Saturday, June 28, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
SUARA PRIMA
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

LETAK UNDANG-UNDANG DI TANGAN
INTEGRITI KAUM SEMAKIN TERCABAR

Assalamualaikum,

Ketika Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Pahang, Syed Adnan Dato’ Syed Abdullah menelefon beritahu kawannya Dato’ Lim ke Taiwan beberapa hari, justeru tak sempat bertemu sifu di Kelang, saya baru sahaja balik teh tarik di gerai mamak kira-kira jam 11.00 pagi. Sebelum itu aktivis belia Sobri Ahmad baru sahaja menelefon beritahu akan menemui mantan Menteri Besar Selangor Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo petang ini (28 Jun 2008), disebabkan beliau (Dr Khir) masih lagi di Langkawi. Tak apalah! Justeru saya pun mula menaip bagi menyiapkan penulisan buku berkaitan luak Rembau. Hanya beberapa perenggan sahaja menaip, pengarang ‘Buletin Rakyat’ Norzah Haji Kepol menelefon mengajak makan tengahari di gerai ‘gulai kawah’. Heh heh heh!
Semalam pun (27 Jun 2008) Norzah beritahu terpaksa membawa anak kecilnya ke pejabat, disebabkan makcik yang ‘mengasuh’ anaknya mengalami musibah berikutan cucunya dimasukkan ke hospital. Sebaliknya saya tak memberi perhatian kepada perkara yang sudah lumrah berlaku apabila insiden masuk ke hospital memberi implikasi kepada keluarga. Rupa-rupanya cucu wanita terbabit dimasukkan ke hospital akibat di belasah hampir 60 orang pemuda bukan Melayu yang bertindak sebagai gangsterisme apabila terbabit dengan kemalangan kecil di jalanraya. Anak muda bukan Melayu berkenaan enggan mencari penyelesaian, sebaliknya menelefon rakan-rakannya bagi membelasah mangsa berhampiran dengan pasar borong pada petang 26 Jun 2008.

Orang ramai sekadar menyaksikan insiden tersebut, kerana bimbang dengan tindakan gangsterisme pemuda bukan Melayu itu, sambil mencabar sesiapa saja di pasar borong jangan masuk campur urusan mereka. Bagaimanapun sempat juga segelintir orang yang mempunyai telefon bimbit merakamkan insiden berkenaan. Insya Allah ianya boleh membantu siasatan polis. Cucu wanita terbabit bagaimanapun meninggal dunia petang semalam (27 Jun 2006), dan dikebumikan jam 11 malam akibat menjadi mangsa dengan undang-undang diletakkan di tangan sendiri oleh hampir 60 orang pemuda bukan Melayu yang arogan, biadap dan tak beretika!

Diharap kes ini diselesaikan secara telus, tulus dan terus, kerana dari rakaman telefon bimbit amat jelas dengan aksi ganas yang keterlaluan, malah di luar batas kemanusiaan. Mereka bukan sahaja menolak penyelesaian berhemah, malah mencabar intergriti kaum apabila perilaku mereka seolah-olah negara ini tak mempunyai undang-undang, peraturan atau badan kehakiman. Mungkin sahaja ianya dianggap sebagai terlalu beremosi, tetapi adalah tak adil seorang remaja berusia belasan tahun di belasah oleh hampir 60 orang pemuda bukan Melayu yang tak menghormati undang-undang negara. Justeru isu begini tak perlu dirahsiakan semata-mata mahu memelihara intergriti kaum, sebaliknya perlu didedahkan bagi penilaian kepada semua pihak: Yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikkan sempadan!

-Pak Dharma.

INFO SUARA PROLITAR


BISA KERIS JADI SIMBOL
JEJAK DITIKAM MATI JUA!

Semangat dan bisa keris Melayu yang menjadi simbol UMNO kononnya: ‘Sebulan dagang menggalas lalu, jejaknya ditikam mati jua, setitik darah jatuh ke laut, setahun ikan tak bermain, setitik darah jatuh ke tanah, semusim padi tak menjadi’. PIRAHHH! Kerana UMNO sebenarnya: ‘Dagang lalu ditanakkan nasi, anak di rumah di bunuh orang, kera di hutan disusukan kenyang, anak di pangku dibiarkan buntang!’. Malangnya nasib Pak Kaduk. – (SMS; 28 Jun 2008; message centre – Yassinsalleh; Kajang, Selangor).

BUDAYA DUSTA SANA SINI
SEMAKIN BERTAMBAH GANAS

OLEH : AsalbayuTelah kucuba percaya cerita mutakhirtapi hampa lalu aku kecundangmengunyah situasi milenium kinibudaya dusta sanasini tanpa belas mengganas.Lalu aku juga ditauliah bersamajadi penjaja dusta dibawa lewat bicaramendokong doktrin terkinisantun dijenamakan bahan primitif.Didikan dekad-dekad silam sedihnya pada arus terkiniterpinggir setelah dihakis nilai materialinsan lantas hilang keinsanan sejagat.Dunia lihatlahrona pekerti penghunimukini coraknya samasekali berbezadihiasi kezaliman berpanjangan.


KOMENTAR
bersama Pak Parjo

MAJLIS MAKAN TAK BOLEH BERUCAP
SAMALAH MACAM DALAM KANDANG

Arakian gemparlah sekalian orang banyak apabila anak Melayu itu tak dibenarkan lagi berucap mengikut tata cara pemilihan dalam ketuanan Melayu. Maka bekas Orangkaya Menteri Besar di negeri Selangor bernama Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo meminta akan larangan berucap itu hendaklah ditarik balik, adanya! Syahdan melarang orang banyak berucap dalam majlis keramaian terasalah macam membaca kitab orang di atas angin yang disebut ‘Animal Farm’, akan tetapi sudahlah banyak kitab-kitab Melayu pada masa ini dikarang orang seperti ‘Tikus Rahmat’ (Hassan Ibrahim), ‘Daerah Tercinta’ (Mohd Mansor Abdullah) dan ‘Tembolok’ (Dharmala N.S.). Syahdan dirawi para sahabat, akan Rasullullah juga tak dibenarkan berdakwah (berucap) di Taif hingga terdampar melarikan diri ke kebun anggur, tetapi diberi perlindungan oleh orang musyrikin juga.

Alkisah, maka ada seorang menteri Sultan Mahmud, Tun Perpatih Hitam namanya, asalnya daripada Tun Jana Bunga Dendang. Maka Tun Perpatih Hitam beranak seorang laki-laki, Tun Husin namanya, terlalu baik sikapnya. Maka kata Tun Husin, ‘Jikalau bapaku dicerca orang, aku mengamuk’. Maka dengan takdir Allah taala, Tun Perpatih Hitam bersoal dengan orang dagang. Maka Tun Perpatih Hitam pun bercerca dengan orang itu pada Bendahara Seri Maharaja. Tatkala itu laksamana pun ada, kerana adat bendahara Melaka apabila menyerca orang temenggung dan laksamana tiada bercerai dengan bendahara. Jikalau ada orang biadap pada bendahara, laksamana membunuh dia, jika yang patut ditangkap dan dipasung, temenggung menangkap dia; demikianlah adat zaman dahulukala disurat ‘Kitab Melayu’ itu oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!