Friday, December 19, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA
SUARA < < < > > > PRIMA
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


BELASUNGKAWA KEPADA KELUARGA:
ANAK SENIMAN LEGENDA MENINGGAL

Assalamualaikum,

Berpulangnya ke rahmatullah pemuzik di Istana Budaya, Nasir P Ramlee sekadar dirasakan oleh rakan-rakan rapatnya di samping keluarga tersayang. Bagaimanapun bagi pihak PRIMA saya turut menucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham sebagai aktivis seni yang seharusnya diberikan penhargaan. Memang Nasir P Ramlee yang meninggal dunia semalam (17 Disember 2008) tak sehebat ayahnya Tan Sri Dr P Ramlee, tetapi sumbangannya sebagai aktivis seni tetap ditinggalkan sebagai khazanah negara. Apalagi lagu-lagu yang digubahnya semula, terlihat nilai estatik yang setanding dengan pemuzik-pemuzik tanah air.

Penampilan Nasir dalam lakonan juga tak sehebat ayahnya, malah beliau sekadar membintangi beberapa buah filem sahaja. Apabila diperkenalkan oleh ayahnya P Ramlee menerusi filem ‘Anak Bapak’ sekitar dekad 1960-an, karektor Nasir selaku budak pejabat tak menguji kemampuannya. Sebaliknya Nasir memberi lakonan yang baik dalam filem ‘Kalau Berpaut di Dahan Rapuh’ arahan Omar Rojik., sayangnya tak ada filem susulan. Apalagi ketika itu prestasi filem Melayu dalam keadaan kucar kacir menyebabkan bakat Nasir tak menyerlah. Sekalipun PRIMA tak kenal rapat dengan Nasir, tetapi sumbangan beliau sebagai aktivis seni tetap dihargai. Takziah kepada keluarganya, moga-moga Allah cucuri rahmat ke atas rohnya.

PERBEZAAN KAUM TAK WUJUD, TAPI:
‘ORANG BERADA’ DAN ‘ORANG TAK BERADA’

Kemelesetan ekonomi dan jurang perbezaan di antara orang Melayu dan Cina serta India adalah ancaman terbesar yang dihadapi Negara, kata Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Kononnya Dato’ Seri Abdullah mahu selesaikan isu berkenaan sebelum bersara, atau mungkin tak bersara kalau isu terbabit tak juga selesai, langsai dan sangsai. Barangkali! Sudah lebih 50 tahun merdeka, takkan isu perbezaan itu tak juga hai hai hai. Sebenarnya bukan perbezaan kaum, tetapi perbezaan antara ‘orang berada’ dan ‘orang tak berada’ yang terdapat di kalangan Melayu, Cina, India, Benggali, Kadazan, Dusun, Murut, Bajau, Orang Asli, Portugis dan semua rakyat Malaysia.

Tak hairanlah seorang kenalan saya Fazal Khan merungut, apabila kaum Panjabi tak diwakili lagi oleh parti kerajaan di Dewan Rakyat mahupun di Dewan Negara. Faizal Khan bekas seorang jurutera yang menukar profesion kepada bidang penerbitan buku-buku memberitahu pada 1959, MIC meletakkan seorang panjabai T Mahima Singh di kerusi Parlimen Port Dickson (sekarang Teluk Kemang). Malangnya selepas T Mahima Singh tewas pada pilihanraya 1969, MIC tak lagi mencalonkan pimpinan Pajabi. MIC di bawah Dato’ Seri Samy Vellu seolah-olah merasakan tak penting sokongan masyarakat Panjabi, sekalipun DAP berbangga dengan Karpal Singh dan Govind Singh Deo, kata Fazal Khan. Heh heh heh!

-Pak Dharma

UCAPAN HARI LAHIR
UNTUK DR. M
Selamat hari lahir untuk Tun Dr Mahathir Mohamad yang menyambut hari lahir pada hari Sabtu ini, (20 Disember) daripada warga PRIMA.Semoga terus sukses selalu.

INFO HAK ASASI MANUSIA

KAJI SEMULA WAJIBKAN PELAJAR:
BELI POLISI INSURAN DI IPTA/IPTS

Kerajaan diminta mengkaji semula kaedah mewajibkan pelajar-pelajar membeli polisi insuran yang lebih memberi manfaat kepada syarikat berkenaan berbanding daripada menyelesaikan maalah pelajar, kata Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Beliau memberitahu mengenai laporan seorang pelajar di Universiti Industri Selangor (Unisel) meninggal dunia akibat kemalangan jalanraya, tetapi berhadapan dengan kerenah syarikat insuran bagi keluarga mangsa membuat tuntutan.

Menurut beliau prosedur yang diberitahu kepada keluarga mangsa tak munasabah, mengarut dan berserabut. “Kalau rekmen pihak universiti pun syarikat insuran banyak berdalih, prosedur apa lagi yang mahu diikuti?” ujar Dato’ Kamal Amir.

Kata Dato’ Kamal Amir pelajar-pelajar yang mendaftar memasuki IPTA/IPTS diwajibkan membeli polisi insuran menerusi pinjaman PTPTN, di samping pemotongan juga terlalu mudah. Sebaliknya dalam insiden yang menimpa seorang pelajar pada Ogos 2008, pihak universiti sudah mengusahakan tuntutan kepada syarikat insuran ETIQA, tetapi selepas empat bulan disenyapkan pihak keluarga mangsa dikehendaki memberikan photostat ‘surat pengkebumian’.

Kata Dato’ Kamal Amir menambah, apa perlunya lagi ‘surat pengekbumian’ kalau sudah ditunjukkan ‘sijil kematian’. Malah beritahu Dato’ Kamal Amir, surat pengkebumian adalah untuk urusan JPN bagi memansuhkan kad pengenalannya, bagi membolehkan polis mengeluarkan ‘sijil kematian’. “Prosedur syarikat insuran menjadi rumit apabila tuntutan dibuat, tetapi terlalu mudah untuk memotong PTPTN pelajar,” menurut Dato’ Kamal Amir.

INFO SASTERA & BUDAYA

SIMFONI PUISI PASIR SALAK
MENTERI PELAJARAN ‘BUTA BAHASA’

Grup Pemuisi Pasir Salak dengan kerjasama Warga Prihatin Malaysia (PRIMA) akan menggerakkan ‘SIMFONI PUISI PASIR SALAK & BICARA HATI: MENGARAK KERANDA 152 LAKAH KITA?’ pada 24 & 25 Januari 2009 akan dating, beritahu jurucakapnya Yassinsalleh. Majlis baca puisi di Pasir Salak berkenaan sebagai simbolik kepada tragedi pembunuhan J W W Birch pada November 1876 disamping pembabitan Dato’ Maharajalela Pandak Lam. Menurut Yassinsalleh, majlis baca puisi itu adalah mesej kepada semua pihak kebangkitan aktivis bahasa mempertahankan Bahasa Melayu, di samping mengutuk penggunaan Bahasa Inggeris dalam mata pelajaran sains dan matematik di sekolah-sekolah.

Kata Yassinsalleh menambah, Menteri Pelajaran Dato’ Seri Hishamuddin Hussein yang mahu meneruskan polisi berkenaan ‘buta bahasa’, kerana tak memahami perkataan ‘matematik’ itu dipinjam oleh orang barat daripada Bahasa Arab. “Kalau orang barat meminjam bahasa Arab, kenapa bangsa Melayu mendewa-dewakan sangat Bahasa Inggeris?” ujar Yassinsalleh lagi. Justeru beliau memberitahu, penyair-penyair yang ingin menyertai majlis baca puisi ini, bolehlah mengirimkan sajak untuk diantologikan dan dikirimkan kepada secretariat secepat mungkin bagi persiapan awal menerusi emel: yassinsalleh2005@yahoo.com.5.

Seterusnya Yassinsalleh menjelaskan kepada penyair-penyair yang ingin menyertai perkampungan penyair di Pasir Salak, pihak secretariat menyediakan program 1) tempat penginanpan, makan malam dan sarapan pagi, 2) setiap penyair undangan akan membacakan sajak tak melebihi 7 minit bagi satu acara, 3) dua acara akan diadakan iaitu malam pertama dan malam kedua, 4) pihak secretariat akan menerbitkan sebuah antologi daripada kumpulan sajak yang bakal dideklamasikan dan akan disebarkan di majalis tersebut dan 5) untuk urusan tersebut penyair-penyair dikehendaki mengirimkan sajak-sajak mereka pada kadar yang segera. “Penyair-penyair akan dimaklumkan tentang perkembangan berkaitan dari waktu ke waktu,” beritahu Yassinalleh.

PUISI

Di Pucuk Tualang

Kini
sedang memilin embun
untuk menggantung
nakhoda air mata
satu di pucuk tualang.

-Yassinsalleh
12 Disember 08


Dipilin Nestapa

Telah dating dari rindu
selembar harapan pilu
memilin kalbu memintal sayu
suatu bangsa bercanda
di lantai janji semalam
yang cuma sekadar
hanya soraksorai seloka duka
fatamorgana bercanda….

Makanya akan teruskah jua
engkau menghirup bara
sambil menghairahi berahi
di ranjang Hang Li Po
mengulit bahara
sambil dengan lidahmu
yang kelu kau masih jua
amat bernafsu melaungkan
ketuannanmu –
sedang di tanganmu
tidak lagi menggenggam bara!

Dan keris itu tak lagi
berani kau kucup
kerana Melayu
telah menjadi badut
dalam seloka tersembam
di celah paha perbarisan
perawan tua.

Berhentilah
kau berkata-kata
duhai sida-sida perkasa
kerana Melayu bangsa kita
sudah cukup azab
menatang nestapa
menanggung aib
kedayusanmu!

-Yassinsalleh
13 Disember 08
Jam 0520


INFO SUARA PROLITAR

MAJLIS KHATAN ANAK KAMAL AMIR
KEHADIRAN SEMUA PIHAK DIALU-ALUKAN.

Majlis berkhatan anak lelaki Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz dan isterinya Datin Rozi Kamal Amir akan diadakan Sabtu ini (20 Disember 2008). Rakan-rakan dan sahabat handai dijemput hadir meraikan majlis berkhatan dan khatam al-Quran ini bermula 12.00 tenghari di kediaman beliau No 1 Lorong Dato’ Sulaiman 8, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur. Menurut Datin Rozi, majlis akan dimulakan dengan khatam al-Quran diikuti jamuan makan tengahari. Bagi pihak keluarga kata Datin Rozi, beliau mengalu-alukan kehadiran rakan-rakan dan sahabat handai yang sudi sama-sama memeriahkan majlis tersebut.

AKTIVIS BUDAYA DEKAD 1970-AN
MENERIMA MENANTU AKHIR TAHUN

Penggiat teater dekad 1970-an Shafie Ibrahim mengadakan majlis perkahwinan anak bungsunya Sabtu ini (20 Disember 2008) di kediamannya di Shah Alam. Isterinya Puan Som memberitahu, majlis persandingan jam 2.00 petang tetapi jemputan kepada tetamu bermula jam 12.00 tengahari hingga ghurub matahari. Shafie Ibrahim seorang kontraktor, sebelum ini aktif dalam badan kebudayaan di samping menjadi Pengerusi, Kumpulan Budaya Anniverseri Kuala Lumpur dan Setiausaha Kumpulan Budaya Seremban, Negeri Sembilan sekitar dekad 1970-an.

EDITOR BULETIN RAKYAT:
RAI PERKAHWINAN ANAK SAUDARA

Majlis perkahwinan anak saudara Editor Buletin Rakyat, Norzah Haji Kepol akan diadakan pada 27 Disember 2008 (Sabtu) di kediamannya No 557 Taman Pisang Mas Jaya, Gadek, Alor Gajah, Melaka. Anak saudara Norzah, Noor Aslinda Mohd Kamal bertemu jodoh dengan pasangannya Busu Isyhak Haji Husin dari Felda Hutan Perca, Alor Gajah. Bagi pihak abangnya Mohd Kamal Haji Kepol dan isteri Noor Aini Selamat, Norzah dan suaminya Nasiri Hamid mengalu-alukan kehadiran tetamu-tetamu undangan bagi memeriahkan majlis perakhwinan anak saudaranya.

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

MULUT LANCANG DI BALAIRONGSERI:
ORANGKAYA SERI GADING TUNJUK GARANG

Sebermula akan Orangkaya Seri Gading Dato’ Mohamad Abdul Aziz berdirilah ia di balairongseri menuding jari ke arah Orangkaya Bandar Kucing kerana bermulut lancing, kononnya! Syahdan, kemarahan Orangkaya Dato’ Mohamad itu disebabkan lawannya menuduh kerajaan tak prihatin dengan rakyat jelata. Maka diungkit oleh Orangkaya Dato’ Mohamad perihal kerajaan berbelanja berjuta-juta ringgit membantu rakyat, tetapi masih ramai juga anak cucu fakir yang hidup melarat, melalut dan mengarut. Entahlah! Arakian anak-anak buah fakir di kampung-kampung tetap juga berasa hairan kerana harga barang-barang keperluan tak juga turun, sekalipun harga minyak sudah turun, turun dan turun. Maka berebut-rebutlah mereka membeli beras murah sekampit 10 kilo RM17 dengan campuran beras hancur 15% itu. Aduhai!

Arakian adapun Laksamana pada mada itu tiadalah dua bandingannya, melainkan ada seorang hulubalang ratu Daha, Sangka Ningrat namanya, ialah yang dapat sedikit berlawan dengan Laksamana. Itupun dinyanyikan juga: Geger wong ing panggung dene Sangka Ningrat teka penjurit ratu ing Daha. Ertinya: Gempar orang di atas panggungan sebab melihat Sangka Ningrat dating itu, hulubalang ratu Daha. Demikianlah kelakuan segala orang Melaka yang ke Majapahit itu, masing-masing dengan kelakuannya. Telah dilihat ratu Majapahit akan Sultan Mansor Shah terlalu bijaksana, maka pada hati betara Majapahit, “Baiklah Sultan Mansor Shah ini aku ambil akan menantuku, aku dudukkan dengan Raden Galoh Chendera Kirana.” Syahdan tahulah betara Majapahit tak elok bermulut lancing ketika berhadapan dengan Laksamana, seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!