Sunday, August 31, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

KENANG-KENANGAN HARI TERAKHIR
‘PERMATA HATI’ MENGHADAP KHALIQ

Assalamualaikum,

Count down malam (30 Ogos) setiap tahun, Ikram Hafiz akan mengumpulkan wang RM10 daripada kawan-kawannya bagi membeli bunga api dan BBQ, di atas bukit Taman Seri Gombak. Sejak beberapa tahun lalu, anak-anak muda terbabit menunjukkan kecintaan kepada negara dengan membuat sambutan sendiri, sambil memerhati menara KLCC yang boleh dilihat dari Taman Seri Gombak. Tahun ini, memang Ikram Hafiz sudah bercadang dengan rakan-rakannya bagi menyambut ‘Hari Kebangsaan’ dijadikan lestari yang dijadualkan setiap tahun. Apalagi rakan wanita yang amat dihargainya mempunyai tarikh lahir pada 31 Ogos (rakan wanitanya dikenali D, tak menjengah malah tak ikut sama bertahlil sekalipun dipujuk emaknya, kerana sukar menerima kenyataan Ikram Hafiz sudah meninggalkannya buat selama-lamanya).

Tahun ini malam count down (30 Ogos 2008) jam 12.00 malam di atas bukit Taman Seri Gombak, turut sunyi sepi apabila pemimpin yang menggerakkan kemeriahan sudah pergi buat selama-lamanya. Memang Ikram Hafiz permata hati keluarga, tetapi di kalangan rakan-rakannya (dikenali dengan panggilan Lamdo), beliau adalah tempat merujuk segala masalah remaja. Di kalangan rakan-rakan beliau bukan lagi ‘anak manja’ atau ‘Anakku Sazali’, sebaliknya pemimpin mereka. Apalagi Ikram Hafiz berbangga dengan namanya yang membawa maksud ‘Pelindung Yang Sempurna’. Tak hairanlah, apabila kawannya Lantun dan Shaggy ditahan polis (menjelang hari raya tahun lalu) kerana terbabit dalam pergaduhan, Ikram Hafiz tampil membawa kes berkenaan kepada UMNO Gombak dan pejabat ADUN Gombak Setia (ketika itu Haji Yuszahari Yusuff).

Pada pilihanraya ke 12 (8 Mac 2008), Ikram Hafiz bersama rakan-rakannya turut menampal poster semua calon secara sukarela termasuk PAS, UMNO dan PKR (kerana wakil PAS dan PKR menyebut ianya kerana Allah, tetapi bersama UMNO mereka diberi RM20 seorang). Bagaimanapun pada hari mengundi Ikram Hafiz membantu kerja-kerja di kem UMNO bagi membantu Haji Yuszahari kerana hubungan persahabatan saya dengan calon UMNO, termasuk juga Dato’ Ahmad Bujang). Seminggu selepas mendaftar masuk Unisel, Mei 2008 Ikram Hafiz ditahan polis jam 12.00 malam (Jumaat, iaitu balik hujung minggu) disyaki membawa motosikal curi. Sebaliknya apabila kawannya (pemilik motosikal) menunjukkan geran, beliau didakwa pula menghisap dadah, justeru perlu ditahan bagi ujian air kencing (disebabkan beliau mempersoal tindakan polis).

Segala keperihan yang dilalui beliau memperlihatkan sikap kerenah birokrasi dan etika perjawatan kakitangan kerajaan di Malaysia terlalu bobrok, pongah dan rendah kualiti (inilah sebahagian punca yang menyumbang dan mendorong kekalahan teruk BN pada PRU12 apabila keberangan rakyat ditujukan kepada UMNO dan BN, bukan provokasi pengendali laman web atau laman blog). Rekod keprihatinan Ikram Hafiz kepada masyarakat boleh dinilai – (i) Apabila rakannya di Melaka dikenali Ali Iran terbabit dalam kemalangan motosikal, beliau bertolak ke hospital Melaka dari Kuala Lumpur jam 12.00 malam; (ii) Ketika ayah rakannya dikenali Gavin (bukan Melayu) dirompak ketika berjoging 6.00 pagi, Ikram Hafiz terus membantu ke klinik, (iii) Seorang pekedai mini market di Taman Seri Gombak yang juga ayah rakannya dikenali Abdul Raman disamun dan ditetak (hingga sekarang tangan yang ditetak perompak tak berfungsi), Ikram Hafiz uruskan membawa ke hospital.

(iv) Abang kepada kenalan emaknya iaitu Nor, bernama Haji Radzi kehilangan anak gadisnya, Ikram Hafiz bersama kawan-kawannya mengambil inisiatif mencari sehingga ditemui di Taman Samudera (dilarikan oleh seseorang) tiga hari kemudiannya, (v) ketika berlaku pergaduhan kaum yang membabitkan remaja Melayu dan bukan Melayu, ketika gangguan Hindraf sebelum PRU12 di Taman Seri Gombak, Ikram Hafiz mengambil inisiatif meminta khidmat nasihat pejabat UMNO Bahagian Gombak (menerusi Omar Sudi Abdul Manan, Ketua Penerangan Bahagian) dan pejabat ADUN Gombak Setia (ketika itu Haji Yuszahari Yusuff) bagi menyelesaikan isu berkenaan apabila dua orang rakannya Lantun dan Shaggy ditahan. Malah banyak lagi pembabitan Ikram Hafiz dalam khidmat sosial yang tak sempat dirakamkan. (Boleh dilayari menerusi Myspace.com – amswastika@yahoo.co.uk).
Tiga malam berturut-turut majlis tahlil dan doa arwah diadakan, dengan malam pertama di kampungnya di Jelebu. Tahlil malam pertama dipimpin oleh Imam 2 Masjid Jamek Daerah Jelebu, Tuan Haji Noordin Salleh, diikuti tahlil dan doa arwah malam kedua di Taman Seri Gombak dipimpin oleh Ustaz Shahrul, graduan dari UIA, di samping malam ketiga, tahlil dan doa arwah dipimpin oleh Ustaz Mohd Hilmi Hamad al-Hafiz, graduan dari Universiti al-Azhar, Mesir. Memang setiap majlis tahli dihadiri lebih 100 orang sanak saudara, sahabat handai serta jiran-jiran. Malah pada majlis ‘meniga hari’ (buat kepung tanah di kubur pada hari ketiga mengikut tradisi penduduk kampung di Jelebu) pada hari Sabtu (30 Ogos 2008), masih ramai sanak saudara, sahabat handai dan jiran-jiran menziarah. Tahli pada ‘meniga hari’ jam 12.30 tengahari dipimpin sekali lagi oleh Imam 2 Masjid Jamek Daerah Jelebu, Tuan Haji Noordin Salleh. Al-Fatihah.

-Pak Dharma

UCAPAN TAKZIAH TERUS DITERIMA
BELASUNGKAWA RAKAN & TAULAN

* Saya ayah Shamsul Nor Ariffin (rakan yang sama terkorban). Kita sama-sama menanggung kesedihan. Bersabarlah dengan musibah yang menimpa kita. Insya Allah selepas ini, kita akan berjumpa. Malam ini tahlil di rumah kami, dan kami akan buat juga untuk arwah Ikram Hafiz – (Telefon, 28 Ogos 2008 – Noordin dan Ainulyakin, Sungai Besi, KL).

* Kenapa tidak beritahu kematian anak? Soal saya datang atau tidak perkara lain. Kita sudah kawan lama, dan saya rasa sangat sedih. Memang ketika kejadian saya berada di Permatang Pauh. My condolence to you and family. – (SMS, 29 Ogos 2008; 19:32:13 – YB Wee Choo Keong, Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wilayah Persekutuan).

* Saya ke hutan, baru keluar. Baru dapat tahu mengenai anak saudara. Saya ucapkan takziah, dan sentiasa bersabar. Moga-moga Allah cucuri rahmat ke atas rohnya. (SMS, 29 Ogos 2008; 10:33:09 – L Mankadir Shamsi, Lancang, Pahang).

* Banyak-banyak sabar. Saya tak tahu apa mahu cakap. Dia sangat baik. – (Malam 29 Ogos 2008; Dr Raju, bekas pensyarah UTM).
* Saya merasa amat terharu. Kadang-kadang terasa kesal kerana tidak dapat lagi membantu pemuda-pemuda seperti beliau (Ikram Hafiz) di mahkamah yang melakukan kesilapan tanpa niat jahat yang sebenar. – (SMS, 30 Ogos 2008; 11:19:10 – YB Teng Chang Khim, Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor).

* Saya dapat tahu dari Dato’ Kamal (Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz). Takziah di atas berita anak. Saya doakan roh arwah di rahmatullah. – (SMS, 31 Ogos 2008; 13:13:52 – Sallehuddin, KL).

* Dear Darmala (Pak Dharma) & family, I am disturbed to know today that your beloved son has left you and returned to Allah. May ALLAH have mercy on your son and place him in heaven. Ameen. – (SMS, 30 Ogos 2008; 16:20:15 – Essah Sulaiman, Singapore).

* Takziah Pak Dharma. Saya baru sahaja mendengar berita sedih yang menimpa keluarga Pak Dharma. Harap bersabar dan tabahkan semangat menempuh ujian. (Telefon, 30 Ogos 2008; 16:05:11 – Faizal Khan, Kuala Lumpur).

* Allah lebih menyayanginya. Kita tak mampu mengatasi takdir. Redalah dengan pemergiannya. Dia masih muda, hanya baru lepas akil baligh, tak banyak lagi buat dosa. Moga-moga Allah cucuri rahmat ke atas rohnya – (31 Ogos 2008; Ir Mohd Isa Hamzah, Gombak, Selangor).

* Salam takziah. Dari Allah kita datang, kepadaNyalah jua kita kembali. Di doakan semoga roh Allahyaham dicucuri rahmat serta dihimpunkan bersama hamba-hamba yang soleh. Banyak-banyak bersabar. – (e-mail, 29 Ogos 2008;Asalbayu, Alor Setar, Kedah)

INFO SASTERA & BUDAYA

MALAM DEKLAMASI PUISI PRIMA
MERIAH TAPI DISELUBUNGI KESEDIHAN

Majlis deklamasi puisi PRIMA malam 29 Ogos 2008 berjalan lancar, sekalipun ketua pimpinan Pak Dharma tak sempat menghadirikan diri disebabkan musibah yang menimpa keluarga, beritahu penyelaras deklamasi PRIMA Zainal Abidin Rasidin. Katanya, Zakaria Bidin yang sepatutnya mempengerusikan majlis juga tak dapat hadir sebaik sahaja beliau diberitahu ayahnya sakit dalam keadaan kritikal di Melaka. Majlis yang berlangsung di pekarangan rumah Jurucakap PRIMA, Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz di No 1 Lorong Dato’ Suleiman 8, Taman Tun Dr Ismail dipengerusikan oleh aktivis teater dari Pahang L Mankadir Shamsi. “Malam deklamasi puisi PRIMA berjalan lancar dan meriah, tetapi tetap diselubungi kesedihan dengan musibah yang menimpa keluarga ketua pimpinan Pak Dharma,” ujar Zainal Abidin.

Menurut Zainal Abidin, sebelum dimulakan pengerusi majlis L Mankadir Shamsi meminta semua yang hadir membacakan al-Fatihah, diikuti dengan penyair Yassinsalleh (yang juga datuk saudara Ikram Hafiz) membacakan puisi. Pendeklamator yang turut menyampaikan puisi di samping L Mankadir Shamsi, Yassinsalleh dan Dato’ Kamal Amir, termasuklah Dr Seri Intan, Yasleh Rita Ayu, Dato’ Ruhanie Ahmad (bekas Ahli Parlimen), Dato’ Mazlan Harun (bekas ADUN Selangor), Haji Sayuti Omar, Sallehuddin, Rozzie Kamal dan ramai lagi. Setiap pendeklamator yang menyampaikan puisi bertema ‘merdeka’ dengan bersemangat, tetapi merasakan kesedihan dengan mendahului dengan bacaan al-Fatihah, beritahu Zainal Abidin. “PRIMA akan terus berpuisi bagi penyataan manifestasi rakyat menolak perhambaan minda,” katanya menambah.

SAJAK

Sebutir Permata Hati

(buat anakku Ikram Hafiz
12 April 1988 - 26 Ogos 2008)


Ku angkat tabir senja
yang basah & lecah
sejuk angin mengelus ke dada
- ke hujung nestapa
- ke cerun duka
melintas bak dentaman petir
pantas & tangkas
menusuk menembusi kalbuku.

Langkahkan kakimu, anakku
di laman Unisel IPTS
Mei 2008 rimbunan hasratmu
ke kemuncak gemilang
- silau yang kian cemerlang
ketika sayapmu patah terhampar
samudera menggulung legenda
Ikram Hafiz, kau persis permata hati
pancarkan kilaumu di kabus pagi!

-Dharmala N.S.
Hospital Tanjung Karang,
10.00 malam, 26 Ogos 2008


MENCONGAK MAKNA MERDEKA

Oleh:Asalbayu

Ketika di usia kanak-kanak sering kutanya bapa:
akan makna merdeka?
Lalu jawapannya: KEBEBASAN
Siapa kurung kita?
kuasa asing katanya di bumi sendiri kita jadi kuli.
Anak-anakku kini di usia dewasa
kepadaku sering mereka tanya:
benarkah kita sudah merdeka?
Minda kita masih diperhamba
saban ketika dusta dan nista angkara kebejatan arus perdana.
Kepada mereka kuhulur nasihat:
usah percaya jika diperdaya tidak wajar dikongsi kemungkaran
agar selamat di dunia juga akhirat
usah tumpang gerabak dosa.
Maaf.... rela aku dicerca!
Hingga kini masih aku mencongak makna merdeka
setelah setengah abad
kutempuh di terowong ini
sinar di hujungnya masih suram.HIDUP BAHASA MELAYU.