Monday, August 25, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

Assalamualaikum,

KEMENANGAN ANWAR DITUNGGU-TUNGGU
MANIFESTASI MELAWAN PERHAMBAAN MINDA

Pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh besok (26 Ogos 2008), majoriti rakyat tak peduli sama ada PKR bersaing sengit dengan BN atau AKIM, tetapi setiap warga yang normal menunggu-nunggu kemenangan bekas Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Misalnya, anak muda yang tak berparti, Nasiri Hamid, 35 tiba-tiba sahaja berasa berang apabila TV menyiarkan laporan Mohd Saiful Bukhari Azlan bersumpah laknat di masjid sehari sebelum penamaan calon pilihanraya kecil berkenaan. Maknanya, anak muda Melayu tak akan berang sekiranya pilihanraya diselenggarakan secara bersih, sebaliknya taktik yang dibawa UMNO memang satu pendekatan yang pongah, bobrok dan congah menggunakan media kerajaan.

Apalagi sebelumnya Menteri Penerangan Dato’ Ahmad Shabery Cheek meminta media tak membawa pendekatan pongah, bobrok dan congah pada pilihanraya kecil itu, tetapi Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak menampilkan diri lebih menonjol daripada calon UMNO sendiri, Dato’ Arif Shah Omar Shah. Justeru ianya dilihat seolah-olah Dato’ Seri Mohd Najib calon di Permatang Pauh, menyebabkan keberangan tersebut sukar dibendung. Langkah Dato’ Seri Mohd Najib menabur wang dengan menyerahkan bantuan kepada masjid dan surau di seluruh Parlimen Permatang Pauh dengan peruntukan melebihi RM4 juta pada 24 Ogos 2008, menghina umat Islam di kawasan berkenaan seolah-olah mereka boleh dibeli dengan nilai wang ringgit.

Pagi ini (25 Ogos 2008) Haji Abu Bakar Ninggal menelefon jam 7.00 pagi, mahu tahu perkembangan di Permatang Pauh. Keberangan beliau juga turut diluah apabila Dato’ Seri Mohd Najib menjadikan ‘sumpah laknat’ sebagai senda gurau, di samping mencabar Dato’ Seri Anwar ‘bersumpah laknat’. Mereka yang tak sabar-sabar mahu azab Allah disegerakan banyak disebut di dalam al-Quran iaitu pada umat-umat terdahulu, kata seorang aktivis tabligh dari Jelebu, Abdul Latiff Sheikh Haji Ahmad, 68. Misalnya, umat Nuh Najiullah a.h. memperlekeh nabinya membina bahtera jauh dari laut dengan tak takut ancaman banjir yang dijanjikan kepada mereka yang kufur. Bagaimanapun memang rata-rata rakyat Malaysia di semua peringkat umur menunggu-nunggu Dato’ Seri Anwar menang di Permatang Pauh.

Ketika berkunjung ke rumah seorang kawan semalam (24 Ogos 2008), anak gadisnya yang masih menuntut di sekolah menengah, tiba-tiba menukar channel TV apabila berita Buletin Utama menampilkan gambar Dato’ Seri Mohd Najib. Keberangan anak gadis berkenaan seakan-akan sama seperti berlaku ketika insiden 1999, apabila gambar Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad diconteng anak-anak muda. Keberangan anak-anak muda terhadap penampilan Dato’ Seri Mohd Najib seolah-olah signal awal kepada UMNO heh heh heh menjelang Jun 2010! Justeru parti tak diperlukan lagi pada naratif pilihanraya, sebaliknya semua pihak menunggu-nunggu kemenangan Dato’ Seri Anwar sebagai manifestasi suara rakyat melawan perhambaan minda. Barangkali!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA


‘PENGUNDI HANTU’ MENYELINAP MASUK
PENGUNDI SUDAH BERSEDIA MENOLAK UMNO

Mesyuarat khas Angkatan Muda PKR di Permatang Pauh semalam (24 Ogos 2008) memberi fokus kepada strategi menangkap ‘pengundi hantu’ yang dikatakan sudah menyelinap masuk, beritahu pemerhati politik Yassinsalleh. Katanya, sentimen pengundi menjelang petang ini (25 Ogos 2008) rata-rata optimis Dato’ Seri Anwar Ibrahim tetap menjadi pilihan rakyat di Permatang Pauh. “Realitinya untuk memperoleh majoriti besar melebihi 20 ribu memang sukar berikutan kemasukan ‘pengundi hantu’, tetapi fakta ‘pengundi hantu’ memang sudah banyak pengalaman kepada PKR,” jelas Yassinsalleh selanjutnya. Beliau juga menambah, strategi untuk menangani ‘kepocongan’ pengundi hantu sudah disusun berikutan dengan msyuarat khas itu.

Sebelum itu beritahu Yassinsalleh lagi, Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali ketika berucap dalam ceramah di Padang Ibu malam kelmarin (24 Ogos 2008) memberi jaminan akan membanteras ‘pengundi hantu’ hingga ke akar umbi. Kami cukup pengalaman tangkap hantu, kami ada formula baru nak tangkap hantu, tegas Azmin Ali dalam ceramah tersebut, kata Yassinsalleh. Di samping itu Yassinsalleh juga memberitahu, fakta calon UMNO fasih berbahasa Mandarin tak memberi sebarang kredit dalam masa keberangan rakyat terhadap UMNO melonjak. Menurutnya, Dato’ Ahmad Boestamam yang boleh berbahasa Mandarin juga sekadar menang sekali di Parlimen Setapak pada pilihanrayan 1959.

INFO SASTERA & BUDAYA

SAJAK

Pelita Yang Tak padam-Padam

Walau ribut taufan menderu
Halalintar membelah menggegar bumi,
Walau gelap lembab membeku
Di muka jalan medan bakti!

Namun pelita tetap bernyala
Berapi-api merah membara
Menjadi suluh hasrat bangsa
Tak padam sepanjang masa.

Kini engkau rebah ke bumi
Besok aku diikat paksa
Berganti-ganti kita pergi
Sampai akhir keturunan bangsa.

Namun pelita menyala juga
Di dalam dupa hati nubari
Bercahayanya hidup bagai geliga
Tak padam sampai abadi.

Walau jasad hidup merana
Walau dihimpit ditindas ganas
Pelita cinta kan hidup jua
Menyinar jiwa hasrat bebas.

-Keris Mas
(Mastika, Januari 1949)

INFO SUARA PROLITAR

NAJIB HIPOKRIT SECARA JELAS
MAHU PERJUANG HAK MELAYU?

Secara realiti siapa hipokrit dalam perjuangan bangsa Melayu? Ketika pimpin Pemuda UMNO, Najib (Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak) yang desak tarik balik gelaran ‘Bapa Kemerdekaan’ kepada Tunku Abdul Rahman Putra. Najib juga mahu buang monomen Tunku di depan Parlimen. Inikah pejuang bangsa Melayu sejati? Kalau bukan bangsa Melayu yang pertahankan Tunku sebagai ‘Bapa Kemerdekaan’, siapa lagi? Tunku juga pernah berkata, buat apa nak buang monomen tu. Kalau tak suka letakkan saja di depan kediaman beliau. Pernahkah Najib meminta maaf selepas melukakan hati Tunku dan bangsa Melayu? – (SMS; 25 Ogos 2008; 16:32: 09 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

SEMUA PEMBESAR JADI ‘PEMURAH’
SELEPAS ITU HILANG SEGALA BICARA
Arakian sekalian orang banyak di Permatang Pauh melihat ramailah orangkaya-orangkaya berkunjung ke kampung mereka. Sebermula akan Orangkaya Menteri Pelajaran Dato’ Seri Hishamuddin Hussein pun menungganglah ia (motosikal) seperti disuratkan orang hari ini 23 Syaaban 1429 (atau disebut orang banyak 25 Ogos 2008). Maka tercenganglah segala penduduk di Permatang Pauh, kerana orangkaya-orangkaya menteri terlalu ‘pemurah’ dan ‘baik-baik belaka’, selepas itu hilanglah segala bicara. Syahdan tahulah mereka selepas 24 Syaaban 1429 (atau 26 Ogos 2008), semua orangkaya-orangkaya menteri tak akan lagi berkunjung ke kampung mereka, adanya. Arakian akan Orangkaya Timbalan Perdana Menteri itu Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak pergilah ia menziarah jurugambar Mohd Sairien Nafis yang terlantar, kononnya dipukul oleh anak-anak buah bekas Orangkaya Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Sebermula maka titah Sultan Muhammad, ‘Apalah ditakutkan raja Melaka? Kerana aku patut kerajaan di Melaka itu, kerana aku tua, lagi aku sudah hendak dirajakan oleh paduka marhum di Melaka. Berlengkaplah orangkaya sekalian; aku hendak mengambil kerajaan Melaka.’ Maka tatkala itu Sultan Muhammad di atas gajah kenaikannya yang bernama Kepenyang. Maka titah baginda, ‘Lihatlah kelak jikalau tiada aku langgarkan gajahku (kalau di hari kemudian dipanggil kereta kebal, gamaknya) ini di balairong raja Melaka itu.’ Arakian dikuis baginda gajah itu, dilanggarkan di balairong baginda sendiri. Maka kata Sultan Muhammad, ‘Demikianlah kelak balairong Melaka’. Maka segala orang Pahang pun diam tiada berbunyi melihat kelakuan Sultan Muhammad (seakan-akan Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib di Permatang Pauh jua, adanya) seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!
WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG:KU LI SUDAH KE PERMATANG PAUH
PAK YA BERKEMPEN DI PENTAS PKR


Assalamualaikum,


Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz menelefon malam ini 10.00 pm (24 Ogos 2008) meminta betulkan alamat rumahnya No 1 Jalan Dato’ Suleiman 8, Taman Tun Dr Ismail bagi Majlis Deklamasi Puisi Merdeka PRIMA, 29 Ogos 2008 ini. Beliau baru sahaja balik dari Permatang Pauh mengiringi Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah membuat kunjungan menemui penyokong-penyokong BN dalam siri membantu calon UMNO Dato’ Arif Shah Omar Shah (yang juga adik bekas ahli koporat Dato’ Amin Shah). Selepas kunjung ke Permatang Pauh menurut Dato’ Kamal Amir, Tengku Razaleigh menggesa diperkemaskan jentera BN lebih berlipat ganda, sekiranya mahu mencapai kemenangan. Malah Dato’ Kamal Amir sendiri mengakui Permatang Pauh bukanlah mudah kepada UMNO.Berdasarkan laporan kawan-kawan, pengkritik sastera sekitar dekad 1960-an Haji Yahaya Ismail juga ke Permatang Pauh sejak beberapa hari lalu. Berbeza dengan penyair Yassinsalleh ke Permatang Pauh sejak hari penamaan calon 16 Ogos 2008, Haji Yahaya pada peringkat awalnya sekadar memasarkan buku terbarunya ke utara. Tup tup beliau terbabit membantu kempen PKR, malah dikatakan turut tampil di pentas memberikan ceramah sebagai manifestasi keberangan rakyat terhadap kebobrokan UMNO. Memang Yassinsalleh banyak memberi info kepada sekretariat PRIMA mengenai perkembangan pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh. Keberangan rakyat pula bukan sekadar kebobrokan UMNO, malah ditambah dengan laporan media yang menyebabkan orang Melayu menyampah, menyumpah dan menyeranah UMNO. Begitulah!


Misalnya, hari ini (24 Ogos 2008) laporan berita TV merasakan ianya maklumat sensasi apabila isu letupan menggegar pejabat Puteri UMNO seolah-olah mahu menonjol keganasan di pihak lawan. Justeru saya menghubungi kawan lama bekas Ahli Parlimen Seputeh, Liew Ah Kim yang pernah mengalami insiden digegar letupan ketika kempen pilihanraya 1974. Ah Kim yang bertanding bagi kerusi DUN Sungai Ujong di Negeri Sembilan, di cabar oleh parti komponen BN mengadakan rapat umum berdekatan kedai menjual keranda di Jalan Paul, Seremban. Beliau menyambut cabaran tersebut dengan membatalkan rapat umum (ketika itu rapat umum dibenarkan) yang sudah diatur di Lobak. Ketika berucap di pentas satu letupan (bom buatan sendiri) meledak hingga menyebabkan ramai yang cedera.


Berdasarkan laporan semasa ketika itu calon BN sudah mendahului Ah Kim mengikut peratusan, justeru peluang beliau untuk menang adalah sukar sama sekali. Sebaliknya provokasi BN memang memakan diri, apabila keberangan rakyat mengubah peratusan di saat akhir, menyebabkan Ah Kim menewaskan calon BN. Pengundi pada 1974 pun mampu menilai iaitu keganasan tak mungkin dilakukan oleh ‘kambing’ yang minum di hilir, kerana yang mengeruhkan air memang harimau disebabkan ia minum di hulu. Justeru apalagi pengundi yang hidup pada era IT yang memperoleh maklumat menerusi laman web dan laman blog. Keberangan rakyat bukan sekadar kepada UMNO, malah media juga sudah semakin dibenci, dicaci dan dikeji – gara-gara heh heh heh!

-Pak Dharma.


INFO HAK ASASI MANUSIA:


IMAM BERI PENJELASAN TERBUKA
‘SUMPAH LAKNAT’ DI MASJID WILAYAHImam Masjid Wilayah Persekutuan, Tuan Haji Ramlan dilaporkan akan mendedahkan isu ‘sumpah laknat’ yang dilafazkan oleh Muhd Saiful Bukhari yang mendakwa diliwat oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim di hadapan beliau sehari sebelum penamaan calon bagi pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh. Dalam laporan yang disampaikan petang ini (24 Ogos 2008) ke sekretariat PRIMA, Tuan Haji Ramlan tampil di pentas PKR malam ini (24 Ogos 2008) bagi menjelaskan kekeliruan dalam isu yang membabitkan kemurnian agama Islam. Menurut laporan berkenaan, sebelum ini imam masjid berkenaan sudah membuat pengakuan kepada beberapa orang cendekiawan Islam berkaitan pembabitan beliau menerima ‘sumpah laknat’ pemuda terbabit. “Malam ini Tuan Haji Ramlan akan memberi penjelasan di pentas PKR,” beritahu sumber berkenaan.


INFO SASTERA & BUDAYA:


PENDEKLAMATOR & PENYAIR WANITA
MENYERIKAN MAJLIS BACA PUISI PRIMABeberapa penyair dan pendeklamator wanita akan memeriahkan ‘Majlis Deklamasi Puisi Merdeka’ PRIMA di kediaman jurucakapnya Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz di No 1 Jalan Dato’ Suleiman 8, Taman Tun Dr Ismail pada 29 Ogos 2008 ini mulai jam 8.30 malam, kata aktivis perfileman Yassinsalleh. Memberitahu sekretariat PRIMA, beliau yang terkenal dengan sajaknya ‘Ikan-Ikan Di Kaca’ sekitar dekad 1970-an antara penyair dan pendeklamator wanita yang akan hadir termasuklah Dr Seri Intan Mokhtar, Yasleh Rita Ayu, Nurul Salwa dan Rozzie Kamal. Katanya, beberapa orang penyair dari Perak dijangka hadir berikutan persetujuan pimpinan penulis di Perak, Malim Ghozali Pk memberi jaminan akan turut berpuisi bersama aktivis PRIMA. “Mungkin Perak juga akan menghantar pendeklamator dan penyair wanita mereka,” beritahu Yassinsalleh.


INFO SUARA PROLITAR:


SUMPAH MACAM JADI MAINAN
NAJIB, TAJOL SAMA DENGAN SAIFUL

Najib (Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak) sudah bersumpah. Tajol Rosli (Dato’ Seri Mohd Tajol Rosli Ghazali) juga bersumpah. Siapa lagi gerangan mahu bersumpah? Sumpah sudah jadi macam mainan, tak fikir pula ianya mempersenda-senda. Tetapi secara tak sedar, tahap pemikiran Najib dan Tajol samalah dengan Mohd Saiful Bukhari apabila mahu bersumpah. Janganlah diminta-minta sangat disegerakan laknat, kerana Allah SWT Maha Mengetahui yang nyata dan yang tersembunyi. – (SMS, 24 Ogos 2004; 16:23:05 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

PEKASAM BIASA PADA ANWAR
MUNGKIN NAJIB MUNTAH BELILAH!

BN dah ketoyong. Road blokcs ada di mana-mana. Di Taiping pun (sepatutnya tak kena mengena langsung dengan pilihanraya kecil di Permatang Pauh) ada road block. Orang PKR tengah tunggu apa pulalah lagi pekasam UMNO yang BN nak limparkan pada Anwar (Dato’ Seri Anwar Ibrahim). Makin banyak pekasam dilimpar, bertambah selesa Anwar (kerana sudah lama dia makan ikan kering, sejak dipecat daripada jawatan TPM). Anwar tak hairan lagi dengan pekasam dan ikan kering, takut-takut Najib (Dato’ Seri Mohd Najib Razak) yang muntah belilah kena pekasam. (SMS; 24 Ogos 2008; 18:04:22 – YS, Permatang Pauh, Pulau Pinang).


KOMENTAR
bersama Pak Parjo


ORANG KAYA MENJADI ‘PEMURAH’
‘SENJATA TERAKHIR’ DI PERMATANG PAUH.


Sebermula akan Orangkaya Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak memberitahu orang banyak sumpah yang dilafzakannya itu adalah senjata terakhir. Arakian, adapun Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib itu bersumpahlah ia dalam masjid di Kampung Guar Perahu pada 21 Syaaban 1429 (atau disebut orang banyak 24 Ogos 2008). Maka berkatalah sahabat-sahabat fakir, masygollah segala anak-anak buahnya, kerana bimbang ‘senjata terakhir’ itu ‘senjata makan tuan’, adanya! Syahdan Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib juga memberitahu penyerahan bantuan untuk masjid dan surau di Permatang Pauh. Maka terlalu besarlah jumlahnya sumbangan wang itu menjelang pilihanraya kecil, tak terpemenai banyaknya. Arakian tertanya-tanyalah orang banyak kenapa Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib menjadi ‘pemurah’ ketika pilihanraya kecil ini, adanya!


Alkisah tersebutlah ceritera Dang Raya Rani dengan keempat perempuan sertanya itu pun lenyaplah. Ada kadar sesaat, maka kelihatan seorang perempuan tua, bongkok belakangnya, berlipat tiga. Maka ia berkata pada Tun Mamat, ‘Adapun segala kata-kata tuan hamba itu sudahlah dipersembahkan oleh Dang Raya Rani pada Puteri Gunung Ledang. Akan titah tuan puteri, “Jikalau raja Melaka hendakkan aku perbuatkan aku jambatan emas satu, jambatan perak satu, dari Melaka datang ke Gunung Ledang ini. Akan peminangannya, hati nyamuk tujuh dulang, hati kuman tujuh dulang, air mata setempayan, air pinang muda setempayan, dan darah raja semangkuk, dan darah anak raja bernama Raja Ahmad itu semangkuk. Jikalau boleh demikian, kabullah tuan puteri akan kehendak raja Melaka itu, kerana raja Melaka itu tiba-tiba sahaja jadi pemurah”, seperti disurat orang dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!