Monday, December 22, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG:

KETIKA BERDIRI DI TEBING SUNGAI
LOKASI BALAI POLIS DI BAKAR DI SEMANTAN.

Assalamualaikum,

Sempat juga singgah di masjid di Mempatih, Lancang untuk solat subuh, dalam perjalanan ke Pekan semalam (20 Disember 2008). Disebabkan temu janji jam 10.00 pagi, Ir Fazal Khan mengajak bertolak jam 4.00 pagi dari Kuala Lumpur. Masya Allah! Rupa-rupanya masjid di perkampungan Lana di Mempatih itu adalah lokasi perjuangan anak-anak Pahang memulakan frasa gerakan nasionalisme pimpinan Dato’ Bahaman Orangkaya Semantan. Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Malaysia, Syed Adenan Dato’ Syed Abdullah menunjukkan kepada saya, tapak bekas pekan Semantan dari jambatan Mempatih. Apalagi lokasi tapak bekas pekan Semantan memang terletak di bawah jambatan berkenaan.

Seolah-olah terimbau kepada saya insiden Dato’ Bahaman membakar balai polis Semantan di pinggir sungai sekitar tahun 1891, disebabkan di tapak lokasi berkenaan masih tersergam sebatang pokok besar. Di situlah balai polis atau markas pasukan Sepahi (menurut Ir Fazal Khan ‘Sepahi’ dalam bahasa Urdu bermaksud ‘tentera’) ditempatkan, yang menjadi sasaran Dato’ Bahaman. Bagaimanapun kata Syed Adenan (Abang Engku), sebenarnya Dato’ Bahaman tak sehebat yang digambarkan oleh orang-orang Melayu hingga boleh ditembakkan menjadi peluru lela (meriam). Dato’ Bahaman adalah sekadar pemimpin biasa, tetapi mempunyai strategi perang yang tersusun.

Mungkin sahaja Dato’ Bahaman yang gelarannya ‘Orangkaya Semantan’ sebagai pembesar istana memang mempunyai amalan kebatinan, tetapi bukan seperti yang diberi gambaran oleh masyarakat Melayu terlalu hebat. Malah dikatakan boleh melompat dari tebing ke tebing Sungai Semantan, seolah-olah seorang yang memilik supernatural power. Sebagai manusia biasa Dato’ Bahaman sendiri pernah diperintahkan oleh Sultan Pahang membantu Tengku Kudin (Ridhauddin) yang disokong British untuk melawan pemberontakan Raja Mahadi di Selangor tahun 1872 (atau 20 tahun sebelum kebangkitan nasionalisme di Pahang).

Wilayah yang ditadbirkan oleh Dato’ Bahaman bukanlah Temerloh (Kuala Semantan), tetapi Mukim Semantan yang meliputi Lancang dan Mentakab. Selepas Dato’ Bahaman dilabel sebagai ‘penderhaka’, jawatan Orangkaya Semantan sebagai pembesar istana dimansuhkan, tetapi sebagai pelaksanaan dasar ‘pecah dan perintah’ Inggeris ianya digantikan dengan jawatan ‘Dato’ Setia Pahlawan Semantan’. Tokoh pertama memegang jawatan ‘Dato’ Setia Pahlawan Semantan’ ialah datuk kepada Abang Engku sendiri, Dato’ Syed Ali al-Habshi. Adik kepada Dato’ Syed Ali al-Habshi ini dikenali Syed Zin al-Habshi berpindah ke Jelebu di Negeri Sembilan.

Ketika di Jelebu Syed Zin dikenali ‘Syed Zin al-Jefri’ berkahwin dengan waris berundang Ulu Jelebu, justru anaknya Syed Ali Syed Zin al-Jefri dilantik menyandang pesaka Undang Luak Jelebu sehingga 1895. Disebabkan Jelebu di bawah pemerintahan Dato’ Syed Ali al-Jefri pada 1891 itu, tak hairanlah ramai pejuang-pejuang Pahang melarikan diri ke Jelebu sebelum ke Terengganu. Dato’ Bahaman dikatakan pernah membuat pertahanan di Jeram Ampai, Kenaboi di Jelebu (kira-kira tiga kilometer dari Pahang merentasi Gunung Besar Hantu), berdasarkan Jelebu di bawah pemerintahan Dato’ Syed Ali al-Jefri.

Sebaliknya apabila istana melantik Syed Ali al-Habshi (bapa saudara Dato’ Syed Ali) memegang jawatan Dato’ Setia Pahlawan Semantan pada 1892 atas nasihat British, tak hairanlah Dato’ Bahaman melarikan diri ke Terengganu yang juga disebut Jeram Ampai sebagai pertahanannya. Bagaimanapun menurut Abang Engku, memang ada perjanjian sulit di antara Dato’ Bahaman dengan datuknya Syed Ali al-Habshi, apabila jawatan Orangkaya Semantan dimansuhkan dan diganti kepada Dato’ Setia Pahlawan Semantan. Bagaimanapun Abang Engku taklah berbangga dengan jawatan anugerah British yang disandang oleh datuknya, kemudian diwarisi oleh ayahnya Dato’ Syed Abdullah.

Pada 1964 Abang Engku pernah bertanding atas tiket Bebas ketika memegang jawatan Ketua Pemuda UMNO Lancang, sekalipun ayahnya Dato’ Syed Abdullah bertanding atas tiket UMNO di DUN Mentakab. Dalam usia 21 tahun, Abang Engku mencuba nasibnya menentang arus, bagaimanapun tewas kepada calon MCA di DUN Benus (sekarang Lancang). Beliau seolah-olah tak menghiraukan kedudukan ayahnya yang bertanding di DUN Mentakab boleh terjejas, sebaliknya Dato’ Syed Abdullah memberitahu saudara maranya, “Terpulanglah pada awak semua sama nak sokong Nan atau tidak”. Begitulah semangat anak Semantan, barangkali!

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA:

SENJATA AMPUH PAS DI TERENGGANU
CALON UMNO BERHADAPAN PANCAROBA

Pemilihan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Senator Dato’ Wan Ahmad Farid Wan Salleh menjadi calon UMNO dalam pilihanraya kecil Parlimen KualaTerengganu adalah sebagai ‘orang pilihan Najib’, kata bekas Exco Pemuda UMNO Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Mengulas pengumuman Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak semalam (20 Disember 2008) di Kuala Terengganu apabil UMNO negeri itu mengemukakan nama Dato’ Wan Ahmad Farid, beliau memberitahu jurang perpecahan UMNO semakin ketara, sekalipun semua pihak cuba menafikan. Apalagi keputusan UMNO sekarang banyak dibuat oleh Dato’ Seri Najib yang bakal mengambil alih kuasa pada Mac 2009, jelasnya. “Peluang calon UMNO menang bukanlah mudah dalam keadaan perpecahan sekarang,” menurut Dato’ Kamal Amir.

Katanya lagi, PAS mungkin sahaja meminta sokongan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dato’ Zaid Ibrahim sebagai senjata ampuh pada pilihanraya kecil di Kuala Terengganu 17 Januari 2009 akan datang. Dato’ Zaid menjadi wira baru orang Melayu di pantai timur, apabila meletak jawatan menteri kerana memprotes ISA yang berkaitan dengan isu penulis blog Raja Putra Kamaruddin mendedahkan kes Datin Seri Rosmah Mansor. Justeru menurut Dato’ Kamal Amir, protes yang dilakukan oleh Dato’ Zaid adalah prinsip apabila ISA digunakan untuk kepentingan pihak tertentu, bukan masalah keselamatan awam sebenarnya. “Mungkin PAS akan menampilkan Dato’ Zaid sebagai senjata ampuh, ketika UMNO di ambang perpecahan,” beritahu Dato’ Kamal Amir menambah.

INFO SASTERA & BUDAYA:

PUISI

Di Hujung Mimpi

Kadang-kadang kita singgah
mandi air terjun
sambil mendengar serindit
berkicauan
dan mentari turun
menyulam pelangi
indah sungguh bercinta.

Kadang-kadang kita singgah
menghitung manik embun
sambil bintang-bintang menari
dan bulan membelai
tubuh kita tak berbenang
nikmat sungguh berkasih.

Kadang-kadang pula
kita terdampar di gurun sengsara
kita berdakapan
di ranjang kerikil
dan bara pasir
menghampar pilu yang amat
saujana duri kaktus
pembalut luka
tabah sungguh merempuh dugaan.

Tiba-tiba kini tidak lagi
meniti pelangi
kerana kau tak mahu lagi
menatang mimpi
dan aku tak pandai
menjanjikan fatamorgana
siksa sungguh rindu!

-Yassinsalleh
jam 1430
Disember 19, 08.


INFO SUARA PROLITAR:

PERJUANGKAN ISU MELAYU
JANGAN KOKOK AJE BERDERAI!

Syabas GPMS dan ketuanya Dato’ Reezal Merican Naina Merican, nak pertahankan isu berkaitan orang Melayu. Nak perluaskan biasiswa JPA, macam mana dengan PTPTN yang dibangkitkan orang Melayu? Kita pun tahu yang perlekehkan orang Melayu, bukan orang lain, tapi orang Melayu juga. PPSMI, apa dah jadi dengan GPMS? Bahasa Melayu pun GPMS tak berani nak cakap. Orang Melayu tak suka bahasanya dipanggil ‘Bahasa Malaysia’, sebab dah hilang Melayunya. Janganlah GPMS jadi ‘kokok berdegar-degar, ekor bergelumang taik’ – (SMS; 21 Disember 2008; 12:47:07 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

MAKA MAULANA BERASA KESAL
KARANGAN PUISI SUDAH TAK HALAL.

Syahdan akan bekas Mufti Perlis, Maulana Dr Asri Zainul Abidin berasa kesallah ia apabila jabatan yang diketuai Orangkaya Dato’ Seri Ahmad Sabry Cheek melarang lagu ‘Aku Bukan Musuh Harta’ disiarkan. Arakian akan Orangkaya Dato’ Seri Ahmad Sabry Cheek tidaklah ia bersuara, tetapi diarahkan Timbalan Ketua Pengarah Penyiaran, Dato’ Adilah Shek Omar memberitahu orang banyak semalam (22 Zulhijjah 1429 atau disebut juga anak cucu fakir 22 Disember 2008). Puisi dalam lagu berkenaan kononnya tak sesuai kepada pendengaran orang-orang tertentu, menyebabkan Dato’ Seri Ahmad Sabry yang berfikiran terbuka itu turut serba salah jua, adanya. Maulana Dr Asri itu khabarnya pergilah ia ke negeri atas angin untuk mengaji lagi, kononnya.

Sebermula maka Tun Abdul Karim pun ke tengahlah. Maka Seri Dewa Raja tampil ke hadapan, duduk di kepala gajah. Maka di palingnya Balidamani, lalu dilanggarnya pintu Kadi Menawar. Beberapa pun dipasang orang mercun dan periuk api dengan tempik sorak seperti tagar, tiada dihisabkan oleh Balidamani, dirempuhnya juga. Syahdan pintu pagar pun terbuka lalu masuk ke dalam. Maka sekalian orang pun hairan melihat tahu Seri Dewa Raja naik gajah itu, gajah penakut jadi berani. Maka gajah pun dikepilkan orang ke balai Kadi Menawar, begitu perihal berkuasanya anak orang besar Melaka daripada alim ulama, seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:
HIDUP BAHASA MELAYU!