Saturday, July 12, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG:


ISTADAT RINGKAS MENJEMPUT
DI BALAI UNDANG LUAK REMBAU


Assalamualaikum,


Ketika bersarapan bersama isteri di hentian lebuhraya Seremban jam 8.30 pagi semalam (11 Julai 2008), Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah menelefon. Bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM itu sekadar mahu tahu mengenai pandangan PRIMA dalam isu peralihan kuasa Jun 2010 nanti. Kebetulan saya dalam perjalanan ke Rembau bagi menghadap YTM Undang Luak Rembau, Dato’ Lela Maharaja Haji Mohd Sharip Othman. Sebelum ke Rembau, singgah dulu di Muzium Negeri Sembilan di Jalan Sungai Ujong, disebabkan pembantu muzium, Ahmad Afian Kadir juga ikut sama ke Rembau. Pengarah Muzium Drs Shamsuddin Ahmad pula ke Seri Menanti, disebabkan menjemput pakar rujuk adat, Dato’ Haji Khalid Bonget (dato’ lembaga luak Hulu Muar).

Apabila sampai di Balai Undang Luak Rembau, Dato’ Perba Haji Yahaya Abdul Ghani (Lembaga Suku Biduanda Waris Dua Carak) dan Dato’ Shahbandar Haji Abdul Rahim Haji Yassin (Orang Besar Undang) sudah menunggu. Tak lama selepas itu Pegawai Daerah Rembau pula masuk, bagi menyampaikan taklimat kunjungan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Jeanne Abdullah ke Rembau 17 Julai 2008 ini. Disebabkan sejak 10 pagi saya masih bersama YTM Dato’ Lela Maharaja Haji Mohd Sharip, saya difahamkan beberapa orang tetamu yang menunggu di luar tak berkesempatan menghadap (kerana hari Jumaat, perlu ke masjid pula). Hingga jam 11.30 pagi, barulah Drs Shamsuddin dan Dato’ Haji Khalid sampai ke Balai Undang.

Selepas menyampaikan taklimat Pegawai Daerah Rembau minta diri (sebelumnya lama juga beliau menunggu di luar). Drs Shamsuddin bersama Dato’ Haji Khalid mewakili panatia sambutan ‘Pesta Persukuan dan Pameran Masakan Negeri Sembilan) menghadap mengikut aturan istiadat dengan membawakan tepak sirih kepada YTM Dato’ Lela Maharaja Haji Mohd Sharip. Istiadat ringkas menghadap Dato’ Haji Khalid penuh dengan legasi kemegahan Adat Perpatih sambil menyusun jari, memberitahu pihak Muzium Negeri Sembilan menyampaikan sembah hormat mempersilakan YTM Dato’ Lela Maharaja Haji Mohd Sharip ke majlis ‘Syarahan Negeri Sembilan’ di Allson Kelana, Seremban pada 14 Julai 2008 dan Pesta Persukuan dan Pameran Masakan di Muzium Diraja Seri Menanti pada 26-27 Julai 2008.

Memang dalam upacara yang penuh istiadat, Muzium Negeri Sembilan membawa sama pakar rujuk adat, Dato’ Haji Khalid yang lebih arif bagi menyempurnakan sesi menghadap di Balai Undang. Balik sahaja dari Rembau, terpaksa pula singgah di Taman Paroi Jaya ke rumah adik sepupu saya yang bersiap-siap mengadakan majlis perkahwinan anaknya hari ini (12 Julai 2008). Disebabkan saya tak berkesempatan untuk menghadiri majlis perkahwinan itu, justeru singgahlah menjengah keluarga. Maklong saya Hajjah Zainab Jatin masih sihat sekalipun sudah berusia 88 tahun (sempat juga beliau hembat saya dengan tongkatnya, kerana dah dua tahun tak menjengah). Begitulah! Apalagi anak-anak dan cucu-cucu saudara pun tak kenal sangat. Heh heh heh!


-Pak Dharma.


INFO HAK ASASI MANUSIA:


(Kenyataan media Ketua Pimpinan PRIMA, Pak Dharmala N.S. di Kuala Lumpur, 12 Julai 2008, berkaitan usul undi tak percaya kepada kerajaan di Dewan Rakyat dalam persidangan Isnin, 14 Julai 2008).


SEKADAR MAHU MALUKAN PM
USUL YANG DORONG MEMBAZIR IDEA


Usul undi tak percaya kepada pimpinan negara yang akan dibawa ke Dewan Rakyat oleh Ketua Pembangkang Dato’ Seri Wan Azizah Wan Ismail, Isnin (14 Julai 2008) ini sekadar untuk memalukan Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, kerana berdasarkan logik ianya sukar bagi mencapai sasarannya. Bagaimanapun mana-mana pihak berhak mengemukakan usul berkenaan dalam sistem demokrasi berparlimen, tetapi lebih baik ianya membawa pendekatan untuk meletakkan kepentingan negara mengatasi segala-galanya termasuk glori peribadi. PRIMA merasakan bagi menjatuhkan kerajaan yang sah selepas dipilih pada pilihanraya menerusi usul undi tak percaya, sukar bagi menyelesaikan masalah yang berbangkit, berkait-kait dan berjerait!


Dengan kedudukan pakatan pembangkang sekadar 82 ahli Parlimen, termasuk seorang ahli Parlimen Bebas yang menang menerusi tiket PAS, peluang mengatasi majoriti kerajaan tak mungkin mampu dilaksanakan, sekalipun dua ahli Parlimen Parti Maju Sabah (SAPP) akan menyokong usul berkenaan. Rakyat Malaysia akan berhadapan dengan fenomena: i) Membazirkan idea ahli-ahli Dewan Rakyat yang sepatutnya diberi keutamaan membahaskan masalah kesengsaraan rakyat berikutan kenaikan harga petrol dan beras, ii) Menimbulkan ketegangan di kalangan masyarakat, malah boleh mendorong kepada masalah keselamatan, iii) Meletakkan negara dalam keadaan politik yang tak stabil hingga menjadikan rakyat bercelaru, berkeliru dan berselaru, iv) Merugikan semua pihak termasuk ahli politik, NGO, aktivis masyarakat dan pemikir budaya yang mahukan keamanan, kesaksamaan dan kesejahteraan.

INFO SASTERA & BUDAYA:


PESTA PERSUKUAN DI NEGERI SEMBILAN
LAMBANG MEMPERKASA JATIDIRI BANGSA

Pesta persukuan dan masakan Negeri Sembilan akan dirasmikan oleh Yang diPertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Jaafar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman di Muzium Diraja, Seri Menanti 26-27 November 2008 ini. Di samping pameran masakan di Negeri Sembilan, pengunjung akan diserikan persembahan persukuan yang diamalkan oleh masyarakat Adat Perpatih di Negeri Sembilan. Undang Yang Empat dan Menteri Besar Dato’ Seri Utama Mohamad bin Hassan dijangka turut hadir pada hari perasmian yang akan disempurnakan oleh Yang diPertuan Besar, menurut sumber dari pejabat Muzium Negeri Sembilan. “Pesta persukuan dan pameran masakan ini memang acara tahunan, malah mendapat sambutan yang menggalakkan,” beritahu sumber berkenaan.

Bagi memahami fungsi suku dalam kekeluargaan, pesta persukuan mendekatkan lagi generasi muda kepada kecintaan kepada kampung halaman, di samping memperkasa institusi bermasyarakat dalam Adat Perpatih. Secara historikal pemahaman mengenai persukuan, adalah menelusuri susur galur keturunan atau sirah kekeluargaan dengan lebih jelas. Mereka yang memahami susur galur keturunan, adalah lebih mengenal jatidiri bangsanya. Misalnya menurut sumber berkenaan, 12 suku yang dikenal pasti dalam persukuan di Negeri Sembilan menjadi lambang kepada generasinya untuk mempertahan imej keturunan mereka. “Apabila tak mengenal suku masing-masing, maknanya tak tahu asal usul keturunan sendiri,” jelas sumber itu selanjutnya.

SAJAK

Bagaikan hujan yang turun ini
pernah airmataku
bercucuran mengiringi
kepedihan lara pilu piatu
pernah dalam hujan beginilah
ku heret kakiku
lemah longlai membawa
hatiku yang lara
sembunyikan airmata.

Dengan mesra jari hujan
menyisir rapi rambutku
bagaikan halus jarimu yang membelaiku
lalu dalam hujan petang ini
kembali ku kunjung harga diri
apalah yang sedang ku cari
rebah di hujung pelangi!

Yassinsalleh
Julai 11, 2008
Jam1705
Tualang Sekah, Malim Nawar
Perak.

INFO SUARA PROLITAR:

MISSING, MISSING, OH MISSING!
BUT NOW ITS WORSE ‘KEPALA PUSING’

There was saying if u hv other nationalities as domestic help in ur household, chances r d following goes missing. Get Viets, dogs missing. Get Bangla, girls missing. Get Indon, money missing. Get African, wife missing. But now its worse… This pilihanraya betul-betul kepala pusing. Get heh heh heh, Mongolian missing. Get toyol, tempe missing. Get Samy, shares missing. Get Rustam, pig missing. Get Zaiuddin, info missing. Get Nazri, truth missing. Get Hisham, keris missing. Get Soi Lek, viagra missing. Get Dr M, memory missing. Get Ka Ting, do nothing every ‘ting’ missing. Get Badawi always sleeping & missing. Get Tsu Koon, PP missing. Get Kit Siang, cili padi missing. Get SD, Bala missing. Get Kamal Amir, datukship missing. Get Anwar, tilam missing. Alamak betul-betul kepala pusing. Get Khairy, Malaysia missing! – (SMS; 11 Julai 2008; 16:18:50 – Dr Seri Intan, Malim Nawar, Perak).

PRA SYARAT NAIK PANGKAT
ELOK TANYA GURU PONDOK

MB Kelantan kata, pra syarat naik pangkat penjawat awam ialah solat lima waktu. Begitu kalu, penjawat awam wanita lambat sikit naik pangkat. Ada masa tak boleh solat, tak boleh puasa. Penjawat awam pula solat lima waktu, kerana nak naik pangkat. Bukan kerana Allah! Dulu seorang aktivis politik jumpa atuk saya, hanya guru pondok aje. Katanya, ‘saya mahu mati dalam PAS’. Atuk saya jawab, ‘seelok-eloknya mati dalam Islam’. – (SMS; 12 Julai 2008; 17: 40: 05 – Ustazah Pencen; Kuala Lumpur).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

PERIHAL KERENAH BANGSA MELAYU
ORANGKAYA ITU TAK MAMPU PERBETULKAN

Arakian akan memanda Perdana Menteri Orangkaya Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi menyebut fasal bekas memanda Perdana Menteri Orangkaya Tun Dr Mahathir Mohamad pernah meminta maaf kerana tak mampu membetulkan perihal kerenah bangsa Melayu itu. Orangkaya Dato’ Seri Abdullah menerima tepuk gemuruh dari kumpulan orang-orang bukan badan kerajaan (tetapi sudah tentu menjadi ahli parti kerajaan) iaitu bahawasanya mereka menjerit-jeritlah ‘Hidup Pak Lah’. Maka menjerit-jeritlah mereka seperti sebelum 30 Safar 1429 (untuk menyampaikan perkara yang ‘molok-molok’ saja kepada Orangkaya itu). Syahdan fakir pun diberitahu, Orangkaya itu mengakui sudah banyak belajar daripada ‘nasib malang’ 30 Safar 1429 itu, adanya.

Sebermula adapun tempat betara dihadap orang itu tinggi, tiga mata anak tangganya. Maka segala hamba raja duduk di bawah. Maka ditambat seekor anjing, diberinya rantai emas; jadi di hadapan raja Melaka dan raja-rajalah anjing itu. Setelah dilihat oleh Tun Bija Sura perihal itu, maka Tun Bija Sura pun menyanyi pedikir, perisainya bergenta. Maka ia pun berlayamlah di hadapan betara Majapahit. Arakian Hang Jebat dan Hang Kasturi naik ke balai larangan ketika Betara Majapahit dihadap orang di peseban. Maka oleh segala Jawa itu menombak Hang Jebat dan Hang Kasturi kerana menaiki balai. Jadi gemparlah sekalian yang ada dengan kerenah pahlawan Melayu itu. Maka kata Hang Jebat, tidaklah Melayu itu membuat kerenah, kalau dilayan baik-baik seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:

HIDUP BAHASA MELAYU!