Thursday, September 13, 2007

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG

SMS DARI RADZI 12 SEPTEMBER
DI HOSPITAL MENJELANG RAMADAN

Assalamualaikum,

Sudah beberapa hari menghubungi Setiausaha Agung Persatuan Peguam Islam Malaysia Sdr Md Radzi Mustapha, tetapi tak juga memperoleh respons. Sengaja tak hubungi pejabat beliau di bangunan Tabung Haji, Jalan Ipoh kerana bukanlah urusan mustahak sangat, sebaliknya sekadar mahu bertanya khabar. Radzi memang peguam Islam yang prihatin dengan isu-isu yang membabitkan kepentingan Islam dan orang Melayu, malah sentiasa memberi sokongan kepada PRIMA dalam sebarang isu yang dibangkitkan. Setelah dihantar SMS mengenai isu rusuhan di Kuala Terengganu pada 8 September 2007, perjumpaan menyambut Ramadan di Rumah Gapena 11 September 2007, Radzi masih juga tak memberi sebarang respons.

Hari ini (12 September 2007) jam 3.00 petang, apabila dihubungi melalui telefon, Radzi memberitahu beliau baru sahaja keluar dari wad hospital. Bagaimanapun Radzi enggan memberitahu mengenai penyakitnya, sekalipun beberapa hari dimasukkan ke wad. Jam 8.00 malam selepas maghrib, Radzi mengirim SMS memberitahu beliau sudah sihat, malah boleh memulakan ibadat puasa besok (13 September 2007). Ketika mengenali Radzi bagi menerbitkan antologi sajak ‘Melayu Mudah Lupa’, beliau memang bersemangat, di samping menghasilkan sajaknya pada saat-saat akhir. Beliau juga terbabit dalam beberapa siri perjumpaan sebelum wacana di Putrajaya bersama bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad pada 15 Ogos 2007.

PRIMA mendoakan Radzi kembali sihat, dan terus memberikan sumbangan fikiran kepada aktiviti PRIMA dalam usaha menentang perhambaan minda manusia kepada manusia. Insya Allah!

-Muluk.

INFO HAK ASASI MANUSIA

PENULISAN BUKU MB SELANGOR
ABU BAKAR BAGINDA TERPINGGIR


Usaha penulisan sejarah bagi negeri Selangor memang dialu-alukan, tetapi ianya mestilah menepati fakta secara positif, kata Ketua Penerangan UMNO Bahagian Gombak, Sdr Omar Sudi Abdul Manan. Menyentuh mengenai buku ‘Bersama Jejak Juang 6 MB Selangor’ tulisan Onn Ismail (Pejabat Speaker DUN Selangor, Shah Alam; 2003), Omar Sudi mengakui belumlah terlambat baginya memiliki naskhah buku berkenaan setelah lebih tiga tahun ianya diterbitkan.Beliau bersetuju penulisan Tan Sri Onn, berdasarkan enam orang MB Selangor yang dikenalinya kerana berkhidmat di bawah pentadbiran mereka, tetapi sebagai dokumentasi sejarah yang diterbitkan oleh pejabat Speaker adalah tak manis meminggirkan MB Selangor pertama pasca merdeka iaitu Dato’ Abu Bakar bin Baginda yang mengasaskan blueprint pembangunan negeri Selangor.

Menurut Omar Sudi dalam pertemuan di Taman Seri Gombak hari ini (12 September 2007), setelah menatap naskhah buku setebal 195 halaman itu, beliau merasa terkilan kerana tak memuatkan autobiografi Dato’ Abu Bakar Baginda. Katanya, pembangunan negeri Selangor bermula dari usaha kerajaan negeri di bawah pentadbiran Dato’ Abu Bakar selepas pilihanraya umum 1959. Sekalipun Dato’ Abu Bakar memegang jawatan MB Selangor dalam tempoh satu penggal sahaja hingga 1964, tetapi blueprint yang dirangka beliau diteruskan sebagai kesinambungan pimpinan UMNO Selangor, ujar Omar Sudi selanjutnya.


“Pada pilihanraya 1969, saya dibawa Tan Sri Mustapha Jabar berkempen di kawasan Sabak Bernam, ketika itu saya mendengar sendiri beliau (Mustapha Jabar) terlalu mengkagumi pimpinan Dato’ Abu Bakar,” beritahu Omar Sudi mengimbau kembali sejarah perjuangan UMNO di Selangor. Mustapha Jabar yang juga bekas Setiausaha Agung UMNO sekitar dekad 1980-an, adalah penggerak nasionalisme terawal di Selangor, malah terbabit dalam perjuangan kemerdekaan bersama Tunku Abdul Rahman Putra. “Ketika itu pimpinan UMNO di Selangor diketuai oleh Aziz Ishak, Abu Bakar Baginda, Mustapha Jabar, Hamzah Alang dan Tahir Majid,” beritahu Omar Sudi.

LAPORAN AUDIT DIHALUSI
KAEDAH SIASAT BAGI MENTERI


Laporan Ketua Audit Negara berhubung salah urus dana awam termasuk membuat perbelanjaan meragukan, memang menarik perhatian umum, apalagi ianya membabitkan kementerian atau menterinya. Kononnya, laporan berkenaan sudah mencukupi bagi BPR menyiasat siapa sahaja, termasuk menteri berkenaan. Misalnya, pembelian dua menara kren membabitkan perbelanjaan RM5.72 juta berbanding dengan harga pasaran ialah RM2.98 juta. Dan blah blah blah! Kalau kes di Kelang dengan lebih 30 pertuduhan boleh digugurkan, apa sangatlah dengan laporan audit yang membabitkan menteri. Setidak-tidaknya apabila sampai ke jabatan ehem ehem, maka ianya tiada kes. Wallahua’lam.

PRIMA tak ghairah dengan laporan media, apabila isu salah urus dana awam diungkit ketika bonus kakitangan awam dilaporkan tak termasuk dalam bajet 2008. Apalagi Ketua Audit Negara sudah melaksanakan tugasnya secara telus, tulus dan terus! Sebutlah mengenai ketua setiausaha (KSU) kementerian yang menanda tangani 11 kontrak bernilai antara RM7.99 juta hingga RM74.2 juta berkaitan projek di bawah kementeriannya, tetapi tiada surat penurunan kuasa menteri dikemukakan. Tak lama dulu kes salah urus dana bagi program rakyat termiskin (PPRT) juga heboh macam nak rak, tetapi bekas menteri tetap rileks. Biarlah! Versi jenaka Melayu ‘Si Luncai’ terjun dengan labu-labunya sudah lama tak dilegasikan, kerana labu tak popular lagi di kalangan masyarakat Melayu yang memilih ‘terjun’ bersama bas ekspresnya. Aduhai!

INFO SASTERA & BUDAYA

HARAPKAN DBP ATAU GAPENA
KARYA SASTERA HILANG KHALAYAK


Karya sastera Melayu akan beransur-ansur hilang khalayak, sekiranya berharap kepada usaha Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), mahupun Gabungan Penulis Nasional (Gapena) yang sekadar mencari glamour. DBP sudah menjadi tradisinya menwar-warkan di situlah berhimpun karya-karya hebat sang karyawan, sementara Gapena merasakan penulis-penulis besar lahir dari gerak kerjanya. Begitulah! Dengan tak mengharapkan DBP mahupun Gapena, penulis-penulis Melayu masih mampu menghasilkan karya mereka dengan tak memikirkan ‘ringgit dan sen’. Misalnya, di Selangor bekas wartawan Ismas Saring begitu prolifik menerbitkan karya-karyanya menerusi ‘Pernerbitan Wong Kam Pung’ (Orang Kampung).

Antologi puisi ‘Sing Kaya Ngene’ (Ya Beginilah) (1999) karya perseorangan Ismas Saring memuatkan 127 sajak dengan kata pengantarnya oleh Profesor Dr Noriah Mohamed. Sementara antologi ‘Legasi, antologi puisi nusantara’ diberi kata pengantar oleh Dr Ibrahim Ghaffar. ‘Legasi, antologi puisi nusantara’ memuatkan sajak-sajak yang dihasilkan oleh penyair dari Malaysia, Indonesia, Singapura, Thailand dan Brunei. Keberanian Ismas Saring menerbitkan antologi merangkumi nusantara dalam memperkasa Bahasa Melayu, memang dialu-alukan oleh PRIMA setelah merasakan DBP mahupun Gapena sekadar mencari gah sendiri. Seperti diungkapkan oleh Ismas Saring menerusi sajaknya ‘Bangsaku Bernama Melayu’ (Legasi, antologi puisi nusanbtara; 2006):

Bangsaku yang bernama Melayu
lepas perang dunia kedua
hidup susah & menderita
diasuh penjajah jangan kerja
diberi ufti, duduk goyang kaki
kononnya…bangsaku
unggul & bermaruah tinggi.

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

PERIHAL KETUA SEGALA PENGAWAL,
IPTA DISIFATKAN BAGAI ‘SYURGA PENCURI’

Syahdan dilaporkan dalam akhbar berbahasa Inggeris kelmarin (10 September 2007) mengenai salah sebuah IPTA disifatkan oleh pihak audit Negara sebagai ‘syurga pencuri’ berikutan lesapnya aset bernilai RM900 ribu bagi tempoh 2004-2006. Aset berkenaan dikatakan termasuklah komputer, CD dan seumpamanya, tetapi yang dipersalahkan ialah ‘pengawal keselamatan’. Kasihan! Dalam firasat orang yang tak dikira intelektual seperti fakir, ‘pengawal keselamatan’ bukanlah mahir sangat mahu gunakan komputer atau CD; apalagi kalau dijual sudah tentu mudah pula dikesan. Sebaik-baiknya kena tanyalah kepada ‘ketua segala pengawal keselamatan’ akan keperihalan lesapnya asset yang dimiliki oleh pihak IPTA.

Sebermula akan Tun Hassan Temenggung seperti disebut dalam epik ‘Sejarah Melayu’ apabila anak-anak buahnya (iaitu kunco-kunco atau kroni-kroni) merungut kerana tak mencukupi perbelanjaan, maka disuruhnya rentang tali di kampung-kampung. Adapun tujuan merentang tali itu ialah untuk meluruskan jalan-jalan dan lorong-lorong di dalam kampong. Pemilik rumah (atau sekarang premis perniagaan) yang terkena tali yang direntang itu, sekiranya bangunan terbabit tak mahu dirobohkan, makanya dihulurlah emas kepada anak-anak buah Tun Hassan Temenggung. Setelah menerima emas tali pun digulung semula, justeru anak-anak buah Tun Hassan Temenggung tak lagi merungut kerana perbelanjaan tak mencukupi. Alahai!

Maknanya, Tun Hassan Temenggung memberi restu kepada anak-anak buahnya merentang tali untuk meluruskan jalan-jalan di kampong, asal sahaja mereka merungut tak cukup perbelanjaan. Apabila ‘ketua segala pengawal keselamatan’ diberi restu bagi menjaga asset IPTA, justeru apabila berlaku insiden lesap aset yang dikawalnya, maka kesalahan tersebut diletakkan di bahu ‘pengawal keselamatan’. Adapun yang tahu serba sedikit fasal ‘ketua segala pengawal keselamatan’ sejak naratif Tun Hassan Temenggong merentang tali pada period pentadbiran ayahnya, Tun Mutahir menjadi Bendahara Seri Maharaja, ialah:
HIDUP BAHASA MELAYU!