Tuesday, June 10, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
SUARA P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


PASARAYA JUALAN JIMAT CERMAT:
HARGA ‘BERAS MATI’ RM60 SEKAMPIT

Assalamualaikum,

Minggu lalu ke pasar borong Selayang bagi menyahut seruan kerajaan dalam kempen jimat cermat. Harga barang-barang keperluan di pasar borong memang lebih murah kalau dibandingkan dengan di pasaraya, tetapi takat ikan, sayur-sayur dan ayam. Begitulah! Ketika balik kira-kira jam 11.30 tengahari, seorang anak remaja (belasan tahun) meminta bayaran RM3 untuk tempat letak kereta di bawah jambatan. Saya terus membayar di samping menerima resit bayaran kerana tak peduli sangat dengan fenomena di pasar borong, disebabkan sudah lama tak jengah ke situ. Tak semena-mena anak remaja (kalau ditatap muka seolah-olah anak saya sendiri) itu menggelabah lari hingga hampir tertumus muka ke dalam longkang.

Rupa-rupanya dia melarikan diri sebaik sahaja sekumpulan penguatkuasa Majlis Perbandaran Selayang menyerbu ke situ bagi memantau pengutip tempat letak kereta haram yang beroperasi waktu siang hari. Saya tak terkilan anak remaja berkenaan mengutip RM3 dari saya, apabila meletakkan kereta di situ, tetapi bimbang sekiranya dia jatuh hingga tertumus muka ke dalam longkang. Ketika belanja hidup (cost of living) mendadak naik, anak remaja itu bagaikan bersabung nyawa semata-mata mahu mengutip sekadar RM3 sahaja. Justeru pagi ini (10 Jun 2008) saya ke pasaraya NSK yang tak semena-mena terbakar bulan lalu dengan kerugian ditaksirkan RM8 juta. Aduhai!

Sekitar Selayang dan Gombak, memang di pasaraya NSK dianggap lokasi pengguna mengamalkan sikap jimat cermat, disebabkan harga barang-barang keperluan yang murah malah berpatutan. Tak hairanlah desas desus menyebut kebakaran yang dialami oleh pasaraya berkenaan, mungkin juga ada kaitan dengan sabotaj. Entahlah! Tetapi bukan sahaja suri rumah individu, malah peniaga-peniaga kedai makan juga bertumpu di NSK. Apalagi pasaraya berkenaan beroperasi 24 jam, membolehkan mereka yang mungkin sahaja berkelapangan selepas 10.00 malam mampu membeli barang keperluan. Memang saya menyedari harga yang ditawarkan bagi setiap unit barang adalah murah. Barangkali!

Bagaimanapun hari ini (10 Jun 2008) apabila memasuki premis baru pasaraya tersebut (yang masih belum cukup teratur), agak terkejut dengan harga ‘beras mati’ ditawarkan mencecah RM60 bagi kampit isian 10 kg. Astaga! Beras jenama ‘Jati Istimewa’ pula bagi kampit isian 10 kg mencecah hampir RM40, di samping kampit dicampur 5% beras hancur RM26.90. Jenama termurah ialah kampit isian 10 kg beras ‘Fadzilah’ masih lagi dijual pada paras RM24.50 yang dicampur 5% ‘beras hancur’. Krisis beras bukan sahaja di bandar, sebaliknya sudah menular ke kampung-kampung di samping peniaga-peniaga kedai makan juga merungut dengan fenomena yang dihadapi negara sekarang.

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA

PERLU DILIHAT SECARA RASIONAL
INFLASI MEMBAYAR HARGA KORUPSI

(Kenyataan media oleh pimpinan PRIMA, Pak Dharmala N.S. mengenai langkah kerajaan memotong elaon keraian jemaah menteri bagi membendung perbelanjaan awam, pada 10 Jun 2008, di Kuala Lumpur).

Inflasi bukanlah isu baru di Malaysia, malah pernah dialami sejak dekad 1970-an dan 1980-an lagi, di samping turut mengalami ‘stagflasi’. Langkah penjimatan yang digerak oleh pimpinan Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan pemotongan elaon keraian 10 peratus bagi Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri dan Timbalan Menteri mungkin sahaja menjimatkan RM2 bilion menerusi pengurangan perbelanjaan awam. Sekitar dekad 1990-an kerajaan juga pernah mewujudkan ‘dana amal jariah’ bagi menangani inflasi, tetapi hingga sekarang rakyat tak pernah diberitahu mengenai ‘dana amal jariah’ yang dikutip RM1 setiap bulan dari kakitangan awam. Bagi mengatasi isu inflasi ‘dana amal jariah’ juga perlu digerakkan semula, di samping dikawal selia secara berterusan untuk kepentingan rakyat.

Di samping menyokong langkah memotong elaon keraian jemaah menteri, PRIMA turut menyarankan elaon keraian semua penjawat awam termasuk juga setiausaha politik dan Exco kerajaan negeri dipotong di samping ‘dana amal jariah’ digerakkan semula. Ketika kita menentang amalan korupsi, nepotisme dan salah guna kuasa yang sukar dibendung, sudah sewajarnya elaon keraian dipotong kerana elaon-elaon kemudahan lain yang disalurkan sudah memadai kepada semua jemaah menteri, menteri besar, setiausaha politik dan Exco kerajaan negeri. PRIMA juga mencadangkan pemotong tersebut tak dihadkan tempoh, malah diteruskan sebagai membayar harga kebobrokan yang berlaku dalam pentadbiran negara sejak amalan korupsi, nepotisme dan salah guna kuasa menjadi ‘bom jangka’ kepada kebeberantakan ekonomi sekarang.


BANTAH KENAIKAN HARGA PETROL
TUNJUK PERASAAN DIJANGKA 13 JUN

Tunjuk perasaan dijangka digerakkan 13 Jun 2008 ini bagi membantah kenaikan harga petrol yang dimumkan oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, 5 Jun lalu. Gerakan yang akan dimulakan dari Masjid Jamek, Kampung Baru beritahu sumber berkenaan, akan berarak menuju ke KLCC atau menara Petronas, selaras dengan tindakan di peringkat global termasuk di Madrid, Sepanyol, di Kashmir, India atau di kota Jakarta, Indonesia. Berdasarkan sumber yang dipetik hari ini (10 Jun 2008), tunjuk perasaan itu digerakkan oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi menyampaikan mesej rakyat kepada pimpinan negara yang dianggap krisis tenaga terhebat. “Pimpinan negara perlu diberi mesej mengenai beban yang terpaksa ditanggung oleh rakyat,” menurut sumber tersebut.

Berdasarkan pengakuan pegawai-pegawai anggota Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) kenaikan harga minyak membawa kesengsraan kepada negara-negara pengimport, memberi gambaran isu berkenaan terlalu misteri. Seterusnya sumber tersebut menjelaskan, Menteri Minyak Arab Saudi, Ali al-Naimi selaku negara pengeksport utama minyak memberitahu agensi berita rasmi ‘Saudi Press’, kenaikan harga minyak tidak wajar dan tiada kaitan dengan prinsip pasaran. Kalau pihak pengeluar minyak tak mampu mengawal kenaikan harga dijangka AS$150 (RM480) setong menjelang musim panas Ogos nanti, siapa lagi yang mampu mengawalnya, beritahu sumber berkenaan. “Justeru tunjuk perasaan adalah langkah awal bagi menyampaikan mesej,” kata sumber itu.

MENERUSKAN PIMPINAN PEMUDA UMNO
KHIR TOYO BERTEMU KELAB PENYOKONG BN

Bagi meneruskan usaha merebut pimpinan Pergerakan Pemuda UMNO pada sesi pemilihan di Perhimpunan Agung, Disember 2008 ini, mantan Menteri Besar Selangor Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo akan menemui Pengerusi Kelab Penyokong BN Pahang, Syed Adnan Dato’ Syed Abdullah besok (11 Jun 2008) di salah sebuah hotel di Subang. Ketika menghubungi sekretariat PRIMA, Sdr Sobri Ahmad aktivis yang terbabit dalam menggerakkan kem Dato’ Seri Dr Mohd Khir memberitahu, pihaknya yakin beliau mampu membawa perubahan kepada pimpinan Pemuda UMNO di samping memantap semula perpaduan. “Pertemuan dengan Kelab Penyokong BN sekadar bertukar-tukar fikiran sahaja, bukan untuk melobi,” beritahunya.

Sdr Sobri yang juga Setiausaha Agung Majlis Kerjasama Belia Asian yakin dengan pakej pengalaman Dato’ Seri Dr Mohd Khir dalam pimpinan Majlis Kerjasama Belia Asian mampu menggerakkan Pemuda UMNO lebih cemerlang, gemilang dan terbilang. Menurutnya lagi, ketika memimpin Majlis Belia Malaysia (MBM), Dato’ Seri Dr Mohd Khir bukan sahaja mampu mengisi dana MBM, malah sebagai paksi utama dalam siri kempen ‘Belia Benci Dadah’. “Slogan ‘Belia Benci Dadah’ digerakkan oleh Dato’ Dr Mohd Khir, bukannya oleh penyanyi AF3, Mawi,” kata Sdr Sobri selanjutnya. Sementara itu Syed Adnan ketika dihubungi memberitahu, beliau melahirkan rasa gembira dengan kesediaan Dato’ Seri Dr Mohd Khir menemui pimpinan Kelab Penyokong BN Pahang.

SHAHRIR TAK MAMPU WAKILI UMNO
MEMBISU PERANAN KU LI BANGUN PETRONAS

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato’ Shahrir Abdul Samad seolah-olah membisu mengenai peranan Tengku Razaleigh Hamzah membangun Petronas sekitar dekad 1970-an. Beliau dilihat cuba mengelak daripada beberapa isu yang dibangkitkan oleh Ketua Pemuda PAS, Sallehuddin Ayub ketika menyertai forum isu semasa berkaitan kenaikan harga petrol di TV1 (RTM) malam ini (10 Jun 2008). Turut sama dalam forum berkenaan ialah pengendali laman blog agendadaily, Hanapiah Man dan wartawan RTM Syed Munawar. Dato’ Shahrir sengaja mengalih perhatian dengan menyebut, kenaikan harga petrol sebagai ‘luar biasa’ dan kerajaan tak mengambil sikap popular dengan mempertahan amalan ‘subsidi’.Apabila Sallehuddin Ayub menyentuh ucapan Ahli Parlimen UMNO Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah ketika membahaskan titah ucapan diraja di Dewan Rakyat pada 2007 yang mempersoal persediaan kerajaan bagi menghadapi kenaikan harga minyak, Dato’ Shahrir sekadar menyebut fakta yang dikemukakan hanya hasil Petronas dan bukannya keuntungan industri minyak mentah berkenaan. Malah Dato’ Shahrir terus tak menjawab mengenai peranan Tengku Razaleigh di peringkat awal membangunkan Petronas di bawah pentabdiran Tun Abdul Razak. Fakta hasil pengeluaran Petronas yang disebut oleh Gabenor Bank Negara, Dr Zetty Aftar juga sekadar perbandingan hasil pengeluaran dan keuntungan seolah-olah dalam kelas pengajian ekonomi. Dato’ Shahrir juga tak mampu mewakili UMNO bagi menerima cadangan Sallehuddin untuk pertemuan semua parti-parti politik dan badan NGO membincangkan isu kenaikan harga petrol.

INFO SASTERA & BUDAYA

HARI SASTERA SEPATUTNYA 10 JUN
GAPENA BERCELARU MENGENAI TARIKH

Hari Sastera yang digerakkan oleh Gapena sejak dekad 1970-an dianggap bercelaru, berselaru dan berkeliru, disebabkan tak menetapkan tarikh yang boleh diiktiraf sebagai kebanggaan semua warga penulis. Aktivis budaya dan sastera, penyair Yassinsalleh mencadangkan ‘Hari Sastera’ perlu diiktiraf pada 10 Jun sempena tarikh lahir Sasterawan Negara pertama Pak Kamaluddin Muhammad (Kris Mas) iaitu 10 Jun 1922. Seterusnya kata Yassinsalleh, disebabkan Gapena menggerakkan ‘Hari Sastera’ tak berlandaskan ‘ruh sastera’, menyebabkan ianya lebih terdorong kepada naratif pesta-pestaan dengan tak mencetuskan minda yang lebih positif dalam isu kesusasteraan Melayu. “Gapena tak mahu mengakui kelemahannya, tetapi mahu menonjolkan keakuannya,” beritahunya.

Menyentuh ‘Hari Seniman’ yang diiktiraf pada 29 Mei berdasarkan tarikh kematian Tan Sri P. Ramlee, Yassinsalleh beranggapan ianya seolah-olah mahu menguburkan seni perfileman Melayu. Menurut Yassinsalleh tarikh yang sesuai bagi diiktiraf sebagai “Hari Seniman’ adalah sempena kelahiran Tan Sri P. Ramlee pada 22 Mac (1929) selaras dengan pencapaian seni perfileman Melayu banyak digerakkan menerusi karya-karya Tan Sri P. Ramlee. Disebabkan kerajaan sudah mengiktiraf Pak Kris Mas sebagai Sasterawan Negara pertama, adalah logik pada tarikh lahirnya dijadikan ‘turning point’ kepada ‘Hari sastera, beliau menambah. “Kalau Gapena tak mampu mencadangkan ‘Hari Sastera’ pada 10 Jun, justeru PRIMA mengambil inisiatif untuk membuat cadangan,” kata Yassinsalleh selanjutnya.

INFO SUARA PROLITAR

ELOK LURUSKAN PAPARAN SEJARAH
PRIMA SUDAH JADI LANDASAN AMAT BAIK

Baru baca blog. Tahniah! PTPTN tulisan hebat. Yang (drama) ‘Di Bawah Ketiak Isteri’ tu pun elok. Kok saya tulis pun macam itulah juga prinsipnya. Baguslah tulis hal ehwal budaya, saya setuju dan sokong. Kisah penerokaan tanah (Dato’ Sati Haji Daud bin Haji Sheikh Ahmad) merupakan paparan yang meluruskan sejarah – itu adalah satu landasan yang amat baik. Teruskan usaha murni tu. Kabarnya, PRIMA tak lama lagi nak pukul gendang tetawak - (SMS; 10 Jun 2008 – Dr Intan, Kuala Lumpur).

PIMPINAN MELAYU MAMPU BENTUK
KERAJAAN NEGERI DI SELANGOR DAN PERAK.

Kalaulah pimpinan Melayu tak bercakaran, tentu mereka mampu membentuk kerajaan negeri Selangor dan Perak. PAS tak seharusnya prejudis dengan insiden yang berlaku pada 1978, kerana pimpinan dahulu tak sama dengan pimpinan sekarang. Di Selangor misalnya UMNO menang 18 kerusi, PAS memperoleh 8 kerusi dengan jumlahnya 28 kerusi termasuk 2 dari MCA menerusi BN. Sekiranya PKR tak bermasalah, mereka boleh membawa 15 kerusi yang dimenangi atau sejumlah 36 kerusi DUN di kalangan pimpinan Melayu daripada 56 kerusi yang boleh membentuk kerajaan negeri. Sekiranya pimpinan Melayu tak bercakaran, maka sukarlah pihak lain mahu menunjuk-nunjuk kuasa hingga berani mencabar kedaulatan raja-raja.

Begitu juga di negeri Perak, sejumlah 28 kerusi dimenangi oleh BN adalah dari UMNO, dengan 6 dimenangi oleh PAS dan 7 menerusi PKR. Maknanya di Perak, 18 ADUN dari DAP tak mampu membentuk kerajaan negeri kalau tak disokong oleh 13 ADUN PAS dan PKR. Sebelum PRU12, pihak DAP sendiri mengakui tak terbabit dengan Barisan Alternatif (BA), sebaliknya apabila mampu membentuk kerajaan negeri yang disokong oleh PAS dan PKR, mereka bersetuju pula mewujudkan ‘Pakatan Rakyat’. Lebih baik pimpinan Melayu dalam PAS dan PKR mengikut telunjuk UMNO, daripada berkompromi dengan DAP. – (Emel; 10 Jun 2008 – Haji Mohd Nasir; Bandar Baru Selayang, Selangor)

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

KENAIKAN HARGA JAMBATAN KEDUA
BAHAN BINAAN SEMAKIN MENINGKAT

Syahdan gegak gempitalah sekalian hamba rakyat apabila pembinaan jambatan di negeri Melayu itu dikatakan meningkat berbanding anggaran sebelumnya iaitu RM2.7 bilion pada 2007 kepada RM4.3 bilion sekarang ini, adanya! Maka diberitahu kepada fakir jambatan kedua sepanjang 24 kilometer menghubungkan Batu Maung, Tanjung dan Batu Kawan di Seberang Prai itu berhadapan dengan masalah kenaikan harga barang-barang bahan binaan. Arakian berkatalah Pengarah Urusan syarikat yang membina akan jambatan itu (kata orang banyak ialah UEM Builders Bhd), Dato’ Ridza Abdoh Salleh, “Jumlah RM4.3 bilion adalah apa yang kami anggarkan untuk projek itu. Kerajaan akan membenarkan sebarang kenaikan harga sekiranya berlaku peningkatan harga bahan.”

Sebermula jambatan yang dijadualkan akan siap dibina pada 2011, memang sudah dipersetujui oleh memanda Perdana Menteri, Orangkaya Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi dinaikkan harganya hingga hampir RM2 bilion. Maka Dang Raya Rani dengan keempat perempuan sertanya itu pun lenyaplah. Ada kadar sesaat, maka kelihatan seorang perempuan tuan, bongkok belakangnya, berlipat tiga. Maka berkatalah ia pada Tun Mamat, “Segala kata-kata tuan hamba itu sudahlah dipersembahkan oleh Dang Raya Rani kepada Puteri Gunung Ledang. Akan titah tuan puteri, jikalau raja Melaka hendak beristerikannya, perbuatkan jambatan emas satu, jambatan perak satu dari Melaka datang ke Gunung Ledang.” Itulah geranganya jambatan kedua seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ yang disuratkan oleh:

HIDUP BAHASA MELAYU!