Saturday, September 27, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

ADAT SUDAH DIGUNA PAKAI:
BAGI MEMANTAU ERAT KELUARGA

Assalamualaikum,

Malam semalam (26 September 2008), adik saya mengirim SMS beritahu mengenai anak kepada sepupu saya (dipanggil Jamus) di masukkan ke Institut Jantung Negara (IJN) di Kuala Lumpur dalam keadaan koma. Memang saya tak cam lagi dengannya, kerana sewaktu tinggalkan kampung sekitar 1960-an, Jamus masih kecil. Ketika sepupu saya Kak Halijah meninggal dunia sekitar 1970-an pun, Jamus masih bersekolah menengah. Apabila menyertai tentera sekitar 1980-an, kemudiannya menetap di Johor memang tak pernah pun bersua. Kalau boleh cam pun wajahnya mirip ibunya, Kak Halijah di samping bertubuh sasa. Bagaimanapun sehingga laman blog ini ditulis, saya masih belum sempat untuk menziarahnya di IJN. Apalagi semalam (26 September 2008) pembantu muzium di Mizium Negeri Sembilan, Ahmad Afian Abdul Kadir menelefon mengenai buku Undang Luak Rembau, Dato’ Lela Maharaja Haji Mohd Sharip Othman.

Ketika selesai subuh pagi ini (27 September 2008), saya diberitahu pula mengenai berpulangnya ke rahmatullah Dato’ Menteri Sah Mangku Alam Raja Sari Abdul Razak bin Nozin, pembesar adat di luak Jelebu semalam (26 September 2008). Mungkin sahaja Dato’ Abdul Razak belum berusia 70 tahun. Sekalipun usianya lebih tua beberapa tahun sahaja daripada saya, tetapi sewaktu remaja memang kami berkawan. Di samping Dato’ Abdul Razak saya juga berkawan rapat dengan seorang lagi Waris Negeri (pembesar adat terkanan dalam struktor pentadbiran adat luak Jelebu) Dato’ Ombi Pangkal Maharajalela Abdul Kadin Kidam. Sewaktu saya dilantik oleh Allahyarham Tan Sri Abdul Samad Idris menduduki jawatan setiausaha adat dalam Jawatankuasa Penyelidikan Budaya Muzium Negeri Sembilan pada 1989, mereka berdua belum lagi dilantik menyandang pesaka.

Justeru ketika saya menyusun buku ‘Luak Jelebu’ pada dekad 1990-an, Dato’ Menteri Abdul Razak dan Dato’ Ombi Abdul Kadin belum tersenarai sebagai penyandang pesaka. Memang mereka berdua kawan baik saya sejak remaja, sebaliknya selepas menyandang pesaka selaku Dato’ Menteri dan Dato’ Ombi, kami tak pernah berhubungan. Sekali sekala sahaja saya singgah di gerai Dato’ Ombi Abdul Kadin kerana secara kebetulan berdekatan dengan rumah emak saya di Kampung Petaling. Bagaimanapun apabila diminta nasihat mengenai pentadbiran adat, memang saya tak keberatan untuk berkongsi pengalaman dengan semua dato’-dato’ lembaga di Negeri Sembilan termasuk juga Dato’ Menteri Abdul Razak dan Dato’ Ombi Abdul Kadin.

Disebabkan sering ke ranah Minang (Minangkabau atau propinsi Sumatera Barat) sebagai sumber rujukan bersama Tan Sri Abdul Samad Idris, saya juga turut menegur ketaksuban masyarakat berkaitan Adat Perpatih. Justeru apabila dijemput menyertai Mesyuarat Majlis Agama Islam Negeri Sembilan sekitar 2003-2004, saya pernah menegur isu ‘mas kahwin’ dengan membezakan kadar bagi ‘anak dara’ dan ‘janda’. Sekalipun dalam mesyuarat diterima sebulat suara menghapuskan perbezaan kadar yang ditetapkan menerusi ‘Adat Perpatih’ (sebaliknya surah an-Nisaa’ ayat 4, tak disebut kadar yang berbeza), tetapi apabila diumumkan oleh Menteri Besar Dato’ Seri Muhammad Hassan kenaikan kadar ‘mas kahwin’, perbezaan itu terus dikekalkan. Aduhai!

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA

KESAL PERHIMPUNAN DITANGGUH:
KU LI SARAN TOLAK PERHAMBAAN MINDA

Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah meminta warga Malaysia menolak perhambaan minda yang diamalkan oleh UMNO di bawah Perdana Menteri, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Beliau yang juga bekas Naib Presiden UMNO percaya, kekuatan UMNO bagi jangka panjang ialah berasaskan pemimpin yang cinta bangsa, agama dan tanah air lebih daripada dirinya sendiri. Dalam sidang akhbar di kediamannya hari ini (27 September 2008), Tengku Razaleigh mengingatkan aktivis parti perlu memberi tekanan kepada MT, bagi memulihkan semula UMNO yang semakin tenat berikutan pakej pimpinan yang bobrok, pongah dan tak prihatin. “Pelan penangguhan bagi pemilihan UMNO yang dijadualkan Disember 2008 kepada Mac 2009 adalah satu prejudis kepada hak ahli-ahli UMNO,” katanya.

Seterusnya Tengku Razaleigh menyarankan, pemulihan UMNO perlu dilakukan segera bukan menunggu kestabilan parti seperti melihat fatamorgana di tengah gurun. Beliau berkata, janji bagi kestabilan parti hanya fantasi politik yang tak akan kesampaian selagi perhambaan minda terus dijadikan modal untuk mengeksploit kejujuran, keluhuran dan keikhlasan ahli-ahli UMNO. Kebobrokan yang berlaku dalam UMNO bukan diselesaikan dengan memesongkan minda rakyat, sebaliknya memerlukan rangkaian kebijaksanaan atau kebebasan intelektual membawa rakyat menyokong setiap program yang dilaksana UMNO. “Ketika orang Melayu mula menjauhkan diri daripada UMNO, janganlah dijana langkah negatif yang menyebabkan mereka semakin menutup minda terhadap perjuangan UMNO,” beritahu Tengku Razaleigh.

UMNO SUKAR UNTUK STABIL
WALAU PEMILIHAN DITANGGUH LAGI.

Langkah menangguhkan pemilihan UMNO dari Disember 2008 kepada Mac 2009, dianggap muslihat bagi menyembunyikan kebobrokan UMNO yang semakin parah, kata bekas Exco Pemuda UMNO Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Pelan peralihan kuasa yang dirancang oleh pimpinan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi tak sama dengan insiden 1969 antara Tunku Abdul Rahman-Tun Abdul Razak atau 1981 Tun Hussein Onn-Tun Dr Mahathir dan 2003 Tun Dr Mahathir-Dato’ Seri Abdullah, beritahu Dato’ Kamal Amir yang juga Jurucakap PRIMA. Beliau tak menolak kemungkinan peralihan kuasa Dato’ Seri Abdullah-Dato’ Seri Mohd Najib akan mewujudkan masalah baru. “Pelan peralihan kuasa yang terbaik ialah Pak Lah tak menyertai pertandingan pada Disember 2008, seperti dilakukan oleh Tun Hussein pada 1982,” jelas Dato’ Kamal Amir.

Memang keputusan itu pahit untuk ditelan, tetapi ianya memberi manfaat kepada UMNO dan perjuangan majoriti orang Melayu, menurut Dato’ Kamal Amir selanjutnya. Mengulas keputusan mesyuarat khas Majlis Tertinggi (MT) UMNO semalam (26 September 2008), Dato’ Kamal Amir memberitahu, kalau mahu menunggu UMNO stabil ditangguhkan kepada Mac 2009 pun ianya tak akan berlaku. Pimpinan UMNO yang ada sekarang termasuk Dato’ Seri Mohd Najib tak mampu untuk menstabilkan UMNO, sekalipun ditangguhkan pemilihan pada tahun hadapan, beliau mengingatkan. Sebaliknya UMNO perlu di ‘overhaul’ seperti disarankan oleh Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah bagi meneruskan kesinambungan. “Sukar meneruskan perjalanan kenderaan yang rosak, kalau gunakan mekanik yang sama,’ ujar Dato’ Kamal Amir.

INFO SASTERA & BUDAYA

NOVEL ‘SAINS FIKSYEN’
JAUH DI PULAU RAHSIA
Oleh: Ikram Hafiz

(Sebelum memasuki Unisel pada Mei 2008, Allahyarham Ikram Hafiz bukan sahaja berbakat dalam kraftangan dan elektrikal ketika belajar di Sekolah Menengah Teknik Gombak, malah terbabit dalam karya kreatif. Ikram Hafiz pernah menghasilkan novel sains fiksyen pada 2007, ketika membuat kerja sambilan menjual burger. Hanya sebuah sahaja novel yang dihasilkannya, dan diterbitkan oleh Mulya Utama Enterprises, Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor. Mulai sekarang, novel karya Ikram Hafiz dimuatkan dalam laman blog ini).

(sambungan kelmarin…)

(13)

4
OMBAK KIAN MENGGEGAR:

KAWAN KETAWA RAMAI DI SISI:
KAWAN MENANGIS SEORANG DIRI

TAK seorang pun kawan yang ketawa bersama terconggok di sisi dalam saat terlonta-lonta seorang diri. Abang Din yang bersemangat mengajak ikut turun memancing ke laut entah ke mana! Usin Sodok, Mail Kengkang dan Sahak Salai juga tak nampak kelibat lagi memberi bantuan.

Mahu saja saya mealung memanggil mereka di tengah malam yang dingin dengan puputan angin itu. Tetapi masakan mereka mendengar laungan saya. Apalagi kami sudah berpecah sewaktu membolos keluar dari gua di celah terumbu batu karang. Entah kenapa mereka berempat tak menunggu sehingga saya tiba semula ke tempat bot tersembunyi?

“Nampaknya, Abang Din khianati aku!” gerutu saya kecewa dengan sikap kawan-kawan meninggalkan saya terlonta-lonta seorang diri di pulau kecil berkenaan.

“Tak mungkin, boleh jadi Abang Din dalam bahaya,” sahut hati kecil saya semakin mendebarkan.

“Kenapa Abang Din tinggalkan aku?” bentak saya perlahan menggertap bibir tak dapat menahan rasa marah yang meluap-luap.

“Boleh jadi Abang Din dah ditangkap semula oleh Si Tongkol,’ hati kecil saya terus mendengus tak ketahuan.

“Tapi, tak nampak pun bot laju Si Tongkol balik ke pulau!’ saya mencebek bibir kerana kesal apabila kenang keempat-empat kawan berkenaan menghilangkan diri.

“Jangan salahkan orang lain, salahkan diri sendiri!” semakin keras hati kecil saya membentak dan mengejek-ejek.

Di peringkat itu saya bertambah hiba. Asal sahaja terkenangkan emak, ari mata saya semakin banyak mengalir. Apalagi deru ombak yang menggegar di kaki terumbu batu karang seolah-olah memukul ke dada. Emak bagaikan berlari di tengah kegelapan malam itu mahu selamatkan saya.

Dalam linangan air mata terharu, saya melihat emak seolah-olah berlari meniti ombak yang bergulung menghempas ke kaki terumbu batu karang. Emak melambai-lambai tangan di kejauhan sebaik sahaja ternampak saya terperosok di perdu pokok tengah belukar berkenaan. Tak bertangguh emak melayang dari udara menyambar tangan saya yang terkial-kial harapkan pertolongan.

Emak terus mendakap saya tak mahu dilepaskan. Ketika itu saya terasa bagaikan bayi kecil harapkan perlindungan emak semata-mata! Apabila saya tersengguk-sengguk laksana bayi menangis laparkan susu, emak semakin kedap memeluk saya. Emak dodoikan seolah-olah memujuk sewaktu bayi semakin galak menangis.

Di celah gumpalan awan pekat di udara tiba-tiba abah terjongol muka. Dia mencemik memberi isyarat supaya emak tinggalkan saya terperosok di perdu pokok. Abah tak mahu emak terlalu manjakan anak-anak hinggakan mua tak terbatas. Disebabkan abah tercegat di celah rekahan awan hitam, emak terpaksa lepaskan saya saya daripada rangkulan.

Sekaligus pula angin berpusar menyedut emak bersama abah dalam gumpalan awan berlapis-lapis macam balanket dikerenyuk atas katil. Terputus-putus suara saya memanggil emak dipusar angin di udara. Tetapi emak sekadar melambai-lambai tangan bagaikan Mak Tanjung ditelan batu belah batuk bertangkup. Mak Tanjung tak peduli lagi anak-anaknya Si Melor dan Si Pekan terlonta-lonta harapkan kasih sayang seorang ibu.

“Emak, saya di sini!” laung saya mendongak ke udara memerhati awan pekat hitam bergulung sama macam ombak di permukaan laut. Tetapi laungan saya tak kedengaran di mana-mana; laungan itu sekadar bergema jauh di lubuk hati saya.

(* Kreativiti Ikram Hafiz menggambarkan keadaan di lokap polis Selayang, ketika dia bersama kawan-kawannya ditahan berikutan kes pergaduhan apabila bertindak balas selepas wang jualan burgernya disamun, tetapi dituduh merusuh. Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri ketika itu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Teng Chang Khim – sekarang Speaker DUN Selangor, dan Wee Choo Keong – sekarang Ahli Parlimen Wangsa Maju, turut campur tangan bagi membebaskan Ikram Hafiz dan rakan-rakannya yang ditahan selama lima hari).

(bersambung…)

PUISI LAMA

Lirik Lagu Melayu Asli

(dengan apologi)

Dari mana hendak ke mana
tinggi rumput dari padi
ahli UMNO terus merana
Disember berebut tak menjadi.

Dari mana punai melayang
dari sawah turun ke padi
biar UMNO mabuk kepayang
apabila payah mendapat undi.

Tinggilah tinggi si matahari
anak kerbau mati tertambat
Najib mimpi Anwar menari
Ku Li ceridau cari pejabat.

Seri Mersing lagu Melayu
dikarang oleh biduan dahulu
UMNO runsing Mahathir sayu
mengenang nasib bangsa selalu

Sayang damak buluh sumpitan
hendak menyumpit rusa di hutan
kerana tamak lupa daratan
rasuah dan kroni jadi sebutan.

Sayang Mas Merah jangan merajuk
mari ke mari saya nak pujuk
UMNO parah semakin sejuk
Khairy tak dapat beri pertunjuk.

Sayang Sarawak sungainya sempit
nakhoda datang berjual beli
kalau Pak Lah rasa tersepit
elok bincang dengan Ku li

-Omar Yassin
Sg Besar, Selangor
26 September 2008


INFO SUARA PROLITAR

TURUN HARGA MINYAK MERUNGUT:
PERSATUAN DIAM KETIKA HARGA NAIK

Harga minyak turun mulai 25 September 2008, persatuan pengusaha stesen minyak (PDAM) pula merungut. Presidennya Mejar (B) Abdul Wahid Bidin ungkit fasal stok lama. Tapi, semasa harga minyak naik mendadak hingga RM2.70 satu liter, tak pula timbul stok lama. Maknanya, stok lama dapat beli dengan murah, jual ikut harga baru. Turun harga 10 sen satu liter pun tak bermakna stok lama harga runcitnya RM2.55 satu liter, tentu lebih murah lagi. Kalau kurang 10 sen satu liter pun tak rugi apa. Lainlah kalau nak untung huh huh huh! – (SMS; 26 September 2008; 16:41:08 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

UCAPAN TAKZIAH TERUS DITERIMA
SEMOGA ROH IKRAM DIRAHMATI ALLAH

Al-Fatihah. (Semoga belum terlambat). Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya (Allahyarham Ikram Hafiz yang berpulang ke rahmatullah pada 26 Ogos 2008 akibat kemalangan motorsikal dalam perjalanan balik dari Unisel, Batang Berjuntai ke rumah di Taman Seri Gombak, bersama rakannya Allahyarham Shamsul Ariffin bin Noordin, dari kursus Komputer Industri) dan ditempatkan dalam kalangan para solihin. Takziah dan salam. – (SMS; 26 September 2008; 22:58:56 – Dato’ Abdul Aziz Deraman, bekas Ketua Pengarah DBP, Taman Melewar, Gombak).

CELOTEH LAGU BERSAMA PEMINAT:
SESUAI DENGAN ANDAIAN YASSINSALLEH

2008 Karaoke survey results: Mahathir’s (Tun Dr Mahathir Mohamad) favourite song ‘My Way’, Pak Lah (Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi) ‘Dream, Dream, Dream’, Najib (Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak) ‘Your Cheating Heart’, IGP (Tan Sri Musa Hassan) ‘I’ll Be Watching U’, Anwar (Dato’ Seri Anwar Ibrahim) ‘Winds of Change’, Saiful (Mohd Saiful Bukhari Azlan) ‘I Swear’, and the winner is Syed Hamid (Dato’ Syed Abdul Hamid bin Syed Jaafar Albar) ‘What Kind of Fool Am I’ – (SMS; 27 September 2008; 00:18:34 – Yassinsalleh, Kajang, Selangor).

DATO’ MENTERI LUAK JELEBU
PEMBESAR ADAT MENINGGAL DUNIA

Dato’ Menteri Abdul Razak bin Nozin, meninggal dunia semalam (26 September 2008). Dalam pentadbiran adat di luak Jelebu, Dato’ Menteri adalah salah seorang daripada dua Waris Negeri (seorang lagi ialah Dato’ Ombi Pangkal Maharajalela) yang menetapkan hala tuju peraturan adat di luak ini. Apabila Undang Luak Jelebu meninggal dunia, Dato’ Ombi akan mencari benih (menentukan bakal Undang), sementara Dato’ Menteri pula menanam benih (memproklamir bakal Undang). Gelaran penuhnya ialah Dato’ Menteri Sah Mangku Alam Raja Sehari, yang akan memangku pesaka (jawatan) Undang Luak Jelebu, sementara pelantikan baru dibuat – (SMS; 27 September 2008; 07:04:06 – Abdul Latiff Haji Ahmad, Jelebu, Negeri Sembilan).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

PERALIHAN KUASA DIJANGKA LEBIH CEPAT
TIADA KEBAIKAN JIKA BERLAKU PEREBUTAN KUASA

Sebermula gemparlah sekalian orang banyak akan berlaku peralihan kuasa lebih cepat daripada yang dipersetujui sebelum ini daripada Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi kepada timbalannya Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak, seperti dititir canang hari ini 27 Ramadan 1429 (atau disebut orang banyak 27 September 2008). Maka terlalulah gembira Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib dengan memberitahu perjumpaan harakah Melayu (UMNO) yang dijangka Zulhijjah 1429 akan ditangguhkan kepada Rabiulawal 1430 (atau barangkali Mac 2009). Arakian berkatalah sekalian orang-orang besar, akan perihal Orangkaya Dato’ Seri Abdullah itu dipercayai akan meletak jawatan pada Rabiulawal 1430. Maka sekalian orang-orang besar itu tak dapat menyembunyikan perasaan mereka, peralihan kuasa pun tak akan membawa kebaikan selagi berlaku berebut-rebut kuasa itu, adanya.

Syahdan diberitahu orang banyak akan kejadian Tun Besar anak Bendahara Paduka raja dibunuh oleh Raja Muhammad. Maka sahut segala anak-anak buah bendahara, ‘Sahaya semua hendak berbalaskan kematian saudara saya semua.’ Bendahara pun berkata, ‘Hai, hai hendak derhakakah kamu sekalian? Ceh, kamu sekalian; kerana tiada adat hamba Melayu tiada pernah derhaka. Tetapi janganlah kita bertuankan anak raja seorang ini.’ Segala kejadian itu disembahkan kepada Sultan Mansor Syah. Setelah baginda mendengar sembah Tun Indera segara, disuruh baginda memanggil Seri Bija Diraja datang. Arakian baginda pun menitahkan Seri Bija Diraja merajakan anakanda Raja Muhammad itu ke Pahang.

Adapun Sultan Mansor Syah di atas takhta Melaka itu adalah gelarannya, kerana nama baginda ialah Raja Abdullah. Setelah beberapa lamanya, datanglah peredaran dunia maka Sultan Mansor Syah pun geringlah. Telah diketahui baginda akan peralihan kuasa perlu berlaku, disuruh baginda memanggil Raja Husin (tak disebut pula mengenai Raja Najib). Ada seorang putera baginda, Paduka Seri Cina namanya, anak dengan Puteri Hang Li Po sudah dirajakan di Jeram, hampir Langat. Telah datang Raja Husin, maka titah baginda, ‘Ketahui oleh kamu sekalian, bahawa yang dunia ini telah lepaslah rasanya daripada kami, melainkan negeri akhirat semata-mata yang ku hadap. Adapun pertaruhkulah anak kita Husin kepada Bendahara dan segala orang besar-besar sekalian,’ seperti disebut mengenai peralihan kuasa dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!