Saturday, August 4, 2007

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang penindasan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG:

PETANDA AWAL PILIHANRAYA

Assalammualikum,

Mesyuarat perwakilan UMNO merata sekarang, sebagai petanda awal pilihanraya semakin ehem ehem. Tak tahulah sama ada tahun 2007 atau 2008, segalanya terpulang kepada ilham number one. Kalau dibandingkan dengan period Tunku Abdul Rahman memegang jawatan number one, memang jauh berbeza kerana mungkin sahaja ianya mengikut peredaran masa yang serba mencabar, membebar dan menibar. Entahlah! Pada dekad 1960-an misalnya, Tunku umumkan pembubaran Parlimen terlalu awal, malah kempen juga dalam tempoh sebulan dengan dibenarkan rapat umum terbuka. Tetapi lain hulu lain parang, lain dahulu lain sekarang, gamaknya!Isu bahasa Melayu bukan sahaja dibahaskan di kalangan pencinta-pencinta bahasa, malah ahli-ahli UMNO turut mempersoal relevannnya ‘Bahasa Malaysia’. Kabarnya, sudah ada Bahagian UMNO membawa usul mengenai ‘Bahasa Melayu’ wajarlah diperkasakan, di samping menolak ‘Bahasa Malaysia’ yang kononnya bukan lagi berjatidiri Melayu. Maknanya, orang Melayu tak mahu ‘Bahasa Melayu’ dilupuskan seolah-olah masuk incenirator, kerana bangsa Melayu tak kira ianya aktivis parti politik yang berbeza pendekatan, mereka tak mahu bertolak ansur dalam isu Bahasa Melayu, seperti disebut pengarang di zaman dahulukala menerusi ungkapan Hang Tuah kononnya, ‘takkan Melayu hilang di dunia’!

INFO HAK ASASI MANUSIA:

PAK LAH DIBERI TEMPOH 10 HARI
BERI PENJELASAN KORIDOR ISKANDARPerdana Menteri Dato’ Abdullah Ahmad Badawi diberi tempoh 10 hari lagi bagi menjelaskan kedudukan memorandum yang diserahkan oleh Generasi Profesional & Pewaris Bangsa (ProWaris) sebulan lalu mengenai Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) di Johor. ProWaris dikatakan menuntut 20 Perkara bekaitan WPI supaya dikaji semula sebelum ianya dilaksanakan. Presiden ProWaris, Feriz Omar dilaporkan sudah menyampaikan memorandum berkenaan kepada Pak Lah sendiri sebelum PM ke luar negeri baru-baru ini, dengan memberi jaminan akan dipertimbangkan dalam tempoh 10 hari selepas memorandum berkenaan diserahkan.


Bagaimanapun Feriz Omar dikatakan kecewa, sesudah 20 hari berlalu tiada sebarang maklumbalas yang diberi mengenai tuntutan 20 Perkara yang dikemukakan oleh pihak ProWaris. Justeru katanya, pihak ProWaris memberi tempoh 10 hari lagi (dari tarikh 4 Ogos 2007) bagi membolehkan Pak Lah mempertimbangkan 20 Perkara yang dituntut. Menurut laporan, Feriz masih yakin Pak Lah bersedia memberikan pertimbangan, kerana banyak isu berbangkit masih dipersoal. Katanya, ProWaris memberi sokongan kepada semua projek pembangunan kerajaan, asal sahaja ianya tak merugikan bangsa Melayu.


KERTAS PELAKSANAAN KORIDOR
TAK DISEBUT BAHASA MELAYU

Jurucakap Jawatankuasa Ad-Hoc Warga Prihatin (PRIMA) Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz mempersoal kertas pelaksanaan Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) yang tak disebut dalam Bahasa Melayu. Dalam pertemuan dengan beberapa pengendali laman blog di sebuah kedai makan Minang, di Kampung Baru hari ini (4 Ogos 2007), Kamal melahirkan rasa kecewa kerana kertas pelaksanaan itu tak disebut dalam Bahasa Melayu. Justeru beliau membuat spekulasi ianya tak memberi kepentingan kepada warga Johor sendiri, apabila sebahagian besar manfaatnya dimonopoli oleh Singapura. “Tak jelas sama ada ianya diberi tempoh pajakan kepada pelabor-pelabor seperti dilakukan oleh Indonesia apabila membangunkan Pulau Batam,” katanya.


Kamal turut mempertikaikan, isu Akta 664 yang disembahkan bagi perkenan raja-raja Melayu pada 12 Februari 2007, tetapi diwartakan pada 13 Februari 2007. Menurutnya, berdasarkan pengalaman di masa lalu belum pernah berlaku sebarang akta yang disembah kepada raja-raja Melayu diwartakan dalam tempoh satu hari sahaja. Katanya, Perkara 8 (1) (a) yang menyebut Pengerusi Bersama WPI ialah Perdana Menteri dan Menteri Besar, sebaliknya pada Perkara 8 (2), apabila PM tak menyertai mesyuarat WPI, TPM pula mewakili PM, menyebabkan kedudukan MB selaku ‘Pengerusi Bersama’ tak berfungsi.


Juteru kata Kamal selanjutnya, WPI perlu diberhentikan sebelum ianya dilaksanakan kerana banyak persoalan yang beli diberi penjelasan. “Kita tak perlu menunggu sebarang penjelasan PM, kalau ianya meletakkan orang Melayu dalam dilema WPI hanya perlukan ‘full stop’ sahaja, “ ujarnya.


ZAHRIN PERSOAL LOKASI:
LINGKUNGAN KAWASAN WPI


Aktivis UMNO yang dipecat Sdr Zaharin Mohd Yassin mempersoal keluasan lokasi Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI), kerana tak dinyatakan secara komprehensif. Dalam pertemuan dengan PRIMA, beliau yang juga dikenali ‘Sang Kelembai’ dalam laman blog dan penulisannya menyebut, kerajaan perlu memberitahu jumlah keluasan yang terbabit dengan WPI. Katanya, ketika KEJORA dilaksanakan ianya ditetapkan persempadanan wilayah yang terbabit dalam projek berkenaan. “Pak Lah perlu bersikap telus bagi meyakinkan rakyat, WPI adalam pembangunan untuk kepentingan rakyat, bukan disitilahkan kepada ‘Wilayah Pembangunan Imperialis’ oleh orang ramai,” beliau menambah seterusnya.


Zaharin yang juga pernah berkhidmat dengan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) turut melahirkan rasa bimbang, sekiranya WPI tak dijelaskan persempadanan sebenar, kebobrokan pembangunan ekonomi boleh berlaku. Katanya, PKNS juga pernah membawa pelabor ke Selangor, tetapi ‘diperbudak-budakkan’ oleh kalangan kapitalis apabial diberi intensif mendirikan kilang di Sungai Way. Zaharin memberitahu kalangan pengendali blog yang mengadakan pertemuan hari ini (4 Ogos 2007) di Kampung Baru, insiden di Sungai Way ialah pelabur-pelabur menutup kilang mereka selepas pajakan 10 tahun, tetapi terus beroperasi dengan menukar nama syarikat yang baru berdasarkan intensif yang diberikan oleh kerajaan.


INFO SASTERA & BUDAYA:
SASTERAWAN NEGARA DI UPSI
LEGASI KESUSASTERAAN MELAYU

Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di Tanjung Malim menganjurkan dialog bersama ‘Sasterawan Negara’ pada 9 Ogos 2007. Tiga orang ‘Sasterawan Negara’ yang menyertai pertemuan tersebut termasuklah Dato’ Profesor Emeritus Shahnon Ahmad, Dato’ A. Samad Said dan S. Othman Kelantan. Menurut Dato’ Dr. Mohd Mansor Abdullah yang aktivis PRIMA, beliau dihubungi oleh pihak panatia majlis berkenaan, Profesor Mohd Yusuff Hassan mengenai aktiviti berkenaan, bagi mendekatkan pelajar-pelajar UPSI kepada sastera Melayu. Peneraju PRIMA sasterawan Dharmala N.S. dan Dr Mansor akan hadir dalam perjumpaan tersebut, sebagai keprihatinan kepada sastera dan budaya Melayu.


Secara historikal perkembangan sastera Melayu memang digerakkan di UPSI, atau sebelumnya dikenali Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI). Malah kebangkitan sasterawan Melayu pada dekad 1930-an memang digerakkan di UPSI dengan penubuhan ‘Pejabat Karang Mengarang MPSI’ yang dikendali oleh Pendeta Tan Sri Zaaba. Novel-novel Melayu juga banyak diterbitkan oleh Pejabat Karang Mengarang MPSI sebelum ianya dipindahkan kepada DBP pada dekad 1950-an. Pengarang-pengarang tersohor ketika itu seperti Ponggok, Ahmad Murad Nasaruddin, Harun Aminulrasyid, Mohd Yusuff Ahmad dan ramai lagi adalah memulakan bakat mereka di MPSI. “Kita sentiasa menyokong setiap aktiviti sastera dan budaya Melayu,” beritahu Mansor yang juga mantan Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM.


KOMENTAR
bersama Pak Parjo

RAJA NAZRIN MENITSKAN AIRMATA
IMBAU PERJUANGAN TUN DR ISMAIL

Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah menitiskan airmata ketika bertitah melancarkan buku ‘Bukan Kerana Pangkat: Tun Dr Ismail Dan Masanya’ di Universiti Malaya pada 3 Ogos 2007. Memang baginda seorang raja yang prihatin dengan perjuangan nasionalisme malah dilaporkan dalam satu majlis di Perak, baginda juga turut menghargai pejuang-pejuang nasionalisme yang lain termasuk Dr. Buharnuddin al-Helmy, Dato’ Ahmad Boestamam, Ustaz Abu Bakar al-Baqir, Dato’ Panglima Bukit Gantang dan beberapa tokoh gerakan nasionalisme dari Perak. Memang sukar di kalangan pimpinan UMNO sendiri menitiskan air mata apabila mengimbau perjuangan tokoh-tokoh di masa lalu.


Tun Dr. Ismail memang pimpinan UMNO paling disayangi oleh Almarhom Tunku, malah ketika Pesuruhjaya Tinggi, Gerald Templer menawarkan jawatan menteri kepada Parti Perikatan pada 1953, Tunku menamakan ‘Tun Dr. Ismail’ dan ‘Tun H.S. Lee’. Sekalipun pemerhati politik menyebut menteri paling rapat dengan Tunku ialah Tan Sri Senu Abdul Rahman dan Tan Sri Khir Johari, tetapi ketika ditemuramah oleh penulis pada 1982, Tunku berulang kali menyebut beliau sayangkan Tun Dr. Ismail. Dalam temuramah itu, Tunku memberitahu pada dekad 1960-an, Tun Dr. Ismail beberapa kali menghantar surat perletakan jawatan sebagai menteri kabinet.


Kata Almarhom Tunku, beliau tak menjawab surat yang dihantar oleh Tun Dr. Ismail menyebabkan rakannya itu datang ke kediaman rasminya di Residency. Lantas Tunku bersembunyi, kerana tak mahu menemui Tun Dr. Ismail ketika sedang marah. Selepas beberapa hari setelah Tun Dr. Ismail berasa ‘sejuk hati’ barulah beliau mahu menemui rakannya itu, sambil berpura-pura tak mengetahui surat perletakan jawatan itu. Memang Tunku mengakui akan kesetiaan Tun Dr. Ismail sebagai sahabat dan rakan seperjuangan, seperti yang sentiasa ingat akan kawan-kawan seperti Tan Sri Abdul Samad Idris, Pak Sako dan Pak Boestamam ialah: