Thursday, January 22, 2009

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG:


KALAU DULU ‘BAHASA HAMBA’
SEKARANG MELAYU ‘BAHASA RAJA’

Assalamualaikum,

Hampir tersentak saya apabila diberitahu mengenai seseorang yang tak dikenali dalam persuratan Melayu dikatakan akan mengisi jawatan Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Justeru apabila menghubungi beberapa orang kawan, mereka juga turut terpinga-pinga malah menyokong untuk menghantar memorandum kepada kerajaan dan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi (kerana merasakan sia-sia sahaja berurusan dengan Dato’ Seri Hishamuddin Hussein yang sudah dilabel sebagai pembunuh Bahasa Melayu selagi secara arogan mahu meneruskan pelaksanaan PPSMI). Malah PRIMA tak teragak-agak menghantar memorandum kepada DYMM baginda raja-raja Melayu seperti pernah dilakukan sebelum PRU12.

Sebaliknya apabila dirujuk ke internet, Alhamdullillah pegawai terbabit sebenarnya diletakkan ke agensi lain. Bagaimanapun tak bermakna aktivis persuratan membiarkan sahaja kerajaan membuat keputusan sendiri mengenai pimpinan DBP, sekiranya lantikan tersebut membabitkan kedaulatan Bahasa Melayu. Apalagi kita tak memerlukan individu yang menulis surat berjela-jela mengharapkan pimpinan negara memilihnya menduduki jawatan penting di DBP. Memang kriteria keilmuan diperlukan memimpin DBP, tetapi keberanian mempertahankan martabat Bahasa Melayu juga wajar menjadi prasyarat yang terunggul. Pejuang-pejuang bahasa tetap merindukan kriteria keberanian Tun Syed Nasir Ismail atau Profesor Diraja Engku Aziz pada period 1950-an dan 1960-an dulu.

Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah tak perlu risau dengan kebegaran aktivis bahasa yang mahu memartabatkan Bahasa Melayu seperti ditunjukkan Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah, Mohd Affandi Hassan atau Yahaya Ismail. Malah tak perlu bimbang dengan kesederhanaan Drs A F Yassin, Tengku Alauddin Abdul Majid atau Dato’ A Aziz Deraman yang berpengalaman sebagai pegawai tadbir. Pimpinan politik berketerampilan seperti Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo, Dato’ Suhaimi Ibrahim atau Dato’ Ruhanie Ahmad juga tetap mampu meneruskan kesinambungan Tun Syed Nasir dan Prof Diraja Ungku Aziz bagi melestarikan keberanian memartabatkan Bahasa Melayu.

Memperlekehkan Bahasa Melayu seperti kepongahan mereka yang mahu melaksana PPSMI, sukar diterima oleh aktivis bahasa pada setiap zaman termasuk period Tun Seri Lanang, Raja Ali Haji, Munshi Abdullah mahupun Syed Sheikh al-Hadi, Abdul Rashid Talu, Tan Sri Zaaba, Rahim Kajai, Pak Sako atau Kris Mas, Dato’ Usman Awang dan semua aktivis sastera sekarang. Kalau ‘Bahasa Melayu’ ditakrif sebagai ‘bahasa hamba’ dengan kebanggaan terhadap Bahasa Inggeris, dunia sudah disedarkan oleh hukum karma seorang manusia berketurunan hamba, Barrack Hussein Obama sudah dipilih menjadi Presiden di negara yang pernah menjadi ‘tuan’ kepada bangsanya. Aduhai!

-Pak Dharma


INFO HAK ASASI MANUSIA

KEHANCURAN UMNO SUKAR DIBENDUNG:
NAJIB TERJEJAS PELAN PERALIHAN KUASA

Pelan peralihan kuasa Mac 2009 ini mungkin berhadapan fenomena kehancuran UMNO yang sukar dibendung lagi, beritahui bekas Exco Pemuda UMNO Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz mengulas isu ramai pimpinan UMNO ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini (22 Januari 2009). Siri serbuan yang dibuat SPRM di Maran dan Temerloh di Pahang, di Bruas, Perak dan di Durian Tunggal, Melaka akan menjejaskan Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak. Bagi berlaku adil kepada semua pihak, SPRM juga perlu ke Kubang Pasu, Kedah malah di mana-mana sahaja yang membabit ‘politik wang’ terlalu dahsyat, menurut Dato’ Kamal Amir. “Sekiranya melebihi 50 peratus kes ‘politik wang’ diserbu SPRM, menjelang Mac 2009 UMNO sekadar tinggal sejarah,” jelas Dato’ Kamal Amir menambah.

Beliau seterusnya mengakui siri serbuan yang dilakukan oleh SPRM sekarang lebih dahsyat daripada insiden pengharaman UMNO di mahkamah pada 1987. Katanya lagi, berikutan fenomena sekarang beliau merasakan pelan peralihan kuasa juga turut sukar diramalkan, justeru Mac 2009 perubahan lanskap politik juga akan menjadikan UMNO semakin terdesak. Sebaliknya beritahu Dato’ Kamal Amir, kalau tak dibendung ‘politik wang’ keadaan UMNO juga bertambah teruk, malah ianya membabitkan kepentingan negara kerana kerajaan di bawah pimpinannya. “Bibit-bibit kehancuran UMNO bukan disebabkan parti berkenaan sudah tak relevan, tetapi kerana kebobrokan pimpinan yang semakin parah,” menurut Dato’ Kamal Amir.

INFO SASTERA & BUDAYA

ARUS DERAS SUNGAI JERANTUT
MENUNGGU TAMU DEKLAMASI PUISI

Penggiat puisi akan berkampung di Felda Jenderak Utara perkampungan peninggalan Mat Kilau di pinggir Sungai Jerantut 7 Februari 2009 ini sebagai satu manifestasi menyampaikan mesej rakyat menentang perhambaan minda apabila kerajaan berdegil mahu melaksanakan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI). Pengerusi penyelarasnya L. Mankadir Shamsi memberitahu, Jerantut dan Semantan sentiasa menunggu tamu deklamasi puisi sebagai langkah menyampaikan mesej secara berhemah, bagi mengingatkan kerajaan isu PPMSI bukanlah perkara remeh temeh. “Apabila deklamasi puisi di Pasir Salak terpaksa ditangguhkan, getar suara rakyat akan diteruskan secara berkesinambungan di Jerantut dan Semantan seperti sejarah di masa lalu,” beritahu Mankadir.

Pendeklamator yang akan terbabit dalam ‘Getar Arus Sungai Jerantut’ ini termasuk Dato’ Dr M. Ashikin, Dato’ Kamal Amir, Yassinsalleh, Dr Seri Intan, Yasleh Rita Ayu, Suhaimi Said, Zainal Rasidin, Datin Rozie, Zakaria Bidin, Dharmala N.S. dan beberapa lagi yang akan memberitahu kemudian. Seterusnya Mankadir menjelaskan, puisi-puisi yang dideklamasikan akan dijadikan antologi selaras dengan suara ‘Getar Arus Sungai Jerantut’ di kalangan prolitar yang menentang PPSMI. Pemilihan Felda Jenderak Utara menjadi lokasi perkampungan penggiat puisi adalan simbolik kepada bumi kelahiran Mat Kilau yang mencetuskan gerakan menentang campur tangan Inggeris pada 1891. “Kalau Mat Kilau menjadikan arus Sungai Jerantut aspirasi perjuangan, maka penggiat puisi akan menggunakan ilham daripada getar sungainya,” kata Mankadir.

Sementara itu Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz juga tak menolak kemungkinan Pahang akan dijadikan lokasi meneruskan aspirasi melonjakkan perjuangan melawan PPSMI melalui deklamasi puisi. Sepanjang Februari 2009, deklamasi puisi akan digerakkan di Pahang dengan semangat Dato’ Bahaman, Tok Gajah Imam Rasu, Mat Kilau, Panglima Mansor Orangkaya Chenor, Panglima Haji Orangkaya Jelai, Pak Sako, Dato’ Abu Samah atau Mohd Yassin Salleh (bukan penyair Yassinsalleh). Menurut Dato’ Kamal Amir selepas di Semantan (Mempatih), deklamasi puisi akan digerakkan di Jerantut dan di Temerloh. “PRIMA menyambut saranan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, iaitu kita perlu menyampaikan mesej,” beritahu Dato’ Kamal Amir.


PENA AKAN GEGARKAN PUISI
HAK ASASI MANUSIA DI PALESTIN

Bekas Setiausaha Agung Persatuan Penulis Nasional (Pena) penyair Sutung Umar Rs memberitahu deklamasi puisi menampilkan isu hak asasi manusia akan digerakkan di Rumah Pena berdekatan DBP pada 1 Februari 2009 ini. Aktivis bahasa dan penggiat puisi dijemput hadir sekalipun bukan ahli Pena, katanya ketika ditemui digerai teh tarik Taman Sri Gombak malam semalam (21 Januari 2009). Sutung Umar antara penyair tersohor dekad 1980-an pernah bertugas sebagai editor di DBP, di samping editor sastera di Berita Harian, apabila dilantik menjadi Setiausaha Agung Pena. “Bumi Palestin dihancurkan oleh regim Zionis, kita harus terpanggil bagi menyampaikan simpati kepada mereka yang tak berdosa menjadi mangsa,” kata Sutung Umar.

Bagaimanapun penyair Yassinsalleh memberitahu sepatutnya Pena lebih peka kepada isu PPSMI daripada hak asasi manusia di Palestin yang sudah diperjuangkan oleh seluruh masyarakat antarabangsa sekarang, termasuk juga Presiden Amerika yang baru Barrack Hussein Obama. Ketika seluruh dunia bersimpati denga kemusnahan di Palestin, siapa pula yang mahu bersimpati dengan kehancuran Bahasa Melayu akibat kepongahan para pimpinan UMNO sekarang, ujar Yassinsalleh. Seterusnya beliau memberitahu, sekalipun penyair-penyair dan aktivis persuratan bersimpati dengan rakyat Palestin, tetapi simpati itu perlu dilebihkan lagi kepada rakyat Melayu. “Kita tak mahu Melayu menjadi bangsa yang terus bersikap hanya kera di hutan disusukan, anak dipangku diletakkan,” menurut Yassinsalleh lagi.


PUISI


Stadium Bukit Jalil

Syahdan tersebutlah
kisah di suatu ketika
betapa merimpahruahannya
Stadium Bukit Jalil
dibanjiri ratusan ribu
apa yang dikatakan
para penentang perang
terpekik terlolong mengutuk
Bush, Amerika yang melancarkan
perang terhadap Iraq, Saddam.

Dan berhiburlah
mereka seisi stadium
dengan dendangan Siti Nurhaliza
dan sesudah itu seluruhnya
menyepi & bisu
bagaikan sunyinya
Stadium Bukit Jalil yang kosong
makanya Saddam
sendirian bersembunyi
di dalam lubang cacing.

Arakian kini,
saban hari saban ketika
berbondong-bondonglah
gerombolan peniup nafiri
melaungkan simpati
terhadap wargaGAZA
bergelimpangan mati
dalam temasya Zionis
mengucapkan selamat pergi
kepada Bush dan meghamparkan
permaidani yang diwarnai
darah kanak-kanakGAZA
menyambut ketibaan Barrack Obama.

Bagaikan gema
Kuala Terengganukah pula
kali ini sorak sorai itu
terhenti bagaikan
lumba TENGKUJUH
yang kematian angin!

-Yassinsalleh
UPM, Selangor.
Jam 22:39
20 Jan 09INFO SUARA PROLITAR


PENDIDIKAN TINGGI DI NEGARA JIRAN
MENDAPAT PERHATIAN AKTIVIS PRIMA

Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz bersama isterinya Datin Rozie akan ke Medan penghujung Januari 2009 ini bagi menghadiri majlis konvokesyen adik iparnya di institusi pengajian tinggi di negara jiran itu. Beliau memberitahu adik iparnya menerima ijazah pengajian Islam dari universiti di Medan, setelah menamatkan pengajian baru-baru ini. Dato’ Kamal Amir akan berada di Medan sehingga 29 Januari 2009 bag menghadiri upacara konvekesyen berkenaan. Sebelum ini bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM Dato’ Dr Mohd Mansor mengadakan lawatan ke Universitas Andalas di Limau Manis, kota Padang, Sumatera Barat bersama isterinya Datin Amelia. Menurut Dato’ Dr Mohd Mansor lawatan tersebut sebagai bertukar-tukar pendapat dengan kalangan akademik di universitas berkenaan.


PELANTIK FIRDAUS KE KERUSI SENATOR
RUANG BAGI K’JAAN FIKIR CALON KP DBP

Tahniah kepada bekas Ketua Pengarah DBP Dato’ Dr Firdaus Abdullah yang dilantik menjadi Ahli Dewan Negara semalam (21 Januari 2009). Bagaimanapun kalangan aktivis persuratan mahupun kebudayaan tak banyak menaruh harapan dengan pelantikan tersebut apabila menelusuri peranan beliau selaku Ketua Pengarah DBP gagal memberikan signal mengenai penentangan rakyat terhadap PPSMI. Justeru pelantikan Dato’ Dr Firdaus tak dilihat sebagai satu penghargaan kepada golongan penyair dan sasterawan, sebaliknya memberi ruang kepada kerajaan memikirkan bakal pengganti beliau di DBP. Mudah-mudahan nama aktivis budaya seperti Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah, Dato’ Tengku Alauddin Abdul Majid, Dato’ A Aziz Deraman, Drs Mohd Fadzil Yassin atau Mohd Affandi Hassan akan dipertimbangkan oleh kerajaan.


MAKLUM BALAS LINTAHBERTULANG
DIKIRIM TERUS KE BLOG PRIMA

OLEH:lintahbertulang

-Agaknya apalah lagi cara untuk membanteras gejala ...Agaknya apalah lagi cara untuk membanteras gejala mat rempit yang tak pernah sunyi dari menghiasi kesunyian malam-malam kita? Kemalangan yang melibatkan mereka rupa-rupanya tidak memberi apa-apa kesan mendalam dalam 'jiwa' rempit mereka sehingga nyawa dah tak penting bagi mereka. Sekatan jalan raya oleh pihak berkuasa pun masih ada yang bolos. Apakah kesudahannya mat rempit di negara kita?

- Hanya satu perkara yang boleh menyelamatkan UMNO dari kekalahan iaitu hapuskan politik wang secara total dengan buka siasatan ke atas pemimpin UMNO...

-Salam... Sebelum ini PBB yang berpusat di New York...- Salam... Sebelum ini PBB yang berpusat di New York hanyalah sebuah pertubuhan dunia yang menjadi 'hiasan' yang seolah-olah tidak membuat apa-apa tindakan ke atas perlakuan dunia. Ia seperti tempat rundingan yang tiada kesudahan. Maka wajarlah jika ia dipindahkan ke negara lain kerana sebelum ini ia hanya menjadi kuda tunggangan US yang kononnya 'sheriff' dunia...


KOMENTAR
Bersama Pak Parjo

SEKALIAN ORANG BANYAK MENUNGGU:
JANJI BEKAS KETURUNAN HAMBA KULIT HITAM

Syahdan sekalian orang banyak berharap ketua kerajaan negeri atas angin Barrack Hussein Obama itu boleh mewujudkan ‘hala tuju baru’ dalam hubungan dengan dunia Islam. Sebermula akan Barrack Hussein Obama berjanjilah ia akan menutup penjara di Teluk Guantanamo. Arakian segala kejadian itu tak pula menjadi iktibar kepada sekalian anak Melayu perihal anak keturunan hamba kulit hitam di negeri atas angin berjaya ia menjadi pemerintah di negara ‘tuannya’. Maka perihal itu sudah lama diketahui oleh sekalian hamba Melayu iaitu Qutubuddin Aibak seorang hamba abdi menjadi raja di Delhi, India pada 1206 Masehi. Syahdan Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini 25 Muharam 1430 (22 januari 2009) tertunggu-tunggu juga akan janji Barrack Hussein Obama itu, adanya.

Sstelah berapa lamanya, datanglah peredaran dunia; maka Sultan Mansor Shah pun geringlah. Telah diketahuinya oleh baginda dirinya akan kembali, maka baginda menyuruh memanggil anakanda baginda Raja Hussein dan bendahara dan segala orang besar-besar. Telah datang sekaliannya, maka titah Sultan Mansor Shah pada segala mereka itu, ‘Ketahuilah oleh kamu sekalian, bahawa dunia ini telah lepaslah rasanya daripada kami, melainkan negeri akhirat semata-mata yang ku hadap. Adapun pertaruhku anak kita Hussein kepada bendahara dan segala orang besar-besar; iaitu ganti kita pada tuan-tuan sekalian. Jikalau barang suatu salahnya, hendaklah dimaafkan oleh tuan-tuan sekalian.’ Maknanya, peringatan kepada sekalian hamba Melayu akan menjadi ketua itu tak akan kekal selama-lamanya seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!