Monday, September 22, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


PM PRIHATIN DENGAN RAKYAT
KEBOBROKAN UMNO PIMPINAN DIPERSOAL

Assalamualaikum,

Kira-kira jam 10.30 pagi hari ini (22 September 2008), Setiausaha Sulit Kanan kepada Perdana Menteri, Dato’ Ahmad Haji Yaacob menelefon berkaitan aduan yang disampaikan oleh PRIMA ke pejabat Perdana Menteri. Secara peribadi memang saya mengakui Dato’ Ahmad dan lain-lain pegawai di Jabatan Perdana Menteri sentiasa prihatin di samping segera melayani setiap aduan yang disampaikan oleh PRIMA. Maknanya berurusan dengan Jabatan Perdana Menteri di bawah Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, sentiasa diberi prioriti bagi diselesaikan secara bijaksana (pinjam kata-kata Dato’ Suhaimi Ibrahim, Setiausaha Politik Perdana Menteri yang juga aktivis belia). Sebenarnya aduan yang disampaikan kepada Perdana Menteri apabila berlaku kerenah birokrasi di kalangan jabatan tertentu yang perlu ditangani segera.

Ironinya, keperihatinan Jabatan Perdana Menteri di bawah Dato’ Seri Abdullah yang sentiasa melayani masalah rakyat disampaikan kepadanya, terpaksa pula berhadapan dengan provokasi dari pimpinan UMNO sendiri. Malah keputusan dalam mesyuarat tertutup MT UMNO juga boleh bocor kepada media, apabila kalangan pimpinan kanan UMNO dikatakan mendesak pelan peralihan kuasa disegerakan, bukan menunggu hingga Jun 2010. Aduhai! Berdasarkan buku ‘Riwayat Hidup Tunku Abdul Rahman Putra’ yang ditulis oleh Abdul Aziz Ishak (Qalam, Singapura; 1956), dalam mesyuarat ‘Jawatankuasa Agung UMNO’ (sekarang MT) sekitar dekad 1950-an, Tunku sentiasa dikritik hebat oleh Tan Sri Bahaman Shamsuddin, Tan Sri Sheikh Ahmad Hashim dan Tun Dr Ismail, malah kadangkala mereka tak bertegur beberapa ketika.

Tak pernah pula keputusan mesyuarat berkenaan bocor kepada media, sekalipun Abdul Aziz Ishak memang wartawan di Utusan Melayu. Mungkin sahaja wartawan tak berminat mahu mensensasikan isu lima pimpinan kanan UMNO mendesak disegerakan pelan peralihan kuasa ketika mesyuarat MT baru-baru ini, tetapi kalangan MT sendiri membuat pendekatan membocorkan kepada media. Barangkali! Sebelum PRU12 pun PRIMA sudah menggerakkan pertemuan khas dengan Tengku Razaleigh Hamzah dan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai langkah mendaulat, memertabat dan mengangkat jatidiri Melayu dan raja-raja Melayu. Cukuplah dikatakan pertemuan itu amat berjaya, malah slogan PRIMA ketika digunakan menerusi laman blog ini adalah adaptasi daripada pemikiran Tun Dr M, iaitu: ‘Pilih calon, bukan pilih parti.’

Kira-kira jam 12.00 tengahari (22 September 2008), Haji Yahaya Ismail (Pak Ya) pula menelefon apabila tak melihat kelibat saya pada majlis berbuka puasa di kediaman Tengku Razaleigh Hamzah semalam (21 September 2008). Haji Yahaya juga beritahu mengenai kalangan media ramai yang dijemput termasuk medium bukan Melayu, tetapi saya tak hadir apabila PRIMA tak diminta ikut serta (undangan secara peribadi memang saya terima menerusi Dato’ Kamal Amir). Bagaimanapun saya merasakan keprihatinan Pak Lah kepada masalah rakyat tak boleh dinafikan, sebaliknya kebobrokan dalam pimpinan UMNO menyebabkan beliau dikritik dari segenap penjuru. Barangkali!

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA


17 BAHAGIAN UMNO DI SABAH
MULAKAN SOKONG TERBUKA KU LI

Pimpinan di peringkat akar umbi UMNO semakin berani memberi sokongan terbuka kepada Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah bagi bertanding jawatan Presiden UMNO dalam pemilihan Disember 2008 ini, menurut sumber penganalisis politik. Sekalipun sudah berlaku ‘gerakan senyap’ sejak Julai 2008 lalu, tetapi sumber berkenaan mengakui 17 Bahagian UMNO di Sabah bersedia memberi sokongan kepada Tengku Razaleigh. Malah pimpinan dari Sabah yang menduduki kerusi MT, Dato’ Shafie Apdal yang dikatakan terbabit bersama lima lagi ahli MT yang mendesak disegerakan pelan peralihan kuasa memperlihatkan pendirian terbuka dari Sabah, kata sumber itu. “Pencalonan terbuka perlu bagi menolak sebarang kouta, di samping kebebasan minda ahli UMNO digalakkan,” beritahu sumber berkenaan.

Menurut sumber tersebut, majoriti pimpinan peringkat akar umbi mahukan perubahan drastik dalam kepimpinan tertinggi dengan memberi sokongan kepada Tengku Razaleigh memulihkan ‘krisis keyakinan’ yang melanda UMNO sekarang. Pelan peralihan kuasa yang ditetapkan oleh Dato’ Seri Abdullah kepada timbalannya Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak dilihat terlalu sentimental seolah-olah menafikan hak majoriti ahli sebagai pemilih sebenar. Seterusnya kata sumber itu, Tun Abdul Razak sendiri pernah membuat kesilapan apabila melantik Tun Hussein Onn sebagai timbalannya menggantikan Tun Dr Ismail, dengan menolak pilihan ahli UMNO ketika itu iaitu Tun Sardon Jubir. “Bertolak daripada insiden tersebut kebobrokan dalam pimpinan UMNO semakin ketara,” jelas sumber berkenaan menambah.

INFO SASTERA & BUDAYA

NOVEL ‘SAINS FIKSYEN’
JAUH DI PULAU RAHSIA
Oleh: Ikram Hafiz

(Sebelum memasuki Unisel pada Mei 2008, Allahyarham Ikram Hafiz bukan sahaja berbakat dalam kraftangan dan elektrikal ketika belajar di Sekolah Menengah Teknik Gombak, malah terbabit dalam karya kreatif. Ikram Hafiz pernah menghasilkan novel sains fiksyen pada 2007, ketika membuat kerja sambilan menjual burger. Hanya sebuah sahaja novel yang dihasilkannya, dan diterbitkan oleh Mulya Utama Enterprises, Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor. Mulai sekarang, novel karya Ikram Hafiz dimuatkan dalam laman blog ini).

(sambungan kelmarin…)

(11)

3
MERANDUK MALAM:

KAWAN HILANG DALAM GELAP
MENUNGGU CERAH DI TUBIR GUA

“KITA nak ke mana ni, di luar gelap tak ada api!” laung Usin Sodok ketika tercegat di pintu gua.

“Jangan terburu-buru,” sahut saya masih mencari botol-botol ubat di atas meja. Sebaik sahaja ternampak botol minyak kuda, terus saya lumurkan ke badan. Setidak-tidaknya bau minyak berkenaan mengelakkan gangguan nyamuk. Reptalia bisa sama ada lipan, kala jengking mahupun ular juga akan undur sekiranya terbau minyak berkenaan.

Segera saya menyuruh kawan-kawan lumurkan minyak kuda ke seluruh badan, sekalipun baunya tak menyenangkan. Puas mencari bekalan minyak petrol di dalam gua kecil itu, memang kami tak temui langsung. Kalau balik semula ke bot Abang Din pun, memang sia-sia sahaja. Bot tak akan dapat digerakkan sekiranya tak mempunyai petrol.

“Di mana kita mahu dapatkan minyak petrol?” Abang Din masih tak mengenakan bajunya. Dia sekadar sandang bajunya di bahu sahaja ketika angin malam berpuput sejuk.

“Kita tak boleh tunggu lama, nanti Si Tongkol balik,” Mail Kengkang mendesak supaya segera keluar dari gua dalam terumbu batu karang itu.

“Kalau tak ada minyak petrol, bot kita tak boleh nak ke mana,” jelas saya ingatkan kawan-kawan. “Lebih baik kita berpecah, cari bot Si Tongkol!” ujar saya selanjutnya.

“His, kamu nak cari nahas!” sahut Usin Sodok mendengus. “Kamu nak larikan bot Si Tongkol?” soalnya lagi.

“Mana aku tahu nak pandu bot laju,” jelas Abang Din lesu disebabkan menahan pedih akibat belakang disebat dengan tali pinggang.

“Kita curi minyak petrol mereka,” beritahu saya membuat keputusan.

Serba salah juga Abang Din mahu berpecah dalam saat meruncing. Tetapi kami tak ada pilihan lagi terpaksa berpecah. Setidak-tidaknya sukar dikesan oleh Si Tongkol bersama kunco-kunconya. Bagaimanapun saya sanggup menyusup masuk ke dalam bot Si Tongkol untuk melarikan minyak petrol.

Justeru saya berseorangan sahaja turun ke pesisir pantai. Abang Din bersama Sahak Salai mencari botnya yang disembunyikan. Sementara Usin Sodok dan Mail Kengkang pula mengawasi laluan Si Tongkol bersama kunco-kunconya.

Setelah berpecah teus sahaja saya menyusup di celah belukar meranduk kegelapan malam. Memang di situ tak dapat pangkalan bot berhenti, kecuali teluk kecil di celah terumbu batu karang dengan airnya cetek. Ketika saya sampai di kawasan berkenaan, tak nampak pun bot laju Si Tongkol berlabuh.

Cepat-cepat saya berpatah balik ke lorong naik ke pintu gua, tetapi Usin Sodok dan Mail Kengkang tak lagi menunggu di situ. Segera saya menyusup ke arah terumbu batu karang di bawah lereng dengan harapan kawan-kawan sudah jejak kaki naik ke bot. Puas saya memerhati di sekeliling memang tak nampak mereka di mana-mana.

“Ah, Abang Din balik naik ke gua gamakanya!” bisik saya perlahan memerhati ke arah pintu gua. Memang sukar melihat dengan jelas di dalam gelap malam, sekalipun jarak dengan pintu gua bukanlah jauh sangat. Cahaya lampu minyak tanah di dalam gua juga tak menembusi hingga ke luar.

Hairan juga saya bagaimana kawan-kawan tak kelihatan dalam masa tak sampai setengah jam. Sewaktu saya turun ke pesisir pantai, memang bot Si Tongkol tak berlabuh di situ. Ke mana pula Si Tongkol sembunyikan bot lajunya?

Ketika menjengah di tempat bot Abang Din disembunyikan, saya juga tak melihat sesiapa di situ. Bot Abang Din masih tertambat di situ ditutupi ranting-ranting bakau. Macam mana pun saya tidaklah panik, tetapi terus meranduk kegelapan malam.

(* Kreativiti Ikram Hafiz menggambarkan keadaan di lokap polis Selayang, ketika dia bersama kawan-kawannya ditahan berikutan kes pergaduhan apabila bertindak balas selepas wang jualan burgernya disamun, tetapi dituduh merusuh. Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri ketika itu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Teng Chang Khim – sekarang Speaker DUN Selangor, dan Wee Choo Keong – sekarang Ahli Parlimen Wangsa Maju, turut campur tangan bagi membebaskan Ikram Hafiz dan rakan-rakannya yang ditahan selama lima hari).

(bersambung…)


PUISI

Syair Orang Lama


Alkisah tersebut zaman dahulu
S46 dan UMNO tak sehalu
Rais Yatim berkata jangan melulu
roda bulat berpusing selalu.

Jangan disangka empat persegi
roda berpusing berputar lagi
tempat di atas ke bawah pergi
pemimpin UMNO juga yang rugi.

Berlakulah sudah kehendak peri
Abdullah Badawi memerintah negeri
pengampu Dr Mahathir terpaksa lari
mencari tempat berlindung diri.

Rais Yatim jadi menteri
Shabery Cheek turut berdiri
Tengku Azlan menarik diri
semuanya S46 empunya peri.

Lupalah UMNO kisah lama
Mat Taib berlagak macam panglima
Tok Pa sangka kononnya gelama
tak sedar diri hanyalah tuma.

Sedarlah UMNO nasib bangsa
jangan Melayu menjadi mangsa
tunjuk belang berebut kuasa
hidup diperlekeh sepanjang masa!

-Man Cincai
Selayang, Selangor
22 September 2008

INFO SUARA PROLITAR

ADUAN PRIMA DIBERI PERHATIAN:
TINGKAT MUTU PERKHIDMATAN AWAM

Unit Aduan Awam telah mengambil maklum mengenai aduan pihak tuan (PRIMA). Lawatan dan siasatan telah dijalankan pada lokasi aduan tersebut pada 17 September 2008 oleh Penolong Pengarah Kesihatan Persekitaran Majlis Daerah Jelebu. Keprihatinan pihak tuan amat kami hargai bagi meningkatkan mutu perkhidmatan pihak Majlis Daerah Jelebu. Terima kasih. – (SMS, SPANS; 22 September 2008; 10:03:42 – Majlis Daerah Jelebu, Kuala Kelawang, Negeri Sembilan).

BEKALAN DAGING MEMANG CUKUP:
MACAM MANA PULA HARGA DI PASARAN?

Jaminan Menteri Pertanian dan Asas Tani, Dato’ Mustapha Mohamad bekalan barang-barang menjelang Hari Raya Aidilfitri mencukupi, memang bagus untuk didengar. Tetapi macam mana dengan harga sekilo daging lembu hingga RM20-RM25 di Negeri Sembilan tahun ini? Kalau dulu RM24 dah cukup maskahwin untuk ‘anak dara’ di Negeri Sembilan macam sama pula dengan sekilo daging. Kok daging rusa yang dijual ‘mantai’ tahun ini, mahu pula sampai RM70-RM80 sekilo. Barulah ‘demam tak kebah’. – (SMS; 22 September 2008; 12:41:22 – Haji Kabul, Senawang, Negeri Sembilan)

JADIKAN LOKASI MAKAM DAENG PERANI
PRODUK PELANCONGAN DI NEGERI KEDAH

Oleh : Asalbayu
Menurut buku Sejarah Kedah oleh Haji Buyong Adil (DBP,KL,1980) di halaman 34 dan 35 terdapat catatan mengenai campur tangan Pahlawan Bugis Lima Bersaudara (PBLB) dalam krisis perebutan takhta di Kedah.Mereka yang terdiri daripada Daeng Parani, Daeng Chelak, Daeng Kemasi, Daeng Menambun dan Daeng Merewah telah berhasil menewaskan angkatan Raja Kecil dari Siak yang membantu adinda tiri Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu’azam Shah II merampas kuasa.Dalam tahun 1136H (1724M) sekali lagi Raja Kechil berhasil merampas semula takhta lalu diberikan semula kepada adinda tiri Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu’azam Shah II dan baginda sekali lagi telah meminta bantuan PBLB itu.
Biarpun Raja Kechil berjaya dikalahkan serta diusir, Daeng Parani telah terkorban akibat ditembak tetapi tidak dinyatakan di mana pula lokasi peristiwa itu berlaku dan di mana pula jenazahnya yang hanya dikatakan dimakamkan di Kedah tanpa menyebut secara khusus lokasinya.Hasil kajian Prof Dr Abdullah Zakaria Ghazali dari Jabatan Sejarah, Universiti Malaya (UM), didapati makam berkenaan berada di Kampung Ekor Lubok, Sidam Kanan, Kulim 16 km dari bandar Sungai Petani.Sekalipun telah lanjut usia, Haji Hassan Che Awang yang lahir pada 7 September 1922 dan pernah menuntut ilmu agama Islam di Kelantan dari tahun 1949 hingga 1957, yang merupakan zuriat Daeng Parani tertua di situ masih kuat ingatan.
“Menurut cerita Allahyarham ayah saya, moyangnya Daeng Parani itu adalah seorang pahlawan yang handal selain pendakwah Islam, penegak kebenaran dan begitu mudah memberi pertolongan apabila diminta.Itulah sebabnya apabila Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu’azam Shah II perlukan bantuannya dia terus membantu sebanyak dua kali sekalipun upah yang dijanjikan ketika meberikan pertolongan awalnya dahulu khabarnya masih terhutang,” katanya.Menurut penjelasan bapanya yang diperolehi secara lisan, Daeng Parani terkorban kerana tembakan curi di Pinang Tunggal yang terletak kira-kira 5 km dari kampung tersebut setelah gencatan senjata diumumkan.
“Jenazahnya telah dibawa dengan perahu secara sulit tanpa disedari oleh sesiapa termasuk sebilangan pengikutnya lalu dimakamkan di sini yang mana ketika itu masih dipenuhi hutan tebal,” cerita beliau. Disebabkan bimbang akan terus diburu musuh-musuhnya, mereka mengambil keputusan menghapuskan gelaran nama sekalipun mereka adalah zuriat Daeng Parani yang beristerikan Tengku Aishah iaitu adinda Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu’azam Shah II.“Dahulu kampung ini bernama Telok Bagan, kemudian diubah namanya kepada Pantai Sepom dan akhir sekali hingga kini dinamakan pula Kampung Ekor Lubok. Sepom adalah nama lain bagi asam kumbang yang pohonnya terdapat di sini ketika ia mula-mula diteroka dulu,” ujar Haji Hassan selanjutnya.
Ketika diadakan majlis pertemuan zuriat Daeng Perani baru-baru ini, satu pameran artifak yang pernah digunakan oleh Pahlawan Bugis antaranya keris, lembing, badik, tempayan, dokumen-dokumen penting, foto, keratan akhbar dan sebagainya telah diadakan.Pengerusi Persatuan Sejarah Cawangan Kedah (PSMCK), Dato’ Haji Wan Shamsudin Mohd Yusof menyarankan agar dapat dibina sebuah muzium mini bagi menempatkan bahan-bahan tersebut dengan kaedah yang lebih selamat.Dalam merealisasikan Koridor Utara (NCER) di mana industri pelancongan dikatakan sebagai sektor penting, Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KeKKWa) serta Kementerian Pelancongan sewajarnya tidak terlepas pandang bahawa lokasi makam Daeng Perani berpotensi untuk dijadikan di antara produk penting sementelah PBLB amat berperanan dalam pergolakan politik di Nusantara.
Dengan yang demikian sudah tentulah penduduk setempat yang berjumlah sekitar 300 orang itu turut dapat meningkatkan ekonomi menerusi pelbagai aktiviti seperti industri kampung, hasil pertanian, homestay dan sebagainya.Turut memenuhi acara ialah Warisan Tarian Tradisional Bugis yang digayakan oleh penari-penari wanita Persatuan Zuriat Almarhum Raja Abdullah (PZARA) yang dibawa dari Selangor.Hadir sama ialah Atace Kedutaan Indonesia, Kolonel M Yunus yang mengakui keturunan Bugis, Timbalan Pengerusi PZARA, Prof Dr Abdullah Ghazali Zakaria (UM) dan Che Hassan Othman (Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Kedah).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

UMAT ISLAM PERLU DIDIKAN ILMU
SULTAN TAK DIBENAR JUMPA ULAMA
Kata sahibul hikayat sekali persetua pergilah Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi ke negeri Johor Darul Takzim seperti dicanang orang banyak hari ini 22 Ramadan 1429 (atau disebut anak cucu fakir 22 September 2008). Adapun Orangkaya Perdana Meteri itu dijemput ke Majlis Tadarus dan Khatam al-Quran oleh harakah Melayu (UMNO) Johor yang diketuai Orangkaya Menteri Besar Dato’ Abdul Ghani Othman dikediaman rasminya di Saujana, adanya. Maka Orangkaya Perdana Menteri itu memberikan tazkirah dengan dihadiri ramai orang besar-orang besar negeri termasuklah Orangkaya Tan Sri Muhyiddin Yassin. Syahdan diberitahu orang banyak akan Orangkaya Tan Sri Muhyiddin itu tidaklah ia duduk disebelah Orangkaya Dato’ Seri Abdullah, akan tetapi diselangi kononnya oleh Orangkaya Menteri Besar.

Sebermula akan Orangkaya Dato’ Seri Abdullah itu menyerulah ia supaya tak perlu jemu menuntut ilmu dalam tazkirahnya. Arakian kata Orangkaya Perdana Menteri itu, “Kita mesti mempunyai ilmu dan bagi umat Islam, ilmu dalam al-Quran begitu luas dan mesti dipelajari kerana terbukti mampu memajukan masyarakat seperti yang penah dinikmati umat Islam suatu ketika dahulu.” Maka terfikirlah oleh fakir akan negeri Melaka itu dahulunya memang kerajaan Melayu yang besar, kerana menjadi pusat ilmu Islam setanding dengan Pasai. Syahdan pada suatu masa Sultan Melaka itu berdendam akan Bendahara Seri Maharaja, kerana tak mempersembahkan anaknya Tun Fatimah untuk diperisteri baginda. Maka lupalah Sultan Melaka akan ajaran Islam, lalu dibunuh Bendahara Seri Maharaja. Wallahu’alam!

Arakian, maka Sultan Mahmud hendak pergi mengaji maklumat pada Maulana Yusof. Adapun tuan itu jenun; jika layang-layang orang lalu di atas bumbungnya disuruhnya buangi ali-ali. Makat telah dapat, disuruhnya pesuk-pesukkan, katanya, ‘Mengapa engkau biadap lalu dari atas rumahku.’ Demikianlah lakunya Maulana Yusof, bapa Kadi Menawar itu. Maka Sultan Mahmud pun naik gajah, diiringkan orang banyak pergi ke rumah Maulana Yusof. Telah datang ke luar pintu Maulana Yusof, maka kata, ‘Apa kerja Sultan datang ke rumah fakir? Tutup pintu pagar kita.’ Maka Sultan Mahmud pun kembalilah ke istana baginda. Telah hari malam, maka segala hamba raja disuruh pulang, pergilah Sultan Mahmud dua berbudak, membawa kitab maklumat, barulah diterima oleh Maulana Yusof, begitulah sukar mahu mencari ilmu di masa dahulu seperti disurat dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:HIDUP BAHASA MELAYU!