Sunday, March 23, 2008

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG:


PAS TOLAK JADI MB SELANGOR
KELIBAT KJ MENJELMA DI MANA-MANA


Assalamualaikum,


Sebelum ke majlis perkahwinan anak rakan lama di Padang Balang, Gombak sempat juga saya ke rumah Ketua Penerangan UMNO Bahagian Gombak, Sdr Omar Sudi Abdul Manan di Selayang hari ini (23 Mac 2008). Beliau juga mahu ke Pahang beberapa hari bersama Ketua UMNO Bahagian Gombak Dato’ Ahmad Bujang untuk berihat setelah kekecewaan dengan kekalahan teruk di Parlimen pada pilihanraya 8 Mac 2008 lalu. Kata Omar Sudi, pengalaman selepas pilihanraya 1999 boleh membantu insiden kekalahan pada 2008 ini, iaitu semua pihak dalam UMNO perlu kembali bersatu di samping bekerja kuat. Bagaimanapun beliau mengaku kekalahan pada pilihanraya kali ini lebih terasa menyakitkan hingga sekarang masih menanggung implikasi ‘mimpi ngeri’nya.“Saya nak ke Pahang beberapa hari untuk tenangkan fikiran bersama Dato’ Ahmad Bujang,” beritahu Sdr Omar Sudi. Memang pada pilihanraya baru-baru Dato’ Ahmad gagal mempertahankan DUN Hulu Kelang kepada calon PAS, Shaari Sungip. Aduhai! Bagaimanapun saya difahamkan bukan sahaja UMNO berhadapan dengan kelibat ‘KJ’ (Khairy Jamaluddin), malah PAS juga turut diganggu kelibat KJ (Kamaruddin Jaafar). Justeru Sdr Omar Sudi bertanya sama ada dalam perjumpaan dengan Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo semalam (22 Mac 2008) saya bangkitkan isu KJ dalam PAS atau tidak, kerana dikatakan mempengaruhi banyak keputusan yang dibuat pimpinan PAS selama ini.Mungkin sahaja Sdr Omar Sudi tersilap bertanya, disebabkan Dato’ Seri Dr Khir Toyo pemimpin UMNO Selangor, bukannya PAS. Bagaimanapun sebelumnya terdengar desas desus Dato’ Sri Dr Khir Toyo dikatakan mengambil inisitaif berunding dengan pihak PAS bagi mengadakan kerajaan campuran di Selangor. Kononnya, Dato’ Seri Dr Khir bersedia memberi laluan kepada Dato’ Dr Hassan Ali menduduki kerusi Menteri Besar sekalipun BN mempunyai 20 kerusi berbanding PAS 8 kerusi. Khabarnya pula Dato’ Dr Hassan akan dikenakan tindakan tata tertib apabila mendahului pimpinan Pusat membuat rundingan, di samping Dato’ Sri Dr Khir diminta lepas jawatan Pengerusi Perhubungan Selangor. Entahlah!


Tak sempat pula mahu bertanya kepada Dato’ Seri Dr Khir dalam perjumpaan itu semalam, disebabkan sumber tersebut baru saja diterima hari ini (23 Mac 2008). Dato’ Seri Dr Khir dan Dato’ Dr Hassan sekadar mahu selamatkan negeri Selangor daripada kuasa politik bukan Melayu. Sebelumnya dalam rundingan awal dikatakan pimpinan utama PAS termasuk Tuan Guru Dato’ Nik Aziz, Tuan Guru Dato’ Seri Hadi Awang dan Dato’ Husam Musa sudah memberi ‘lampu hijau’ kepada Dato’ Dr Hassan tetapi ‘KJ’ PAS yang dikatakan pro-Anwar Ibrahim menghalang keputusan tersebut. Maknanya ‘biar padan muka’ UMNO apabila Selangor terlucut kepada persepakatan baru yang memberi ruang dominasi politik kepada bukan Melayu. Heh heh heh!TUN DR M DI MEGA MALL
MASIH GAGAH DAN BERSEMANGATKira-kira jam 6.00 petang hari ini (23 Mac 2008), aktivis PRIMA Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah beritahu beliau terserempak bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bersama isterinya Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali melintasi kawasan di Mega Mall berhampiran PWTC. Kebetulan Dato’ Dr Mohd Mansor menghantar isterinya ke PWTC bagi menghadiri satu majlis, justeru beliau berligar-ligar sahaja di Mega Mall bagi menunggu waktu majlis berkenaan selesai. Sebaik sahaja terserempak Tun Dr M, beliau sempat bertanya khabar sahaja, tetapi melihat bekas PM itu masih sihat, gagah dan bersemangat. “Memang fizikal Tun agak kurus sedikit, tetapi langkahnya masih gagah seolah-olah terus bersemangat,” beritahu Dato’ Dr Mohd Mansor.


Kalau berpeluang memang Dato’ Dr Mohd Mansor mahu juga berbual-bual fasal senario politik sekarang, sebaliknya Tun Dr M sudah menuju ke kereta yang menunggu di luar. Apalagi Dato’ Dr Mohd Mansor memang terkilan dengan lanskap politik di Perak sekarang, kerana sebagai anak Perak yang lama berhijrah ke Pahang, sentimen anak negeri masih kekal di jiwanya. Katanya, parti bukan Melayu yang ‘mahu tunjuk belang’ boleh diberi mesej sekiranya BN yang mempunyai 28 kerusi bersedia bertolak ansur dengan PAS yang mendominasi 6 kerusi. Kalau benar Dato’ Seri Dr Mohd Khir bersedia korbankan kerusi MB, apa salahnya Dato’ Seri Tajol Rosli berkompromi dengan PAS. “Kalau ini berlaku mereka bukan Melayu tak berani nak tuntut jawatan itu jawatan ini dalam kerajaan negeri,” jelas Dato’ Dr Mohd Mansor yang juga pakar kaunseling.

-Pak Dharma.


INFO HAK ASASI MANUSIA:

WANITA UMNO MASIH BELUM OK
RAFIDAH DIMINTA TAK BAWA ‘PIL KHAYAL’


Pengerusi Tetap UMNO Bahagian Gombak, Hajjah Fauziah Raof mengingatkan Ketua Pergerakan Wanita UMNO Dato’ Seri Rafidah Aziz tak memberikan ‘pil khayal’ kepada Presiden UMNO Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi apabila menyifatkan Pergarakan Wanita UMNO sekarang OK. Menurut Hajjah Fauziah, ketika Dato’ Seri Rafidah membuat kenyataan media bersama Naib Ketua Pergerakan Wanita UMNO Dato’ Shahrizat Abdul Jalil baru-baru ini mereka sekadar mahu memberi gambaran kepada Dato’ Seri Abdullah segalanya ‘ok’ seperti sebelum pilihanraya 8 Mac 2008 lalu. “Kalau Pak Lah hanya mahu mendengar laporan ‘molok-molok’ sahaja, sudah tentu UMNO akan terus menangis tak berlagu,” beritahu Hajjah Fauziah.Selama ini kata Hajjah Fauziah, Pergerakan Wanita UMNO sentiasa mengurut dada menahan sabar dengan kerenah Rafidah dan Shahrizat yang enggan menerima laporan mengenai kebobrokan dalam pimpinan Wanita UMNO di peringkat Bahagian. Mereka serahkan segala urusan kepada Perhubungan Negeri, dengan bersikap ‘seolah-olah jijik’ untuk turun menjejakkan kaki ke peringkat Bahagian yang bergolak, jelas Hajjah Fauziah selanjutnya. Sambil merujuk kepada senario di Bahagian Gombak, Hajjah Fauziah lantas bertanya berapa kali Rafidah mahupun Shahrizat menemui Pergerakan Wanita Bahagian Gombak bagi meyelesaikan masalah berbangkit. “Tak ada makna Rafidah mahupun Shahrizat beritahu media Wanita UMNO ok, sedangkan majoriti pimpinan di peringkat Bahagian mengurut dada melihat gimmik mereka di TV,” ujar beliau menambah.Menurut Hajjah Fauziah terlalu banyak kebobrokan dalam pimpinan Pergerakan Wanita UMNO di peringkat Bahagian tak sampai ke pengetahuan Dato’ Seri Abdullah, akibat kelicikan Rafidah dan Shahrizat. Katanya, pimpinan Rafidah dan Shahrizat fikir pengundi-pengundi Melayu terus mengundi BN, sekalipun segala kebobrokan itu sengaja disembunyikan bagi menyampaikan laporan yang ‘molok-molok’ kepada Dato’ Seri Abdullah. Memang pada pilihanraya 2004 segala perbuatan mereka dipendam sahaja oleh pimpinan peringkat Bahagian dengan ‘mengurut dada’, tetapi sekarang Rafidah dan Shahrizat belum berjejak di alam nyata, menurut Hajjah Fauziah. “Jangan kerana mereka berdua membawa lumpur, habis semua Wanita UMNO terpalit,” katanya.


KABINET DIANGGAP ‘DI ALAM BARZAH’
PERSEDIAAN UNTUK PERHIMPUNAN AGUNG


Susunan kabinet Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi yang diprokalmir baru-baru ini dianggap oleh pimpinan kanan PRIMA Haji Yahaya Ismail sebagai ‘kabinet di alam barzah’ bagi persediaan untuk menghadapi Perhimpunan Agung UMNO di samping pemilihan pimpinan tertinggi. Memberitahu dalam satu perjumpaan dengan pengendali laman blog dan laman web di sebuah hotel di Subang semalam (22 Mac 2008) Haji Yahaya berkata, ‘kabinet di alam barzah’ jangan terlalu yakin dengan kekuatan mereka melalui laporan-laporan indah kroni dan media berkepentingan, kerana proses ‘undi tak percaya’ di Parlimen boleh menumbangkan. “Justeru Dato’ Abdullah jangan bergantung kepada ‘kabinet di alam barzah’ semata-mata, beliau perlu mencari formula lain,” beritahu Haji Yahaya.


Haji Yahaya yang juga bekas editor di Sabah Times di Kota Kinabalu pada period pentadbiran Dato’ Harris Salleh menambah, disebabkan Dato’ Seri Abdullah terlalu yakin dengan laporan-laporan indah sebelum pilihanraya 8 Mac 2008 menerusi kroni-kroni dan media berkepentingan, beliau diberi ‘pengajaran’ yang memedihkan. Kalau Dato’ Seri Abdullah masih juga ‘berseronok’ dengan ‘kabinet di alam barzah’, justeru bersedialah dengan kedudukan 140 kerusi di Parlimen yang hanya 78 sahaja UMNO, itupun termasuk di Sabah, menurut Haji Yahaya lagi. Seterusnya Haji Yahaya bersetuju UMNO menerima sahaja saranan bekas presidennya Tun Dr Mahathir Mohamad agar membentuk ‘Majlis Presiden’ bagi menasihati Presiden UMNO dalam tempoh terluka, terduka dan tercuka sekarang.PILIHAN MENTERI ‘BUTA SEJARAH’
MENYERTAI KABINET SERBA ‘BERKELABUT’Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz menganggap Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi memilih menteri ‘buta sejarah’ menyertai kabinet yang serba ‘berkelabut’. Mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Zaid Ibrahim hari ini (23 Mac 2008) mahu mengemukakan ‘undang-undang anti-lompat’ beliau memberitahu, apabila ‘menteri buta sejarah’ dibawa menyertai kabinet, maknanya Dato’ Seri Abdullah membuat pilihan yang salah. Katanya, undang-undang anti-lompat sudah dilaksanakan oleh bekas Ketua Menteri Sabah, Dato’ Seri Joseph Pairin Kitingan tetapi tak berkesan. “Malah Dato’ Pairin mahu membubarkan DUN Sabah juga terganggu apabila Yang Dipertua Negeri enggan menanda tangani perisytiharan,” katanya.Seterusnya Dato’ Kamal Amir juga berasa hairan seorang peguam berpengalaman seperti Dato’ Zaid Ibrahim, tak menyedari proses membawa usul ‘undang-undang anti-lompat’ itu tak akan berjaya dalam keadaan sekarang. Sebarang pindaan undang-undang di Parlimen tak mampu dilaksanakan sehingga pilihanraya akan datang, disebabkan BN tak mempunyai dua pertiga majoriti, jelas Dato’ Kamal Amir menambah. Serentak dengan itu Dato’ Kamal Amir menasihati Dato’ Zaid Ibrahim tak perlu memberikan laporan ‘molok-molok’ kepada Dato’ Seri Abdullah, kalau sekadar mahu mempertahan kedudukan di dalam kabinet. “Lebih baik buat kritkan yang baik bagi membolehkan Dato’ Abdullah mentadbir dengan berkesan,” kata Dato’ Kamal Amir.
INFO SASTERA & BUDAYA:MEMPROMOSI NILAI-NILAI ASIA
KETERAMPILAN PIMPINAN DR MKeterampilan pimpinan di samping keinginan mahu merealisasikan impian Malaysia sebagai sebuah negara industri, meletakkan Perdana Menteri keempat Tun Dr Mahathir Mohamad dianggap ‘bapa pemodenan’. Dalam tempoh 22 tahun di bawah pentadbiran Tun Dr Mahathir, Malaysia menjadi negara industri pembuatan menerusi kejayaan program pengeluaran automobil nasional. Malah pada period Tun Dr Mahathir juga pelancaran stelit dilaksanakan, pembangunan teknologi digerakkan termasuk telefon selular, teknologi maklumat (IT) dan laluan transit ringan (LRT).


Beliau dilabel sebagai pejuang politik yang mempromosi nilai-nilai Asia yang mahukan kapitalisme autokratik iaitu menolak pendekatan individualisme Amerika Syarikat dan kapitalisme dasar tidak campur tangan (laissezfaire). Memang kadangkala Tun Dr Mahathir dilihat membawa idealisme yang kontroversi, tetapi beliau mampu menggerakkan Malaysia terlalu pantas. Misalnya, sebaik sahaja dilantik menjadi Perdana Menteri pada 16 Julai 1981, Tun Dr Mahathir menukar perbezaan waktu yang ketara 30 minit di antara Semenanjung dengan Sabah dan Sarawak, kepada persamaan waktu yang tidak menjejaskan pentadbiran negara.Secara historikal Tun Dr Mahathir yang terbabit dalam gerakan nasionalisme sejak menjadi aktivis pelajar di univerisiti, sekalipun ketika itu Malayan Union meledak, pembabitan beliau kurang menyerlah. Apabila Kongres Melayu Pertama digerakkan pada 1-4 Mac 1946, dua buah persatuan Melayu sahaja yang mewakili negeri Kedah iaitu ‘Kesatuan Melayu Kedah’ dan SEBERKAS. Delegasi ‘Kesatuan Melayu Kedah’ ialah Haji Hussein Che Dol (Ketua), Ayob Abdullah, Abdul Hamid Abdullah, Senu Abdul Rahman, Omar Din, Haji Mohd Rejab Darus dan Haji Salleh Shamsuddin (pemerhati). Bagi SEBERKAS pula delegasinya ialah Mohammad bin Jamil Binjal (Ketua), Haji Masaud Thaha, Azhari Taib dan Haji Omar Salleh (pemerhati).Memang Tun Dr Mahathir tidak menyertai delegasi berkenaan, tetapi beliau antara aktivis terawal mendaftarkan diri menyertai UMNO di Kedah. Dilahirkan di sebuah rumah di Lorong Kilang Ais, Seberang Perak, Alor Setar, Kedah pada 20 Disember 1925, beliau memulakan pendidikan di Sekolah Melayu Seberang Perak sebelum memasuki Maktab Sultan Abdul Hamid, Alor Setar. Pada period pendudukan Jepun, Tun Dr Mahathir terbabit berniaga cendol, membuka kedai kopi di samping menjual buah-buahan di pekan Rabu, Alor Setar. (bersambung esok).

(Dipetik dari buku ‘100 TOKOH MALAYSIA’; Dharmala N.S./Dr Ammar Haji Hassan; Kantung Network Sdn Bhd., Kuala Lumpur; 2007. Harga senaskhah ialah RM50).

SMS SAMPAI MESEJ RAKYAT
SUARA PRIHATIN SELURUH NEGARAGurindam SMSTamat sudah mimpi yang ngeri
suara rakyat harus dihormati
orang Melayu tersangatlah rugi
kerana dendam kesumat di hati
dapat kuasa lupa diri

Himpun harta & kumpul isteri
saudara mara & kroni-kroni
ingatkan berkuasa sampai ke mati
yang membangkang pun tak sedar diri
Bila marah penuh emosi
menang sorak suka hati
kampung tergadai tak siapa peduli
orang Cina bersatu hati
lalu dapat sebuah negeri
Melayu tumpang puas hati
kerana tersangatnya sakit hati
kepada UMNO tersangatnya benci
Ada empat tahun lagi
Melayu perlu baiki diri
jangan kita berpecah lagi
takut negeri tergadai lagi!

(Puisi ini disampai menerusi SMS oleh YS yang dipanjangkan dari sahabatnya).
KOMENTAR
bersama Pak ParjoPERIHAL MEMANDA PERDANA MENTERI
DISORAK ORANG BANYAK DI TEMPAT LUMBA
Syahdan akan negeri Melayu itu diberitahu mengenai canggihnya perhubungan di dalam negeri, maka mudahlah disampaikan pesanan (kata anak cucu fakir SMS) fasal Memanda Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi disorak-sorak orang banyak (atau di boo boo, kata anak cucu fakir) petang ini 15 Rabiulawal 1429 (seperti disebut anak cucu fakir 23 Mac 2008) ketika tiba di tempat acara perlumbaan (disebut orang litar F1). Percayalah fakir akan memanda Perdana Menteri semakin tak digemari oleh rakyat, kerana terlalu banyak diberitahu akan kesusahan orang banyak semenjak ia memerintah negeri. Gerangannya! Sebermula fakir pun berasa sedih hati juga apabila mendengar pesanan itu, kerana tak eloklah memanda Perdana Menteri diperlaku begitu.Arakian akan memanda Bendahara Seri Wak Raja tibalah ke balairongseri, ketika pembesar-pembesar negeri selesai menjunjung duli. Akan Sultan Muzaffar tidaklah baginda sedar akan ketibaan memanda Bendahara Seri Wak Raja, disebabkan sudah lama dihadap di balairongseri masih juga memanda bendahara itu tidak muncul. Pada kasadnya memanda Bendahara Seri Wak Raja tidak sukakan dirinya menaiki takhta, kerana terlalu kasihnya bendahara kepada paduka adinda Sultan Abu Syahid yang terbunuh pada malam perebutan kuasa di istana Melaka itu. Setelah dilihat oleh memanda Bendahara Seri Wak Raja, Sultan Muzzafar masuk ke dalam apabila ia sampai di balairongseri, maka pada kasadnya sultan itu mereka. Berasa malulah memanda Bendahara Seri Wak Raja lalu balik ke rumah meminum racun, maka matilah ia meninggalkan anak-anaknya Tun Perak, Tun Kudu dan Tun Putih seperti dalam ‘Kitab Melayu’ dibacakan kepada:

HIDUP BAHASA MELAYU!

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)DARI LAMAN BLOG:HILANGNYA KESOPANAN, KESUSILAAN
DIUSIR DENGAN LAUNGAN ‘PENYAMUN’


Assalamualaikum,


Adab demokrasi seolah-olah tak penting, malah kalah dalam pilihanraya bagaikan berlaku ‘rampasan kuasa’, sehingga golongan tertentu macam dirasuk histeria mengusir sambil memekik-mekik ‘penyamun’. Begitulah! Insiden malam 8 Mac 2008 (sebenarnya sudah masuk 9 Mac 2008), bekas Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo dikatakan menerima musibah demikian sebaik sahaja keputusan pilihanraya BN tak lagi mendominasi kerajaan negeri. Justeru sekumpulan penyokong parti lawan menyerbu ke kediaman rasmi Menteri Besar dengan memekik-mekik ‘penyamun’ berulang kali, sambil menyuruh penghuninya keluar serta merta. Bagi mengesahkan insiden ‘rampasan kuasa’ di Selangor, PRIMA membuat kunjungan hormat bagi menemui Dato’ Seri Dr Khir hari ini (22 Mac 2008).Dengan kerjasama aktivis belia Sdr Sobri Ahmad, saya mengetuai rakan-rakan dari PRIMA bersama beberapa orang pengendali laman blog dan lama web menemui Dato’ Seri Dr Khir di Holiday Inn di Subang. Antara rakan-rakan yang hadir termasuk Haji Yahaya Ismail, Dato’ Kamal Amir, Dato’ Rejal Arbee, Sdr Zainal Abidin Rasidin, Sdr Sallehuddin, Sdr Zakir dan beberapa lagi yang saya tak kenali, tetapi salah seorang daripadanya difahamkan ialah anak Tan Sri Sanusi Junid (tak diberitahu namanya kepada saya, tetapi ternyata suaranya lantang mirip ayahnya, barangkali!). Hampir pula Dato’ Seri Dr Khir tergamam, apabila Dato’ Kamal Amir menyelar langkahnya meletakkan jawatan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, tetapi heh heh heh!Malam ini (22 Mac 2008), Pengerusi Tetap Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Gombak, Hajjah Fauziah Raof berbalas-balas SMS berkaitan dengan senario politik di Selangor. Apalagi kepongahan parti yang mendakwa berbilang kaum, sebaliknya mahu Exco kerajaan negeri didominasi oleh partinya (ironinya, semua satu kaum sahaja), di samping rakan persepakatan terpaksa berkompromi. Di Perak juga pihaknya mahu kerusi Exco kerajaan negeri didominasi partinya, tetapi tak seorang pun ADUN mereka orang Melayu. Entahlah! Memang takrif mereka parti berbilang kaum ialah komuniti lain cukup seorang berdua sahaja majoritinya komuniti mereka, dengan tak berasaskan komposisi kaum di negeri terbabit (sama ada di Perak mahupun di Selangor).Berikutnya penyair Yassinsalleh pula menelefon, bertanyakan insiden di Terengganu yang didominasi oleh UMNO, ironinya pelantikan Menteri Besar turut kecoh, heboh dan cemuh! Apalagi Yassinsalleh yang dikenali sebagai penyair sinikal, sekadar berkata isu berkenaan apabila didedahkan ke TV maknanya sudah wujud agenda terancang. Aduhai! Memang beberapa ADUN (kononnya menyokong Dato’ Seri Idris Jusoh, tak pula disebut kroni-kroni) mahu memulaukan upacara angkat sumpah di istana Kuala Terengganu. Apa lagi kekecohan selepas 8 Mac 2008, memang rentetan daripada kepongahan, kebobrokan dan keberantakan pentadbiran BN sebelum pilihanraya itu. Astaga!


-Pak Dharma.


INFO HAK ASASI MANUSIATUN M, KU LI SEDIA BERGABUNG
PULIHKAN ‘KRISIS KEYAKINAN’ UMNOBekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dikatakan bersedia bekerjasama dengan bekas Menteri Kewangan Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah bagi memulihkan semula ‘krisis keyakinan’ UMNO berikutan prestasi buruk pada pilihanraya 8 Mac 2008 lalu. Menurut Jurucakap PRIMA, Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz beliau diberitahu oleh sumber yang rapat dengan kedua-dua pemimpin tersebut, inisiatif sudah dibuat berikutan persefahaman mereka setelah saling berhubung menerusi telefon. Bagaimanapun Tun Dr M yang dinasihatkan oleh doktor perlu banyak berihat selepas menjalani pembedahan September 2007 yang lalu, membuktikan beliau mampu bergerak aktif demi memulihkan UMNO di samping mempertahankan maruah ketuanan Melayu, beritahu Dato’ Kamal Amir selanjutnya.

Beliau yang juga bekas Exco Pemuda UMNO sekitar dekad 1980-an memberitahu, daripada sumber tersebut dua pemimpin berpengalaman dalam UMNO itu dikatakan sudah ditemui oleh pelbagai pihak pertubuhan Melayu bagi menggerakkan pemulihan UMNO. Menurut Dato’ Kamal Amir lagi, Persatuan Bekas Wakil Rakyat UMNO atau ‘Mubarak’ juga dilaporkan sudah menemui Tengku Razaleigh memintanya mengambil langkah segera, di samping berharap kesihatan Tun Dr M tak terganggu. “Insya Allah kalau tak ada aral melintang, Tun Dr M dan Ku Li akan berganding bahu menggerakkan perjumpaan yang klasik pada 4 April 2008 ke arah memulihkan semula ‘krisis keyakinan’ yang melanda UMNO sekarang,” jelas Dato’ Kamal Amir.Bagaimanapun beliau enggan menjelaskan lokasi perjumpaan klasik Tun Dr M dan Ku Li bersama lebih 60 pimpinan peringkat Bahagian UMNO. Sebelumnya sumber itu menyebut, perjumpaan tersebut dijangka di Gua Musang tetapi menyukarkan perjalanan Tun Dr M kerana memerlukan pesawat khas. Malah desas desus turut memberitahu ianya mungkin di Kelab Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur sebagai nostalgia kepada ‘Kongres Melayu Pertama’ 1 – 4 Mac 1946 yang digerakkan oleh Tan Sri Zaaba dengan kerjasama Dato’ Onn Jaafar, Dato’ Panglima Bukit Gantang dan Tunku Abdul Rahman. Kata Dato’ Kamal Amir lagi, masih terlalu awal mahu menyentuh lokasi akan diadakan kerana inisiatif digerakkan secara terancang. “Tunggulah pada 4 April 2008 ini, kerana kita semua juga sama-sama menunggu,” beliau menambah.


INFO SASTERA & BUDAYA:


MENJANA PERTUMBUHAN EKONOMI
KETIKA LANSKAP POLITIK BEROLAK-OLAK


(sambungan laman blog semalam, 21 mac 2008)

Pada pilihanraya 1974, Ku Li (Tengku Razaleigh Hamzah) diminta oleh Tun Razak bertanding bagi kerusi Parlimen Hulu Kelantan di bawah BN. Ku Li menang tidak bertanding apabila PAS juga terbabit sebagaiparti komponen BN berikutan iltizam Tun Razak mahu mengurangkan politiking. Bagaimanapun Ku Li tidak dibawa menyertai kabinet, sebaliknya diletakkan sebagai Pengerusi Petronas bagi menjana pertumbuhan ekonomi. Beliau juga dipilih menjadi salah seorang Naib Presiden UMNO pada 1974 bersama Tun Ghafar Baba dan Tun Dr Mahathir Mohamad.Berikutan berpulangnya ke rahmatullah Tun Abdul Razak, Tun Hussein Onn yang mengambil alih jawatan Perdana Menteri melantik Ku Li memegang jawatan Menteri Kewangan pada 5 Mac 1976. Lanskap politik yang berolak-olak pada 1982, membuat Ku Li tidak menduduki kerusi Naib Presiden UMNO, tetapi kekal mnejadi Menteri Kewangan hingga 1984. Ketika itu penganalisis politik turut memberi perhatian kepada kemampuan Ku Li menjana pertumbuhan ekonomi negara yang berkembang pada 6-8 peratus setahun dengan pencapaian cemerlang.


Dalam rombakan kabinet pada 1984, Ku Li dipindahkan ke kementerian perdagangan dan perindustrian yang dianggap kurang tepat pada penganalisis politik ketika itu. Pada 1987, Ku Li membuat kejutan budaya apabila membentuk barisan alternatif melawan pimpinan Tun Dr Mahathir dalam Perhimpunan Agung UMNO. Berikutan kekalahan regu Tengku Razaleigh-Tun Musa Hitam, Ku Li menubuhkan Parti Semangat Melayu 46 (S46), setelah UMNO diharamkan oleh mahkamah. Bagaimanapun Tun Musa Hitam tidak pula menyertai Tengku Razaleigh, sebaliknya Dato’ Seri Rais Yatim, Dato’ Harun Idris, Dato’ Suhaimi Kamaruddin, Datin Paduka Rahmah Osman dan Dato’ Zainal Abidin Zain terbabit dalam S46.

Sekalipun di luar UMNO, Ku Li mampu mempertahankan kerusi Parlimen Gua Musang atas tiket S46 pada pilihanraya 1990 dan 1995. Beliau membubarkan S46 pada 1996, dengan kembali menyertai UMNO bersama rakan-rakannya. Ku Li kekal menjadi Ahli Parlimen Gua Musang yang menjadi platform beliau meneruskan perjuangan politik hingga sekarang. Beliau berkahwin dengan (Puan Sri) Noor Abdullah.

(Dipetik dari buku ‘100 Tokoh’; Dharmala N.S./Dr Ammar Haji Hassan; Kantung Network Sdn Bhd, Kuala Lumpur; 2007. Harga senaskah RM50.)


ISU BAHASA GAPENA TERLAMBAT
BARISAN PIMPINAN PERLU DIROMBAK


Gabungan Penulis Nasional (Gapena) dikatakan terlambat dalam perjuangan isu Bahasa Melayu dalam pembelajaran mata pelajaran ‘matematik’ dan ‘sains’, ketika persatuan-persatuan persuratan di peringkat negeri bergerak lebih awal. Menurut aktivis budaya Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah, Gapena tak mampu tampil ke hadapan ketika kerajaan memproklamir pembelajaran mata pelajaran ‘matematik’ dan ‘sains’ diwajibkan dalam Bahasa Inggeris, apabila ‘Dong Jai Zong’ secara terbuka menentangnya. Justeru kata Dato’ Dr Mohd Mansor yang juga Timbalan Ketua Dewan Persuratan Melayu Pahang (DPMP) menggesa barisan pimpinan Gapena sekarang perlu dirombak, bagi memastikan ianya menjadi organisasi massa (ormas) yang berwibawa.


Mengulas laporan media hari ini (22 Mac 2008) apabila pimpinan Gapena menerusi Profesor Dr Zainal Kling mahukan pembelajaran mata pelajaran ‘matematik’ dan ‘sains’ di peringkat sekolah dalam bahasa Melayu, Dato’ Dr Mohd Mansor menyifatkan sebagai sudah terlambat. Malah beliau melahirkan rasa bimbang kenyataan tersebut dibuat setelah pimpinan Gaena terbabit dikatakan dicalon untuk menduduki ‘Kursi Tun Ghafar Baba’ di UPSI, Tanjung Malim. Katanya, kenapa ketika ‘Dong Jai Zong’ tampil menentang secara terbuka, Gapena sekadar berselindung untuk mencari ‘survival’ kerana mahu memelihara kepentingan peribadi. “Dalam senario sekarang memang wajar juga pimpinan Gapena dirombak bagi menjadikan ianya ormas yang berkesan,” kata Dato’ Dr Mohd Mansor.KOMENTAR
bersama Pak Parjo.


MULALAH ORANG BESAR BERTUGAS
SEMUA SUDAH MENNGAKU TAAT SETIA

Kata sahibul hikayat mustaidlah keputusan di dalam negeri Melayu itu, maka semua menteri-menteri dan orang besar sekalian mulalah berkhidmat setelah dilantik mengikut sepertimana ditetapkan oleh memanda Perdana Menteri, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Adapun menteri pemukul canang, Dato’ Ahmad Shabery Cheek diberitahu oleh memanda Perdana Menteri supaya memanggil akan ianya semua penyurat-penyurat di seluruh negeri (kononnya disebut orang kemudian hari ialah pengendali laman blog dan laman web, wallahu’alam!) yang dicanangkan hari ini juga 14 Rabiulawal 1429 (seperti disebut anak cucu fakir 22 Mac 2008). Maka berasa hairanlah fakir apabila orang besar itu mahu sangat bertemu dengan penyurat-penyurat itu, sedangkan pengarang-pengarang besar di surat khabar itu terlalulah besar pengaruhnya, tetapi tak pula dipanggil.


Arakian setelah Betara Majapahit mendengar Singapura negeri besar, rajanya tidak menyembah kepada baginda, maka disuruhnya menyurat bingkisan. Betara Majapahit menyuruh surat bingkasan itu sekeping tatal, tujuh depa panjangnya, ditarah tiada putus, dan nipisnya seperti kertas, digulungnya seperti subang. Maka disuratkan dengan bahasa yang indah-indah (tentunya Bahasa Melayu, bukanlah Bahasa Inggeris), disuruh utusan belayar ke Singapura. Beberapa lamanya di laut sampailah utusan itu ke Singapura membawa bingkisan yang disuratkan dengan bahasa yang indah-indah itu, lalu disambut oleh Paduka Seri Pikrama Wira. Maka disuruh baca kepada khatib, kerana tak semua tahu mengenai bahasa para penyurat itu sebagaimana ‘Kitab Melayu’ dibacakan oleh:

HIDUP BAHASA MELAYU!