Friday, August 15, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


PERIHAL SUMPAH ORANG BERSUMPAH
MALAM SEBELUM HARI PENAMAAN CALON!

Assalamualaikum,

Penamaan calon bagi pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh besok (16 Ogos 2008) mungkin sahaja pertandingan ‘satu lawan satu’, antara UMNO dan PKR atau lambang ‘dacing’ dan ‘mata’. Aktivis masyarakat di Pahang, L Mankadir Shamsi memberitahu beliau masih di Kelantan bagi menghantar anak saudaranya (anak Syed Adnan Dato’ Syed Abdullah) melangsungkan perkahwinan, jutseru beliau tak sempat menyertai penamaan calon di Permatang Pauh. Bagaimanapun Haji Abu Bakar Ninggal mengakui akan bertolak ke Permatang Pauh malam ini (15 Ogos 2008) bersama rakannya aktivis PKR di Gombak, Mazlan Musa. Penyokong kedua-dua parti terbabit dari luar Permatang Pauh inilah akan menggamatkan suasana hari penamaan calon dengan kibaran bendera, kobaran sepanduk dan tibaran sorak sorai. Begitulah!

Di kalangan penyokong UMNO saya difahamkan mereka yang berminat ke Permatang Pauh disediakan ‘duit petrol’ dan ‘duit plaza tol’ menerusi Ketua Cawangan (sebenarnya pemberian berkenaan tak boleh dikira rasuah, kerana dalam Adat Perpatih orang tua-tua mengungkapkan: ‘Orang disuruh diberi upah; kerbau membajak diberi makan’). Tetapi UMNO sejak pilihanraya 1955 memang tak pernah menggunakan simbol sendiri ‘keris bersilang’ apabila berhadapan dengan pengundi, sebaliknya menerusi lambang ‘kapal layar’ hingga pilihanraya 1969. Berikutan mengalami kemerosotan prestasi, pimpinan baru UMNO menukar kepada simbol ‘dacing’ pada pilihanraya 1974, malah turut juga dikongsi bersama oleh PAS, PPP dan Parti Gerakan. (Bagaimanapun PAS disingkirkan pada 1978, seterusnya menggunakan simbol ‘bulan purnama’, selepas ‘bulan bintang’ diharamkan penggunaannya).

Buletin Utama TV3 jam 8.00 malam ini (15 Ogos 2008), melaporkan Saiful Bahri bersumpah di Masjid Wilayah Persekutuan mengakui beliau diliwat oleh Penasihat PKR Dato’ Seri Anwar Ibrahim. (Laporan berita terancang ini berikutan besok 16 Ogos 2008 ialah hari penamaan calon pilihanraya kecil Permatang Pauh yang membabitkan Dato’ Seri Anwar, seterusnya rakyat akan disogok dengan ‘senjata’ terakhir pada malam 25 Ogos 2008 yang belum diketahui bentuknya, sekalipun Timbalan Ketua Polis Negara sudah memberi amaran akan pantau isu-isu seperti itu dalam tempoh 10 hari berkempen). Heh heh heh! Apakah Raja Putra Kamaruddin juga akan menurut jejak Saiful Bahri untuk bersumpah di masjid selepas ‘akuan bersumpah’nya dianggap ‘fitnah’?

Laporan TV3 juga cuba provokasi Presiden PAS Dato’ Seri Haji Hadi Awang dalam isu jawatan ‘Perdana Menteri’ apabila PKR membentuk kerajaan. Isu yang sama pernah diwar-warkan pada pilihanraya 1990, di samping menyenaraikan kabinet ‘Gagasan Rakyat’ yang dipimpin Parti Semangat Melayu 46 – dengan provokasi Timbalan Perdana Menteri dari kalangan bukan Melayu. Memang BN mampu mendominan keputusan pilihanraya pada 1990, tetapi bagaimana kesudahannya pada 1998? Mungkin sahaja keberangan rakyat terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad boleh diubati pada pilihanraya 2004, sebaliknya keberangan tersebut sukar dibendung hingga pilihanraya 2008. Isu ‘salib’ dipakai Tengku Razaleigh 1990, di samping isu ‘liwat’ Dato’ Seri Anwar 1998, tak mampu menyembunyikan kebobrokan UMNO pada PRU12. Alahai!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA


BABI LIAR GANGGU PEKEBUN
LANGKAH POSITIF BELUM DIAMBIL

Gangguan babi liar semakin menjadi-jadi mengganggu pekebun-pekebun kecil di kawasan Felda Titi, di Jelebu, Negeri Sembilan, beritahu pekebun kecil terbabit, Roseli Deraus, 60. Beratus-ratus babi liar menceroboh kebun-kebun getah menyebabkan mangkuk dan getah-getah buku turut dimusnahkan. Sekalipun sudah diberitahu kepada pihak pengurusan, tetapi masalah gangguan babi-babi liar masih berterusan memusnah kebun pekebun-pekebun kecil, beritahu Roseli selanjutnya. Setakat ini menurut Roseli, belum berlaku lagi kemalangan jiwa, tetapi gangguan babi-babi liar itu memang tetap membimbangkan pekebun-pekebun kecil. “Di masa lalu babi-babi liar akan lari kalau disorakkan, tetapi sekarang haiwan berkenaan tak hiraukan lagi anjing yang memburu,” beliau seterusnya menambah.

Justeru pihak jabatan hidupan liar (Perhilitan) dan pengurusan Felda Titi diminta prihatin dengan masalah yang dihadapi pekebun-pekebun kecil dan peneroka-peneroka di sini berikutan gangguan beratus-ratus babi liar. Langkah positif memantau babi-babi liar berkenaan perlu diambil segera, sebelum ianya mencederakan penoreh-penoreh yang mencari sumber rezeki setiap hari. Menurut Roseli lagi, kemunculan babi-babi liar itu dianggap luar biasa, kerana kebun-kebun terbabit bukanlah bersempadan dengan hutan sekalipun sebahagian besar kawasan hutan Jelondong sudah habis dilunggah untuk pembukaan tanah Felda. “Masalah yang dihadapi peneroka-peneroka dengan gangguan babi liar ini sudah disampaikan kepada pihak pengurusan sebelum ini,” katanya lagi.

INFO SASTERA & BUDAYA

PEMBETULAN TARIKH BACA PUISI
KAMAL AMIR BERIKAN PENJELASAN

Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz memberitahu, tarikh majlis ‘Malam Deklamasi Puisi Merdeka PRIMA’ bukan 28 Ogos, sebaliknya ialah 29 Ogos 2008 iaitu hari Jumaat. Tempatnya sama seperti dilaporkan sebelum ini iaitu di No 1, Jalan Sulaiman 20, Taman Tun Dr Ismail. Beberapa orang penyair tersohor seperti Dato’ Dr M Ashikin, Dr Seri Intan, Yassinsalleh, Zakaria Bidin dan L Mankadir Shamsi sudah menyatakan persetujuan mereka kepada sekretariat PRIMA untuk mendeklamasikan puisi-puisi terbaru mereka. Penyair Dinsman bersama rakan-rakannya dari PAKSI juga dijangka turut memberikan suntikan semangat bagi menjayakan ‘Malam Deklamasi Puisi Merdeka’ anjuran PRIMA ini.

INFO SUARA PROLITAR

MEDIA MACAM ‘IKAN BELACAK’
IKUT PASANG SURUTNYA AIR LAUT

Media arus perdana tak seharusnya menjadi ‘ikan belacak’ yang mengikut pasang surut air laut. Kalau 1960-an memuji-muji Tunku, pada 1980-an Najib (Dato’ Seri Najib) ajak Pemuda UMNO buang ‘monomen’ Tunku di depan Parlimen dan tarik balik gelaran ‘Bapa Kemerdekaan’ – media pun turut sama kutuk Tunku. Isu ‘jambatan bengkok’ media yang dok puji Tun Dr Mahtahir (Mohamad) selama 22 tahun, tumpang sekaki duk kutuk Tun Dr M. Malah nak jaga hati Tun Dr M, Najib pun sanggup kritik ayahnya (Tun Abdul Razak, Allahyarham). Sekarang kutuk pula Anwar (Dato’ Seri Anwar Ibrahim), kalau dulu (sebelum 1998) apa Anwar cakap semua betul. – (SMS; 15 Ogos 2008; 18:39:02 – Orang Kampung, Felda Titi, Jelebu, Negeri Sembilan).

LAKNAT BUKAN UNTUK INDIVIDU
ALLAH TURUN KEPADA SATU NEGERI?

Masya Allah! Buletin Utama di TV3 malam ini laporkan Saiful Bahri bersumpah di masjid. Disebut oleh para ulama di masa lalu, Allah tak akan turunkan laknat kepada seseorang. Tetapi laknat Allah akan diturunkan kepada seluruh kampung, atau daerah, malah negeri! Ketika pilihanraya 1969, Tunku dan Tan Sri Asri Muda juga bersumpah di masjid kerana isu kafir mengkafir. Maka 13 Mei 1969 turunlah laknat Allah kepada seluruh negara. Tsunami pun, jangan difikirkan bencana alam, tetapi renunglah akan perbuatan menzalimi diri sendiri di kalangan manusia. Wallahualam! - (SMS; 15 Ogos 2008; 21:52:17 – Alba, Jelebu, Negeri Sembilan).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo.

TAK BOLEH SAMPAIKAN KHUTBAH
TITAH RAJA MUDA KEPADA ORANGKAYA

Kata sahibul hikayat tersebutlah di negeri Melayu bernama Perak Darul Redzuan itu, akan baginda Raja Muda, Raja Dr Nazrin Shah memerintahkan Orangkaya Dato’ Seri Hadi Awang dan Orangkaya Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat janganlah sampaikan khutbah Jumaat hari ini 13 Syaaban 1429 (atau disebut orang banyak 15 Ogos 2008). Kononnya Orangkaya Dato’ Seri Hadi akan ke Masjid Sultan Azlan Shah, sementara Orangkaya Dato’ Nik Aziz di Masjid Sultan Idris Shah II, seperti dilaporkan penitir canang sebelumnya. Maka hairanlah fakir apabila disebut sanya kedua-dua Orangkaya itu berhasrat menyampaikan khutbah, bukannya kerana permintaan orang ramai. Arakian disebut orang banyak kedua-dua Orangkaya itu tidaklah rugi apa-apa, tetapi yang rugi ialah rakyat jelata sekalian kerana tak dapat berkongsi ilmu dengan mereka berdua.

Syahdan disuratkan orang banyak, maka dibunuhlah akan Haji Mat Hassan di Pasir Putih di Kelantan. Arakian Haji Abdul Rahman Limbong di Hulu Terengganu juga dihukumlah buang negeri. Maka tidaklah rugi kedua-dua mereka, tetapi yang rugi ialah bangsa Melayu itu jua, adanya. Sebermula habislah menyesal semua orang Melayu rakyat hinda dina sekalian di kemudian harinya, kerana membiarkan tuan guru-tuan guru itu dihukum oleh orang-orang di atas angin. Adapun Raja Dr Nazrin Shah itu menasihatkan kedua-dua Orangkaya dari Kelantan dan Terengganu kerana tak mahu orang Melayu bergaduh, apalagi pesona bantahan orang-orang harakah Melayu. Mereka bimbang akan rakyata jelata hina dina di negeri mereka akan terpengaruhlah dengan kedua-dua Orangkaya itu, gamaknya.

Arakian maka segala orang-orang besar dan menteri hulubalang pun semuanya berkampung kepada bendahara bermesyurat. Maka kata segala menteri hulubalang, ‘Apa hal kita ini, kerana Raja Rekanlah jadi tuan kita, bukan Yang Dipertuan?’. Maka sahut bendahara, ‘Apatah daya, kerana Raja Rekan tiada pernah bercerai dengan Yang Dipertuan’. Telah sekalian mendengar kata bendahara itu, maka sekalian orang-orang kaya itu pun berdiam dirinya, masing-masing kembali ke rumahnya. Maka Seri Nara Diraja brbicara dalam hatinya akan pekerjaan itu. Hatta beberapa lamanya, datang sebuah kapal dari atas angin. Telah kapal itu berlabuh, maka segala nelayan datang berjual ikan kepada orang kapal dengan saudagarnya bernama Maulana Jalaluddin, begitulah yang disurat dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!