Tuesday, October 12, 2010

ORANG TUA KATA...ORANG MUDA KATA...

APABILA PEPATAH DISALAH GUNA
BENCANA MULA MENIMPA..!

Assalamualaikum,

Lama juga AW tak menulis. Bukannya apa, cuma sibuk sedikit dengan jadual peperiksaan. Mengenai tajuk di atas, AW tertarik untuk mengaitkan pepatah yang ditulis kawan AW di Facebook di laman komen dengan isu yang semakin hangat diperkatakan sekarang, kes buang bayi.Pepatahnya:

"Kerana kasih hamba turutkan,
buang ibu buang saudara..."

Tentu ramai yang pernah mendengar pepatah ini. Menurut kawan AW tersebut, orang kita sekarang ramai yang buang bayi kerana adanya pepatah ini. AW tidak menafikan kebenaran kata-katanya sebab anak muda kita suka menyalah gunakan pepatah Melayu. Bagi AW, pepatah ini tercipta disebabkan nenek moyang kita suka memilih calon suami/isteri untuk anak mereka walaupun anak mereka itu sendiri memiliki calon yang berasal dari keluarga baik-baik (walaupun tidak berasal dari keluarga kaya seperti Kassim Selamat, hehe).

Apalagi, apabila kehendak untuk bersama pasangan mereka sendiri dihalang, maka terhasillah pepatah ini. Tetapi, tidak mengapa. Walau bagaimana kerasnya larangan untuk bersama kekasih, mereka tetap ingin BERKAHWIN dan mempunyai hubungan yang sah. Bukan macam orang muda kita sekarang, menyalah gunakan pepatah Melayu untuk menghalalkan apa yang haram. Fikir-fikir sendiri la ye!

Yang peliknya, apabila alpa tentang dosa pahala dan menjadikan nafsu sebagai Tuhan, mereka tetap menyusahkan orang tua mereka dan juga orang ramai. Iyelah, apabila perut sudah memboyot, mereka memalukan keluarga mereka dan apabila "isi" perut yang boyot itu lahir kemudian dibuang, mereka menyusahkan orang ramai untuk mengebumikan bayi itu (jika mati) atau menjaga bayi itu (kalau masih hidup). Bukan bermaksud bayi itu menyusahkan masyarakat sekeliling, tapi bukankah molek kalau siibu itu sendiri yang menjaganya atau keluarga terdekat yang menguruskan jenazah bayi tersebut?Ish ish ish!

AW cukup geram melihat isu ini semakin "menggila". Bukankah elok jika halalkan sebuah hubungan dengan ikatan perkahwinan? Allah pun tidak murka.Tetapi, mengapa mesti nak tambah dosa? Sudahlah ada dosa berzina, tambah pula dengan dosa membunuh. Kepada "ibu bapa" yang pernah buang anak, andai kata bayi yang dibuang itu masih hidup kemudian ditakdirkan Allah untuk menjadi seorang Perdana Menteri, sekiranya anda kenal itu adalah anak anda, mahukah anda mengenepikan rasa malu dan mengaku itu anak anda? Semoga Allah lindungi kita daripada gejala maksiat.

(Tahniah untuk abang sulung AW, Khairil Nizam dan kakak ipar AW, Siti Khairiah atas kelahiran anak kedua mereka, Nur Hanna Aleesya pada 23 September yang lalu. Apabila AW menatap anak saudara AW itu dan ingin mendukung serta mengucupnya, AW rasa sangat takut dan gementar sebab takut dia berasa sakit dan tidak selesa. Ketika itu AW bermonolog, "Apa perasaan orang yang ingin buang anak ketika dia mahu membuang anaknya?"Dunia, dunia!)


-ANAK WARISAN...