Saturday, August 9, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG


‘PAK KADUK’ DALAM KHUTBAH
MASYARAKAT MELAYU SERBA BOBROK

Assalamualaikum,

Khutbah Jumaat semalam (8 Ogos 2008) di Masjid al-Khairriyah, Taman Seri Gombak turut menyelitkan sastera rakyat mengenai ‘Pak Kaduk’ – ayamnya menang kampung tergadai! Maknanya, medium sastera sesuai diterapkan di mana-mana, asal sahaja tahu mengenai nilai dan fungsinya. Begitulah! Khatib yang menyampaikan khutbah membawa kisah ‘Pak Kaduk’, berkaitan gejala sosial dalam masyarakat Melayu yang serba bobrok, korok dan teruk. Naratif fitnah sejak kesultanan Melaka, insiden Hang Tuah dituduh bermukah dengan dayang istana, atau hukuman bunuh ke atas Bendahara Seri Maharaja akibat fitnah Kitul dan Raja Mendeliar – adalah berkaitan dengan kisah ‘Pak Kaduk – ayam menang kampung tergadai’!.

Tetapi khutbah Jumaat sekadar disampaikan secara naratif sahaja, tak dibuat analitikal khusus mengenai versi ‘Pak Kaduk’ berkenaan. Atau petikan ayat-ayat al-Quran sekadar diterjemah mafhomnya secara umum, di samping jemaah menerimanya dengan penuh khusuk. Fitnah juga membabitkan pembunuhan Wan Anum isteri Megat Seri Rama yang sarat mengandung dalam tragedi berdarah di Kota Tinggi pada 1699, semata-mata akibat keperongosan pembesar Melayu bernama Tun Bija Ali yang pantang melihat dahi wanita licin, tetapi kelicikannya menjadikan ia lebih rela meneruskan nasib ‘Pak Kaduk – ayam menang, kampung tergadai’. Bagaimanapun bagi jemaah pula selepas dengar khutbah eloklah rujuk kepada pelawak generasi baru, Nabil: ‘Fikirlah sendiri’. Heh heh heh!
Kebetulan pula apabila selesai solat Jumaat, terserempak Haji Abu Bakar Ninggal yang ketawanya, memang boleh dibeli! Beliau mengakui turut sama ke mahkamah pada Khamis (7 Ogos 2008) mengikut kes Penasihat PKR Dato’ Seri Anwar Ibrahim didakwa terlibat dengan liwat buat kali kedua. Kali pertama Dato’ Seri Anwar menghadapi kes liwat pada 1999, tetapi dibebaskan oleh mahkamah; sebaliknya beliau merengkok di sel Sungai Buluh bagi tempoh enam tahun kerana salah guna kuasa dan rasuah berpunca dari kes liwat berkenaan. Aduhai! Ketika di mahkamah Haji Abu Bakar beritahu, terserempak L Mankadir Shamsi bersama Haji Suhaimi Said dari Pahang yang turut beri sokongan moral kepada Dato’ Seri Anwar.

Mankadir dan Haji Suhaimi bukanlah penyokong Dato’ Seri Anwar sejak awal, tetapi mereka berpegang kepada prinsip ‘menentang perhambaan minda’. Malah Haji Suhaimi pernah ditahan di bawah ISA sekitar dekad 1980-an ketika menjadi Penasihat Undang-Undang PAS, apabila menyibarkan gambar-gambar mangsa tragedi Mamali dan Lubuk Merbau. Mankadir pula bertanggungjawab mencetak dan menerbitkan gambar-gambar berkenaan dengan kerjasama Wak Jamari Shukor (ketika itu Dato’ Seri Anwar masih bersama UMNO dan ahli kabinet Tun Dr Mahathir Mohamad). Sebelum menyertai PAS, Haji Suhaimi dan Mankadir adalah aktivis Parti Sosialis Rakyat Malaya (PSRM); apalagi ayah Haji Suhaimi (Mohd Said), pejuang nasionalisme di Lubuk Kawah bersama Pak Sako (Dato’ Dr Ishak Haji Muhammad). Begitulah!

Di samping berkirim salam menerusi Haji Abu Bakar, Mankadir memberi jaminan akan ke Permatang Pauh 16 Ogos 2008 ini bersama Haji Suhaimi pada hari penamaan calon pilihanraya kecil. Mungkin sahaja saya boleh mengimbau insiden di Seberang Jaya dalam kawasan Parlimen Permatang Pauh, jam 3.00 pagi 27 November 1999 ketika pilihanraya yang menyaksikan pertandingan Dato’ Seri Wan Azizah Ismail melawan Dato’ Seri Dr Ibrahim Saad. Apabila saya bertemu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi (ketika itu Timbalan Perdana Menteri), sepanjang jalan seolah-olah redup dengan poster PKR (ketika itu Parti Keadilan Nasional), menyebabkan poster dacing tenggelam hingga santak ke Bukit Mertajam disambut pula oleh poster ‘roket’ merata-rata. Heh heh heh!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA


UMNO TERUS TENGGELAM PUNCA
PELUANG ANWAR DI PERMATANG PAUH

Peluang Penasihat PKR Dato’ Seri Anwar Ibrahim mempertahankan kerusi Parlimen Permatang Pauh dalam pilihanraya kecil yang dijangka hari pengundian pada 26 Ogos 2008 memang cerah berdasarkan UMNO dan BN tenggelam punca dan terdesak untuk mengemukakan calon, menurut penganalisis politik. Menjelang penamaan calon 16 Ogos 2008, UMNO yang pada peringkat awalnya gagal memujuk Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin bagi menjadi calonnya. Malah pemimpin-pemimpin UMNO sendiri mengakui pilihanraya kecil itu menjadi medan untuk memberi penjelasan kepada rakyat mengenai dasar kerajaan, seolah-olah selama ini rakyat tak diberi penjelasan, beritahu aktivis masyarakat di Pahang L Mankadir Shamsi. “Dengan kenaikan harga petrol, kegelisahan peniaga dan kesukaran kerajaan membendung rasuah, peluang PKR adalah cerah,” kata Mankadir kepada sekretariat PRIMA.

Dalam PRU12 pada 8 Mac 2008, calon PKR Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan kerusi Parlimen Permatang Pauh yang dimenanginya pada 1999 dengan memperoleh 30,338 undi menewaskan calon UMNO Dato’ Pirdaus Ismail (16,950 undi). Di samping itu Mankadir yakin kes liwat yang dihadapi Dato’ Seri Anwar tak menjejas sokongan rakyat di Permatang Pauh, berdasarkan isu berkenaan sudah dibangkitkan sejak 1999. Seterusnya kata Mankadir, pemimpin UMNO menyifatkan langkah Dato’ Seri Dr Wan Azizah meletakkan jawatan sebagai menghina pengundi di Permatang Pauh. Sebaliknya, beliau menjelaskan kes yang dihdapi oleh Dato’ Seri Anwar sejak 1999 itu menunjukkan UMNO menghina pengundi di Permatang Pauh. “Sebenarnya UMNO meludah ke langit, justeru tertimpa muka sendiri,” beritahu Mankadir.

INFO SASTERA & BUDAYA

BUKAN FILEM MELAYU KLASIK:
JIKA MENOLAK UNSUR PATRIOTISME

Tayangan filem Melayu klasik di kaca TV perlu dipantau, sekiranya menolak unsur patriotisme, budaya dan moral penduduk tempatan, beritahu bekas aktivis perfileman
Yassinsalleh. Generasi Melayu alaf baru akan keliru dengan filem-filem klasik yang menolak nilai budaya dan moral bangsa Melayu, kata Yassinsalleh yang pernah memenangi anugerah pengarah terbaik menerusi filem ‘Dia Ibuku’ pada Pesta Filem Malaysia sekitar dekad 1980-an. Beliau menyentuh filem ‘Aloha’ yang ditayangkan menerusi TV Astro Prima minggu ini yang dianggapnya berlawanan dengan nilai dan moral bangsa Melayu. Sekalipun filem berkenaan dianggap klasik, tetapi ciri-ciri budaya dan moral Melayu tak dikesampingkan, ujarnya. “Bagaimana kita mahu takrif sebagai filem klasik Melayu, kalau nilai budaya dan moralnya bukan Melayu,” menurut Yassinsalleh.

Filem ‘Aloha’ lakonan Mariam, Osman Gumanti, P. Ramlee dan D Harris terbitan Shaw Malay Filem sekitar dekad 1950-an memang sekadar fiksyen, tetapi ianya tak menunjukkan sikap patriotisme, beritahu Yassinsalleh selanjutnya. Beliau menjelaskan, dalam adegan orangkaya membuat laporan ke balai polis di sebuah kepulauan audien melihat bendera Amerika Syarikat ditonjolkan. Sekalipun latar belakang fiksyen tersebut di kepulauan yang dikuasai Amerika Syarikat, tetapi ianya tak wajar dipaparkan dalam filem Melayu. Malah menurut Yassinsalleh, pada period penjajah pun bendera Union Jack tak pernah dikibarkan bersama ‘Jalur Gemilang’, menyebabkan Sir Donald Mac Gillivary berasa kecewa apabila Union Jack diturunkan pada malam kemerdekaan. “Tak wajar disiarkan filem Melayu klasik yang tak patriotisme dan menolak nilai budaya dan moral bangsa Melayu,” kata Yassinasalleh menambah.

INFO SUARA PROLITAR

MAJLIS PEGUAM CABAR RAJA:
PERSOAL ISU ISLAM KETERLALUAN

Forum ‘memeluk Islam’ yang dianjur Majlis Peguam Malaysia memang isu sensitif. Orang Islam tak pernah anjur forum mempersoal agama lain. Nampaknya pihak bukan Islam sengaja mencurah minyak petrol di padang lalang kering. Kementerian Dalam Negeri tak boleh ‘tunggu dan lihat’, tapi segeralah bertindak. Janganlah nasi dah jadi bubur, baru nak dipantau. Perkara agama di bawah kuasa raja-raja Melayu. Pihak Majlis Peguam seolah-olah nak cabar raja-raja Melayu.- (SMS; 9 Ogos 2008; 10:42:56 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

BLOG WARTAWAN TAK RESPON
BANYAK MAKLUMAT TAK DISIAR

Hairan juga ya? Bila ada posting di laman http://siasahdaily.bolgspot.com berkenaan kes DSAI cepat-cepat abe mie respon. Tapi puas saya cari respon dia di blog kadirjasin dan kuda kepang tak jumpa pula. Kedua-dua blog berkenaan dikendalikan oleh tokoh wartawan terkemuka yang memiliki banyak maklumat politik dan sudah tentulah sentiasa mengikuti perkembangan semasa (tidak seperti anggapan 'budak' Ahmad Sabri Cheek terhadap Zulkifli dari akhbar SIASAH). Seorang adalah bekas ketua editor akhbar bepengaruh di Malaysia dan seorang lagi pernah menduduki kerusi parlimen. Mungkin juga posting abe mei yang penuh cacian dan kejian itu telah dibuang kerana tidak bermanfaat kepada khalayak.-(E-mail; 9 Ogos 2008-Asalbayu,Kedah)

DISEBABKAN SEBATANG POKOK
HABIS SELURUH HUTAN DIBAKAR!

Kenapa disebabkan sebatang pokok yang kerajaan BN mahu pertahankan, habis hutan belantara dibakar? Akibatnya pokok-pokok yang baik seperti leban, meranti, keruing, penak atau cengal habis dibuang sama. Sebiji pisang yang busuk, kerajaan BN sengaja busukkan pisang yang lain, kerana bimbang busuk dalam tandan pisangnya diketahui umum. Orang ramai mahukan pokok kayu yang berharga. Bukan kayu lampung tak berguna. Orang ramai juga mahukan pisang yang bernilai, bukan pisang busuk yang layak dimakan oleh kera dan tupai – (SMS; 9 Ogos 2008; 9:37:19 – Alba, Kampung Seperi, Jelebu, Negeri Sembilan).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

ORANGKAYA MENTERI SEKADAR ‘AKAN’:
TAK BERTINDAK PADA NEGERI ATAS ANGIN

Sebermula tersebutlah ceritera Menteri Luar Negeri Orangkaya Dato’ Seri Dr Rais Yatim terlalu marah akan perihal negeri atas angin memanggil pegawai binti-binti yang menjadi wazir (Timbalan Ketua Misi Malaysia di Washington) iaitu Ilango Karuppanan pada hari Rabu lalu, 4 Syaaban 1429 (atau disebut anak cucu fakir 6 Ogos 2008). Maka Orangkaya Dato’ Dr Rais pun memberi amaran (akan) membuat laporan rasmi kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Arakian pada hari ini Sabtu, 7 Syaaban 1429 (atau ianya disebut juga 9 Ogos 2008), Orangkaya Dato’ Seri Dr Rais (akan) mengutus surat kepada kerajaan negeri atas angin itu kerana mencampuri undang-undang kanun di negeri Melayu. Terlalulah masyghul segala orang banyak kerana Orangkaya Dato’ Seri Dr Rais sekadar (akan, akan, akan) sahaja. Alahai!

Syahdan segala Feringgi itu baliklah ke Goa. Setelah datang ke Goa, segala perihal ehwalnyaitu semuanya dikatakan kepada wazir-wazirnya. Maka wazir-wazirnya pun terlalu marah. Maka ia menyuruh berlengkap pula hendak menyerang Melaka. Arakian kata Kapitan Mur, ‘Pada bicara kita, tiada akan alah Melaka, jikalau ada lagi Bendahara Seri Maharaja; berapa pun besar angkatan Melaka, tiada akan alah’. Kata Alfonso d’Albuquerque, ‘Mengapa maka engkau berkata demikian itu? Apa dayaku sebab aku tiada boleh meninggalkan Goa ini. Tetapi apabila aku sudah turun daripada wazir, aku sendiri pergi menyerang Melaka itu,’ seperti disuratkan dalam ‘Kitab Melayu’ itu oleh:HIDUP BAHASA MELAYU!