Monday, November 10, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

SYED HAMID MAHU TUNJUK KUASA:
TAK HARGAI KEPUTUSAN MAHKAMAH

Assalamualaikum,

Langkah Menteri Dalam Negeri Dato’ Seri Syed Abdul Hamid bin Syed Jaafar Albar mengarah mengemukakan rayuan berikutan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam membebaskan pengendali laman blog Malaysiakini Raja Petra Kamaruddin dari tahanan ISA amat memelikkan, menjelikkan dan menjijikkan. Satu ketika sekitar dekad 1970-an, Tun Ghazali Shafie, Menteri Dalam Negeri pada period tersebut bukan sahaja ditolak ahli-ahli UMNO untuk memegang jawatan Naib Presiden UMNO, malah merupakan menteri kabinet paling tak popular apabila menguatkuasakan ISA. Memang Dato’ Seri Syed Hamid bukanlah menteri kabinet yang popular sangat, malah di bahagiannya Kota Tinggi masih berserabut, berkelabut dan bersemabut, sekalipun Daing Malik dirujuk kepada Lembaga Disiplin UMNO.

Raja Petra sekadar pengendali laman web, bukan pemimpin gerakan militan yang mengancam keselamatan negara, malah penahanannya di bawah ISA sudah dibuktikan di mahkamah sebagai tak sah. Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika ditanya kalangan wartawan selepas Mesyuarat UMNO Bahagian Kepala Batas semalam (9 November 2008) menjelaskan, kerajaan menghormati keputusan mahkamah. Sebaliknya rayuan dibuat oleh Kementerian Dalam Negeri behubung keputusan tersebut seolah-olah tak peka dengan pengakuan Dato’ Seri Abdullah, kerajaan menghormati keputusan mahkamah tersebut. Bagaimanapun penulis-penulis laman web dan laman blog akan meneruskan ketetapan 21 Oktober 2008 bagi mempertahankan kebebasan bersuara di negara ini berdasarkan lunas undang-undang.
Maknanya, seorang Raja Petra diancam dengan ISA akan wujud ratusan atau ribuan lagi Raja Petra menyampaikan mesej (meminjam kata-kata Tun Dr Mahathir Mohamad dalam pertemuan dengan PRIMA pada 15 Ogos 2007 di Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya) kepada Dato’ Seri Syed Hamid Albar – kekebalan ISA tak sesuai lagi pada alaf 2000. Lee Kuan Yew di Singapura pun tak termampu menggunakan ISA, sebaliknya memperalat undang-undang ‘saman fitnah berjuta-juta’ bagi memufliskan lawannya. Justeru di Singapura juga akan disedarkan oleh generasinya akan datang undang-undang ‘saman fitnah berjuta-juta’ itulah kelak akan menamatkan kepongahan kerajaan terbabit. Malah kita melihat sendiri 4 November 2008 kepongahan kerajaan kulit putih di Amerika Syarikat berkahir di tangan ‘kulit hitam’. Heh heh heh!

Sejak Jun 2007, PRIMA menyokong Tun Dr Mahathir dan Tengku Razaleigh yang tak jemu-jemu menyampaikan mesej bagi meminta Dato’ Seri Abdullah memperbetulkan hala tuju kerajaan yang menyebabkan kepincangan ekonomi, kesongsangan politik dan kegelisahan rakyat. Memang hasrat PRIMA di peringkat awal ialah sekadar menyampai mesej, bukan mahu melihat insiden 8 Mac 2008 yang menggelincirkan prestasi UMNO daripada landasan lokomotif asalnya. Raja Petra adalah antara aktivis masyarakat yang sentiasa bersama PRIMA dalam usaha menyokong Tun Dr Mahathir dengan Tengku Razaleigh ‘menyampaikan mesej’. Justeru Dato’ Seri Hamid Albar seharusnya menyedari ‘mesej’ akan terus disampaikan, kerana Raja Petra tak berkuasa apa-apa tetapi mampu memberikan apa-apa, kepada pimpinan yang tak tahu apa-apa!

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA


AKAR UMBI SOKONG AHMAD ISMAIL:
PERTAHANKAN FAKTA PEJUANG MELAYU

Bekas Exco Pemuda UMNO bagi biro Antarabangsa, Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz menyokong Pergerakan Wanita UMNO Bukit Bendera mendesak Majlis Tertinggi (MT) parti itu membatalkan penggantungan ketua bahagian berkenaan Dato’ Ahmad Ismail. Katanya, Dato’ Ahmad bercakap secara fakta daripada perspektif sejarah, berbanding dengan Ketua Wanita Parti Gerakan Dato’ Tan Lian Hoe yang bermotif mengelirukan masyarakat. Kalau Parti Gerakan boleh berdiam diri dengan Dato’ Tan, adalah malang bagi UMNO menggantung Dato’ Ahmad, beritahu Dato’ Kamal Amir menambah. Serentak dengan itu Dato’ Kamal Amir meminta MT memulihkan semula kedudukan Dato’ Ahmad. “Pandangan Dato’ Ahmad perlu dilihat daripada perspektif sejarah, bukan mengikut emosi,” menurut Dato’ Kamal Amir lagi.

Pergerakan Wanita UMNO Bukit Bendera semalam (9 November 2008) meluluskan usul mendesak MT membatalkan penggantungan Dato’ Ahmad yang juga bekas Ketua UMNO Bahagian itu. Seterusnya ujar Dato’ Kamal Amir, apabila pimpinan peringkat akar umbi menerima Dato’ Ahmad adalah tak wajar bagi MT membuat keputusan yang tak popular. Menyentuh isu papan tanda jalan di Pulau Pinang, Dato’ Kamal Amir juga mengutuk kepongahan pimpinan kerajaan negeri Pulau Pinang yang berkeras mahu meneruskan penggunaan empat bahasa. Pimpinan Melayu di Pulau Pinang memerlukan tokoh seperti Dato’ Ahmad dalam mempertahankan Bahasa Melayu di negeri itu. “Sekalipun kerajaan negeri Pulau Pinang boleh disingkirkan dalam pilihanraya akan datang, tetapi segalanya mungkin terlambat,” beritahu Dato’ Kamal Amir.

INFO SASTERA & BUDAYA

NOVEL ‘SAINS FIKSYEN’
JAUH DI PULAU RAHSIA
Oleh: Ikram Hafiz

(Sebelum memasuki Unisel pada Mei 2008, Allahyarham Ikram Hafiz bukan sahaja berbakat dalam kraftangan dan elektrikal ketika belajar di Sekolah Menengah Teknik Gombak, malah terbabit dalam karya kreatif. Ikram Hafiz pernah menghasilkan novel sains fiksyen pada 2007, ketika membuat kerja sambilan menjual burger. Hanya sebuah sahaja novel yang dihasilkannya, dan diterbitkan oleh Mulya Utama Enterprises, Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor. Mulai sekarang, novel karya Ikram Hafiz dimuatkan dalam laman blog ini).

(sambungan kelmarin…)


(31)

10
PANTANG BERPUTUS ASA

BERGERAK KE ZON PLANET BONEKA:
WIRA PULAU TERPAKSA JUGA BERUNDUR

“KALAU begitu, Pakcik Si Tongkol tunggu di sini saja,” saya memujuknya supaya berihat sahaja di pangkin kayu.

“Pakcik punya tanggungjawab terhadap mereka, sebab itu pakcik perlu ke sana,” katanya terdengkot-dengkot menahan kesakitan.

Bagaimanapun dia meminta saya bersama kawan-kawan kopakkan pangkin tempat berbaring. Si Tongkol tunjukkan teknik membuat tongkat sokonggan menggunakan kayu-kayu pangkin yang terpokah. Dengan menggunakan tongkat sokongan diletakkan di bawah ketiak, Si Tongkol berjaya bergerak keluar ke pintu gua. Ketika itu objek boneka yang diubahsuai sudah bergerak jauh ke zon planet boneka.

Cepat-cepat kami mengekori objek boneka berkenaan, dalam masa Bapak Profesor terpaksa mengundurkan tentera-tentera wira pulaunya. Ketika itu kami tahu tak terdapat ancaman untuk mara ke planet boneka. Sekalipun Bapak Profesor memantau menerusi monitor di bilik operasi, tetapi dia sukar mahu bertindak.

Sekiranya bergesel setiap tentera-tentera wira pulaunya dengan boneka yang sudah diubahsuai akan berlaku ledakan hingga menjangkau beribu-ribu ton metrik. Gegaran berkenaan boleh meghancurkan planet boneka di bawah terumbu batu karang. Semua akan terperangkap di situ apabila ledakan kuat berlaku seolah-olah gunung berapi yang memuntahkan lahar dari kawahnya.

Memang dia cuba meletupkan boneka yang sudah diubahsuai itu. Tetapi punat butang di tangannya tak berfungsi apa-apa. Objek berkenaan sudah tak dapat lagi dikawal. Kalau gunakan sistem berkomputer di bilik gerakan, boneka berkenaan bertindak secara terbalik hingga menyusahkan Bapak Profesor sendiri. Ia tak menyerang musuh, tetapi melawan rakan-rakannya di kalangan wira pulau juga.

“Kau jangan tersalah lanngkah, Kolonel Si Tongkol!” seru Bapak Profesor dari bilik operasinya menerusi corong mikrofon. “Takat kamu ubahsuai salah satu wira pulau di planet boneka, aku masih banyak cara mahu mengatasi,” katanya mengingatkan.

“Ilmu teknologi kamu terbatas Profesor Adri, hanya ilmu Allah meliputi tujuh petala bumi tujuh petala langit,” sahut Si Tongkol dalam keadaan terdengkot-dengkot mengekori tentera boneka yang sudah diubahsuai. Saya dan Abang Din turut sama membantu untuk memapahnya bergerak.

“Jangan ubah topik kalau mahu berbicara, Kolonel Si Tongkol,” marah benar Bapak Profesor apabila dibandingkan kepakaran teknologinya dengan kebesaran Illahi. “Kamu fikir aku tak mendalami al-Quran dan hadis?” jerkahnya melepaskan geram.

“Kamu yang sering tersalah tafsir, Profesor Adri,” ujar Si Tongkol berhati-hati untuk terus mara ke dalam terowong planet boneka. “Sangat jelas apa yang saya beritahu iaitu kamu jangan berbangga dengan kepakaran teknologi, nah sekarang kamu lihat anak sekolah pun mampu menyaingi kamu!” jelasnya sambil menepuk-nepuk bahu saya.

“Jadi, bukan kamu yang melakukan ubahsuai pada wira pulau aku?” semakin keras suara Bapak Profesor seolah-olah macam tak percaya.

“Iya, anak-anak yang baru melepasi sekolah dasar, sekarang di peringkat menengah saja,” beritahu Si Tongkol melaung kuat supaya muda didengar Bapak Profesor yang bersembunyi di bilik operasinya.

(* Kreativiti Ikram Hafiz menggambarkan keadaan di lokap polis Selayang, ketika dia bersama kawan-kawannya ditahan berikutan kes pergaduhan apabila bertindak balas selepas wang jualan burgernya disamun, tetapi dituduh merusuh. Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri ketika itu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Teng Chang Khim – sekarang Speaker DUN Selangor, dan Wee Choo Keong – sekarang Ahli Parlimen Wangsa Maju, turut campur tangan bagi membebaskan Ikram Hafiz dan rakan-rakannya yang ditahan selama lima hari).

(bersambung)


PUISI LAMA

Adat Nan Beradat

Ke luak paku kacang belimbing
Tempurung lenggang-lenggangkan
Dibawa anak orang berbangsa
Anak dipangku kemanakan dibimbing
Orang kampung dipertenggangkan
Tenggang adat jangan binasa.

Padang Panjang jua Pariaman
Minangkabau beradat lama
Dalam luak nan tiga
Banyak gurindam dan pepatah
Dilingkung patut dan mungkin
Anak muda cari pengalaman
Harapan kami tetap bersama
Walau kok jauh dari mata
Kenanglah kami yang tinggal pasrah
Kalau tak di zahir, di dalam batin!

Adat berdunasanak, memagar dunsanak
Adat berkampung, memagar kampung
Adat bernegeri, memagar negeri
Adat berbangsa, memagar bangsa
Adat berUMNO, memagar UMNO
Adat berPAS, memagar PAS
Adat berPKR, memagar PKR
Adat berMelayu, memagar Melayu!

-Alba
Jelebu, N.S.
10 November 2008.

INFO SUARA PROLITAR

JAUHKAN WAKIL DARI MIKROFON:
TAKTIK BARU DALAM PEMILIHAN UMNO

Pencalonan KJ (Khairy Jamaluddin) di Rembau dibuat oleh setiausaha Bahagian selaku wakil Bahagian ke mesyuarat Pemuda. Pencalonan Mukhriz (Dato’ Mukhriz Tun Dr Mahathir) dihalang dengan menarik perwakilan-perwakilan yang cuba calonkan Mukhriz jauh dari pembesar suara. Satu lagi kehebatan KJ mengguna cara tidak UMNO untuk jadi pemimpin UMNO. – (SMS; 8 November 2008; 14:43:51 – Sallehuddin Hashim, Kuala Lumpur).

BILA ARTIS BUAT PERANGAI
PATUT DIHUKUM UNTUK TAULADAN.

Untuk bagi pengajaran pada artis yang buat perangai macam heh heh heh dan huh huh huh itu patut dihukum supaya menjadi tauladan. Kedua-dua perlu diboikot oleh penerbit-penerbit, media cetak dan media letronik. Bagi tempoh enam bulan, setahun dan seterusnya. Persatuan-persatuan ‘Seniman’, Karyawan, Papita, Mahkota, Gafim, Finas bahkan Kepkkw juga bertanggungjawab membuat sesuatu. Dah ramai artis yang cekup tunang, suami, isteri kawan. Dah tahu sudah bersuami, beristeri nak layan-layan! – (SMS; 9 November 2008; 00:44:25 – Yg. M – Batu Caves, Selangor)

KOMENTAR
bersama Pak Parjo
PAK LAH BERJANJI UNTUK BERSAMA UMNO
WALAUPUN TIDAK LAGI MEMIMPIN

Sebermula akan perihal Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi itu berikrarlah ia akan kekal bersama harakah Melayu (UMNO), apabila tak lagi memimpin harakah itu, adanya. Arakian bekas Orangkaya Perdana Menteri Tun (Tabib) Mahathir Mohamad pun kekallah ia bersama harakah itu, sekadar keluar ia meninggalkan harakah berkenaan setelah terkilan dengan sikap segala anak-anak buah. Gamaknya! Adapun Orangkaya Dato’ Seri Abdullah kalau tak berikrar pun, sudah diketahui segala orang banyak ia tetap setia bersama harakah Melayu itu. Syahdan segala anak-anak buah merungut mengenai kuasa ‘tingkat empat’ jua. Maka bakal penggantinya Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak juga akan dimarahi anak-anak sekalian sekiranya kekal juga kuasa ‘tingkat empat’, dengan cara yang lain pula, adanya.

Syahdan apabila baginda Sultan Mahmud berangkat berperahu had pangkalan Seri Dewa Raja, maka baginda menyuruh memanggil Seri Dewa Raja. Berpenanak-penanak Sultan Mahmud Shah menanti di pangkalan, belum juga Seri Dewa Raja datang; kerana adat Seri Dewa Raja apabila datang hamba raja memanggil dia, maka ia naik ke rumah berbaring-baring, kadang-kadang lalu tertidur, serta dibangatkan oleh hamba raja itu, maka Seri Dewa Raja bangun lalu buang air dan mandi. Maka dibangatkan pula oleh hamba raja itu, baharulah Seri Dewa Raja berkain, dua tiga belas kali rombak; belum baik, dibaiki. Sudah itu maka berbaju dan berdestar. Arakian tiadalah murka Sultan Mahmud kerana peri sayangnya baginda kepada Seri Dewa Raja, apa sahaja dilakukan segalanya baik belaka seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!