Sunday, September 21, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

MAJLIS BERBUKA PUASA KU LI
RAKAN-RAKAN PENULIS HADIR

Assalamualaikum,

Kira-kira jam 3.00 petang (21 September 2008), Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz menelefon beritahu mengenai majlis berbuka puasa di rumah Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah hari ini. Haji Yahaya Ismail juga menelefon beritahu beliau akan hadir pada majlis berbuka puasa berkenaan, setelah menerima panggilan telefon daripada Wan Ahmad. Di samping Haji Yahaya juga beritahu mengenai sekurang-kurangnya 17 Bahagian UMNO di Sabah dikatakan akan mencalonkan Tengku Razaleigh bagi jawatan Presiden UMNO pada Disember 2008 nanti. Apabila menelefon adik angkat saya Nasiri Hamid, memang saya tak hadir majlis berbuka puasa di kediaman Tengku Razaleigh, kerana bimbang berulang insiden pada majlis berbuka puasa ‘Buletin Rakyat’ di Crown Princes, Khamis lalu (18 September 2008).

Anak-anak juga melarang saya ke majlis berbuka puasa berkenaan, kerana bimbang apabila rakan-rakan terus mengucapkan takziah yang menyebabkan saya tak mampu menahan sebak. Memang permata hati keluarga kami Ikram Hafiz sudah hampir sebulan disemadi, tetapi ucapan takziah tetap menjadi fobia kepada saya hingga sukar menahan sebak yang mengganggu majlis. Justeru saya lebih selesa berbuka bersama keluarga bagi tahun ini, sementara kepiluan masih lagi mengganggu. Insya Allah, selepas semuanya kembali normal saya bersedia untuk menghadiri majlis-majlis yang dianjurkan kawan-kawan di masa akan datang. Apalagi bapa saudara saya penyair Yassinsalleh juga kirim SMS, beliau tak hadir majlis berbuka puasa di kediaman Tengku Razaleigh itu.

Bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah pula berhasrat untuk ke majlis berbuka puasa di kediaman Tengku Razaleigh, tetapi ‘musuh’ dirinya sukar dielakkan. “Musuh’ bagi diri Dato’ Dr Mohd Mansor ialah perjalanan waktu malam menjadi masalah kerana tak boleh memandu kenderaan (lainlah sewaktu di UTM memang disediakan pemandu untuk berjalan malam), tetapi selepas bersara segalanya perlu dilakukan sendiri. Kalau mahu membantu pun mungkin sahaja Presiden Penaja Pemandu Teksi Muslim Lembah Kelang, Zainal Abidin Rasidin. Sebaliknya ketika saya hubungi Zainal Abidin, beliau juga sedang membantu masak memasak bagi majlis berbuka puasa di surau di kawasan kediamannya. Masya Allah!

Majlis berbuka puasa di kediaman Tengku Razaleigh dikatakan mengundang media di samping rakan-rakan dan penyokong-penyokongnya yang sudah turun padang membantu beliau dalam visi mahu membawa perubahan dalam UMNO. Memang Tengku Razaleigh tak penting, sebaliknya visi beliau dianggap memberi impak kepada perjuangan bangsa Melayu. Sokongan terbuka bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam visi Tengku Razaleigh dilihat sebagai sokongan moral kepada beliau ketika menungkah arus yang serba menggegar, mendegar dan memugar! Bagi pihak PRIMA, memang kita tetap sentiasa bersama pejuang-pejuang bangsa yang mahu mendaulat dan memartabatkan roh bangsa Melayu itu.

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA


PERKUKUHKAN DULU DALAMAN UMNO
BUKAN ‘KOKOK BERDERAI EKOR BERTAIK’

Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Kemajuan Wilayah, Senator Tan Sri Muhammad Mohd Taib dinasihatkan meningkat prestasi perkhidmatan yang boleh dinilai oleh rakyat, bukan sekadar mengharap ihsan daripada Perdana Menteri menganugerah jawatan berkenaan, kata bekas Exco Pemuda UMNO Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Mengulas kenyataan Senator Tan Sri Muhammad yang juga Ketua Penerangan UMNO hari ini (21 September 2008) selepas menyampaikan cek RM18.25 juta kepada Jabatan Agama Islam Selangor bagi 2,300 guru Kelas Agama dan Fardu Ain (Kafa) di Bangi, Dato’ Kamal Amir mengingatkan, “Tumpukan perhatian kepada masalah rakyat di luar bandar terutama rungutan peneroka-peneroka Felda dengan harga komoditi bagi pasaran getah dan kelapa sawit.”

Dalam kenyataannya menteri yang bertaraf senator itu memberitahu mengenai kelicikan politik Penasihat PKR Dato’ Seri Anwar Ibrahim menimbulkan spekulasi seolah-olah melakukan ‘tawar menawar’ dengan masyarakat Cina dan India untuk meraih simpati bagi mencapai impiannya untuk berkuasa. Menurut Dato’ Kamal Amir yang juga Jurucakap PRIMA, kalau Dato’ Seri Anwar mahu menjadi senator peluangnya terbuka menerusi lima kerajaan negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat, tetapi secara bermaruah beliau memilih untuk bertanding dalam pilihanraya kecil. Katanya, Senator Tan Sri Muhammad perlu bertindak memperkukuhkan UMNO menerusi program terancang, bukan mencari kesalahan orang lain ‘macam ayam kokok berderai-derai, ekor bergelumang taik’. “Perbetulkan masalah dalaman UMNO dulu, baru perbetulkan orang lain,” beritahu Dato’ Kamal Amir.

INFO SASTERA & BUDAYA

NOVEL ‘SAINS FIKSYEN’
JAUH DI PULAU RAHSIA
Oleh: Ikram Hafiz

(Sebelum memasuki Unisel pada Mei 2008, Allahyarham Ikram Hafiz bukan sahaja berbakat dalam kraftangan dan elektrikal ketika belajar di Sekolah Menengah Teknik Gombak, malah terbabit dalam karya kreatif. Ikram Hafiz pernah menghasilkan novel sains fiksyen pada 2007, ketika membuat kerja sambilan menjual burger. Hanya sebuah sahaja novel yang dihasilkannya, dan diterbitkan oleh Mulya Utama Enterprises, Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor. Mulai sekarang, novel karya Ikram Hafiz dimuatkan dalam laman blog ini).

(sambungan kelmarin…)

(10)

3
MERANDUK MALAM:

KUNCI JERIJI MEMANG KUKUH
IDEA BUNTU DALAM KURUNGAN

DI LUAR kedengaran bunyi deburan ombak terlalu kuat memukul terumbu karang. Sekalipun sudah menjamah roti kering di samping meneguk air mineral, tetapi perut masih lapar. Apalagi Abang Din mengerang kesakitan akibat belakangnya berbekas disebat dengan tali pinggang.

Ketika itu kami tak mengetahui sudah pukul berapa, disebabkan jam yang dipakai sudah dirampas oleh Si Tongkol. Hanset saya juga trutu diambil, sekalipun sudah saya matikan. Mujurlah dia tak memaksa saya memberikan nombor pin hanset berkenaan.

“Nasib Hang Tuah lima bersahabat, dapat juga ditawan lanun!” keluh Abang Din kesejukan kerana tak memakai baju. Memang belakangnya terasa pedih kalau kenakan baju apabila bekas sebatan tergesel.

“Kamu yang bersungguh-sungguh sangat nak ke laut, macam mana sekarang Hafiz?” ujar Usin Sodok pula macam menyalahkan saya.

“Kamu tu bodoh sangat nak ikut, kenapa!” sahut Abang Din ingatkan kawannya itu.

“Jangan berbalah sama sendiri,” segera saya memujuk kawan-kawan. “Kita tak boleh percayakan Bung Hirman mahupun Bung Superman, mari kita berikhtiar untuk lepaskan diri,” saya cuba menolak jeriji bilik kurungan berkenaan.

“Kita nak ke mana, tempat ni tengah laut?” Mail Kengkang masih dalam ketakutan.

“Belakang Abang Din perlu diubat, kalau keluar kita boleh pupuk dengan pucuk senduduk,” jelas saya perlahan.

“Lagipun bot kita kehabisan minyak aje, kalau kita dapat petrol malam ni kita boleh larikan diri,” beritahu Abang Din optimis.

Memang saya tahu bot Abang Din ditambat di tepi pantai selepas ditarik Si Tongkol. Mereka sembunyikan bot berkenaandi celah terumbu batu karang, ditutupi dengan ranting-ranting bakau. Si Tongkol tak mahu tempat berkenaan ditemui sesiapa kerana dianggap pulau kecil tak berpenghuni.

Bilik kurungan yang sempit dalam gua kecil itu memang tempat mereka bersembunyi. Tetapi saya dapat mengagak sudah banyak mangsa diperosok ke situ. Apalagi keadaan jeriji besi yang kukuh dengan kunci diikat rantai, memang tak siapa pun mangsa mampu melarikan diri.

Sambil membelek-belek kunci yang tersangkut pada pintu jeriji, saya tetap kenang semasa mengikut perkhemahan pengakap. Gembira benar guru pengakap apabila saya dipilih menjadi peserta terbaik perkhemahan peringkat negeri. Memang semasa ikuti perkhemahan banyak kemahiran dapat dipraktikkan.

Kalau takat kunci deadbolt tahu sangat saya fasal pin yang menyendal pada frame. Asal sahaja pin ditolak ke bolt ianya akan menyentuh pada notch di dalam frame. Kunci tak akan terbuka sekiranya bolt tak masuk ke dalam trek. Sebab itu saya perlu masukkan bolt ke dalam trek kunci berkenaan.

Ketika tergaru-garu kepala mencari idea bagaimana mahu membolos keluar, saya ternampak pin baju tersemat di dada Sahak Salai. Sengaja dia kenakan pin disebabkan butangnya sudah tertanggal. Cepat-cepat pula saya meminta pin tersebut dari Sahak Salai untuk mengumpil kunci tersangkut di pintu jeriji.

Sebaik sahaja saya dapat menolak bolt kunci ke dalam trek, memang mudah sahaja ianya terbuka. Bilik sempit dalam gua kecil yang diterangi lampu minyak tanah sahaja, sukar sangat mahu bergerak. Saya tergesa-gesa membolos keluar, tetapi mengambil beberapa minyak ubat di atas meja, termasuk juga minyak gamat.

“Abang Din gosokkan minyak gamat ni di belakang dulu,” ujar saya menggamitnya.

“Gamaknya mereka juga pernah luka, sebab itu bekalkan minyak gamat di sini,” kata Abang Din menggeliat-geliat pedih apabila digosok pada bahagian yang berbekas disebat dengan tali pinggang.

(* Kreativiti Ikram Hafiz menggambarkan keadaan di lokap polis Selayang, ketika dia bersama kawan-kawannya ditahan berikutan kes pergaduhan apabila bertindak balas selepas wang jualan burgernya disamun, tetapi dituduh merusuh. Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri ketika itu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Teng Chang Khim – sekarang Speaker DUN Selangor, dan Wee Choo Keong – sekarang Ahli Parlimen Wangsa Maju, turut campur tangan bagi membebaskan Ikram Hafiz dan rakan-rakannya yang ditahan selama lima hari).

(bersambung…)

PUISI

Syair Siti Zubaidah

(dengan apologi
versi baru)


Tersebutlah kisah suatu hari
hebohlah sudah semua menteri
ada yang terpaksa kencing berdiri
kerana bimbang perubahan negeri.

16 September disebut orang
kerajaan baru dicanang dikarang
Anwar Ibrahim dikata temberang
suara UMNO bertambah kurang.

Sekali persetua di rantau jauh
Siti Zubaidah kehilangan sauh
mencari suami hatinya luluh
bertemu Wan Azizah di Permatang Pauh

Pergilah mereka ke benua China
mencari suami sudah dihina
di dalam penjara kerana pesona
Siti Zubaidah tak mahu merana.

Terlalu gembira hatinya isteri
Siti Zubaidah berperi-peri
nasibnya sama Wan Azizah sendiri
berjuang membela suami jauhari.

Wahai UMNO sekalian Melayu
bacalah syair jangan merayu
insaflah kisah sejak dahulu
ketentuan Illahi hendaklah dilalu!

-Penyair Tua
Petaling Jaya, Selangor
21 September 2008.


INFO SUARA PROLITAR

PAK LAH LUAH RASA MARAH
GENERASI MUDA SUKAR DIKAWAL

Hari ini (21 September 2008) Pak Lah (Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi) meluah rasa marah yang tak terkira. Rakyat generasi muda dan pertengahan yang sudah tidak terkawal lagi, golongan ini dikatakan terlalu gemar memakai seluar ‘jean’ (bukan Jeanne) yang agak-agaknya lupakan budaya sendiri. Begitulah! – (SMS; 21 September 2008; 17:10:39 – YS, Kajang, Selangor).

PAK MENTERI JAMIN BARANG CUKUP
FASAL HARGA MEMANG TAK BOLEH JAMIN

Pak menteri jamin barang keperluan mencukupi Hari Raya tahun ni. Alhamdullillah. Takat jamin barang-barang cukup aje, tak pula disebut fasal harga. ‘Persatuan Pengeluar Telur’ pun cakap, bekalan telur mencukupi. Tapi harga telur gred A ialah 34 sen sebiji. Sebabnya harga makanan ternakan dah naik. Orang Melayu buat kuih, pakai santan kelapa. Sayangnya harga sebiji kelapa parut RM1.80. Adui yai! Harga baja naik gamak-nya! Tapi pakcik-pakcik dan atuk-atuk pekebun kecil jula kelapa sekadar 30 sen sebiji. Macam mana pak menteri? – (SMS; 21 September 2008; 18:37:08 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

ORANGKAYA MENTERI TAK BERPENGARUH
LEBIH BAIK SAHAJA MELETAKKAN JAWATAN

Syahdan menjadi gemparlah sekalian orang besar di negeri Melayu itu, apabila disebut Orangkaya Permatang Pauh mahu menubuhkan ‘kerajaan baru’. Sebermula tersebutlah akan Orangkaya Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Noor Mohammad Yaakob terlalu bimbanglah ia, akan keadaan keselamatan dan iktisad negeri Melayu. Kononnya, negeri-negeri atas angin semuanya ‘tunggu dan lihat’ dengan keadaan siasah negeri Melayu itu, kerana perbuatan Orangkaya Permatang Pauh, Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Maka kata sekalian sahabat-sahabat fakir, rupa-rupanya Orangkaya Permatang Pauh itu terlalulah ia berpengaruh daripada Orangkaya Menteri sekalian, kerana negeri-negeri atas angin itu semuanya ‘tunggu dan lihat’ untuk bersahabat dengan negeri Melayu. Arakian kata sekalian yang hadir, ‘Eloklah Orangkaya Menteri semua meletakkan jawatan termasuklah Orangkaya Tan Sri Noor Mohammad kerana mereka tak berpengaruh hingga negeri-negeri atas angin tak pandang sebelah mata pun.’

Arakian setelah datang persalinan, maka orang bergelar itu keluar bersalin, sudah bersalin masuk pula. Maka dikenakan orang petam dan pontoh, kerana orang bergelar itu semuanya berpontoh, tetapi masing-masing pada patutnya: Ada yang berpontoh bernaga dengan penangkal dan azimat, ada yang berpontoh permata, ada yang berpenyangga sahaja, ada yang berpontoh perbuatan khalkan biru, ada yang berpontoh perak, ada yang bertimbalan, ada yang sebelah. Setelah sudah, maka ia menjunjung duli, lalu pulang; disuruh hantar pada siapa patut, atau orang yang menjemput itu juga menghantari; diarak, ada yang bergendang serunai sahaja, ada yang bernafiri, ada yang bernagara, ada yang berpayung putih, tetapi mahal adanya payung putih dan nagara itu; sedangkan payung kuning dan nafiri lagi sukar diperolehi, begitu perihal orang yang berpengaruh dalam pemerintahan Melayu itu seperti disebut ‘Kitab Melayu’ daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!