terus ketinggalan terutamanya ketika ekonomi dirundung kemelesetan.

Menyentuh plihanraya kecil DUN Penanti, Anwar menegaskan kepada pengundi Penanti bahawa pertarungan masih di antara Pakatan Rakyat dan BN. Perhatikan saja bilamana media UMNO-BN terus mencerca Keadilan dan PR. Bedanya, kali ini mereka mengaku lemah menghadapi tahap kesedaran dan kegigihan rakyat di Permatang Pauh. "Sebelum ini UMNO-BN telah berhempas pulas mengugut dan menghukum rakyat disini dengan menahan banyak projek pembangunan; mencera dan memfitnah saya. Dan kemuncaknya di bulan Ogos tahun lalu, rakyat Permatang Pauh termasuk Penanti telah menghumban mereka," Anwar menambah.

Justeru Anwar mengingatkan, berwaspadalah dengan fitnah dan helah tipudaya mereka. Jentera kita perlu siap siaga, jangan anggap enteng tanpa musuh nyata dan bekerjalah dengan ikhlas dan sekuat daya. "Insya Allah kita akan menobatkan Sdr Mansor sebagai ADUN dan Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang," kata beliau seterusnya.