Wednesday, April 1, 2009

PUISI YASSINSALLEH...

Memang Saja Begitu Adanya

Setakat ini
belum ada
berita baik
untuk disiarkan
malah
kalau adapun
nak siarkan kat
mana
semua surat khabar
dah tutup
sebab tak laku.

Yang laku
telah lama
diharamkan
kerana
menyiarkan kebenaran
diharamkan
kerana tidak
menyiarkan
fitnah
diharamkan
kerana
menyiarkan
gambar pokok
balairongseri
rakyat
diharamkan
kerana naskhahnya
diguna rakyat
melindungi mata
bila ditembak
gas
dan dipancut air
asid gatal
diharamkan
kerana bila
membacanya
yang buta boleh
melihat
yang tuli boleh
mendengar
yang bisu boleh
berkata-kata.

Makanya,
hari ini tiada
berita baik
untuk disiar dan
disibar kerana
ahkbar dah tak
laku
yang laku dah
lama haram.

Memang saja
begitu adanya
encik-encik dan
tuan-tuan.

-Yassinsalleh
jam 2047
April 1, 09
ditiupan bayu rindu.


Yang Ada Padaku

Yang ada
padaku hanya
sajak
aku takde duit
harta lagilah
pulaknya
takde gelaran
juga
nak beli macam
mana
jadi
SMS sajak
sajalah yang
aku termampu
itupun tak boleh
hantar ramai-ramai
kredit topup dah
nak abis
tapi untunglah
aku tak ramai
kawan tak
macam dulu-dulu
makanya
penyair tak
ramai kawan
jangan mengadu
sesak pada
orang-orang
tuliskan sajalah
kebangsatannya
tamaddun
pengkelasan
orang-orang
via ringgit
Malaysia
via ketinggian
kuasa yang naik
tak bertangga
jika terjun
gaungnya tak
berdasar.

Demikianlah
hidup
mengajarkan
erti
persahabatan
menurut ukuran
matrik.

-Yassinsalleh
jam 2310
April 1, 09.
kilat sabung menyabung.

Zack & Suara UMNO...

Tugas Getir Hadap PRK:
Beri Peluru Kpd Pembangkang

Kita sebenarnya memang akur dengan tindakan yang telah diambil oleh Lembaga Disiplin UMNO Malaysia baru baru ini yang telah mencetuskan kontroversi di kalangan ahli-ahli UMNO. Disamping itu kita merasakan apa yang dibuat lembaga disiplin UMNO tidak membawa kebaikan kepada UMNO sebaliknya merosakkan Imej UMNO itu sendiri apabila kita membuka pekung di dada dan akhirnya kita mengharapkan kepercayaan rakyat kepada UMNO.

Apa yang dinayatakan oleh Tan Sri Najmuddin Megat Khas dalam kenyataan akhbar baru baru ini seolah-olah memberikan peluru kepada pihak pembangkang ketika Kita sedang menghadapi tugas getir di tiga pilihan raya kecil. Apa yang dicetuskan oleh Tan Sri Megat Najmuddin disifatkan silap masa dan beliau boleh membuat kenyataan akhbar berkenaan selepas pilihan raya kecil pada 7 hb April yang hanya tinggal beberapa hari saja lagi.

Ramai ahli UMNO yang agak kesal dengan kenyataan beliau ketika sedang sibuk berkempen di tiga kawasan pilihan raya kecil ini seolah-olah ianya menempelak mereka yang sedang sibuk berkempen. Apakah sebenarnya yang mahu disampaikan oleh Tan Sri Megat Najmuddin dan apakah sebenarnya yang mahu dibuktikan sehingga tidak sabar dan tiada sensitiviti akan kesan sampingan dari kenyataan beliau. Yang paling menarik sekali beliau bercakap mengenai perkara yang beliau sendiri tidak pasti Beberapa pemegang jawatan tinggi Umno sedang disiasat berhubung amalan politik wang dua tiga hari menjelang perhimpunan agung parti itu minggu lepas, kata seorang ahli Lembaga Disiplin Umno.

"Saya tak ariflah kes-kes yang mana disiasat sekarang tapi saya dengar memang ada kes yang sedang disiasat. Sampai hari ini boleh tahan jugalah (bilangannya).

"Berkaitan dengan jawatan tinggi pun ada banyak," Tan Sri Megat Najmuddin Megat Khas dipetik berkata hari ini.Beliau ditanya sama ada masih terdapat laporan politik wang yang disiasat oleh lembaga itu walaupun setelah perhimpunan agung itu berakhir Sabtu lepas, lapor Bernama.

"Memang dalam perhimpunan agung, itulah masanya pun berkempen cara politik wang," katanya. Jelasnya, beliau bagaimanapun tidak terbabit secara langsung dalam siasatan berkenaan kerana sebagai anggota lembaga disiplin, mereka tidak boleh menjadi penyiasat, pendakwa dan juri sekali gus.

Jika beliau tidak terbabit mengapa beliau merasakan beliau berhak untuk bercakap mengenai sesuatu yang samar yang beliau sendiri tidak tahu mana hujung pangkalnya dan hanya mendengar sahaja.

Rakyat agak kecewa kerana harapan yang diberikan oleh pemimpin tertinggi bahawa akan berubah dalam kepimpinan baru ini masih tidak berubah dan masih berada di takuk yang lama.UMNO sepatutnya menghukum Tan Sri Megat Najmuddin yang tidak perihatin akan sensitiviti semasa di mana ada yang menyifatkan Tan Sri Megat Najumuddin seolah olah sedang berkempen untuk pembangkang melalui media.


(*Zack ialah bekas editorial 'Balai Muhibbah' di Jabatan Perdana Menteri pada dekad 1970-an. Beliau juga bekas ketua editor akhbar 'Ekspres', dan penulis buku-buku politik sensasi)

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...


Maka dibuat orang pantun:
Sampai ia ke Bukit Gantang dan...

Syahdan Orangkaya Dato' (Tabib) Zambry Kadir dibawa segala penitir canang bercakap ia di TV502 malam ini (5 Rabiulakhir 1430), mengaku akan dirinya betul sebetul-betulnya. Maka diberitahu sekali orang banyak, Orangkaya Dato' Seri Muhammad Nizar Jamaluddin itulah yang bersalah, kerana tak mengkui dirinya Orangbesar Perak. Sebermula akan orang di atas angin J.W.W. Birch juga marahlah ia kerana rakyat jelata di Perak tak mahu menerimanya menjadi Orangbesar Perak. Arakian dibunuh oranglah ia di Pasir Salak. Adapun orang atas angin dibawanya segala perajurit dengan lengkap istinggar dan lela, maka diusirnya Sultan Abdullah ke Pulau Sycelles. Maka oleh orang atas angin dituduhnya Dato' Maharajalela Pandak Lam itu yang mendehaka kepada Sultan Perak.

Hatta setelah dilihat oleh segala mereka yang di sampan itu akan Raja Abdullah telah tertangkap oleh Feringgi maka hendak dinaikinya. Maka oleh anak Feringgi ditembaknya dengan bedil pekatu lalu undurlah mendapatkan segala pegawai Kampar mengatakan Raja Abdullah telag dilarikan Feringgi, maka masing-masing hendak mengikut Feringgi itu. Arakian maka oleh Feringgi ditembaknya dengan buah anggor meriam. Maka sebuah pun tiada boleh berani mendekati. Maka lalu semuanya kembali itu. Maka diperbuat orang pantun:

Ketua-ketua raja duduk
Jangan ditimpa papan;
Diketahui ganja itu mabuk
apakah sebab maka dimakan


Adapun akan Raja Abdullah setelah datang ke Melaka dicereiterakan orang disuruhkan oleh kapitan Feringgi hantar ke Goa. Arakian pantun itu dinyanyikan orang turun temurun hingga ke Bukit Gantang, ke Bukit Selambau dan ke batang Air seperti disebut dalam 'Kitab Melayu' daripada:HIDUP BAHASA MELAYU!

UNDILAH UNTUK ANDA...

Pilhanraya Kecil 29 mac - 7 April 2009Parlimen Bukit Gantang (Perak)DUN Bukit Selambau (Kedah)


DUN Batang Air (Sarawak)BN!
PKR!


PAS!
UNDI CALON, BUKAN UNDI PARTI

DARI LAMAN BLOG...


Belum angkat sumpah jawatan:
Agenda raikan najib sudah dirancang

Assalamualaikum,

Dalam Perhimpunan Agung UMNO yang berakhir pada 28 Mac 2009, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam ucapan penangguhan (sebenarnya terakhir) bagi perhimpunan tersebut memberi pengakuan akan menghadap Yang Dipertuan Agong pada 2 April 2009. Beliau akan menyampaikan hasrat meletakkan jawatan Perdana Menteri, justeru pada 3 April 2009 Perdana Menteri akan mengangkat sumpah jawatan. Di atas kertas memang Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak sudah pasti akan mengangkat sumpah jawatan pada 3 April 2009 ini, tetapi kuasa Allah SWT siapalah tahu?

Mungkin sahaja UMNO Pahang sudah bersiap sedia untuk meraikan Dato' Seri Najib menjadi Perdana Menteri diikuti dengan beberapa majlis lain yang sudah diatur sejak pelan peralihan kuasa diproklamir. Pelbagai pihak memang menunggu waktu yang sesuai, bagi menyambut pelantikan tersebut dengan agenda masing-masing. Tak tahulah! Tak semena-mena pula Dato' Seri Abdullah menghadap Yang Dipertuan Agong pagi ini 1 April 2009, kononnya persediaan untuk 2 April 2009. Dato' Seri Abdullah pula akan menghadiri mesyuarat kabinet terakhirnya sebelum menyembahkan peletakan jawatannya esok, 2 April 2009.

Pelan peralihan kuasa yang sepatutnya pada 2010 dipercepatkan selepas khabarnya didesak oleh Dato' Seri Najib, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Tan Sri Rafidah Aziz. Rentetan tersebut berlaku selepas pertemuan Tan Sri Muhyiddin dengan Tun Dr Mahathir Mohamad. Malah Tan Sri Muhyiddin sendiri mendesak, Tun Dr Mahathir diterima semula menjadi ahli UMNO selepas beliau keluar daripada parti berkenaan. Berbeza dengan 1969, Tun Dr Mahathir dipecat oleh Tun Abdul Razak yang mempengerusikan mesyuarat (Tunku masih lagi Yang Dipertua Agung UMNO ketika itu). Insiden tersebut berlaku Dato' Seri Najib barangkali baru berusia 16 tahun sahaja!

Malam ini TV3 pula (1 April 2009) menyiarkan pimpinan UMNO memuji Dato' Seri Abdullah. Ironinya, kalau Dato' Seri Abdullah sempurna sesempurna-sempurnanya, kenapa didesak letak jawatan? Samalah dengan laporan di Bukit Gantang, cawangan baru UMNO ditubuhkan di Kampung Cheh (kononnya kubu kuat PAS). Takkan 11 bulan terpinggir, sejak 1955 tak terpinggir, kenapa tak bawa pembangunan? Di Permatang Pauh dan Kuala Terengganu dulu beberapa cawangan PKR dan PAS bubar, tetapi calon UMNO kalah juga. Kesiannya TV3! Ismail Suffian kabarnya penyokong kuat Tengku Razaleigh Hamzah, kenapa tak penyokong heh heh heh!

-Pak Dharma

APA KATA MOHD AFFANDI...


Bagaimana UMNO Yang Haru Biru
Boleh Memerintah Dengan Meyakinkan?

Inilah rakaman perbualan rakyat biasa tentang situasi politik sekarang, yang dikutip dalam pertemuan/perbualan santai dengan orang-orang biasa yang barangkali tidak secerdik pemimpin UMNO, tetapi sangat jujur. Moga-moga suara hati mereka memberi sedikit gambaran tentang perasaan mereka yang sudah muak dan meluat dikelentong oleh pemimpin yang mereka kasihi. Dengarlah dan fikirkan ...
Jika kita boleh percaya ucapan perwakilan UMNO 2009 yang mendedahkan betapa pincangnya UMNO dan para pemimpinnya sekarang, maka bagaimanakah UMNO boleh memerintah negara dengan meyakinkan? Bagaimana UMNO boleh mendakwa merekalah pemerintah yang terbaik? Semua cakap-cakap perwakilan dan ketua-ketua UMNO sendiri membuktikan UMNO sedang sakit tenat, demikian juga ketua-ketua UMNO dari segenap peringkat. Bukan hanya rasuah politik yang menjadi masalah, tetapi peribadi pemimpin tertinggi UMNO juga menjadi masalah.

Dalam seluruh ucapan perwakilan dan ketua-ketua UMNO, yang jelas adalah betapa mereka banyak membuang masa bercakap tentang kepincangan dalam UMNO, sedikit sekali berbicara tentang masalah rakyat. Ekonomi negara telah dirangsang, dan akan terus dirangsang dengan belanja yang jauh lebih besar. Siapa yang merangsang rakyat? Apakah benda yang boleh merangsang rakyat? Ada disebut rangsangan ketiga akan dilancarkan, berjumlah 100 bilion. Berapa sen yang akan jatuh ke tangan rakyat? Sekarang perkataan rakyat cukup popular. Di sana sini orang bercakap ingin membela rakyat, terutama dari mulut ketua-ketua UMNO.

Perubahan ini berlaku setelah Parti Rakyat tidak ada lagi, diganti dengan PKR. Dulu perkataan rakyat itu dikaitkan dengan Komunis, atau paling kurang dianggap golongan kiri perosak negara. Dari dulu UMNO tidak mahu dikaitkan dengan rakyat kerana tidak mahu dianggap golongan kiri atau bersimpati dengan Komunis. Sekarang semua sudah berubah, malah rakyat kini menjadi agenda utama, menjadi perkataan yang amat dihormati jauh lebih tinggi kedudukannya daripada istana. Rakyat boleh menaikkan atau menurunkan sesiapa juga yang tidak mendapat undi daripada rakyat.

Sekarang rakyat digula-gula merekalah yang berkuasa ketika diadakan pilihan raya. Semua ketua parti di Malaysia berebut-rebut mahu jadi pembela rakyat yang paling baik dan paling dekat dengan rakyat. UMNO melalui Timbalan Presiden yang baru telah meminta maaf kepada rakyat, dalam satu rayuan pilihan raya kecil, kerana selama ini meninggalkan rakyat. Orang itu berjanji UMNO tidak akan buat salah lagi. UMNO seperti biasa ingin jadi wira rakyat, oleh itu UMNO akan dirakyatkan. Bolehkah rakyat percaya? Jika rakyat percaya, mereka akan tertipu lagi. Sekarang sudah dicipta lagu “Tipah Tertipu Lagi”. Rakyat Malaysia harus berhati-hati supaya tidak jadi macam Tipah yang terus tertipu. Ini hanya boleh dilakukan dengan menolak UMNO secara total, jika tidak rakyat akan terus tertipu untuk setengah abad, untuk 50 tahun lagi.

Mengapa UMNO tidak relevan lagi? Pemimpin UMNO bercakap tentang rakyat; padahal setiap masa mereka memberi tumpuan kepada kedudukan peribadi dalam parti. Para pemimpin UMNO berkelahi sesama sendiri berebut kedudukan dalam parti, yang akan berakhir dengan kedudukan selesa dalam kerajaan. Hakikat ini diakui sendiri oleh semua pemimpin UMNO, yang berbicara tentang kerakusan dan ketamakan ketua-ketua UMNO sekarang. Lalu yang tidak dapat apa-apa, atau kalah pertandingan, memberi nasihat bahawa parti lebih utama daripada kepentingan peribadi.

Adakah orang UMNO sendiri percaya nasihat ini siuman dan masing-masing berebut-rebut melaksanakannya? Mereka berebut-rebut mendapat kedudukan, bukan untuk berkorban. Apa maknanya berkorban jika papa kedana? Sah ketua-ketua UMNO tidak mahu jadi papa kedana, kerana orang-orang begitu sangat susah hidupnya. Jadi kalau begitu, sudah jelas nyata memang benar ketua-ketua UMNO itu sentiasa mencari kesempatan untuk memperkayakan diri sendiri dan keluarga. Inilah corak kepemimpinan UMNO dari dulu hingga sekarang.

Jika kecenderungan memperkaya diri sendiri dan anak buah menjadi fokus utama ketua-ketua UMNO, pengakuan mereka bahawa mereka mengutamakan rakyat hanya omong kosong, tidak boleh dipercayai sama sekali. Kini rakyat sudah sedar bahawa politik pembohongan yang diamalkan oleh UMNO menjana pembangunan ekonomi, tetapi faedahnya di luar jangkauan rakyat, hatta tempiasnya pun tidak sampai. Jalan-jalan raya memang banyak, tetapi bukan yang terbaik oleh itu membahayakan kenderaan, dan jalan-jalan yang membahayakan ini perlu dibayar tol yang tinggi.

Orang-orang yang terlibat dalam pembinaan jalan-jalan ini boleh jadi jutawan, walaupun tidak berbuat apa-apa selain hanya mendapatkan lesen dan kontrak. Ada pembangunan, tetapi tidak ada kemajuan untuk rakyat. Adakah orang begini layak menjadi pemerintah negara? Tidak layak, dan wajib ditolak jika “menawarkan” diri. Pendeknya, UMNO sah menjadi beban kepada rakyat, oleh itu perlu diperangi habis-habisan jika rakyat mahu selamat. Itulah keputusan terbaik dan tindakan paling tepat untuk dilakukan rakyat. Jangan lagi memberi peluang kepada UMNO untuk menjadikan rakyat miskin sebagai hamba UMNO.

Bahasa dan budaya Melayu tidak selamat di bawah UMNO; kini sudah jelas PPSMI akan diteruskan walaupun ditentang oleh rakyat. Jadi yang perlu berubah ialah sikap rakyat, berubah dari percaya buta kepada janji manis UMNO menjadi tidak lagi terpedaya dengan cakap-cakap kosong tentang rakyat yang tersembur dari mulut para pemimpin UMNO. Jika UMNO berubah, seperti yang dijeritkan dengan lantang oleh barisan kepemimpinan baru UMNO yang terus terkongkong oleh nilai-nilai Malayan Union bikinan British, maka perubahan itu hanya untuk menarik hati rakyat memberi kepercayaan kepada mereka untuk dijadikan hamba selama 50 tahun lagi.

Kalau orang Melayu mahu terus jadi bodoh dan bersedia untuk dijadikan hamba, maka percayalah kepada janji-janji kosong UMNO. Kata UMNO perjuangan mereka belum selesai. Masih belum selesai setelah diberi 50 tahun untuk menyelesaikannya? Ketua Menteri Pulau Pinang sekarang telah berjanji akan menjadikan Khalifah Umar Abdul Aziz sebagai contoh pemimpin jujur; sayangnya nama khalifah ini tidak pernah disebut oleh mana-mana pemimpin UMNO, apatah lagi mahu dijadikan model. Mustahil mereka tidak tahu kerana UMNO mempunyai ramai ustaz.

Khalifah Umar Abdul Aziz mengambil masa hanya dua setengah tahun untuk menghapuskan kemiskinan sebuah empayar Islam; bagaimana pula UMNO masih belum selesai diberi 50 tahun? Apa yang mereka buat? Tidak susah untuk mengetahuinya: Lihat rumah dan kemewahan ketua-ketua UMNO, di situlah terletak jawapan mengapa agenda UMNO belum selesai. Masih ramai di antara mereka yang belum betul-betul kaya. Mereka perlu lebih banyak masa. Itulah agenda yang belum selesai itu. Itulah sebabnya mengapa mereka mahu terus berkuasa. Itulah sebabnya mengapa rakyat harus menolak mereka. Rakyat tidak perlu ditipu lagi. Jangan jadi Tipah Yang Tertipu lagi!! (31/3/2009)

(*Mohd. Affandi Hassan sasterawan dan pengkritik sastera Melayu tersohor. Pesara PTD dan berpengalaman dalam pentadbiran dan pengurusan negara. Beliau tak berkompromi dalam menggunakan mata pena bagi mengkritik kepincangan masyarakat dan kebobrokan pentadbiran)

Analitikal Daripada Zack...


Benarkah kita sudah berubah:
Dulu sama sekarang pun sama

Rumah sudah siap , pahat masih berbunyi, sama saja UMNO dahulu dengan UMNO sekarang , tidak nampak pun sebarang perubahan. sepatutnya segala ini perlu diselesaikan sebelum pertandingan UMNO lagi. Mengapa setelah selesai baru nak disiasat. Dulu pun macam ini , sekarang pun macam ni. dulu pun ahli yang tidak puas hati protes kerana calon mereka tewas , sekarang pun begitu juga. sebenarnya kita tidak ada masa lagi dan ahli UMNO sudah bosan dengan kerenah dalam UMNO yang tidak habis-habis . Setahun sudah berlalu kita masih lagi bercakaran sesama sendiri.

Ini tidak berlaku pada parti pembangkang. Mereka menumpukan kepada aktiviti dan tumpuan kepada program parti bukan cincang mencincang dalam parti. Sejauh mana keberkesanan Lembaga Disiplin UMNO. Dulu seorang menteri telah dikorbankan. Politik wang masih macam itu juga , malahan bertambah teruk lagi. semua orang tahu. tahun ini buat lagi korbankan sesiapa saja yang tidak berkenan , pemilihan akan datang sama juga. malahan mungkin lagi teruk. Sebenarnya Lembaga Disiplin tidak menjumpai formula sebenar, hanya dengan mengorbankan beberapa mangsa sudah cukupkah untuk membuktikan Lembaga disiplin menjalankan tugas.

Seharusnya dalam isu rasuah ini, bukan orang yang beri rasuah saja dihukum , orang yang menerima rasuah juga perlu dihukum. barulah UMNO boleh membersihkan isu rasuah dalam UMNO. jika ini berlaku tentu tidak ada yang berani meminta. jika tidak ada yang meminta baru lah tidak ada yang memberi. Angota Polis yang menerima rasuah dihukum , yang memberi tidak dihukum . dalam UMNO yang memberi dihukum yang menerima tidak pula . sepatutnya kedua-dua dihukum. Jika Lembaga Disiplin telus untuk menyiasat tahun ini saya rasa kosong jawatan tertinggi dan MT. YAB Dato' Seri Najib pun faham , SI dan SK , beri salah tak beri kalah, yang menjadi kemarahan ahli UMNO ialah ada yang memberi didapati bersih dan ada yang memberi tidak disiasat , hanya orang-orang yang tertentu saja di siasat.

Siasat pula ikut laporan, orang yang baik tidak buat laporan, orang yang berniat dengki khianat saja yang buat laporan ,Duit di ambil , kemudian ada orang lain upah suruh buat laporan dia buat, baik ke orang yang buat laporan ini, Ada yang tak terima pun buat laporan sebab diupah untuk membuat laporan. Sepatutnya sesiapa saja yang mengaku terima rasuah dipecat juga kerana yang menerima dan buat laporan inilah yang merosakkan UMNO. dah minta dan terima buat laporan. UMNO punya masa yang panjang lagi untuk memperbaiki perkara ini, UMNO punya masa yang panjang lagi untuk mendidik ahli dan membersihkan politik wang, UMNO tak mampu lagi berpecah, UMNO tak mampu lagi melukai hati ahli.

Didik lah mereka di waktu yang ada dan tumpukan usaha memperkasa kan parti, Apa guna jadi pemimpin jika kalah pada pilihan raya yang akan datang, Kalau nak ikut kan yang tidak puas hati bukan seorang dua , ramai . Itulah sepatutnya Task UMNO memujuk balik hati ahli dan janganlah luka kan hati mereka lagi. Segalanya telah selesai. Pemimpin yang dipilih , walk the talk . Kita serang pembangkang dan bukan serang ahli kita. Cukup sudah kita sendiri yang memalukan UMNO, jangan sampai satu hari nanti ahli UMNO malu untuk mengaku jadi ahli UMNO dan yang tinggal hanya pemimpin UMNO saja. tak ada yang nak pasang banner , tak ada yang nak pasang bendera. MT sendiri yang kena pasang bendera dan banner.

Ahli UMNO sendiri sudah letih bercakaran sesama sendiri, Gajah sama gajah bertarung yang penyet ahli UMNO. Semua sudah berjalan lancar, semua sudah berjalan seperti yang dirancang, yang dirancang untuk menang sudah pun menang , yang dirancang untuk kalah sudah pun kalah, Apa lagi.Cakap senang lah , mahu membanteras rasuah, kenapa sebelum pemilihan hampir kesemuanya melakukan tapi hanya seorang dua saja yang terperangkap. Siapa yang mahu menafikan saya katakan hampir kesemua ? Semua orang tahu , Seba yang menerima ramai bukan seorang dua. YAB Dato' Seri Najib pun tahu.

Tan Sri Muhyiddin pun faham apa yang saya maksudkan.Bila kita mahu berubah, jika kepimpinan tidak berubah , sukar lah yang di bawah mahu berubah.UMNO perlu berubah, YAB Datuk Seri Najib berkata , UMNO perlu berubah , jika tidak kita akan diubah, ubahlah. henti lah mengaibkan mana-mana pemimpin lagi. Bersatu lah..... jika kita mahu dihormati kita perlu menghormati , jika kita mahu bersatu, kita perlu menyatu. Berapa ramai yang mahu kita korbankan kerana pemilihan kita sendiri. Kita yang mencipta semua ini, kita yang mahukan semua ini. Ini hukum kita bukan hukum Allah SWT.

Kita sendiri lah cari jalan bagaimana untuk mengatasi. bukan kita buat pemilihan untuk korbankan ahli dan pemimpin kita, kita mahu satu pemilihan . jika cara ini salah , salahkan lah perlembagaan, pinda lah perlembagaan, kerana perlembagaan itu ciptaan kita bukan ciptaan Allah SWT. carilah jalan yang terbaik untuk UMNO dan ahli-ahlinya.MCA boleh menerima Naib mereka yang jelas melakukan sesuatu yang tidak baik, tetapi mereka rasakan ini semua boleh diperbetulkan dalam masa yang akan datang.

Bukan smua orang dlahikan perfect , cuma caramana kita mahu megatasinya saja. percayalah MCA akan mejadi satu parti yang akan kukuh sedikit masa lagi. kami benar-benar megharapkan satu perubahan yang drastik akan berlaku dalam UMNO> Hetikanlah politik cantas mencantas ini kerana akan memusnahkan parti kita juga. tentu ada cara lain untuk melakka nya, baik baik lah mencabut rambut didalam tepung, rambut jangan terputus , tepung jangan berselerak. http://www.tepakbersulam.com/

(*Zack ialah bekas editorial 'Balai Muhibbah' di Jabatan Perdana Menteri pada dekad 1970-an, di samping ketua editor akhbar tabloid 'Ekspres' pada dekad 1980-an. Beliau sering memimpin majlis deklamasi puisi, di samping menghasilkan buku-buku politik. Zack juga kolumnis di akhbar 'Buletin Rakyat')

Zack Jawab Zolkifli...

Info Imam Mengenai Nizar:
Sukar Percaya Cerita UMNO

Sdr Zolkifli bidinTerima kasih atas informasi yang diberikan , alhamdulillah kerana saudara teah berjumpa dengan seorang ahli UMNO yang dapat informasi daripada imam tu sendiri tentang Nizar rampas microphone, saya mungkin boleh percaya apa yang saudara katakan jika saudara sendiri yang jumpa imam itu. Sukar sikit mahu percaya dengan ahli UMNO sekarang ini , kerana kita tak pasti sama ahli UMNO ini benar-benar masih ahli UMNO atau 50 - 50 .Jika di mahkamah juga sukar untuk menang sebab ketika kejadian ini saya sendiri yang berada disana untuk membuat laporan dalam laman web saya http://www.kpmu.net/.

Mungkin saudara tidak ada disana dan tidak menjadi saksi kepada insiden yang sebenar dan mendengar berita dari orang yang ketiga, ini baisalah dalam politik murahan, ramai orang macam ini dan paling meyedihkan mereka mengaku mereka ahli UMNO. Kerana ini bukan masa bergurau dengan sentimen sentimen yang kita sebenarnya tidak pasti di saat UMNO memerlukan sokongan.selayaknya saya mengelar saudara sebagai gunting dalam lipatan, Tidak perlu saya jelas dgn lebih lajut sebab saya masak dengan ketegori orang yang sudah benci. Inilah sifat yang mengancurkan UMNO kerana ahlinya sendiri menghatar email menyebar berita tidak benar.
Adalah baik jika saudara katakan bahawa saudara sokong pembangkang dengan lebih jelas agar saudara tidak dianggap bacul oleh kau keluarga dan kawan-kawan, kata UMNO mahu berubah ,jika ini sifat ahli UMNO ,UMNO tidak akan berubah. jadi saudara sudah keluar UMNO dan tunggu Tun masuk UMNO kembali, Jelas saudara tiada pendirian dan sokongan saudara adalah sokongan ikut ikutan. Selayak layak nya saudara duduk lah diluar UMNO kerana bagi saya sokongan saudara kepada UMNO tiada lagi, apa guna jadi hipokrit kepada diri sendiri. Saudara tidakperlu menyebut bahawa saudara bekas ahli UMNO, kerana saudara bukan lagi ahli UMNO dari asal lagi, Ahli UMNO tidak bersikap sebegini.Jika saudara punya masa , sila layari laman http://www.kpmu.net/ maaf jika terkasar bahasa. selayaknya saya berbahasa begini
.......zack @Tepakbersulam

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...

Pagi-pagi Orangkaya Perdana Menteri:
Menghadap Tuanku Yang Dipertuan Agong


Kata sahibul hikayat tersebutlah ceritera di sebuah negeri Melayu hari ini 5 Rabiulakhir 1430 (atau disebut anak cucu fakir April Fool iaitu 1 Aparil 2009) akan Orangkaya Perdana Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi, pagi-pagilah menghadaplah ia ke istana. Arakian berduyun-duyunlah penitir canang ikut sama mahu mengetahu rahsia apakah gerangan Orangkaya itu menghadap pagi-pagi lagi. Maka disebutlah orang yang empunya ceritera Orangkaya Perdana Menteri itu dijangka menghadap esok hari seperti telah dijanjikan, kerana pada 7 Rabiulakhir 1430 akan masuklah menghadap penggantinya untuk menjadi Orangkaya Perdana Menteri yang baru. Insya Allah!

Syahdan terlalu banyak berahsia Orangkaya Dato' Seri Abdullah, menyebabkan penitir-penitir canang menunggu terpinga-pinga. Hatta ia memberitahu, perkara biasa sebelum mesyuarat jemaah menteri hendaklah menghadap. Maka diberitahu orang banyak, tak pernah Orangkaya itu menghadap sebelum mesyarat jemaah, hanyasanya selepas mesyuarat jemaah sahaja barulah masuk menghadap, adanya!

Sebermula maka pada suatu hari Sultan Muzaffar Shah dihadap orang di balairong. Sudah lama baginda dihadap orang, maka Orangkaya Bendahara pun masuk menghadap. Telah datang ke luar pintu, maka Sultan Muzaffar Shah pun berangkat masuk, sebab sudah lama baginda duduk; tiada baginda tahu akan Orangkaya Bendahara datang itu. Maka pintu pun ditutup orang. Maka pada hati Orangkaya Bendahara Seri Wak Raja, "Yang Dipertuan murka akan aku, maka serta aku datang baginda masuk, maka pintu pun ditutupkan orang." Maka Orangkaya Bendahara pun terlalu malu rasanya, lalu kembali ke rumahnya. Arakian Orangkaya Bendahara ditemui mati, maka Tun Indera Segara pun mempersembahkan kepada raja seperti disebut dalam 'Kitab Melayu' daripada:
HIDUP BAHASA MELAYU!