Wednesday, May 14, 2008

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG

MAJLIS ‘RAKAN MEDIA PAS’
TAKRIF ‘BERANI’ YANG ‘KLISE’.

Assalamualaikum,
Ketika editor Buletin Rakyat, Norzah Haji Kepol menelefon kira-kira 7.00 petang semalam (13 Mei 2008) saya baru sahaja sampai di Gombak, selepas balik ke Jelebu menziarah emak saudara, Robakyah binti Sheikh Haji Ahmad yang meninggal dunia. Memang saya tak berhasrat mahu menghadiri majlis makan malam ‘Rakan Media PAS’ di Grand Sessions, Jalan Pahang, sekalipun sebelumnya Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz sudah menelefon, di samping Sallehuddin juga meminta panjangkan SMS kepada rakan-rakan PRIMA. Bagaimanapun jam 8.00 malam Haji Bakar Ninggal menelefon dari Grand Sessions beritahu ‘parking’ sudah penuh, jutseru kenderaan diminta ke tempat letak kereta awam di sebelahnya. Hanya jam 8.30 malam baru saya bersama Norzah, suaminya Nasiri dan isteri saya Adiah bertolak ke majlis berkenaan.

Majlis ‘Rakan Media PAS’ dianjurkan oleh Ketua Penerangannya, Haji Mahfoz Omar dengan pimpinan undangan Presiden PAS Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Menteri Besar Perak Dato’ Seri Nizar Jamaluddin, wakil Menteri Besar Kedah dan wakil Menteri Besar Selangor. Haji Mahfoz pula memberi kredit khusus kepada pengendali laman web ‘Malaysiakini’ Raja Petra Kamaruddin yang dilabel ‘berani’ kerana sudah dihantar ke sel Sungai Buloh sebelaum ini. Takrif ‘berani’ seolah-olah ‘klise’ kerana tertumpu kepada sesiapa yang dihantar ke sel Sungai Buluh atau ISA di Kemunting, justeru mereka yang menggerakkan isu kemausiaan dan tak pernah digiring ke penjara adalah ‘tak berani’. Astaga! Misalnya, SN Usman Awang, SN A Samad Said, SN Shahnon Ahmad atau Yahaya Ismail ‘tak berani’ apabila mereka tak pernah digiring ke penjara. Barangkali!

Seperti disebut Sallehuddin ketika diminta pengendali laman blog bersoal jawab, beliau mengakui tak pernah menolong ‘Pakatan Rakyat’ menerusi laman blognya, tetapi tak semena-mena ‘tertolong’ pada PRU12, 8 Mac 2008 lalu. Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir, Raja Petra, Zakir mahupun Sang Kelembai (Zaharin Yassin) juga tak pernah menolong ‘Pakatan Rakyat’, kerana kritikan yang disasarkan kepada UMNO atau Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi sekadar mahu membetulkan kebobrokan pimpinan kerajaan dalam pentadbiran. PRIMA cuba menggerakkan kempen ‘Undi Calon, Bukan Undi Parti’ juga adalah melestarikan saranan bersama selepas pertemuan dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di Yayasan Kepimpinan Perdana pada 15 Ogos 2007.

Maknanya, pengendali laman blog dan laman web tak memihak atau condong bagi menyokong mana-mana parti politik. Isu sama ada ‘berani’ atau ‘tak berani’ bukanlah penting sangat hingga harapkan diberi kredit oleh mana-mana pihak, sebaliknya penulis yang berani ialah menolak ‘perhambaan minda’ sama ada ianya dilakukan oleh UMNO mahupun PAS dan PKR. Berikutan pengakuan Menteri Besar Perak Dato’ Seri Ir Mohd Nizar (ketika menjawab soalan Dato’ Kamal Amir), kerajaan negeri yang dipimpinnya dibentuk melalui sokongan pengundi bukan Melayu, memang PRIMA memberi perhatian serius untuk mempelopori penentangan ‘perhambaan minda’ di negeri Perak. PRIMA mahukan sebuah kerajaan yang disokong oleh rakyat Malaysia bukan dikelompokkan kepada ‘pengundi Melayu’ dan ‘pengundi bukan Melayu’. Insya Allah!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA

PAS ENGGAN JAWAB SOALAN
SASARAN ANWAR TAK TERCAPAI

Presiden PAS Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang enggan menjawab soalan yang dikemukakan oleh editor Buletin Rakyat, Norzah Haji Kepol yang mahu tahu siapa bakal Perdana Menteri Pakatan Rakyat sekiranya mengambil alih kerajaan menerusi undi tak percaya di Parlimen. Sebaliknya pengerusi majlis secara spontan memberitahu, perkara berkenaan akan diketahui apabila Pakatan Rakyat mencapai kemenangan. Berikutan respons Dato’ Seri Haji Abdul Hadi itu beberapa orang rakan pengendali laman web dan laman blog beranggapan PAS tak yakin dengan sasaran Penasihat PKR Dato’ Seri Anwar Ibrahim bagi menubuhkan kerajaan berdasarkan wakil-wakil BN akan melompat untuk menyertai Pakatan Rakyat.
Sebelum ini Dato’ Seri Anwar memberitahu media Pakatan Rakyat akan menubuhkan kerajaan selewat-lewatnya Ogos 2008 ini, berdasarkan lebih 30 Ahli Parlimen BN akan menyertai Pakatan Rakyat. Berikutan respons yang ditunjukkan oleh Dato’ Seri Abdul Hadi, seolah-olah PAS tak yakin sasaran Dato’ Seri Anwar akan tercapai, malah masih berharap PAS akan mengetuai Pakatan Rakyat pada pilihanraya akan datang, menurut beberapa orang rakan pengendali laman blog dan laman web yang menghadiri majlis ‘Rakan Media PAS’ di Grand Session, Jalan Pahang, Kuala Lumpur malam semalam (13 Mei 2008). “Malah wakil PKR di samping kerajaan negeri Pulau Pinang, tak hadir pada majlis yang dianjurkan oleh PAS malam ini,” beritahu salah seorang rakan pengendali laman blog.

Sementara itu Dato’ Seri Abdul Hadi dalam ucapan awalnya menyebut beliau tak bersetuju dengan keputusan PRU12 dianggap sebagai ‘tsunami politik’, tetapi lebih tepat dikatakan ‘gunung berapi politik’. Katanya, ‘tsunami’ ialah membawa kemusnahan dan kebinasaan kepada manusia, sebaliknya ledakan gunung berapi memuntahkan lahar yang mengandungi baja hingga boleh menyuburkan tanaman, justeru memberi banyak manfaat kepada kehidupan manusia. “Wakil rakyat dari Pakatan Rakyat ialah lahar yang akan menjadi baja untuk menyuburkan tumbuh-tumbuhan demi manfaat kepada manusia, di samping wakil-wakil rakyat BN adalah ledakan gunung berapi yang memudaratkan manusia,” jelas Dato’ Seri Abdul Hadi.

PEMBENTUKAN KERAJAAN NEGERI PERAK
KERANA SOKONGAN PENGUNDI BUKAN MELAYU

Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ir Muhammad Nizar Jamaluddin mengakui kerajaan negeri yang dibentuk selepas PRU12 hanya bergantung kepada sokongan pengundi bukan Melayu di kawasan bandar, ketika menjawab soalan Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz dalam sesi soal jawab majlis ‘Rakan Media PAS’ di Grand Session, Jalan Pahang, Kuala Lumpur malam semalam (13 Mei 2008). Katanya, berikutan fakta tersebut kerajaan negeri Perak perlu memberikan perhatian kepada kepentingan semua lapisan masyarakat. Menyentuh isu nelayan di Bagan Datoh mahupun di Kuala Sepetang, beliau menyalahkan kerajaan Pusat yang memberi lesen bot laut dalam dan pukat tunda kepada nelayan-nelayan laut dalam, menyebabkan nelayan-nelayan pantai terancam.

Seterusnya beliau mendakwa, nelayan-nelayan laut dalam yang menjadi ‘taukeh besar’ mengambil pekerja-pekerja asing menyebabkan fenomena di pantai negeri Perak seolah-olah didominasi oleh nelayan-nelayan ‘Bangla’ (Bangadesh) dan Mynmar. Jawapan yang diberikan Dato’ Seri Ir Nizar tak pula memberi penjelasan kepada isu yang dibangkitkan Dato’ Kamal Amir, mengenai langkah kerajaan negeri menyediakan ‘pelan induk’ bagi membantu majoriti nelayan-nelayan Melayu di Bagan Datoh hingga ke Kuala Sepetang. Begitu juga isu yang dibangkitkan mengenai kenaikan harga beras, wakil Menteri Besar Kedah sekadar memberitahu kawalan ‘harga beras’ dikuasai ‘kerajaan Pusat’ bukannya ‘kerajaan negeri’. Bagaimanapun soalan Dato’ Kamal Amir masih tak diberi jawapan apabila meminta penjelasan mengenai langkah kerajaan negeri Kedah bagi meningkatkan pengeluaran padi berikutan kenaikan harga beras yang ‘mengerikan’.

BIL AIR MANIFESTO ALTERNATIF
WAKIL MB SELANGOR TERPAKSA

Wakil Menteri Besar Selangor dari DAP memberitahu isu bekalan air percuma bukan datang dari partinya, tetapi manifesto ‘Barisan Alternatif’ iaitu PKR dan PAS. Katanya ketika menjawab soalan pengendali laman blog Sdr Sallehuddin dalam majlis ‘Rakan Media PAS’ di Grand Session, Jalan Pahang malam semalam (13 Mei 2008), partinya hanya ‘terpaksa’ melaksanakan manifesto tersebut selepas membentuk kerajaan negeri berikutan keputusan luar biasa PRU12 lalu. Bagaimanapun wakil Menteri Besar Selangor itu meminta rakyat Selangor memberi masa kepada kerjaaan negeri mengkaji beberapa aspek sebelum ianya dapat dilaksanakan. Di samping memberi pengakuan di Selangor isu bekalan air percuma akan dilaksanakan mulai 1 Jun 2008, beliau memberitahu negeri-negeri lain di bawah pentadbiran ‘Pakatan Rakyat’ tak akan melaksanakan serentak.

“Tiap-tiap negeri mempunyai sumber hasil negeri yang berbeza, Selangor bernasib baik kerana mempunyai sumber lebih baik, dan isu bekalan air percuma dapat dilaksana-kan mulai 1 Jun ini,” jelas wakil Menteri Besar Selangor itu. Sdr Sallehuddin ketika bangun mengemukakan soalan membangkitkan manifesto ‘Pakatan Rakyat’ yang masih tak dilaksanakan sebaik sahaja mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri. Malah beliau melahirkan rasa bimbang, sekiranya ‘Pakatan Rakyat’ memberi tumpuan kepada kawasan bandar, di samping mengabaikan kepentingan komuniti Melayu di luar bandar. “Tak boleh dinafikan pengundi Melayu di dalam bandar mahupun di luar bandar turut memberi undi kepada Pakatan Rakyat,” beritahu Sdr Sallehuddin.

INFO SASTERA & BUDAYA

PUISI

Daulat Tuanku
[buat putraku Yasleh Khaliff Amri]

sekian ini lamanya engkau Melayu
menjadi kelasi armada yang kian karam
kerana seekor demi seekor nakhodamu
masih juga tetap menganyam pelangi
memintal mimpi lautan ilusi
menjelmakan fatamorgana
sebagai realiti harapan
di mana engkau terpesona mengakui
bahawa engkau bukannya hanya sekadar berseloka
dalam simfoni pelangi mimpi nyanyian ilusi
senandung kalbu melarik duka meraut malang
menguliti mega nestapa angan-anganmu
merentasi segara syahdu kealpaanmu

mana mungkin bersatu
nestapamu dan syahdumku
ya Melayu,
kerana engkau masih jua percaya
bahawa menara ketuananmu yang abadi perkasa
masih jua mungkin terbina di atas tapak anyaman mimpi

kerana demikianlah yang kau mahu
maka akan demikianlah seterusnya engkau Melayu

makanya
pun aku terpaksa sendirian
menimba bara meniti duri
demi PanggilanPERTIWI
akan ku tiupkan nafiri
yang bergema dari benua ke benua
Daulat Tuanku!
Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!
Daulat Tuanku! Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!
Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!
Daulat Tuanku!

yassinsalleh
31 Ogos 2007
Taman Saujana Impian, Kajang.

INFO SUARA PROLITAR

MAKAN KELEDEK IKUT JEPUN
LEBIH BAIKLAH MAKAN UBI KAYU

Cadangan meminta rakyat Malaysia beralih kepada makanan ubi kentang dan ubi keledek bagi menggantikan beras, terasa pelik sikit. Berita TV3 malam semalam (13 Mei 2008) sebut masalah kekurangan beras boleh diatasi dengan beralih kepada ubi kentang dan ubi keledek. Kononnya, ubi keledek mahal harganya di Jepun. Kenapa tak suruh rakyat Malaysia makan ubi kayu dan pisang? Zaman Jepun pun makan ubi kayu dan pisang. Duit pun cap pisang. Kalau nak ikut Jepun, lebih baik makan ubi kayu. Kalau tak sembab pun, boleh juga cirit birit sepanjang hari. (SMS; 14 Jun 2008 – Haji Y.O., Hulu Langat, Selangor).

BLOGGER PERLU BERWASPADA
JANGAN HANYUT KERANA PUJIAN

Rakan blogger kembang hidung nampaknya. Majlis ‘Rakan Media PAS’ puji macam nak rak. Konon terhutang budi pada blogger. Konon blogger bantu PR (Pakatan Rakyat) menang lima negeri. Konon itu dan ini. Tapi orang media akhbar nyamuk tahu sangat. Sebelum PRU12 hari-hari hantar statement, sebab media perdana tak layan. Sekarang ni kalau nampak sekadar ‘helo’ aje. Nak dekat-dekat pun sekadar cakap ‘tunggu sat’. Dah dapat nafikan majoriti dua pertiga, lagak pun lebih kurang macam wakil BN juga. Tak fikir langsung fasal tsunami politik landa BN (SMS; 14 Jun 2008 – ZAR, Kuala Lumpur).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

PESAWAH DIBERI BANTUAN KHUSUS
KETIKA HARGA BERAS SEMAKIN NAIK

Kata sahibul hikayat tersebutlah perihal memanda Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Maka diumumkan semalam, 7 Jamadilawal 1429 (seperti kata anak cucu fakir, 13 Mei 2008) langkah menangani kekurangan bekalan dan kenaikan harga beras. Arakian berkatalah memanda Perdana Menteri, kerajaan negeri Melayu itu akan membelanjakan RM725 juta untuk 500,000 tan beras yang dibeli dari pedagang asing untuk mengekalkan harga runcit beras. Syahdan bergembiralah segala rakyat jelata sekalipun harga beras itu tak akan turun lagi. Maka Orangkaya Menteri Pertanian (dan Industri Asas Tani), Dato’ Mustapha Mohamed, pesawah-pesawah dan penanam-penanam padi juga diberi bantuan galakan (tak tahu fakir nak sebut insentif itu) sebanyak RM2,656 bagi setiap jenjang (hektar). Mudah-mudahan bentuan kepada pesawah-pesawah dan penanam-penanam padi itu tak tiris, heh heh heh!

Syahdan diberi seekor lembu oleh Raja Aftabul-Ardz kepada tiga orang cucunya. Lembu yang amat putih seperti perak yang terupam warnanya (atau samalah dengan bantuan ‘subsidi’ memanda Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah itu). Maka ketiga-tiga anak raja itu naiklah ke atas lembu berkenaan, lalu berjalanlah keluar. Dengan takdir Allah Subhanahu Wataala yang Maha Mulia dan Maha Kuasa, teruslah mereka ke Bukit Seguntang itu waktu malam (yakni samalah dengan kegelapan di negeri Melayu sekarang akibat harga beras naik, naik dan naik). Maka pada malam itu dipandang oleh Wan Empok dan Wan Malini (pesawah-pesawah dan penanam-penanam padi), di atas Bukit Siguntang itu bernyala-nyala seperti api, seperti disuratkan oleh ‘Kitab Melayu’ daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!