Wednesday, October 15, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG:
PERBAHASAN BAJET 2009
MENDEDAHKAN KEPONGAHAN AHLI PARLIMEN


Assalamualaikum,


Media arus perdana (14 Oktober 2008) yang mahu mengeksploit perdebatan di Parlimen apabila Ketua Pembangkang Dato’ Seri Anwar Ibrahim membahaskan bajet 2009 (dulunya disebut belanjawan), secara tak langsung mendendahkan kepongahan ahli Parlimen-ahli Parlimen BN yang tak prihatin dengan etika wakil rakyat. Tak hairanlah apabila mereka menawarkan diri untuk bertanding jawatan tertinggi UMNO pada pemilihan Mac 2009 nanti, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad melabelkan mereka sebagai ‘pak lawak-pak lawak’. Sikap yang ditunjukkan oleh ahli-ahli Parlimen BN yang duduk di lobi atau di kantin Parlimen ketika perbahasan penting, memang layaklah dilabel oleh Tun Dr M sebagai ‘pak lawak-pak lawak’.


Apabila berjalan mundar mandir di Dewan persis ‘pak lawak-pak lawak’ dalam pementasan ‘bangsawan’, mereka sekadar menjadi pelakon ekstra bagi menimbulkan gelak ketawa sama ada secara slapstik mahupun membodohkan diri sendiri. Begitulah! Peranan ‘pak lawak-pak lawak’ dalam pementasan ‘bangsawan’ sekadar untuk berhibur-hibur sahaja, tak berfungsi apa-apa. Misalnya, saya juga pernah menonton pementasan ‘bangsawan’ sekitar dekad 1960-an berjudul ‘Hang Tuah’, tetapi watak Hang Lekiu dibawakan oleh pelakon tua yang ditetapkan sebagai ‘pak lawak’. Mungkin ‘pak lawak’ yang dimaksudkan Tun Dr M dalam pemilihan UMNO mirip kepada naratif pementasan ‘bangsawan’ hingga watak Hang Lekiu juga dilawakkan. Aduhai!

Bagaimanapun pada dekad 1960-an pemimpin-pemimpin kanan kerajaan sama ada Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak mahupun Tun Dr Ismail dikatakan sentiasa menekuni ucapan-ucapan Profesor Zulkifli Muhammad (PAS-Bacok), Tan Sri Mohd Asri Muda (PAS-Pasir Putih), Tan Sri Tan Chee Khoon (SF-Batu) ketika perbahasan di Parlimen. Malah Tun Dr Ismail dilaporkan akan bergegas masuk ke Dewan (sekiranya beliau berihat di biliknya), apabila Profesor Zulkifli atau Tan Sri Mohd Asri mengambil bahagian dalam perbahasan. Berdasarkan laporan media sekitar dekad 1960-an juga, beberapa orang Ahli Parlimen pembangkang sentiasa menunggu-nunggu Tun Dr Mahathir (Perikatan-Kota Setar) berucap di Parlimen.


Justeru orang ramai juga (terutama di kampung-kampung yang sekadar membaca akhbar di kedai-kedai kopi) mengenali ahli-ahli Parlimen kerana pandangannya yang kritis. Malah anak-anak muda sebaya dengan saya ketika itu bukan sahaja tertarik membaca laporan di akhbar, sebaliknya menekuni juga laporan khas Parlimen di TV (hitam putih sahaja ketika itu). Ahli-ahli Parlimen seperti Abu Bakar Hamzah (Pas-Bacok, selepas kematian Profesor Zulkifli), Tun Dr Mahathir (Per–Kota Setar Utara), Dato’ Ahmad Arshad (Per-Tangkak), Samad Gol Ahmad (PAS-Pasir Mas), Tan Sri Dr Tan Chee Khoon (SF-Batu), D.R. Seenivasagam (PPP-Ipoh), Dato’ Tahir Majid (Per-Kuala Langat) dan Tan Sri Mohd Asri (PAS-Pasir Putih) diminati anak-anak muda sebaya saya yang ‘melahu’ (menganggur) di kampung ketika itu.

Bagaimanapun insiden ahli-ahli Parlimen BN cuba mengelak daripada menekuni ucapan Ketua Pembangkang di Dewan Rakyat (Isnin, 13 Oktober 2008), memang ‘pak lawak-pak lawak’ mengikut persepsi Tun Dr M. Istilah memboikot yang disebut media arus perdana, sebenarnya menampakkan kerendahan minda sekalipun mereka daripada kalangan yang dianggap intelektual. Bagi membezakan ‘kerendahan minda’ dengan ‘intelektual’ ini, elok juga dicatatkan insiden di ibu pejabat Nasrul Haq sekitar dekad 1980-an. Ketika itu seorang profesor dari UKM dalam bidang Usulluddin mengalami gangguan berdebar-debar perasaan, justeru datang ke pejabat Nasrul Haq yang turut mengendalikan rawatan Islam dipimpin Pak Mochtar Lintang. Profesor terbabit beristighfar beberapa kali apabila gangguan yang dialaminya hanya pulih dengan bacaan al-Fatihah sahaja (beliau sebenarnya hafiz al-Quran). Begitulah!

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA:

REKOD ANWAR SUKAR DICABAR
BERUCAP 5 JAM DI DEWAN RAKYAT


Mungkin sahaja Penasihat PKR Dato’ Seri Anwar Ibrahim memecah rekod dengan berucap lima jam di Dewan Rakyat. Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri mahupun Menteri Kewangan (yang membentangkan bajet) pun tak pernah mengambil masa terlalu panjang. Pada dekad 1960-an Timbalan Presiden PAS, Profesor Zulkifli Muhammad sahaja dari pembangkang yang berucap di Dewan Rakyat lebih dua jam. Bagaimanapun selepas pilihanraya 1969, pindaan dibuat bagi menghadkan tempoh ahli Perlimen berucap dalam perbahasan, tetapi Ketua Pembangkang diberi prioriti dengan tiada had. Bagaimanapun Dato’ Seri Anwar tak mengemukakan usul undi tak percaya kepada Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, seperti spekulasi sebelum ini dari pelbagai pihak.


Sekalipun Dato’ Seri Anwar tak menggugat kerajaan BN, tetapi rekod yang ditampil beliau berucap bagi tempoh lima jam (pada 13 Oktober 2008) memang sukar dicapai oleh pimpinan BN sendiri. Apalagi bagi tempoh perbahasan beliau, sekadar Dr Puad Zarkashi (BN-Batu Pahat) dan Dato’ Bung Mokhtar Radin (BN-Kinabatangan) saja mencelah bagi meminta penjelasan. Justeru penampilan Dato’ Seri Anwar selaku Ketua Pembangkang mampu memberi sedikit perubahan dalam sistem demokrasi di Dewan Rakyat, sekiranya semua pihak prihatin dengan isu menentang perhambaan minda. UMNO mahupun BN seharusnya menampilkan pimpinan yang mampu mengimbangi ketahanan Dato’ Seri Anwar berucap melangkaui lima jam, bukan membangkitkan perkara remeh temeh yang mendedahkan kepongahan BN kepada kebobrokan yang berterusan.

UMNO MAKIN SUKAR DISELAMATKAN
APABILA ‘KERAJAAN PERPADUAN’ MUNCUL


Pelbagai pihak melihat pencalonan solid yang diterima Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak pada minggu pertama Mesyuarat Agung Perwakilan Bahagian UMNO sebagai ‘perang saraf’ yang digerakkan oleh media arus perdana. Sehingga selesai 28 Bahagian UMNO bermesyuarat, Dato’ Seri Mohd Najib menerima pencalonan semua Bahagian berkenaan, dengan Tengku Razaleigh Hamzah yang disebut-sebut sebagai pencabar, di samping calon-calon lain yang menawarkan diri dilabel sebagai ‘pak lawak’, kedudukan Dato’ Seri Mohd Najib seolah-olah manifestasi UMNO sekarang. Sekiranya Dato’ Seri Mohd Najib dipilih memimpin UMNO, berdasarkan pandangan penganalisis politik ianya sekadar ‘berubah pimpinan’ sahaja, bukan perubahan mutlak yang diharapkan oleh ahli-ahli di peringkat akar umbi.

Dato’ Seri Mohd Najib dipilih oleh ‘sekelompok’ perwakilan di Bahagian UMNO yang tak mencerminkan sokongan majoriti orang Melayu. Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi juga dipilih oleh semua Bahagian UMNO pada 2003 (kecuali Gua Musang), sebelum ditangguhkan Perhimpunan Agung bagi menghadapi PRU12. Justeru pilihan sekelompok ahli UMNO, sekadar mampu diterjemahkan pada PRU11 sahaja, sebaliknya menerima padah pada 2008. Barangkali! Dato’ Seri Abdullah pula mencapai kemenangan besar PRU11, disebabkan imej ‘Mr Clean’ yang diterimanya sebaik sahaja mengambil alih kepimpinan daripada Tun Dr M.


Berbeza dengan Dato’ Seri Abdullah, imej Dato’ Seri Mohd Najib sekadar bersandar kepada kedudukannya sebagai ‘anak Tun Abdul Razak’. Dengan reputasi yang kurang menyerlah seperti disebut Tun Dr M, beliau juga pernah mengkritik Allahyarham bapanya atas sebab-sebab survival politik. Malah Dato’ Seri Dr Mohd Najib turut mendesak arca Tunku Abdul Rahman di hadapan Parlimen dipindahkan, di samping menarik balik gelaran ‘Bapa Kemerdekaan’. Memang beliau bertindak demi survival politik dalam senario ketika itu (dekad 1980-an), tetapi imej yang disebut Tun Dr M ‘tak menyerlah’ itu disebabkan hanya ‘mengikut angin’. Alahai!

INFO SASTERA & BUDAYA:


NOVEL ‘SAINS FIKSYEN’
JAUH DI PULAU RAHSIA
Oleh: Ikram Hafiz


(Sebelum memasuki Unisel pada Mei 2008, Allahyarham Ikram Hafiz bukan sahaja berbakat dalam kraftangan dan elektrikal ketika belajar di Sekolah Menengah Teknik Gombak, malah terbabit dalam karya kreatif. Ikram Hafiz pernah menghasilkan novel sains fiksyen pada 2007, ketika membuat kerja sambilan menjual burger. Hanya sebuah sahaja novel yang dihasilkannya, dan diterbitkan oleh Mulya Utama Enterprises, Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor. Mulai sekarang, novel karya Ikram Hafiz dimuatkan dalam laman blog ini).

(sambungan kelmarin…)

(21)

6
DI PLANET BONEKA

LALUAN TERUMBU BATU KARANG:
TERKURUNG BAGAIKAN MANUSIA ROBOT


“SI TONGKOL si peyeludup senjata api itu, memang pemeras!” gerutu Bapak Profesor menggamit saya mengikutnya.

Terus sahaja saya mengekori dia. Ketika melalui jambatan kecil menyeberang terowong, saya menyedari laluan berkenaan di dalam terumbu batu karang. Kedengaran ombak memukul kuat di bawah jambatan berkenaan seolah-olah telaga. Kocakan ombak itu mengalirkan tenaga elektron bagi kegunaan bekalan api di sekitar lokasi yang dikuasai Bapak Profesor.

Di seberang jambatan kecil terdapat dinding pepejal sama seperti digunakan di bilik operasi Bapak Profesor. Sebaik sahaja dia menekan butang kawalan di dadanya, dinding pepejal terbuka bagaikan pintu melengkung. Memang Abang Din bersama Usin Sodok, Mail Kengkang dan Sahak Salai ditempatkan di situ. Keadaannya tak sama dengan bilik kurungan Si Tongkol yang serba tak selesa.

Bilik berkenaan dilengkapi perabut mewah bagaikan di hotel besar. Tetapi di setiap penjuru bilik memang dikawal tentera boneka yang sentiasa mengawasi mereka. Tentera boneka yang direka cipta Bapak Profesor sama seperti anak kecil dengan ketinggian satu meter. Tetapi perisian komputernya lengkap memiliki ciri-ciri pertahanan yang sukar untuk dimusnahkan.

“Kami semua nak balik, Bapak Profesor,” desak saya meminta simpati lelaki tua yang baru dikenali itu.

“Bagaimana kamu mahu balik, di sini di tengah perairan antarabangsa,” beritahu Bapak Profesor mendengus perlahan.

“Bot kami disembunyikan di celah terumbu batu karang di sebalik sana,” jelas saya berhati-hati juga dengan beberapa tentera boneka yang mengawasi bilik berkenaan.

“Kamu tak akan selamat, di sebalik bukit sana zon dikuasai Si Tongkol,” ujarnya memberi isyarat supaya tak mendesak apa-apa. Kemudian dia terus meninggalkan kami di bilik berkenaan dengan pintunya tertutup rapat seolah-olah pepejal yang bersatu dengan terumbu karang di sekeliling.

“Nampaknya kita tak ada jalan keluar,” bisik Abang Din mendekati saya setelah Bapak Profesor keluar. Dia juga memberi isyarat mengenai tentera boneka yang mengawal di sekeliling mempunyai fikiran seperti manusia.

Saya tak menyahut apa-apa. Terus sahaja berbaring di katil dengan tilam spring yang selesa. Memang saya dapat mengagak kami tak dibenarkan berbincang. Sebab itu tentera boneka terus mengawasi kami di bilik berkenaan yang dipantau Bapak Profesor menerusi alat kawalan di dadanya. Ketika saya mengerling ke arah Usin Sodok, dia juga terlentang di katil dalam kebingungan.

Mail Kengkang dan Sahak Salai juga membisu tak berani membuka mulut. Asal sahaja bergerak, tentera boneka akan menyergah. Ketakutan yang dialami mereka berdua menjadikan Mail Kengkang dan Sahak Salai lebih kaku daripada boneka-boneka tersebut.

Disebabkan kami berlima sukar berkomunikasi kerana diawasi tentera-tentera boneka yang berkawal, terpaksalah masing-masing terlentang di katil sahaja. Ketika itu saya merasakan kami sudah bertukar identiti seolah-olah robot tak boleh berfikir. Sementara boneka-boneka yang mengawal kami pula bagaikan manusia yang berakal.

Kalau berkeras mahu melawannya memang kami boneka-boneka berkenaan lebih pantas bertindak. Sekali sekala saya mengerling ke arah mata boneka-boneka ternyata pantulan cahayanya mampu menembusi dinding bilik. Keluli ‘tungsten’ yang digunakan membina dinding berkenaan memang sukar dibolosi. Kamera litar pula memang terpasang di setiap penjuru menyebabkan kami tak boleh bergerak ke mana-mana.

(* Kreativiti Ikram Hafiz menggambarkan keadaan di lokap polis Selayang, ketika dia bersama kawan-kawannya ditahan berikutan kes pergaduhan apabila bertindak balas selepas wang jualan burgernya disamun, tetapi dituduh merusuh. Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri ketika itu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Teng Chang Khim – sekarang Speaker DUN Selangor, dan Wee Choo Keong – sekarang Ahli Parlimen Wangsa Maju, turut campur tangan bagi membebaskan Ikram Hafiz dan rakan-rakannya yang ditahan selama lima hari).

(bersambung)

PUISI LAMA

Alahai Sayang

Cik ke cik ke boom
cik ke boom
semua kita kena berjaga
jangan nanti hilang spender
curi dek heh heh heh
Shah Rukh Khan
alahai sayang!

-Yassinsalleh
Kajang, Selangor
14 Oktober 2008.

Adat Tak Beradat

Orang Padang menyirat benang
Di susun maka dilipat
Dilipat lalu dipertiga
Kalau direntang tak amuh panjang
Elok dipuntal tak jua singkat
Pada berderai air mata.

Bulat air dek pembetung
Bulat kata dek muafakat
Ke gunung sama didaki
Ke lurah sama dituruni
Hati gajah sama dilapah
Hati kuman sama dicecah.

Kerbau tak berkandang, seladang
Padi tak berpagar, lalang
Sumpah tak bermaruah, sampah
Janji tak berhuruf, alif mim nun wau
Adat melanggar adat, tak beradat!

-Alba
Jelebu, N.S.
14 Oktober 2008.

KERAJAAN NEGERI MELAKA DISOAL
ARTIS TEMPATAN TAK DIBERI PERHATIAN.

Bekas aktivis perfileman Yassinsalleh mengucapkan syabas kepada Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) pimpinan Dato’ Mustapha Maarof yang mengkritik kerajaan negeri Melaka menganugerakan pingat yang membawa gelaran Dato’ kepada seorang pelakon Bollywood yang tak sehebat mana. Menurut Yassinsalleh, peranan aktor berkenaan tak membantu meningkatkan pembangunan industri perfileman di negara ini, apalagi usaha mempromosi industri pelancongan menerusi filem-filemnya sudah dilakukan oleh pihak pengusaha filem di Hollywood. Misalnya, kata Yassinsalleh filem ‘Tiger Paper’ lakonan David Niven sebahagian besar lokasinya di buat di Malaysia. “Apakah kerana usaha tersebut kerajaan perlu memberikan pingat kebesaran kepada David Niven,” ujar Yassinsalleh yang mendakwa Dato’ Mustapha Maarof sekadar diberi peranan sebagai pemandu kereta sahaja dalam filem tersebut.


Kerajaan negeri Melaka baru-baru ini memberi anugerah pingat kebesaran membawa gelaran Dato’ kepada aktor Bollywood Shah Rukh Khan sempena hari jadi Yang Dipertu Negeri, Tun Khalil Yaakob. Menurut sumber, Shah Rukh Khan diberi anugerah bagi mengenang jasanya meningkatkan kemajuan filem Hindustan di samping mempromosi industri pelancongan Malaysia menerusi filem-filemnya. Seniman hari ini (14 Oktober 2008) mengeluarkan kenyataan mempersoal kerajaan negeri Melaka memberi anugerah berkenaan atas kriteria bagaimana. Mengulas kenyataan Seniman itu, Yassinsalleh juga melahirkan rasa hairan bagaimana kerajaan negeri Melaka membuat penilaian hingga terlepas pandang tokoh-tokoh seni di Melaka sendiri. “Omar Suwita adalah anak seni kelahiran Melaka yang lama terbabit dengan perfileman Melayu, tetapi kenapa tak diberi perhatian,” beliau menjelaskan.

INFO SUARA PROLITAR:

FAKTA YANG DIPUTAR BELITKAN
GERAKAN BAWA SUARA LEE KUAN YEW!

Oleh: Dr Seri Intan Mokhtar


Gerakan cuba memutar belitkan sejarah. Fakta yang menyebut orang Melayu juga golongan imigran seperti Cina dan India, adalah suara Lee Kuan Yew ketika Singapura masih dalam Malaysia dulu. Untuk menarik hati Orang Asli dikatakan negeri ini diduduki oleh Orang Asli. Tak sedarkah Dato’ Tan Lian Hoe, beliau menang di kawasan Parlimen Grik dengan 72.78% ialah pengundi Melayu daripada jumlah 26,229? Kalau pemimpin Gerakan kononnya mengikut telunjuk UMNO, kenapa tak keluar sahaja dari BN sejak dulu? Kalau Dato’ Tan ‘buta sejarah’ eloklah rujuk kepada ‘Warta Kerajaan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu’ No 244 dikeluarkan di Rumah Kerajaan, Singapura bertarikh 1 Julai 1901 ditandatangani oleh Frank Swettenham, Pemangku Pesuruhjaya Tinggi Negeri-Negeri Melayu Bersekutu:

Perkara 14: “…Orang-orang Cina sudah barang tentu bertambah bilangannya sangat banyak, tetapi mereka ini nampaknya tidak seimbang antara lelaki dan perempuan kerana dari angka-angka yang ada ternyata bahawa jumlah lelaki dari segala kaum Cina ada 491,313 orang berbanding dengan hanya 184,825 orang sahaja perempuan. Memang sangat memuaskan juga tambahan bilangan orang-orang India dalam masa 10 tahun ini, dari 20,177 orang menjadi 52,501 orang. Orang India ini merupakan bahagian penduduk yang paling berfaedah dan penting dan akhirnya hendaklah juga diambil perhatian bahawa penduduk bandar Kuala Lumpur ibu Negeri-Negeri Melayu Bersekutu telah bertambah dari 19,020 orang kepada 32,381 orang.”

Penyata yang disebut dalam ‘Warta Kerajaan’ ini tak menyebut ‘Negeri-Negeri Orang Asli Bersekutu’, tetapi jelas disebut ‘Negeri-Negeri Melayu Bersekutu’. Tak perlulah saya tampilkan fakta lawatan Ma Huan dalam ‘sejarah Cina’ sekitar abad ke 12 atau Laksamana Cheng Ho pada abad ke 13 yang berkunjung ke Semenanjung Tanah Melayu, kerana Dato’ Tan pun faham anugerah yang diterimanya membawa gelaran Dato’ pun adalah daripada raja Melayu. Mungkin sejarah ‘Gerakan’ pun Dato’ Tan tak faham lagi, kerana parti itu diasaskan oleh Profesor Syed Hussein al-Attas, Profesor Syed Naguib al-Attas, Tan Sri Dr Tan Chee Khoon, Tun Dr Lim Chong Eu, Mustapha Hussein, Dato’ Harun Siraj, V David, V Veerapan pada 1968. Sebaliknya konsep berbilang kaum Gerakan bertukar apabila menyertai BN. Entahlah!


PAKATAN RAKYAT NAK BANTU PULIHKAN EKONOMI
Oleh: Asalbayu

Kalangan anggota parlimen Barisan Nasional curiga dengan hasrat Pakatan Rakyat untuk menghulurkan kerjasama ke arah usaha memulihkan ekonomi negara seperti yang dapat dibaca http://www.harakahdaily.net/index.phpoption=com_content&task=view&id=17336&Itemid=1 .


Ketika berlangsung persidangan parlimen pada 13 Oktober 2008 mereka mengosongkan tempat duduk seperti dilaporkan menerusi laman http://msomelayu.blogspot.com/. Jika beginilah keadaannya barangkali elaun persidangan yang mereka ambil itu sudah tentulah tidak bersih atau dengan anggapan yang lebih tidak bersopan ialah haram.Majlis Fatwa Kebangsaan tidak berminatkah untuk member respons? Atau barangkali mengikut rukun Islam Hadhari ia dibolehkan?


KOMENTAR
bersama Pak Parjo

ANAK-ANAK MUDA CARI KETUA
MACAM LAYANG-LAYANG RAJA AHMAD


Kata sahibul hikayat akan bekas Menteri Besar Selangor Orangkaya Dato’ Seri (Tabib) Mohd Khir Toyo itu masih ketinggalan dengan 11 pencalaonan sahaja hingga hari ini 14 Syawal 1429 (atau disebut orang banyak 14 Oktober 2008) bagi merebut ketua anak-anak muda harakah Melayu (UMNO) itu. Syahdan akan Orangkaya Dato’ Seri (Tabib) Mohd Khir itu bukanlah ‘pak lawak’. Kononnya banyaklah ia membantu nelayan-nelayan dan petani-petani di Selangor semasa menjadi Orangkaya Menteri Besar. Hingga sekarang ramai petani-petani dari Sungai Besar berjual beli barang-barang kampung seperti kerepet pisang, kerepet ubi dan lain-lain ke Kuala Lumpur kerana usaha Orangkaya Dato’ Seri (Tabib) Mohd Khir itu. Arakian ia menunggu sehingga 27 pencalonan lagi bagi layakkan diri bertanding jawatan ketua anak-anak muda itu, adanya.

Sebermula kawan-kawan fakir pun memberitahu Orangkaya Dato’ Seri (Tabib) Mohd Khir, calon yang tak bergantung kepada bapa atau bapa mentua. Adapun Orangkaya Dato’ Mukhriz yang sudah mendapat 39 pencalonan adalah anak bekas Orangkaya Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. Arakian tersebutlah akan Orangkaya Khairy Jamaluddin yang sudah menerima 20 pencalonan juga ialah menantu Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Maka berfikirlah para sahabat fakir akan peri baiknya orang seperti Dato’ Seri (Tabib) Mohd Khir mengetuai segala ana-anak muda harakah Melayu, kerana tak bergantung kepada sesiapa. Ia juga sudah dikenali sebagai ketua Majlis Kerjasama Belia Asian. Begitulah!

Sekali persetua musim orang bermain layang-layang, maka segala anak-anak muda dan segala anak tuan-tuan semuanya bermain layang-layang, pelbagai rupanya layang-layang itu, (kerana mereka mahu layang-layang itu naik tinggi). Syahdan Raja Ahmad, anak Sultan Mahmud pun bermain layang-layang terlalu besar, seperti kajang sebidang besarnya, talinya tali kail tunda yang besar. Apabila banyak layang-layang orang sudah naik (lebih kurang sama macam pencalonan merebut jawatan dalam UMNO, barangkali!) maka dinaikkan baginda layang-layang baginda itu. Dilihat orang layang-layang Raja Ahmad sudah naik, maka segala orang banyak menurunkan layang-layangnya, kerana barang layang-layang yang tergesel oleh layang-layang Raja Ahmad itu akan putus, seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:HIDUP BAHASA MELAYU!