Thursday, May 28, 2009

RADIO KLASIK NASIONAL

Haram berikan hak orang lain:
Tazkirah timbalan mufti Perak


Hakim yang boleh disogok untuk memberikan hak orang lain kepada yang tak berhak adalah haram kerana ditakrif sebagai rasuah berdasarkan ayat 188 surah al-Baqarah, menurut Timbalan Mufti Perak dalam tazkirahnya di radio 'Klasik Nasional' 6.45 petang hari ini (28 Mei 2009) ketika menjawab soalan pengacara. Ayat 188 surah al-Baqarah itu mafhomnya: "Dan janganlah sebahagian kamu memakan harta sebahagian yang lain di antara kamu dengan jalan yang batil dan (janganlah) kamu membawa (urusan) harta itu kepada hakim, supaya kamu dapat memakan sebahagian daripada harta benda orang lain itu dengan (jalan berbuat) dosa,pada hal kamu mengetahui."


Sementara itu ketika berucap di Kampung Guar Jering, Guar Perabu, Penanti di hadapan lebih 5,000 orang kelmarin (27 Mei 2009), Mursyidul Am PAS Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat memberitahu, UMNO-Barisan Nasional menghalalkan yang haram, kerana ia tidak pernah berniat untuk menerapkan nilai-nilai tersebut dalam pentadbiran negara. Menurutnya lagi, mereka buat masjid bukan untuk sembahyang, tetapi berebut nak jadi kontraktor. "Sembahyang tak sembahyang mereka tidak peduli asalkan duit masuk dah. Ini menyentuh soal prinsip dan prinsip ini bukan untuk dibincangkan," jelas beliau menambah.


Seterusnya Dato' Nik Aziz menyeru pengundi-pengundi di DUN Penanti mengundi calon PKR, Dr Mansor Othman, sebagai seorang yang berkebolehan dan berpengetahuan, di samping memberi manfaat kepada semua pihak. Datuk Nik Aziz menjelaskan Umno tidak lagi mewakili aspirasi lama yang pernah ia dokong satu masa dahulu, sebaliknya kini ia menindas parti-parti lawan asalkan ia boleh terus memerintah. "PAS bersama Pakatan Rakyat sudah lebih daripada bersedia untuk menggantikan UMNO-BN dan merayu sokongan berterusan dari rakyat." beritahu Dato' Nik Abdul Aziz.

PUISI

Getik Aku!


BN tak mahu
bertanding di Penanti
di atas sebab tak mau
membazirkan wang rakyat
dan kerana pimpinan negara
TIDAK tamak kuasa.

Dan kerajaan negeri Perak
terjongkang-jongket
dalam senda hukum
sorong papan tarik papan
antara sah dan tak sah
yang tiba-tiba jadi sah
yang kemudiannya
ditiba-tibakan pulak
jadi tak sah yang sah.

Aduhai, bodoh benarlah
kami ini ya!
wahai, cerdik bernalah
engkau tu ya!
Pordah,
getik aku!

Dalam bahasa PPSMI
'Whom are you
trying to bullshit man?'
iya, siapakah
yang engkau cuba
nak taik lembu jantankan?

-Yassinsalleh
jam 0201
Mei 28, 09
menunggu Man U
mengalahkan Barcelona
dan nak tengok macam mana
refri pakai cawat besi berlari.

BICARA SELEPAS SARAPAN...

Isu PPSMI diteruskan:
PRIMA alu-alukan Gapena

Warga Prihatin Malaysia (PRIMA) mengalu-alukan langkah Gabungan Penulisan Nasional (Gapena) pimpinan Prof Emeritus Tan Sri Ismail Hussein meneruskan hasrat menyaman kerajaan dan kementerian pelajaran berkaitan isu pelaksanaan dasar pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI). Gapena dengan pendekatan mereka, sementara pihak lain menggerakkan protes mengikut cara masing-masing. Hakikatnya majoriti bangsa Melayu tak akan berkompromi dengan sebarang usaha melupuskan jatidiri mereka secara pongah, bongah dan congah!

Dalam satu kenyataan hari ini, Gapena dilaporkan sudah membuat perbincangan dengan peguamnya petang semalam mengenai tindakan undang-undang terhadap kerajaan berhubung pelaksanaan PPSMI), yang didakwa melanggar Perlembagaan Persekutuan.Setiausaha duanya, Prof Madya Dr Hashim Ismail berkata, ini adalah kali pertama pihaknya bertemu peguam selepas gabungan 24 persatuan penulis itu bertegas dengan keputusannya untuk menyaman kerajaan berhubung isu tersebut.

Ia ekoran kegagalan Kementerian Pelajaran untuk membuat keputusan berhubung pelaksanaan PPSMI selepas tamat tarikh akhir yang diberikan oleh Gapena untuk kementerian berkenaan berbuat demikian, iaitu pada 31 Disember lalu. - (http://www.nikhassanazmi.blogspot.com/)